Програмата за детегледачките - 3

• 51 274
  • 718
  •   1
Отговори
# 150
Току що попълних Заяявлението за кандидатстване. Въпросите ми са:
1. Има поле за критериите, които имам към лицето. Това лице обаче вече гледа дедето ми година и половина- трябва ли да посоча някъде точно нея, тя още не е регистрирана в Бюрото по труда, защото и казали "после".
2. Служебна бележка от работодателя не са ми дали тяхна бланка- измислихме тук такава- дали ще мине?
3. От кога трябва  да посоча като начална дата, до кога е ясно /до навършване на 3 год./

# 151
  • София
Това е програма, не е нормативен документ и не се обнародва в ДВ.
Документи можете да подадете веднага и има допълнителни средства отпуснати до края на годината.

Не съм много съгласна с теб. Промените по тази програма пораждат промени в Закона за насърчаване на заетоста както и промени в Кодекса за социално осигуряване. Обнародвани са в ДВ.89 ОТ 14.10.2008г. В момента нямам много време да го прегледам подробно, но ако е така,това значи че наистина програмата /промените по нея/ е в сила от 18.10.2008.
И най вероятно след като минималната работна заплата,стане 240лв. от 01.01.2009г. и детегледачките би следвало да получават 240лв Confused от следващата година.
хайде да не пълним темата с излишни неща моля те  Praynig. Програмата се приема със заповед.
Заплатата със сигурност ще бъде 240 лв от следващата година при положение че се приеме заложения в бюджета размер на МРЗ. А защо е това  Confused след тези 240 лв не разбрах?
Ще се въздържа да коментирам,давай нататък по темата.

# 152
Благодаря на Cleopatra! Hug
Ние днес със свекито започваме да действаме - тръгваме по различните служби да носим документи. Имам 2 въпроса, ако някой е запознат:
1) Тези 220лв, които ще получават, чисти ли са или от тях ще бъдат приспаднати удръжки?Според мен, би трябвало да са чисти за пенсионерите...
2) Като започна работа ми казаха да подам декларация по чл. 54 от КСО, че няма да ползвам правото си на отглеждане на детето до 2г., но така ще започна да получавам 50% от майчинството. А после какво трябва да подам, за да влезе в сила програмата и свекърва ми да започне да получава 100%? ooooh! И защо въобще е нужно да се подава тази декларация по чл. 54?
Благодаря:)

# 153
  • София
Щом искаш да се върнеш на работа трябва да избираш между двата варианта.Или да ползваш услугите на бабата по програмата "В подкрепа на майчинството" или да дадеш детето на ясла. Но не можеш да се възползваш и от двете възможности едновременно. Има и друго ако детенцето ти ходи на ясла ще си взимаш 50% обезщетение за майчинство, но ако ползваш програмата за детегледачките,обезщетението ти се спира. Аз съм ЗА програмата но решението си е твое!

# 154
Момичета, изчетох всички теми, стана ми ясно какви документи се изискват. Става дума за дете над 2 г.
Имам обаче един проблем, дето никъуде не е дискутиран. Аз съм с варненска регистрация, живея в София от 6 месеца. Мъжът ми е с Добричка, детето е родено и живяло във Варна, и неговата е варненска. Нямаме регистрация по местожителство в София, но явно трябва да си направим, за да кандидатстваме за програмата. Въпросите ми са:
1.Трябва ли мъжът ми да работи, за да ни одобрят?
2. Свекърва ми не е пенсионер, безработна е в момента и се води в БТ в гр. Добрич. Постоянният и адрес също е там. Искаме да я вземем тук, в София, да ни помага по въпросната програма. Проблем ли е различната и регистрация и това, че БТ не е в София?
3.Трябва ли медицинското и психото да са направени в София, или може да са от Добрич?
Моля ви, дайте малко светлина за това местожителство  Praynig Praynig Praynig
1.Няма условие съпруга ти да работи важното е ти да работиш.
2.Майките/осиновителките, които желаят да се включат в програмата, подават писмени заявления в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен или настоящ адрес, когато е различен от постоянния.След като ще гледате детето в София, трябва да се обърнете към “Социално подпомагане”София.
3.Не, не е проблем да са от Добрич.
И все пак случаят ти е малко заплетен и най добре да се консултираш със "Социално подпомагане"София

Благодаря   bouquet

# 155
  • София
Благодаря на Cleopatra! Hug
Ние днес със свекито започваме да действаме - тръгваме по различните служби да носим документи. Имам 2 въпроса, ако някой е запознат:
1) Тези 220лв, които ще получават, чисти ли са или от тях ще бъдат приспаднати удръжки?Според мен, би трябвало да са чисти за пенсионерите...
2) Като започна работа ми казаха да подам декларация по чл. 54 от КСО, че няма да ползвам правото си на отглеждане на детето до 2г., но така ще започна да получавам 50% от майчинството. А после какво трябва да подам, за да влезе в сила програмата и свекърва ми да започне да получава 100%? ooooh! И защо въобще е нужно да се подава тази декларация по чл. 54?
Благодаря:)

1.Не са чисти от тях ще се приспаднат данъци и осигуровки.
2.Не е нужно да попълваш декларация по чл.54 от КСО,тази декларация е молба за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете, а след като ползвате програмата "В подкрепа на майчинството",ти нямаш право на това обезщетение. Просто трябва да пуснеш заявление до работодателя за прекратяване на отпуската по майчинство и приложение №12.

# 156
Момичета, вече можете да подавате заявление за включване в програмата, ако искате да наемете пенсионер

В случай, че майката живее в един град, а бабата в друг, следва бабата да си направи временен адрес там където ще се гледа детето и да си подаде документи в Бюрото по труда по временния адрес.
И моя случай е такъв. Какво да направя в този случай?  Thinking
Моят случай е обратен. Аз имам адрес в София исътветно работя в София, детето ще се гледа от бабата в провинцията. От АЗ ме посъветваха да си извадя "настоящ адрес" в провинцията, където ще се гледа детето и да подам документи там. Да, ама служебната ми бележка нали ще бъде от софийски работодател?

# 157
И моето дете ще се гледа от бабата в провинцията няколко месеца, докато дойде време за градина. Някой има ли подобен казус и какво да се направи в този случай?

# 158
Момичета страхотни сте , давате пълна и точна информация   bouquet
Ние имаме малко проблеми и търчим по болници и тъй като нашия клон на соц.грижи е на възможно най-далечното и неудобно място , дали някой няма бланките /или адрес откъдето да си ги сваля /, които дават там/служебна бележка ; заявление ; две декларации , че няма да се вади ЗК и свид за съдимост/ , да си ги изпринтя направо и с готовите док да ида до службата , че мн задачи стават и направо не зная  Confused
Рових се из нета и сайта на Министерството , ама няма нищо Rolling Eyes

# 159
  • Бургас
Благодаря за отговорите  bouquet
Разбрах че обработката става за около месец. Може би трябваше да уточня - Ако подам документи м. април 2009 дали е възможно да не ни одобрят поради липса на средства и дали поради тази причина да не ги подавам по-рано - но колко по-рано е възможно  newsm78
И още
Какви условия трябва да се спазват при изпълнение на този договор ?
Правилно ли съм разбрала до тук:  че детето трябва да се гледа вкъщи, че ДСП ходят на проверки - какво проверяват  newsm78, да ползвам болничен за гледането му ако се разболее - мога или не мога...
А ако детето е на разходка  newsm78 и няма ли право бабата да го води у тях, а да го гледа само у нас  newsm78...

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 16:42 от antineq

# 160
  • София
По отношение на това дали майка, която работи на 4 часов трудов договор може да се ползва от програмата, отговориха, че няма пречка.

Аз съм на 4 часов договор зна4и ли че мога да си гледам аз детето през 3-тата му година и да ми дават по 240лв а не да го гледа баба му.Това ли имаш в предвит с казаното по горе?

# 161
  • Sofia
Сега се връщам от община Илинден. Смених настоящия адрес на бабата (става за 5 мин.) и отидох в Социално подпомагане. Там една овца ми казва, че бабата трябва да си смени личната карта. Много учтиво й обясних, че това не е необходимо, тъй като вече настоящият й адрес е в София. Тогава тя ми каза - няма яснота по програмата - елате след 20-ти ноември #2gunfire #2gunfire #2gunfire. Тази си я спомням още като си всимах парите за раждането, че целият свят й е крив.
Моля ви, кажете ме аз ли бъркам - доколкото разбрах в другите общини вече приемат документите newsm78
На кого да се обадя, за да разяснят Програмата на тази овца?????
От кога влиза в сила Програмата по отношение на пенсионерите и кои нормативни актове я регулират?

# 162
  • русе
Eliona , не е само във вашето СП !  Sad  Вчера пратих майка ми в нашето социално подпомагане по местоживеене да попита какви документи трябва да подготвя, а те й казали , че трябвало да отиде в пенсионното , а не при тях! Сега ще ходя аз, да видим мен пък къде ще ме пратят  #Crazy

# 163
Ходих вчера в социалните на Илинден, казаха ми да дойда след 20 -ти ноември, още не било действащо!!! Shocked Така ли и и как тогава някъде из София вече сключват договори! Помагайте - на кого да се оплача... Клео???

# 164
  • русе
Поправям предния си пост - пратили са майка ми не в пенсионното , а в централното управление на  Социално подпомагане! Просто в нашия град те са в една сграда и затова е станало объркването! Днес ми казаха, че тъй като програмата за пенсионерите била от няколко дена  засега документи за нея се приемали само в централното СП, а не в районите по местоживеене!

Общи условия

Активация на акаунт