Програмата за детегледачките - 3

• 51 268
  • 718
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Това е програма, не е нормативен документ и не се обнародва в ДВ.
Документи можете да подадете веднага и има допълнителни средства отпуснати до края на годината.

Не съм много съгласна с теб. Промените по тази програма пораждат промени в Закона за насърчаване на заетоста както и промени в Кодекса за социално осигуряване. Обнародвани са в ДВ.89 ОТ 14.10.2008г. В момента нямам много време да го прегледам подробно, но ако е така,това значи че наистина програмата /промените по нея/ е в сила от 18.10.2008.
И най вероятно след като минималната работна заплата,стане 240лв. от 01.01.2009г. и детегледачките би следвало да получават 240лв Confused от следващата година.

# 136
  • Sofia
Хайде и аз да се включа с малко полезна инфо (ако не  е дадена някъде вече)
Това е линк към адресите на бюрата по труда в област София.
Клео, защо не сложиш поста ти с необходимите документи на 1-ва страница, за да не се пита едно и също от включилите се по-късно?

# 137
Съжалявам,ако повтарям вече обсъдена тема,но явно съм я пропуснала...Доколкото разбрах от януари 2009г. ще може майчинството да се прехвърли на родна баба-пенсионер,като държавата й плаща минимална заплата...Чух,обаче,и нещо друго:ако детето тръгне на ясла през това време парите на бабата секват...Има ли тогава смисъл цялата разправия по прехвърлянето??? Ако има някой по-запознат от мен,моля,нека ми пише...
Моето детенце януари навършва 1 годинка и аз мисля да се върна работа,но така или иначе искам да го пратя и на детска ясла...Не съм наясно дали има смисъл да си прехвърлям майчинството на бабата или да се задоволя с половината...
Извинявам се,че въпросът ми е малко осукан и объркан,но самата аз съм доста объркана в момента...
[/b][/size][/i][/color]

# 138
Веси, какво писа в служебната бележка, и аз ще ходя утре, да не би да има нещо специфично? И аз разбрах, че после ще се регистрират в Бюрото по труда
Служебната бележка е тяхна бланка.Дават ти я -работодателя ти я попълва ,слага и изходящ номер и тогава им я носиш.Освен нея ти дават още една бланка -заявление ,и както е в моя случай ако детегледачката е роднина - 2 декларации ,че няма да си вади здравна книжка и свидетелство за съдимост.
Мария77 моята майка също не е от града в който живеем ние.Направих и тука настоящ адрес и ще я регистрирам в Бюрото по труда в нашия град./но тя така или иначе е командированапри нас  и гледа малката тука Laughing/
Утре живот и здраве ще ходим да регистрираме майка ми и ще ви кажа подробности

# 139
Момичета, изчетох всички теми, стана ми ясно какви документи се изискват. Става дума за дете над 2 г.
Имам обаче един проблем, дето никъуде не е дискутиран. Аз съм с варненска регистрация, живея в София от 6 месеца. Мъжът ми е с Добричка, детето е родено и живяло във Варна, и неговата е варненска. Нямаме регистрация по местожителство в София, но явно трябва да си направим, за да кандидатстваме за програмата. Въпросите ми са:
1.Трябва ли мъжът ми да работи, за да ни одобрят?
2. Свекърва ми не е пенсионер, безработна е в момента и се води в БТ в гр. Добрич. Постоянният и адрес също е там. Искаме да я вземем тук, в София, да ни помага по въпросната програма. Проблем ли е различната и регистрация и това, че БТ не е в София?
3.Трябва ли медицинското и психото да са направени в София, или може да са от Добрич?
Моля ви, дайте малко светлина за това местожителство  Praynig Praynig Praynig

# 140
Здравейте,

Детето ми е на  2 години и 8 месеца. От 6-месечна възраст го гледа майка ми, която е пенсионер, а аз работя.
Има ли смисъл да кандидатстваме по програмата- на 07.02.2009 ще навършим 3 години?
И още нещо не разбрах по принцип: Пенсионерът нает по тази програма, ще продължи ли да получава и пенсията си?

# 141
  • София
Здравейте,

Детето ми е на  2 години и 8 месеца. От 6-месечна възраст го гледа майка ми, която е пенсионер, а аз работя.
Има ли смисъл да кандидатстваме по програмата- на 07.02.2009 ще навършим 3 години?
И още нещо не разбрах по принцип: Пенсионерът нает по тази програма, ще продължи ли да получава и пенсията си?
1.Няма никакви пречки да не кандидастваш,а дали има смисъл сама прецени.
2.Да ще продължи да да си я получава.

# 142
  • София
Момичета, изчетох всички теми, стана ми ясно какви документи се изискват. Става дума за дете над 2 г.
Имам обаче един проблем, дето никъуде не е дискутиран. Аз съм с варненска регистрация, живея в София от 6 месеца. Мъжът ми е с Добричка, детето е родено и живяло във Варна, и неговата е варненска. Нямаме регистрация по местожителство в София, но явно трябва да си направим, за да кандидатстваме за програмата. Въпросите ми са:
2. Свекърва ми не е пенсионер, безработна е в момента и се води в БТ в гр. Добрич. Постоянният и адрес също е там. Искаме да я вземем тук, в София, да ни помага по въпросната програма. Проблем ли е различната и регистрация и това, че БТ не е в София?
3.Трябва ли медицинското и психото да са направени в София, или може да са от Добрич?
1.Няма условие съпруга ти да работи важното е ти да работиш.
2.Майките/осиновителките, които желаят да се включат в програмата, подават писмени заявления в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен или настоящ адрес, когато е различен от постоянния.След като ще гледате детето в София, трябва да се обърнете към “Социално подпомагане”София.
3.Не, не е проблем да са от Добрич.
И все пак случаят ти е малко заплетен и най добре да се консултираш със "Социално подпомагане"София

# 143
Момичета, не мога да редактирам първия постинг, няма как.
Много ви се моля, четете дългия постинг с отговорите на въпросите, половината въпроси зададени на последните 2 страници ги има там. Peace

# 144
В Бюрото по труда в Разград още не са сигурни, че може детегледачката да не е роднина. Те сигурно последни ще разберат. Въпросът ми сега е конкретно за осигуровките:
- колко процента ще са сметка на детегледачката?
- колко процента ще внасяме ние като работодатели /или ще ги внася държавата/
- автоматично ли ще се удържат и внасят или ние ще ходим да ги внасяме
- колко чисто ще остава за детегледачката
- този доход ще повлияе ли за в бъдеще върху размера на нейната пенсия /при положение че е била например детска учителка - Само ако желае пенсията и може да бъде преизчислена , тъй като трудовия стаж след пенсия е с по-голям коефициент  Peace

# 145
здравейте
аз вчера си подадох документите в социално подпомагане за участие в програмата.От там ми казаха че ще ми се обадят да ми кажат дали съм одобрена.Въпросът ми е кога майка ми /която ще е бабата детегледачака / ще трябва да се регистрира в Бюрото по труда-още сега ли или след като ми се обадят че съм одобрена тогава трябва да отиде да се запише и майка ми в Бюрото по труда
Ти посочи ли конкретно майка ти като детегледачка? Трябва да се регистрира сега.

# 146
Здравейте момичета и аз да питам нещо,можели майка ми която е безработна да гледа близнаците,но тя не живее в Пловдив като нас а е друга община.Ако може каде трябва да се запише като безработна.Вупросат ми стана доста объркан дано сте ме разбрали.Благодаря предварително.
МОже, трябва да си направи временна адресна регистрация при вас, където на адрес се води детето. Трябва да се регистрира като безработна във вашето Бюро по труда.
Освен това, тъй като ще гледа близнаци ще взима по-висока заплата  Peace

# 147
Това е програма, не е нормативен документ и не се обнародва в ДВ.
Документи можете да подадете веднага и има допълнителни средства отпуснати до края на годината.

Не съм много съгласна с теб. Промените по тази програма пораждат промени в Закона за насърчаване на заетоста както и промени в Кодекса за социално осигуряване. Обнародвани са в ДВ.89 ОТ 14.10.2008г. В момента нямам много време да го прегледам подробно, но ако е така,това значи че наистина програмата /промените по нея/ е в сила от 18.10.2008.
И най вероятно след като минималната работна заплата,стане 240лв. от 01.01.2009г. и детегледачките би следвало да получават 240лв Confused от следващата година.
хайде да не пълним темата с излишни неща моля те  Praynig. Програмата се приема със заповед.
Заплатата със сигурност ще бъде 240 лв от следващата година при положение че се приеме заложения в бюджета размер на МРЗ. А защо е това  Confused след тези 240 лв не разбрах?

# 148
Вече са ти отговорили на другите въпроси.
За медицинското мисля, че няма значение къде е издадено. Психото след като е от друг град и години наред е живяла там, следва да се издаде от там Peace

# 149
Момичета, имам една добра новина:

По отношение на това дали майка, която работи на 4 часов трудов договор може да се ползва от програмата, отговориха, че няма пречка.

проверих и за отпуска:
по принцип платеният отпуск на детегледачката е 20 дни. Ако майката иска да ползва по-голям отпуск, би следвало в дните които са над тези 20, въпреки че майката е в отпуск, детегледачката да е на работа, тоест да е с детето.

По същия начин стои въпроса и с неплатения отпуск. Нямате право да ползват неплатен до 6месеца на детето. Иначе може да ползвате обикновен неплатен отпуск. Ако ползвате такъв детегледачката трябва да си е на работа и да гледа детето независимо дали вие сте вкъщи или не. Peace

Общи условия

Активация на акаунт