Програмата за детегледачките - 3

• 51 270
  • 718
  •   1
Отговори
# 120
  • София
За да влязат в сила промените трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Аз не разбрах публикувани ли са или не, ровя се в новите бр. на ДВ но не откривам нищо.

# 121
  • София
Ето линк с повече подробности от АЗ
http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Maiki/Frame_maiki.htm

# 122
  • Пловдив
Аз също започнах подготовката за подаване на документи и почти сме готови,с изключение на документа от НОИ.Все пак майка ми не е разбрала кога ще стартират нещата,в смисъл сега до Нова година ще се подават документи и ще започне от януари или от момента на обработване на документите?

# 123
  • Бургас

Майка ти има платен отпуск по програмата в размер на 20 дни. КОгато ти ползваш 20 дни и тя ползва нейните, обаче с останалите ти дни, не знам как стои въпроса  newsm78
Ако бъдеш одобрена по програмата сега, когато навърши 2 години детето просто си представяш служебна бележка в АСП  Peace
[/quote]

А как да разберем ползването на повече от 20 дни отпуск как ще става newsm78
И още два въпроса
1. Кога могат да се подават документи по програмата - още сега
или когато наближи времето за включване - Детето ми навършва 2 г. на 04.01.2009г. Ако използвам натрупан отпуск ще започна работа към м. април-май 2009.
Кога да подавам документи за включване в програмата.
2.  Пенсионера може ли да е дядо  newsm78

# 124
# 125
Момичета, моля ви, нямам никакво време да пиша, мисля, че съм описала всичко достатъчно ясно. Четете моля ви.

Написала съм с огромни червени букви. Включването на пенсионерите в програмата е факт
Това е програма, не е нормативен документ и не се обнародва в ДВ.
Документи можете да подадете веднага и има допълнителни средства отпуснати до края на годината.

# 126

Майка ти има платен отпуск по програмата в размер на 20 дни. КОгато ти ползваш 20 дни и тя ползва нейните, обаче с останалите ти дни, не знам как стои въпроса  newsm78
Ако бъдеш одобрена по програмата сега, когато навърши 2 години детето просто си представяш служебна бележка в АСП  Peace

А как да разберем ползването на повече от 20 дни отпуск как ще става newsm78 Ще питам, но не знам кога ще ми отговорят. И още два въпроса
1. Кога могат да се подават документи по програмата - още сега
или когато наближи времето за включване - Детето ми навършва 2 г. на 04.01.2009г. Ако използвам натрупан отпуск ще започна работа към м. април-май 2009. Един месец горе долу отнема включването по програмата Кога да подавам документи за включване в програмата.
2.  Пенсионера може ли да е дядо  newsm78 Може, няма проблем[/quote]

# 127
  • Бургас
Моля модераторите да ме извинят за шрифта на горния постинг, но е много важен  Praynig

.....8.Относно необходимите документи, пак да кажа, ако имате роднинска или съпружеска връзка можете да попълните декларация, че няма да представяте здравна книжка и свидетелство за съдимост. Другите документи са задължителни.
...

А тази роднинска връзка доказва ли се понякакъв начин или само се декларира. (например при много далечна роднина може ли чрез деклариране да се избегне ваденето на здравна книжка?)

# 128
В Бюрото по труда в Разград още не са сигурни, че може детегледачката да не е роднина. Те сигурно последни ще разберат. Въпросът ми сега е конкретно за осигуровките:
- колко процента ще са сметка на детегледачката?
- колко процента ще внасяме ние като работодатели /или ще ги внася държавата/
- автоматично ли ще се удържат и внасят или ние ще ходим да ги внасяме
- колко чисто ще остава за детегледачката
- този доход ще повлияе ли за в бъдеще върху размера на нейната пенсия /при положение че е била например детска учителка

# 129
raja_nikol  Не мога точно по проценти да ти отговоря, но детегледачката чисто около 176лв. получава. Ти нищо не плащаш, никъде не ходиш, тя се води на работа в Соц.грижи и от там й се плащат осигуровките. Този доход ще й повлияе за по-нататъшно преизчисление на пенсията, доколкото знам.

# 130
здравейте
аз вчера си подадох документите в социално подпомагане за участие в програмата.От там ми казаха че ще ми се обадят да ми кажат дали съм одобрена.Въпросът ми е кога майка ми /която ще е бабата детегледачака / ще трябва да се регистрира в Бюрото по труда-още сега ли или след като ми се обадят че съм одобрена тогава трябва да отиде да се запише и майка ми в Бюрото по труда

# 131
Веси, какво писа в служебната бележка, и аз ще ходя утре, да не би да има нещо специфично? И аз разбрах, че после ще се регистрират в Бюрото по труда

# 132
  • Плевен
здравейте
аз вчера си подадох документите в социално подпомагане за участие в програмата.От там ми казаха че ще ми се обадят да ми кажат дали съм одобрена.Въпросът ми е кога майка ми /която ще е бабата детегледачака / ще трябва да се регистрира в Бюрото по труда-още сега ли или след като ми се обадят че съм одобрена тогава трябва да отиде да се запише и майка ми в Бюрото по труда
По-добре да се регистрира още сега, за да няма пречки за в бъдеще и да ви откажат включване в програмата.
Детегледачката наистина получава 176 лева (приблизително). Държавата поема осигуровките, които са за сметка на работодателя, а гледачката си плаща от нейните пари. Затова вместо 220лв получава 176лв.

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 13:26 от valja

# 133
Здравейте момичета и аз да питам нещо,можели майка ми която е безработна да гледа близнаците,но тя не живее в Пловдив като нас а е друга община.Ако може каде трябва да се запише като безработна.Вупросат ми стана доста объркан дано сте ме разбрали.Благодаря предварително.

# 134
  • Плевен
Предполагам, че може, но децата трябва да се гледат на адресната им регистрация.

Общи условия

Активация на акаунт