Скандинавска 5-та тема

• 17 797
  • 291
  •   1
Отговори
# 210
А сега девойки ЛЕКА НОЩ,че и аз съм уморена,макар и вече не болна...

# 211
Hyvää yötä  Hug

# 212
Еовин, не се натъжавай, в България има прекалено много неща, които могат да ни натъжат, но ако можеш - наблегни на положителните неща (които не са чак толкова много)  Hug

Момичета, ако знаете какъв ураганен вятър духа днес  #Crazy
С мъжа ми бяхме на гости наблизо досега и докато се приберем, направо ни обрули здравата.
Имаше и едно прекършено младо дръвче по пътя  Sad
Дано не завали, че комбинацията ураганен вятър + дъжд обикновено се равнява на егати ужаса  Shocked

Пчеличке, значи и вие сте празнували  Hug
Финландска музика не съм чувала никога май, я препоръчай нещо мелодично и танцувално  newsm78

Рали, имаше доста охрана, макар и дискретна, костюмирани младежи с онези спираловидни слушалки в едното ухо и постоянно се разхождаха и оглеждаха кой какво прави, така че предполагам прекалено пияните дискретно ще бъдат изведени без много шум и без да се пречи на останалите  Grinning
Ние определено бяхме атракцията в първия пианобар, най-шумната компания, дежурни на дансинга и в пригласянето на певицата, всички много ни се радваха  Grinning
До нас беше седнала и една норвежка на средна възраст, която постоянно ни се усмихваше и не откъсваше поглед от групичката ни  Grinning
Чудя се къде е Винцето да доразкаже и тя, сигурно цял ден спи като нас  Joy

Hyvää yötä, както се казва   bouquet

# 213
Еовинче вярно си е,че е тъжно като слушаш кофти неща за България, но май по-кофти е когато са верни   Cry В интерест на истината когато тръгвах за Финландия бях донякъде със смесени чувства към родината, но като че ли преобладаваха негативните. Беше ми омръзнало да работя без да ми се плати последния месец, или пък лошото отношение на някои работодатели към подчинениете и т.н. и т.н. Но пък както казва Щатлива  по-добре да наблегнем на положителните неща,за да ни е по-леко на душата.

KARMENNA мисля,че донякъде те разбирам, разбирам и как се чувстваш, но за себе си открих страхотен начин да се предпазя от подобни настроения (мисля,че и друг път съм го казвала) като започнах тактично да избягвам отрицателно настроени хора(било то близки и роднини). Успех ти желая !

Пчеличка   ама днес наистина беше много ветровито. Аз бях около Хаканиеми и направо вятъра ми координираше движенията  Crazy

Момичета, да не забравите да си промените часовниците на зимно часово време 

# 214
здравейте момичета  Hug
вчера беше погребението,а после ми беше толкова смотано и скапано,че направо се мушнах в леглото  smile3524 имахме малко пререкания със свещеника,мисля,че взаимно не се харесахме  hahaha още от църквата си хвърляхме изучителни погледи през цялото време,после той изтърси някаква реплика на свекървата "Ой,какви прекрасни деца имаш!!!!" (да бе,едното почти на 21,другото таман навърши 28  Joy ) при което тя ни запозна.с него си разменихме няколко реплики на развален английски (не моят  Wink ),например-"ама ти разбра ли изобщо нещо от това,което казах в църквата?в казаното се крие смисълът на живота""не,ама схванах идеята,присъствала съм на много подобни речи"."и хареса ли ти литургията?"много копирате от католиците"  Mr. Green и още повече не се харесахме.и накрая Риитта като изцепи че между другото съм католичка и това беше последният удар-той ме намрази вовеки веков  Joy ей сега отивам да се хвърля от някое високо дърво (че тук други високи неща нема  hahaha ) щото селският свещеник не ме хареса  Crazy ама какво да направя,бях единствената, която не го гледаше с благоговение,не си го е заслужил  Mr. Green  Crazy
за прасенцата.....на 20 години май ще ставам баба  Joy то за майка ми е рано....  Mr. Green сериозно обвинявам кафявата свинка в подозрение за бременност.много бързо расте и дебелее,а ми е известен само един процес при който има такъв растеж.но ще продължавам да наблюдавам,дано съм се объркала,защото и е страшно рано,тя е само на месец,а трябва да стане поне на шест месеца.иначе имена още няма,нашия искал да ги опознаел по-добре,викам ти докато ги опознаеш и те ще умрат от старост  Joy едната ще е кара,но мислим какво да е името на другата.та така,общо взето екшън тука
ако не сте яли домашна финска питка,препоръчвам ви я,поне тази,която ядох вчера беше досущ българска на вкус.друга тема как ме гледаха всички когато си взех 3 парчета питка и почти никаква супа и си ядох главно питката  hahaha
сега зачезвам за малко,че имаме малко работа,трябва да погледнем рибарника в езерото,че не сме го проверявали от 2 седмици,може да се е хванал кит  hahaha 

# 215
 Пъпии,винаги много се смея на твоите описания,много са духовити..А свинката има добър апетит,постави я на диета,иначе ще получи разширен стомах..Без майтап..Не им оставяйте постоянно храна вътре,вие определяъте кога да се хранят...Аз нямам представа от свинчета,ама тъй мисля,можеш да си разрешиш проблема..

# 216
Тук при нас се очаква БУРЯТова, от което се опасяваше Щастлива ни дойде на главите..силен ,брулещ вятър и дъжд...В такова време,не се излиза навън..Лошата новина е,че цялата следваща седмица го дават същото...е това е най..гадното,начииии...

# 217
Рали,аз викам,да обсъдим ако искате тук за картата и подтемите,/например.Финландска кухня,Празници във Финландия и как се празнуват,нрави,обичаи,....Известни спортисти/СПОРТ/.....,Информация за страната като цяло/климат,хора,икономика,транспорт,култура,хоби....Снимков материал от различните краища на Финландия..може и лични албуми,
Полезни линкове :посолство,полиция,образование,КЕЛА,за работа и т.нт..И всичко останало,за което се сетите..

# 218
Здравейте момичета. Как е при вас? при нас вчера беше супер-слънчице, малко вятър, но днес  е..брррр cold Wear Umbrella Зимата дойде..Ние вчера бяхме на гости при родата. Малкият бяс спеше като пристигнахме и като му се нахвърлиха на главата бабите #Crazy
 лудница  Joy
щастлива и Винце, мерси много за поздравите, надявам се, че добре сте се позабавлявали. щастлива, аз обаче съм в Дания, но това не пречи да дойдете на гости Grinning, тъкмо ще обмените малко опит.
ralivd, мерси за посрещането  bouquet. Май е по/топло от при вас, но...малко зле ми се отрази първата седмица тук, когато беше 10 С, а дойдохме от 35С. Е, вече свиквам.
Между другото, с мъжа ми се запознахме на един конгрес в Турку, така че и ние имаме нещо общо с Финландия..
Мара Подробната, почти всички бебешки колички тук са такива, каквито BEE показва..
Както едновремешните в България. Вчера обаче каква видях... #Crazy подобна на тази, нооооооо от пластмаса (вместо плат, а не основата), не знам защо, но ми заприлича на ковчег, а мъжа ми каза, че такива са били количките тук преди 20-на год. 
sweet_puppy1103, много добре се справяте със свинчетата..аз не знам дали бих могла, май е по-трудно и от бебе bouquet.. И аз бих искала да съм си в България за Коледа, но като си спомня миналата година---- аз бях в Дания и се жалвах, че ми е студено (-5C) ..а в София -25C. Дано да не ти е толкова студено сега.
Bee, за медения месец и ние бяхме така, само че обратното..оженихме се в София...и след мъжа ми се завърна в Дания.  Е, ще имаме време всички да наваксаме с 'медени' месеци Grinning
Весела вечер на всички Simple Smile

# 219
Пъпи, много увлекателно описваш  Hug
Това време съвсем откачи, днес отново е лято без нито един облак (рядко явление тук), но слънчето почти е залязло  Sad
Изчезваме да се порадваме на хубавото време, че кой знае какво ще е утре  Thinking
Пчеличке, много хубава идея си дала  Peace
Понеже в другата тема стана дума за тран-а, вие пиете ли във Финландия тран (рибено масло и витамин Д)?

# 220
ralivd, на въпроса ти за расизма на датчаните..не съм от много време тук и не познавам прекалено много хора, но това твърдение определено ме изуми Shocked
в никоя друга държава, в която съм била (не са много, но са все в Европа), не съм виждала толкова много смесени бракове и толкова толерантно отношение към чужденците..а те определено са много и различни- китайци, японци, бели, черни...
Даже, ако се погледне кралското им семейство- единият син е бил женен за жена от Хонг-Конг, сега има французойка за приятелка, а другия е женен за австралийка..
Може би това момиче, което го е казало, се е разочаровало от някой. Хора всякакви има. Но, аз специално не мога да се оплача от лошо отношение и от познати и роднини, и от непознати- в магазина, общината и и тн.

# 221
пчеличке,имат си часове и количества за хранене, в 9, в 3 и после пак в 9....когато са по-малки се хранели 3 пъти на ден,иначе само 2...аз се старая доколкото мога да им спазвам някакъв режим,ама мъжо нещо не е съгласен,нямало смисъл според него и имаме разправии на тази тема.но от това,което съм чела не е нормално морско свинче да те хапе без причина....а тая свинка ме ухапа днес 3 пъти на едно и също място...и не защото ръцете ми миришат на храна,ако миришат на храна не хапят толкова силно и не си извиват главата....хапе и ако и пипнеш корема,за разлика от другата.... а и не е нормално две сестри да имат такава разлика в размера и обиколките.освен това напоследък от време на време май се бият за територия,което е също нетипичко за шестседмични свински сестри (доколкото разбрах шанса две прасета,които са отраснали заедно да се бият е много малък,затова искахме братя или сестри,освен ако едната не е бременна,тогава всички и се виждат натрапници).не мога да кажа нищо със сигурност,ама днес например станах свидетел на следното-двете са в къщичката....чува се изквичаване и шарената изскача отвън....озърта се за една секунда и се връща пак вътре при което отвътре се чува ново изквичаване и нито звук повече от която и да е от тях.ако взема една от тях в ръце другата почва да обикаля и да квика тревожно,а тази в ръцете ми обикновено е тиха,но като се поуспокои или не яде и отговаря и има спокойствие.двете се научиха много лошо-едната мине и изяде всички сушени зарзавати и половината зърно (в краен случай),после мине втората и изяде гранулките и останалото зърно.само житото оставят и един вид големи гранули.затова исках да се хранят отдено,ама кой те слуша. също и за краставиците,аз искам да са белени,защото всичките нитрати и глупости са в кората,а той казва че никога нищо не може да го накара да обели финска краставица....и като вземат да ми обясняват колко са чисти фиските плодове и зеленчуци от химии и направо ми иде да ги бия с нещо тежко по главите  newsm66
ще си ходя към България през декември и после през лятото ще идем двамата....снощи го закачах, че може да се оженим официално.....в католическа църква....не можа да заспи от нерви горкичкият докато не му казах, че се базикам  hahaha
Valyya,не е толкова трудно,но иска малко учене в началото...предполагам, че е като да имаш бебе, но малко по-лесно,а и не сучат от тебе  Mr. Green отначало може да те будят посред нощ, но като посвикнат с мястото нямаш такива проблеми.само един голям проблем има-има различна информация в различните сайтове за много неща-количеството витамин С което им е нужно на ден варира в сайтовете между 16 и 60 мг.солният камък-някои, казват че е задължителен, някои го отричат,защоо бил вреден за зъбите,костите и бъбреците,същото е с минералните такива...и т.н някои твърдят, че зарзаватите трябва да се дават с кората,ако са домашни,някои твърдят че е вредно....и в един момент ставаш шашав от противоречия  Crazy
тук вчера беше ясен почти слънчев ден,днес гледам, че пак ръми едно гадно....аман....а зимата още не е почнала  Sad
кит в рибарника нямаше,Матти предлага ако свинките не слушат,да ги сложим за примамка....да му мислят двечките  Mr. Green
и тук расисти няма.....освен ако не си руснак  Joy

# 222
Щастлива аз давам на малкия Вит.Д.Препоръчително е за тия северни ширини,всъщност мисля,че и повечето финландки го правят,а също предполагам и шведки,норвежки...Други витамини не,защото той е хиперактивен и всички тия "букети"от витамини,засилват активноста....
Valyya здравей и добре дошла и от мен!
Когато търсих количка съм се водила от принципа..здраво,просто и удобно.Всякакви други с извинение"изгъзици" не са ми  по вкуса.За количките ставаше въпрос...Извинете за езика...
Пъпи,абе водете я на лекар,да няма някой тумор в коремчето,та расте тъй бързо?Не искам да те плаша,ама щом се притесняваш занесете я на ветеринар...той да я види... Rolling Eyes

# 223
Рали,аз викам,да обсъдим ако искате тук за картата и подтемите,/например.Финландска кухня,Празници във Финландия и как се празнуват,нрави,обичаи,....Известни спортисти/СПОРТ/.....,Информация за страната като цяло/климат,хора,икономика,транспорт,култура,хоби....Снимков материал от различните краища на Финландия..може и лични албуми,
Полезни линкове :посолство,полиция,образование,КЕЛА,за работа и т.нт..И всичко останало,за което се сетите..

Аз съм абсолютно "За" идеята. Дори това с информацията относни храна, празници, култура ми звучи доста интересно. Освен това ми се струва,че информацията ще е полезна за всички. Може би ще трябва да се създаде тема"Финландска кухня" на съответното място,а да поставиме линк към темата в нашата тема тук. Какво ще кажеш? Или твоята идея беше друга? Можем да добавиме още линкове с полезна информация към първия пост. Всеки може да даде предложения за "полезна информация" и ще ги обсъдиме.

# 224
Като сме на вълна домашни любимци, котката на съседите реши да се пренесе у нас  Joy
Влезе през отворената врата, настани се на фотьойла и загледа телевизия  Joy
После отиде до хладилника и седна пред него, за награда намаза една купичка прясно мляко  Heart Eyes
Много сладко малко коте е и много се глези.
Съседите казаха, че щом веднъж е получила храна у нас, ще ни станела редовен гост  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт