Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 633
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 180
Подкрепих и от сърце пожелавам успех на петицията. В тази връзка, аз съм 510-я подписал се. Колко подписа са необходими?

# 181
Gali80, колкото повече, толкова повече  Simple Smile

Всъщност няма точно фиксирана бройка подписи, която да са необходими. Просто на някакъв етап ще внесем петицията в институциите и колкото повече подписи има - толкова по-голям шанс някой да реши да обърне внимание.

Благодаря за подкрепата!

# 182
Това е абсурд и ограничаване избора на жените.........за какви права говорим!!!

# 183
  • София
Това е абсурд и ограничаване избора на жените.........за какви права говорим!!!

Девойко, не прочете ли десетте страници коментари, или поне последните две от тях, както аз направих, за да разбереш, че се оставя вратичка за ИЗБОР, а сега избор (почти) няма. Идеята е да има избор, а не да няма. Еййй, като почнете да се включвате на слабо време, чели - недочели, разбирам защо на момичетата им е писнало да обясняват и повтарят едно и също.

Аз лично подкрепих петицията. Родих нормално, приеха ме с 5 см разкритие и без да ме питат ме вързаха на едно легло и ми  хакнаха окситоцин - ей тогава ми се разказа играта. И в течение на пет часа усилваха капката. Не съм доктор, но въобще не съм убедена, че се е налагало. Накрая, изморена от зверските болки, нямах сила да напъна, та ми и скочиха на корема, като ме плашеха с форцепс. Това е моят скромен опит, не че беше кой знае какво, в общи линии съм доволна от докторите и престоя си там (2-ра мбал в София), но наистина интервенциите не само че бяха излишни, ами и попречиха на нормалния ход на раждането.

# 184
Луда Мара, благодаря ти! Изразяваш точно това, което се опитваме да променим. Като за пореден път казвам, който иска винаги може да си подпише документа, че е съгласен с всичко, което докторите решат да правят и да роди по начина описан от теб. Няма лошо, щом така ви харесва  Peace Но на всички, за които това не е представата за едно раждане, моля подкрепете и разпратете на познати. Според мен подписите са смешно малко като се има предвид колко е важна темата.

# 185
Аз лично подкрепих петицията. Родих нормално, приеха ме с 5 см разкритие и без да ме питат ме вързаха на едно легло и ми  хакнаха окситоцин - ей тогава ми се разказа играта. И в течение на пет часа усилваха капката. Не съм доктор, но въобще не съм убедена, че се е налагало. Накрая, изморена от зверските болки, нямах сила да напъна, та ми и скочиха на корема, като ме плашеха с форцепс. Това е моят скромен опит, не че беше кой знае какво, в общи линии съм доволна от докторите и престоя си там (2-ра мбал в София), но наистина интервенциите не само че бяха излишни, ами и попречиха на нормалния ход на раждането.

Това все едно аз съм го писала Mr. Green. Само, че аз се оттървах само с 2 часа със система окситоцин. Мен най-много ме издразни, че на всички първескини повтаряха, че не напъват ефективно. Никой нищо не спомена за правилно дишане или нещо друго, което би помогнало напъните да са ефективни. Слава богу, имах леко раждане Peace

# 186
Според мен подписите са смешно малко като се има предвид колко е важна темата.
Малко ще са, като при всяко включване със забележка отсичате, че петицията всъщност си е много хубава, а хората четат по диагонал  Mr. Green  Но пък я пуснахте скоро, не може да очаквате за няколко дни да набере 100000 подписа.

# 187
Eee, Милена, хич не са малко подписите, ако сравним с другата не по-малко важна петиция за кърменето - там за две години има 2200 подписа. Та 515 тук никак не са малко, но далеч не са и достатъчни.
Колко ли би било достатъчно?!!? Ако приемем, че у нас в последните години се раждат средно 75000 деца, част от тях са второ, трето и поредно дете. Да приемем, че отношение ще вземат и други хора, не само майки родили наскоро, или на които им предстои раждане. Ами, май 200-300 хиляди би било много добре. Обаче... всички са убдени че разбират от политика, от футбол, от музика и то жени/мъже; ама стане ли дума за нещо по-специфично, хората си казват "а, хубаво, нямам нищо против, да видим какво ще стане" и подминават, или се втрещяват и веднага постват едно потресено мнение. Подписи можем да очакваме от тези, на които им "пука" а на малко хора им "пука" да се борят за правата на другите, за по-добри възможности за тези след тях...

# 188
Момичета, аз я изпратих на всичките си контакти от мейла. Дано да има повече съпричастни Praynig Hug

# 189
Значи основният проблем опира до ужасното отношение на лекарите към пациентите, и това не е проблем само на родилките, а на всички болни. Ама с петиция не знам как ще се промени това, то Хипократовата клетва не върши работа, пък гол призив или дори нова наредба...Десетилетия трябват .......
Тамън туй се чудех как да изкажа.
Аз имах чудесно естествено раждане, чак ми е кеф да си го спомням и преразказвам на който иска да слуша, но не мисля, че една петиция ще промени глобалния пейзаж в здравеопазването. Цялото ни общество трябва много още да израстне, за да се случват тези хубави неща. Понеже е въпрос на отношение между хора, а не на наредби  Peace

# 190
offioly, и какво да направим като няма да стане лесно? Да стоим и да чакаме? Мислиш ли, че нещата могат да започнат да се променят от самосебе си?

Meg1, много си права, виждам го непрекъснато. Толкова, че чак си задавам разни неприятни въпроси на себе си... Тъжно е, че хората, от които трябва да дойде инициативата губят време в пререкания или мислят, че не могат да променят нищо... Тогава защо тези, от които зависи да решат да го правят изобщо? Няма логика. "Бебето не г хранят докато не заплаче". Щом жените си мълчат и си търпят, значи всичко в здравеопазването е ОК  Peace

Янечек, преди да пусна този постинг очаквах точно тази реакция и точно от теб. Даже го казах на няколко човека, те могат да потвърдят  Peace Явно всички години на защитаване на тези в Интернет все пак са ми дали нещо. Ще взема да направя докторат по темата Tired Само за информация, дори да решим да сменим нещо по петицията ВЕЧЕ, мислиш ли, че е редно спрямо всички досега подписали? Самият начин на работа на петициите не предполага текста да се променя веднъж след като е пусната, затова и чисто технически това не е възможно. Има логика, нали? В този ред на мисли какво удовлетворение лично на теб ти носи тази забележка? ОК, петицията (да речем) няма да успее, защото не я харесвате. Ами ОК, значи приемам, че ви харесва да раждате по този начин. Да ни е честито!

# 191
И аз съм на същото мнение.
Докато седим със скръстени ръце и казваме "нищо няма да излезе" - ами да, наистина нищо няма да излезе, защото не се хващаме реално да направим нещо.
Колкото и да е трудно - кой е обещавал, че ще е лесно? Всъщност какво значение има трудно ли ще е или не. Важното е искаме ли го или не. Когато човек иска - намира начин.
Мисля, че прекалено много обеззверени хора има, хора примирили се с обстоятелствата - сякаш са жертва на обстоятелствата. С нагласата: "Аз съм никой, никой няма да ме послуша, нищо няма да постигна, каквото и да започна" Даже го прехвърлят върху познатите и приятелите си. Случвало ли ви се е да имате идея, която много да ви се иска да осъществите и решавате да споделите с някой близък. Вместо да получите подкрепа - получавате скептицизъм: "Нищо няма да излезе. Не се забърквай в това. Много е несигурно и т.н." Това се нарича "projection" (извинете, че не знам как точно се превежда на български, когато се използва в психологията). Та "projection" е момента, в който ти самия прехвърляш свой качества върху някой друг. Т.е. мислиш си, че ако ти не можеш нещо - и той не може. Или ако можеш нещо - няма начин и той да не го може. Много хора живеят в непркъснати проекции. Сякаш непрекъснато виждат единствено и само себе си.
Не мисля, че това е здравословен мироглед. За съжаление виждам много такива хора около себе си. Сякаш са дошли на тоя свят за да ги изживее живота, а не те да го изживеят.
Малко се отплеснах, но горе долу това ми е основната идея - ако ти сам не поемеш инициатива - никой няма да дойде да го направи вместо теб. Без значение дали ще е трудно, лесно, дали ще успееш от първия път или от 50тия. Важното е да имаш желание! - Всичко останало ще се нагласи само рани или късно!
И още нещо - колкото и налудничава идея да имате - няма ли да се радвате някой да ви подкрепи? Ей така, безрезервно. В крайна сметка - резултата от идеята зависи от вас, а не от него. Просто имайки неговата подкрепа ще дишате много по-лесно. Според мен това е любовта. Просто искрена подкрепа.
Надявам се, че има достатъчно любов на тоя свят.

# 192
Надявам се, че има достатъчно любов на тоя свят.

Дано! Благодаря ти  Hug

# 193
никога няма да подпиша подобно нещо:

Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:

* Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    * Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    * Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].
    * Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
    * Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23].

прекрасно знам препоръките на СЗО, но те са точно това: препоръчителни, а не вменяващи изисквания. ако беше написано по друг начин, щях да подпиша. в този му вид - не.

# 194
Това са референтни стойности...те обикновено са препоръчителни...беше обяснено около 12568674 пъти, но явно няма кой да чете  Stop

Общи условия

Активация на акаунт