Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 150 196
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 920
  • София
А когато лекарите, и като цяло лекарските практики си противоречат?!

# 1 921
В тази тема хиляди пъти стана дума, че всички, които искат лекарите да взимат решенията вместо тях, получават това и сега. Петицията е за тези, които искат да имат право на мнение, когато става въпрос за това какво правят върху техните собствени тела.

Mishka_moja, да те помоля за едно линкче. Явно си запозната. Макар че докато от толкова хора, пишещи и четящи темата, никой не може да разкаже ЕДНА история на осъден лекар, за мен този рефрен ще представлява просто поредното оправдание за това, което се случва в болниците, каквото е материалната база, спешността на ситуацията (как пък у нас сме все със спешни ситуации..) и още няколко други.

# 1 922
Ами другата страна - родилка настоява за нещо, лекаря го прави, но се стига до фатален край - кой носи отговорността?

# 1 923
Аз не зная какъв е този спор, но и в други теми съм изразявала мнението си - че лекар и само лекар може да прецени кое е правилното - ние не сме лекари и не можем да имаме компетентно мнение, когато се засягат изцяло медицински въпроси Peace

Явно не е съвсем така, щом ти дават да подписваш информирано съгласие.
Аз без да съм лекар, мога да имам изисквания какво не искам или пък искам. Например детето ми да си е при мен от самото начало и да не му правят нищо без мое разрешение - това странно ли е?
Друга жена може да не иска епизотомия или да й пукват мехура, може да не иска да й насядат краката и да й разширяват мануално шийката, за което съм чувала, че боли зверски.

# 1 924
Ами другата страна - родилка настоява за нещо, лекаря го прави, но се стига до фатален край - кой носи отговорността?

Някой по-напред беше споменал, че би могло да има декларация от типа "информиран отказ". Родилката отказва дадена манипулация, бебето и получава увреждания /или умира/, лекарят се освобождава от отговорност юридически. Докато сега, доколкото ми е известно, по презумпция доктора носи цялата отговорност / формално /, щом пациента е в болница.

От друга страна, ако родилката ще отказва каквито и да е манипулации, и въобще ако отказва да я пипне лекар, какъв е смисъла да ражда в болница?

# 1 925
Момичета, за едно нещо е много прав доцент Сираков, както и Mishka_moja - понякога това насилие срещу тялото на майката наистина се налага заради живота на бебето. Лошото е, че повечето от нас наистина като немедицински лица, не могат да видят ситуацията по същия начин като лекарите и акушерките. Да, аз също бих искала да си родя възможно най-естествено и с колкото се може по-малко намеса, но ако нещо се обърка в последния момент ще се наложи лекар да се намеси. Тогава и да боли, и да е унизително - ами ще се наложи да го преглътна.

Но, това за което и ние сме прави е, че подобна намеса, насилие или както искате го наричайте, трябва да се прави когато наистина има опасност - а не да се смята че раждането трае по 2 часа и толкоз - да се слага система, да се пука мехур и да се реже просто при всички, за да им е мирна главата на лекарите.

НО, колкото и да ми се иска нещата да могат да се променят с тази петиция, мисля че промяна няма да има ако самите лекари не сменят малко стила си на работа - да станат по-любезни, да обясняват повече, да разговарят с пациентите и да се опитат да разберат и тяхната гледна точка. Да бъдат стимулирани от държавата постоянно да ходят по курсове и конференции, да четат медицински списания, да учат езици ако щете, за да могат да се запознават с новите течения в медицината.

Защото помислете вие как ще реагирате ако утре ни сложат за финансов министър някои младеж на 22 години примерно - завършило момчето вчера, много умно, много чело, но без никакъв опит. Вие няма да му се доверите. Така и лекарите като доцент Сираков няма лесно да се доверят на доводите които ние използваме - първо защото нямаме тяхното образование  и после нямаме техния опит.

Те може би грешат, може би ние сме прави, но ние самите трудно ще ги убедим. Трябва да им говорят техни колеги - примерно да се поканят от чужбина и да се направи дискусия с наши лекари, да се сравнят официално статистики.

Вчера попаднах на една тема за разкази за раждането http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=355917.0
На мен лично ми беше много интересно да  видя че имаше доста жени, които бяха разказали че в болницата лекари и акушерки са се държали добре, че не са им пукали мехур, че не са ги карали да лежат, а са им обяснявали да се разхождат да стане по-лесно. Явно не са само черни нещата и в БГ. Мисля си че даже в по-малките градове, където примерно има по 1 раждане на ден или седмица, там не се форсират нещата, оставят се на естествения им ход. Понеже там стаите са празни бебетата се дават на майките през цялото време. Но в една натоварена и голяма болница вероятно е трудно да се изчакват ражданията, за да не се налага някоя наистина да роди в линейката щото няма родилна зала свободна. Така че може и до пари и база да опират нещата. Да се надяваме, че ще започнем да виждаме подобрение със или без петицията да е стигнала до лекарите скоро!

# 1 926
Аз не зная какъв е този спор, но и в други теми съм изразявала мнението си - че лекар и само лекар може да прецени кое е правилното - ние не сме лекари и не можем да имаме компетентно мнение, когато се засягат изцяло медицински въпроси Peace

Явно не е съвсем така, щом ти дават да подписваш информирано съгласие.
Аз без да съм лекар, мога да имам изисквания какво не искам или пък искам. Например детето ми да си е при мен от самото начало и да не му правят нищо без мое разрешение - това странно ли е?
Друга жена може да не иска епизотомия или да й пукват мехура, може да не иска да й насядат краката и да й разширяват мануално шийката, за което съм чувала, че боли зверски.

Как можеш да знаеш кое е правилно или не, кое е наложително или не и да даваш разрешение, като не си медицинско лице - това питам аз???
И да, странно е - защо искаш на 100% детето при теб - аз самата споменах, че след секциото имах такива болки - че задника да си бях съдрала - първите два дена нямаше да мога да се грижа за него.

# 1 927
Някой по-напред беше споменал, че би могло да има декларация от типа "информиран отказ". Родилката отказва дадена манипулация, бебето и получава увреждания /или умира/, лекарят се освобождава от отговорност юридически. Докато сега, доколкото ми е известно, по презумпция доктора носи цялата отговорност / формално /, щом пациента е в болница.
От друга страна, ако родилката ще отказва каквито и да е манипулации, и въобще ако отказва да я пипне лекар, какъв е смисъла да ражда в болница?

По презумпция пациентът има право на информирано съгласие / информиран отказ. Тъй като реално обаче право на отказ няма, т.е. пациентът задължително е съгласен, за което се подписва в общи линии ва банк, докторът наистина носи цялата отговорност (доколкото въобще я има, след като никой никога не е чувал за осъден доктор, и след като родилката и семейството и са тези, които живеят с последствията).

Именно отношението 'всичко или нищо' е това, което прави докторът отговорен, вместо да подели тази пуста отговорност между него и пациента.

# 1 928
  • Варна

Аз не мисля, че раждането е "изцяло медицински въпрос". Първо, това не е заболяване. Второ, има си начин да се прогнозира предварително хода на раждането - да, всичко може да се смени за секунди, но в повечето случаи се знае предлжанието на плода, размерите му, размера на таза на майката, направени са изследвания, т.е. ако има предразположение за естествено раждане, то би следвало да се третира като съвсем естествен процес. Мисля, че излишно много се набляга как раждането е една високорискова медицинска интервенция и без изключителната намеса и помощ от лекарите не може да се роди. Затова аз преценявам, че мога да изисквам определени неща и също така изисквам предварително да ми се иска съгласието за всяка процедура поотделно, а не да се подписвам "ан блок".  Тук имам предвид медицински интервенции като: спукане на мехур, окситоцин, епиозотомия, клизма и прочие.  Ако в хода на раждането възникне животозастрашаваща ситуация разбира се, че ще дам съгласие лекаря да направи каквото е нужно.

А пък що се отнася до детето - искам да ме третират като негова майка, която взима всички решения относно него, а не някакъв страничен наблюдател, принуден да се моли детето да не се взема или пък да се дава подробна информация какви манипулации ще му се правят.

Също така никога не бих си позволила да изказвам мнение как да ми бъде направена една сърдечна или коремна операция, това наистина си е "сериозен медицински въпрос".   Peace

NancyB да, има и  лекари, които се въздържат от прекалени намеси, разбира се придържайки се към "установената практика". Както се казва "има светлина в тунела", не бива с лека ръка да се очерня всичко, но има доста какво да се желая докато това стане повсеместна практика.

viliko аз бях в отлично състояние след раждането, а трябваше да се моля детето да не бъде отделяно от мен.  Ето там е проблема, не става въпрос за майки, които не са в състояние да се грижат за бебетата.

# 1 929
NancyB, тези ситуации никой не ги оспорва, нито ги коментира. Наричат се животозастрашаващи. Но не е възможно да са такъв огромен процент, какъвто доцента и колегите му се опитват да ги изкарат...

# 1 930
Офффффф, кое се предвижда - детето ми беше 2700 до последния момент на видоезоните - а се роди 3150  Crazy
По време на секциото ми чух думите - внимавайте, вижте, вижте там, става лошо...
Та кое не е медицински въпрос?

# 1 931
По време на секциото ми чух думите - внимавайте, вижте, вижте там, става лошо...

Това какво общо има с темата  newsm78 Тук говорим основно за активно раждане, в случай, че не си обърнала внимание. Отношенията лекар - пациент и разни други въпроси се коментират основно в този контекст. Не че някои неща не би следвало да са приложими във всички случаи, включително и при сложна коремна операция например.

# 1 932
  • Варна
пак оффф,
Офффффф, кое се предвижда - детето ми беше 2700 до последния момент на видоезоните - а се роди 3150  Crazy
Ако правилно съм разбрала поста ти:

Нали не мислиш, че е станало "лошо" заради тези 400гр, говорим за 3150, а не за 4кг. А най-важния размер за вагиналното раждане е диаметър на главичката и съотношението с таза на майката.  За секцио не говорим, там нещата стоят по друг начин. (имам предвид секцио поради прекалено голям плод, а не поради други причини).

# 1 933
В изредените на 1ва стр неща от петицията - се засяга и секциото. Видях с очите си.
И казвам тези факти в подкрепа на мислите си - че не винаги може да се планира и очаква, да се превдиди и реагира трезво. Ето защо аз давам предимство на лекарската компетенция. Ако бях лекар аз самата - сто на сто щях да имам друго мнение, разбира се.

# 1 934

И да, странно е - защо искаш на 100% детето при теб - аз самата споменах, че след секциото имах такива болки - че задника да си бях съдрала - първите два дена нямаше да мога да се грижа за него.
За МИЛИОНЕН път-ако искаш бебето да е през девет земи в десета, то това така или иначе го получаваш. Въпросът е за такива като мен, които искат бебето си от първата секунда и НЯМАТ никакъв шанс да го получат.
Петицията е за изборите. Ако искаш да си послушен пациент - няма проблем, но ако не ти харесват практиките, ами... нямаш право на глас. Кое по-точно не е ясно и не е дъвкано стотици пъти тук?

Ти нещо май не си разбрала пак, говорим за естествено раждане. Секциото е отделна тема. Секциото е тежка кормена операция с множество рискове, но ние говорим за нормално раждане.
И никой не твърди, че УЗ изселдването може да определи теглото на бебето с точност. Това е просто смешно.

Общи условия

Активация на акаунт