Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 150 201
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 965
katilias, описанието, което си дала ми звучи като научна фантастика.
Съгласна съм, че като цяло трябва да се промени нагласата за бременността като не болестно състояние. Тук се изхожда от презумцията, че е патологична, затова се правят сумати изследвания, за да се докаже, че е не е. И в майката се насажда параноя от самото начало.
По същия начин се подхожда и към раждането. Кой ще се занимава с теб и ще чака да се види дали раждането ще протече нормално?!

# 1 966
 С петиция нищо няма да направите, най-малко промените в дългосрочен план.

Вместо да си прехвърляте топката - доктор на многознаещ пациент, и супер ерудирана бременна към доктор, измислете начин как да завъртите системата, за да работи в интерес на всички. Докато го нямате това уважение към лекарите и те няма да го имат към вас.

Съвсем сериозно питам, какво очаквате да се промени с една подписка на хвърчащ лист?

Вместо да си губите времето в излишни дебати, може да впрегнете енергията си в далеч по-резултатни действия. Направете доброволна организация, която да има за цел да информира общността, провеждайте срещи в училищата (гимназии и нагоре). Канете лекари да публични дискусии, давайте конкретни предложения, кое и как да се промени. Говорете с директори на болници, завеждащи отделения и т.н. Оставяйте листовки с информация, без да се натрапвате. Направете го по градове. Организирайте благотворителни мероприятия, за да се събират средства за подобряване на болнични стаи и отделения. Не забравяйте, че София не е България и не всички четат в бг-мама.

Въобще, целият начин по който се опитвате да промените нещо във ваша полза ми се струва погрешен, с това не бих се и подписала в петицията.

п.с. Пак се върнах да я прочета, само изисквания имате. Няма да коментирам повече, хубаво е че давате примери с други страни, но не забравяйте, че и те са си извоювали тези права, не с петиции, а с конкретни действия. Освен това, не са спрели веднъж като са постигнали това за което са се борили, но продължават с годините да поддържат каузата. Нищо не е станало със щракване на пръсти.

# 1 967
  • София
Петицията поне е някакво начало.
Надявам се след това хората от Естествено да проведат правилен ПР, с който наистина да променят общественото мислене и нагласите на медиците.
Да направят едни проучвания на общественото мнение като за начало.
Ама не тук, а чрез агенция и с анкети.
И после план за действие. И яка атака в медиите. И така нататък.

# 1 968
....  контактването на организации и лекари е в ход. Не знам точно кое до какво ниво е, но имаше конференции с лекарско участие, установени са партньорства с организации в тази връзка и т.н. Разбира се, че дискусиите в тази тема не са единствения начин на реакция. Просто е място да се говори по темата и да се даде гласност.

Nana_cool, преди да ползваш този менторски тон, да си беше направила труда да изчетеш поне първите и последните 5 страници от темата  ooooh! /горният цитат е отпреди 3 страници/. Пък ако дадеш и няколко ценни съвета за спонсорство на всички тези дейности, даже може да игнорирам тона ти.

За пореден път: петицията е част от това, което правим, както впрочем и цялата кампания за активното раждане /Естествено има и други дейности/. Би било чудесно да можем да 'развихрим' такава широкомащабна дейност с бързи темпове, но за толкова ни стигат силите засега  Simple Smile

# 1 969
О, четох, съжалявам че съм оставила такова впечатление на неинформираност.  Peace Въпреки всичко мисля, че погрешно се движите в момента. По-късно може и да се включа с конкретни идеи как да популяризирате и набирате средства. И не не става толкова бързо, колкото на някой може и да му се иска. И изисква много амбицирани хора с доста свободно време. Ще пропусна коментара с менторският тон, за да не преча на здравословната дискусия.  Peace

# 1 970
е е хубаво да се генерализира така. Да колкото си спомням и в България имаш право на 3 прегледа с ултразвук. Повечето жени обаче ходят на платени прегледи всеки месец - аз поне не виждал нищо лошо в това. Самите бъдещи майки настояват за много от изследванията, които са само с превантивен характер - като тест за риск от Даун и други увреждания, цитонамазка, фетална морфология и т.н. Масово информацията за тези изследвания се набира от Интернет и по-конкретно но този форум. Много съвсем нормални бременности се натоварват с всичко това, но според мен това пак е избор на майката. Ако за всяко изследване ти казват не ти трябва мислите ли, че ще е по-добре.
За мен проблемите ни идват от това, че нямаме доверие на лекарите си. Не казвам, че не е нормално. Причините за това са много и обективни. В повечето случай ако БГ лекар каже това не е необходимо заключението на пациента не е, че му е спестена ненужна манипулация, а най- малкото, че на лекаря не му се занимава.
Според мен това как ще протече бременността е отговорност на майката. Имам предвид как ще протече в емоционален план нищо друго.
Лично аз имах една прекрасна бременност, но по субективни причини имах пълно доверие на гинеколога при когото раждах и който ми наблюдаваше бременността.
Бях решила, че няма да чета нищо за бременността и няма да контактувам с други бременни, за да не се притеснява от чужди истории.
Имах контракции от 4- 5 месец - за много хора достатъчна причина да не стана от леглото до края на бременността. Аз бях на работа до последно. Сега не бих го направила, беше безсмислено.
Нямах мнение дали да раждам нормално или със секцио. Попитах лекаря си. Както искаш, но от нормалното раждане ще се възстановиш по-бързо.
Имаше бръснене, клизма и система окситоцин (нямах идея какво ми вливат и не мисля, че е моя работа). Не съм се чувствала унизително и никои не ме е притеснявал.
Чакаха ме 10 часа да родя - 2 пъти са ми проверявали разкритието. Десете часа ги броя от озтичането на водите. Никой не ми е пукал мехура просто водите изтекоха без да имам още контракции.  Сложиха ми упойка, защото аз исках - не помня на кой час, но беше някъде следобед, водите ми изтекоха в 7 сутринта. Лекарят ми не стоя през цялото време с мен, няколко пъти идва да ме наглежда, обаждаше се и по телефона и акушерките го информираха. Дежурният екип ме пита да ли искам те да направят секцио или да чакаме. Казах им да се обадят на моя лекар или ако искат аз да му се обадя и да го питаме. Мобилният ме през цялото време беше с мен разговарях колкото си искам.
На десетия час имах 3 см разкритие - родих със секцио и никои по никакъв начин не ме е насилвал. Бях в реанимация цяла нощ (около 15 часа). Всички там бяха изключително внимателно. Пуснаха и мъжът ми при мен да ме види. Аз го помолих да си върви, защото се чувствах ужасно уморена и ми костваше усилие да си държа очите отворени. Бебето не беше при мен. Баща й я видя преди мен, ако не се брои в радилна зала. Там ми я показаха, дадоха ми я да я пипна.
Бебето беше в интензивно отделение и съм безкрайно благодарна на екипа, който се грижи за нея през цялото време. Сега имам прекрасна здрава дъщеря.
Лично за мен екипите в МД се свършиха работата перфектно. Изключение правят идиотките в следродилно, където ме качиха след реанимацията. Не казвам, че с всички е така, очевидно не е.

Постът стана дълъг, но исках да кажа, че има и други истории, които не приличат но описаните по- преди в темата. Също така на какви манипулации и изследвания е подложена бременната жена зависи най-вече от нея самата. Емоционалните ни изживявания са изключително наша отговорност.

# 1 971
успех, момичета

и да не пропуснем маймунската тема на Деси:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=42488.0

# 1 972
Say No, ако не лично на теб, то на няколко други потребители в последните няколко страници им беше обяснено, че Петицията няма да отнеме правото ти да не избираш нищо и да се довериш изцяло на лекарите. Тя е за онези от нас, които искат да имат право на  избор. Ти си избрала да не се информираш и да не четеш за бременността и раждането, ние пък сме избрали обратното - надявам се, нямаш нещо против нашия избор. Не си имала мнение как искаш да родиш - нормално или с операция - ок, това е твое право. Но аз пък определно знаех, че не искам да бъда оперирана. Както ти искаш да бъде зачетено твоето право да не участваш в решенията, засягащи теб и твоето бебе, така пък някои хора искат да бъде уважено тяхното желание да участват активното във вземането на тези важни решения. Представи си, в цивилизованите страни това е отдавнашна практика, доказала се в годините като работеща и полезна. Ако смяташ, че не е редно да бъде така, мотивирай се, иначе всичко това са само общи приказки.  Peace

# 1 973
Нана, всички, които защитаваме активното естествено раждане и най-вече правото на избор за такаво (не налагането му!) правим много неща в тази посока - всеки както го вижда и както може. Петицията е наистина само една част. Разговори се водят и с акушерки, за съжаление в София това не е на официално ниво, но вярвам, че скоро и това ще се случи.
Идите ти за финансиране и разгръщане на кампанията са добре дошли! Simple Smile  bouquet

# 1 974
  • Варна
Ясно е, че Петицията е само един аспект от дейността и само тя не е достатъчна. Но да се заема позиция: "само с хвърчащ лист няма да стане, следователно не подписвам" - ето това не го разбирам. Ако сте съгласни с текста на Петицията - подписвате, ако има нещо неясно или сте несъгласни с някои от точките - влизате в темата и участвате в дискусията. Ако сте тотално несъгласни - не подписвате и толкова.

Темата за обсъждане си е много на място. Мине се не минат 5 страници и се включва някой недоразбрал - че сме били против правото жените да си избират секцио по желание, че сме искали да иззем функциите на лекарите и прочие.  Това е един вид репетиция на обществената дискусия - явно е кое е най-неясно и кое ще предизвика най-много спорове и това ще помогне да се изчистят позициите, да се потърсят допълнителни обосновки, ако е необходимо и т.н.

Широка обществена дискусия е необходима. Мислех си на първо време за публикации в сериозни издания или ТВ предавания, това не изисква средства.

# 1 975
То има предавания, но не наблягат на активно. На мен ми се иска да видя едно педаване в стил анкета "знаете ли що е то"? Т.е. да възбуди малко любопитството на хората.

# 1 976
  • Варна
То има предавания, но не наблягат на активно. На мен ми се иска да видя едно педаване в стил анкета "знаете ли що е то"? Т.е. да възбуди малко любопитството на хората.

А пък по-интересно ще ми е да се направи анкета сред лекари и акушерки на тази тема.

# 1 977

Имаше едно такова предаване - по-точно репортаж - 30 мин. по ТВ7. Страхотна работа беше свършила журналистката в подготовката му и крайния монтаж!!! Под сурдинка: и няма да се спре до тук тази жена! Simple Smile

Но, положението в лекарските среде за момента  е по-притеснително. Акушерките, които знаят за какво иде реч, не смеят да говорят, защото са зависими от лекарите....

С две думи, има в пъти повече подготвени майки, отколкото подготвен медицински персонал. Това ще трябва да намерим начин да променим....

# 1 978
Трябваше да си я внесете на 1 ноември, както беше по план. Нищо ново и полезно не прочетох, поне не и неща, които да не са разяснявани напред в темата. А включването на д-р Сираков пък убеди и колебаещите се защо е добре да се подпише петицията.

# 1 979
  • Варна
Мег! Има ли го някъде това предаване?

Общи условия

Активация на акаунт