Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 149 946
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 960
 Oткога пък за естественото раждане са нужни кой знае какви специалисти? Напротив, оперативната намеса изисква повече познания, така си мисля. На мен "ми помага" да родя един пиян лекар с подпухнали очи, акушерката го контрираше на всяка реплика. Слава Богу, раждането е естествен процес /преди да родя и аз не си го представях/, и всичко беше ок. А чувството след това е невероятно. Само че не мога да разбера как петицията ще промени положението относно специалистите, напр. този въпросен лекар как ще се обучи /той е пред пенсия/, как можем да изискваме от акушерките нормално отношение, поне да разясняват какво точно правят и защо ти го правят и т. н. и т. н. Как ще се стимулира мед. персонал да дава най-доброто от себе си?

# 961
  Как ще се стимулира мед. персонал да дава най-доброто от себе си?

О, това е много сериозен въпрос.Най-лесния път да бъдат стимулирани е заплащането, разбира се. Тъй като не е ясно дали и кога ще почнат да получават адекватно заплащане, другият вариант е създаването на етична комисия, която да се занимава с оплаквания на недоволни пациентки.Но пък, от друга страна, какви санкции ще налага на провинилите се лекари и акушерки, нямам представа. Някои от тук пишещите са в медицинските среди, нека те да кажат, възможно ли е това.

# 962
  • в страната на чудесата
и сега има етични комисии.
моралът не може да се изисква със закон, иначе българия щеше да е по-добро място за живеене.
не е само до парите - мотивация, отношение... докато пациентите гледат с насмешка, мислят че докторът е длъжен и телевизията отвлича вниманието на хората, използвайки някакви псевдо-сензации за доктори взели по 50 лв ще е така, а и по-лошо. защото д9окторите, които могат напускат, които не могат едва ли ще се юрнат да задоволяват очакванията на онези, които ги плюят по форуми, вярвайки, че са тъпи,, некадърни и необразовани.

как ще стимулираме учителите, полицията, съдиите, чиновниците да давеат най-доброто от себе си?

извинете за  spam2

# 963
Точно така си е! Подкрепям те напълно!

# 964
махам си поста, защото не беше много коректен, а емоционален.
но все пак мисля, каквото мисля.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 22:09 от Котката Марта

# 965
Коте  newsm20
Кажи ми, че не си само ти! Кажи ми, че има и други твои колеги в други специалности!
 Praynig

# 966
Меги, имам страхотни колеги и в други специалности.
И не чак толкова страхотни... Wink

Hug

# 967
Цитат
И съм дълбоко убедена, че бебето преживява много по- малко стрес, когато бъде извадено по безопасен за него начин, през коремната стена, отколкото по дългия път през родовия канал, поливано с адреналин и какво ли още не от майката, стискано и притискано от контракциите и по необходимост обръщащо се няколко пъти, а дано да мине... насилствено, разбира се, от майката - то от него ако зависи, от там изобщо няма да излезе...
Шокирах се от това, честно.
Силно се надявам, че петицията ще помогне именно в насока нормалното раждане да се възприема като естествен процес, като начина предопределен от природата за появата на бебетата. В крайна сметка едно активно естествено раждане е най-добрия старт за едно бебе, първия подарък от майка му, а не болезнено ужасяващо събитие, което " поне се забравя". Тъжно е да искаш да забравиш раждането си, поне така си мисля, с моето раждане започна истинския ми живот, съвсем откровено.
Но какъв е начина за изкореняване на наслоения страх от раждането? Момиченцата още от малки са подготвяни, че това е нещо, което много боли и задължително се асоцира с болници доктори, манипулации и т.н.

# 968
Цитат
И съм дълбоко убедена, че бебето преживява много по- малко стрес, когато бъде извадено по безопасен за него начин, през коремната стена, отколкото по дългия път през родовия канал, поливано с адреналин и какво ли още не от майката, стискано и притискано от контракциите и по необходимост обръщащо се няколко пъти, а дано да мине... насилствено, разбира се, от майката - то от него ако зависи, от там изобщо няма да излезе...
Шокирах се от това, честно.
Силно се надявам, че петицията ще помогне именно в насока нормалното раждане да се възприема като естествен процес, като начина предопределен от природата за появата на бебетата. В крайна сметка едно активно естествено раждане е най-добрия старт за едно бебе, първия подарък от майка му, а не болезнено ужасяващо събитие, което " поне се забравя". Тъжно е да искаш да забравиш раждането си, поне така си мисля, с моето раждане започна истинския ми живот, съвсем откровено.
Но какъв е начина за изкореняване на наслоения страх от раждането? Момиченцата още от малки са подготвяни, че това е нещо, което много боли и задължително се асоцира с болници доктори, манипулации и т.н.

Браво!
Не знам кого цитираш (че малко ми се губи темата нагоре), но когато раждането протича физиологично, адреналинът се включва в "уравнението" чак в момента на същинското раждане (втора фаза, fetal ejection reflex) и тогава си е съвсем на място, играе и роля в адаптацията на сърдечно-съдовата система на бебето след раждането.
Природата е изумително умна и ако не й пречим, сама се стреми към състояние на хармония, дори по време на "стресови ситуации" като раждането (кавичките са умишлени).

# 969
  • ул. "Мечтание"
Айде без квалификации (както е модерно да секазва във форума).
Maktub е отговорила просто, точно и ясно.  Peace

Държа да отбележа:

Когато определя някого като странен за мен това не е равно на лош, грешен и прочие...

# 970
честно казано очаквах да скочите всички срещу мен - не икам никой да ангажирам с моето мнение, това е право на жената на избор и когато се научим да бъдем толерантни към избора на другите, може пък и да се променят много от нещата в нашата хубава страна. И тъй като имаше "запитване" - аз пък откъде мога да знам - това че не ми се е случило най лошото не означава, че го няма, нали така и не искам да го преживея и да се "радвам" на опита си. Не желая да задълбавам в подробности, свързани в работата ми, за да обоснова казаното от мен. Благодаря на всички , които са прочели мнението ми и които са се въздържали да ме "квалифицират" Simple Smile

# 971
Котката Марта цитатът е от друга тема, просто сметнах за интересно да покажа как някои жени възприемат естественото раждане, без лоши чувства, разбира се. Смятам, че именно в тази насока може да се поработи - да бъздат изтъкнати ползите му, а не да бъде представяно в светлината на болезнен процес, който трябва да изживеем. Затова и ми хареса тази част на петицията, касаеща емоционалната нагласа и подготовка за раждането. Все пак нагласата има огромно значение - едно е да очакваш болка (защото всички са се постарали да те предупредят, че много боли), съвсем друго е да влезеш да раждаш в очакване на най-вълнуващо събитие, на най-очакваната среща.  Simple Smile
vasida никой няма да те линчува, че си изказваш мнението  Hug. За специалистите съм склонна да се съглася, че може би нямаме добри кадри, но аз не възприемам тяхната роля като водеща в процеса на раждането. Смятам, че при една солидна подготовка на жената (която знае какво иска - активно раждане), лекарят може да е само страничен наблюдател, който да се намеси само в извънредна ситуация, но ако раждането си прогресира съвсем в реда на нещата (както впрочем беше при мен откъм контракции и разкритие) всички лекарски намеси са ненужни, в  моя случай  бяха ненужни, болезнени и стресиращи.

# 972
ненужни, болезнени и стресиращи.

И в моят  Tired, а естествените процеси бяха обявени за патология. Добре, че бях чела малко преди това що е то естествено раждане, въпреки че се въздържах, за да не ме яд после и пак ме е яд де.

# 973
не е само до парите - мотивация, отношение...

Напротив, напротив, точно в парите е истината....
Защо си мислите, че в чужбина болничния персонал е тип "Майка Тереза"? Хората си имат правила на работа, които са длъжни да следват, там влиза и отношението между лекар и пациент. За всичко това си получават достойно възнаграждение, което им осигурява висок стандарт на живот.И не на последно място си имат и закони, и си носят последствията за допусната лекарска грешка.

# 974
Подкрепям напълно! По-хубаво не би могло да се каже!

Общи условия

Активация на акаунт