Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 941
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 470
Sheila ,напълно съм съгласна с написаното от теб Peace

# 1 471
Шейла, бях пропуснала цитираните от теб пасажи, а сега и аз доста се ядосах... Безпощадно точна си!!! Толкова точна, че чак боли!
Но мисля, че всичките ни ядове идват от "грешната равнина". Човек отива в болница, за да му бъде помогнато, когато не знае и не може да се справи сам. В този смисъл, описаното в цитата, си е съвсем на място - просто на лекарите не са известни други техники и способи да се помогне. Това е! Съвременната медицината ги е ограничила до там (по отношение на раждането); в болниците се практикува съвременна медицина - на който не му харесва, да не ходи там!
За мен най-подходящото място за раждане за здрава жена си остава домът в присъствието на традиционна акушерка (жена!). Но при липсата на такива акушерки у нас, е редно поне знаещите и можещите жени да не бъдат пускани на същия конвейр като, онези, които отиват, за да им бъде помогнато. А и повечко любезност и внимателно отвошение не би навредило нито на едните, нито на другите.
А, и още нещо - в болниците нямат отношение към психиката, а към физиката (анатомията и физиологията). За психиката си има отделни клиники; който има такава травма - да ходи там. В крайна сменка лекартие в АГ са специалисти по АГ, а тази тънка част какъто знаем, няма никъква връзка с каквото и да било друго в тялото или главата  ooooh! Иначе нямаше да има сто вида лекари и специалисти, нали  Wink

# 1 472
Извинявайте, но това, което току-що прочетох не мога да окачествя по друг начин освен като една невероятна глупост. И съм абсолютно сигурен, че основната маса български жени ще се съгласят с мен...

Щом "ЗНАЕТЕ", опитайте да родите в къщи. Сама. Дори без акушерка... За какво Ви е тя, нали Вие ЗНАЕТЕ ! Само че съм сигурен, че няма да посмеете...

Щом като са Ви «известни други техники и способи да се помогне» - приложете си ги.

И кои са тези «знаещи и можещи жени, които да не бъдат пускани на същия конвейер» ? И кой определя това, дали са знаещи и можещи ? Те самите предполагам...

При всичкото ми добро отношение към идеята за естественото раждане, не мога да не отбележа, че изказвания подобни на горните няколко крият много сериозна опасност. Интернет е едно велико постижение на човешкия разум, но като всяко такова нещо той може да нанесе и много сериозни щети. Зависи кой го ползва и с каква цел...
Проповядването на крайни идеи може лесно да завладее мозъка на некомпетентните и да доведе до сериозни опасности. Помислете за това.
А щом сте «знаещи и можещи» - опитайте раждане в къщи, «съвсем естествено», но без да намесвате медицинско лице.  («Едно време» нали са раждали «естествено», "на къра"...)
Защото съм абсолютно сигурен, че ако се случи някой «фал» - ще го обвините него, че не Ви е помогнал. Тутакси забравяйки, че самата Вие сте го поставили при условия, при които той НЕ МОЖЕ да Ви помогне.

И аз бях оптимистичен и позитивен след срещата с Вашите съмишленички, но сега като че ли този оптимизъм започва да се изпарява... С войнствено настроеното невежество (подплатено с огромното самочувствие на всичко знаещ и можещ човек) е много трудно човек да намери общ език... И от петицията Ви, ако по този начин я защитавате, няма да излезе нищо. НИТО ЕДИН лекар няма да приеме подобни доводи. Както и нито един РАЗУМЕН човек.
С това смятам да приключа участието си във форума.

# 1 473
Щом "ЗНАЕТЕ", опитайте да родите в къщи. Сама. Дори без акушерка... За какво Ви е тя, нали Вие ЗНАЕТЕ ! Само че съм сигурен, че няма да посмеете...

Joy Наистина ли сте сигурен?
Написах го и в една друга тема, ще го кажа и тук Доц. д-р Сираков ( дано не съм изпуснала някоя титла) - убягват ви фундаментални неща ...просто е много жалко наистина  Rolling Eyes

Адмирации Шейла за написаното  Heart Eyes  bouquet

# 1 474

Laughing Laughing Laughing
Ето тук вече и на мен ми стана много смешно и се почувстах, както малко след секс - сърцето бие бурно, но ти е тоооолкова хубаво Simple Smile
Сама, без болка, без травми, с голямо удолоствие и с много алтернативни техники! Да! И бих го направило отново и тоново, всяка седмица по 1 дете ще раждам така! По-хубаво е от секна (ерест! ерест!)
 Grinning

Почете майлко алтернативни форуми, тази година, дотук родените по желание на родители си деца у дома в България са вече 6 - включително ВБАК и седалищно бебе. Догодина очакваме близнаци  Laughing

Последна редакция: сб, 31 окт 2009, 22:27 от Meg!

# 1 475

Редовен потребител
Оля, 
След този пространен списък, едва ли някой има какво да добави.
Аз продължавам да не съм съгласна, че 65% от нормално раждащите жени имат нужда от епизиотомия, а още 20% са оставени да се разкъсът по естествен път. При все че позната акушерка с дългогодишна практика и има 1% случаи на естествено разкъсване и нито една епизиотомия за цялата си кариера. Някак си не ми се вижда достоверно нейните клиентки да са по-разтегливи от българките   И при всички изследвания специално на тази тема, накрая опираме не до тъканите на майката, а до стила и способностите на асистиращите я....

Извинявайте, но това никой, който макар и бегло, практически се е докоснал до акушерството няма да го повярва. Пробвайте и попитайте някоя практикуваща акушерка. 100 % съм сигурен, че тя ще Ви се изсмее. По-точно – не на Вас, а на това, което Ви е казала „акушерката с дългогодишен стаж”.

Ясно е, че 99,9(9)% от медицинските лица не са виждали нито едно естествено раждане. Но, докато четях този абзац наистина си помислих, че няма надежда, поне не в близко бъдеще.
Първо, с какво право някой ще ни се смее? Редно е да се обясни на другата страна, така че човекът да разбере без да бъде обиден.
Второ, отказвам да повярвам, че ние българките сме физически неспособни да родим без кръвозагуба, а останалият свят е. Цитираната по-горе акушерка не е единствен източник на тази информация.
И не на последно място, в една дискусия, винаги има различни мнения. Тя единствено има смисъл, когато двете страни имат за цел да стигнат до правилното решение, заедно, а не с тайната мисъл в крайна сметка да наложат своята гледна точка.

# 1 476
Бях престанала да следя темата от отчаяние. Видях, че се е включил доц. д-р Сираков, на който съм била пациентка (не за раждане) и ми просветна, но за кратко  Tired

Безкрайно уважавам и подкрепям момичетата и каузите на Естествено  Hug. Желая им кураж, енергия и упоритост, защото стената, с която те и всички, които не се възприемат за животни без разум, е мноооого висока е дебела. НО, каквато и да е, няма как да не се пробие в един момент, вярвам.

# 1 477
  • в страната на чудесата
не знам дали не е по-разумно да спрем тук и да оставим Естествено да води разговорите лично с АГ-общността. иначе отново става конфронтация и ще загубят и малкото постигнато.
иначе съм съгласна с много от нещата, написани от шейла. всеки човек има право да избира.

Звучи смешно и неприемливо ако говорим за каца с вино в която бебето се дави, но жената е ЧОВЕК. ЧОВЕК, не само със собствените си идеали, виждания, чувства, мечти, но и с права, които са, или поне би трябвало да са и гарантирани в една Европейска държава като България. Кой ви дава легалното, че дори и моралното право да издевателствате върху нейното тяло без нейното съгласие? Кой закон прави раждащата жена малоумна или лишена от основните си права да решава какво и кой може да го прави на тялото и? Аз мога да се сетя за поне една много ясна дума която се използва когато някой се намесва грубо, силово, с всички сили във вагината на гола, разкрачена, вързана безсилна жена без нейното съгласие. Ако си мислите че вашето е различно, не сте се срещали и слушали историите на набъбващите групи жени които страдат от след-родилна травма, както физическа така и психическа. За жалост много доживотно.

...

Жените от Естествено - може би трябваше да започнете с най-важното - признаването на жената като човек, а не дразнещ инкубатор,  в болницата.  Cry

Peace

много уважавам доц. сираков като малко по-различен от гилдията, но според мен грешката тук е в заповедния тон на петицията, а не в същността и. както и с отнемане на правото за други избори (аз например никога не бих родила естествено и вагинално, но подкрепям правото на другите да го правят). конфронтацията няма да доведе до желаните промени. промяната в стандарта на работа и в отношенията не може да бъде наложен насилствено, защото поколението лекари, които вярват в патерналистичния подход, а именно че пациентите въобще не знаят какво става и докторът е пазителя на инфото, всъщност определят стандартите. нали доц. сираков? 

# 1 478
Мишка   bouquet
Сагласна съм всяка дума от горния ти пост! Peace

# 1 479
Извинявайте, но това, което току-що прочетох не мога да окачествя по друг начин освен като една невероятна глупост. И съм абсолютно сигурен, че основната маса български жени ще се съгласят с мен...

Извинявайте, но за тези същите "некомпетентни, невежи" жени ли говорите?
Това което прочетохте беше един много мек и притъпен отговор на вашият ужасно обиден пост. Какво очаквахте като определихте жената като неспособна да прави решения за собственото си тяло и дете? Овации и благодарности, че сте ни отворили очите за това колко сме глупави и нищожни?

Щом "ЗНАЕТЕ", опитайте да родите в къщи. Сама. Дори без акушерка... За какво Ви е тя, нали Вие ЗНАЕТЕ !
Аз ще раждам където и с когото си искам. Това е свободата за която говоря, но това явно ви е много сложно да приемете.
Но "на къра" ми звучи като мечта в сравнение да съм третирана като дефектна малоумна идиотка под вашите грижовни ръце.

И кои са тези «знаещи и можещи жени, които да не бъдат пускани на същия конвейер» ? И кой определя това, дали са знаещи и можещи ? Те самите предполагам...
Да. Представяте ли си, те са способни на решения и интелектуална мисъл.

При всичкото ми добро отношение към идеята за естественото раждане, не мога да не отбележа, че изказвания подобни на горните няколко крият много сериозна опасност.
Къде е доброто отношение? При вас липства едно просто уважение към жената като равноправен човек с всичките права които са и гарантирани законово. За каква дискусия може да става въпрос изобщо когато това ви е мнението за човека отсреща.

Или като се изфръцквате от сцената в момента в който не ви угажда.

# 1 480
  • Sofia
Загрижеността която вие чувствате към поредният 'плод' който плъосвате на тавичката, не може да се сравни с тази която майката чувства към детето си, което тя държала до сърцето си последните месеци и за което тя би дала живота си. Тя ЗНАЕ.

Извинявай, но твоето обобщение е една глупост.

Има жени, които знаят, подготвени са и имат желание да родят възможно най-естествено и без интервенции.
Има и такива, които си мислят, че са подготвени, но реалността ще ги обърка и няма да са адекватни да взимат решения.
Има жени, за които главен приоритет е собственото им тяло и как да пострада по-малко, без значение как ще се роди бебето.
Има и такива, които ще са прочели в някоя тема колко много ще се разкъсат без епизотомия например и ще поискат от доктора непременно да им направи такава.
И още, и още....

В тази тема отново и отново се прави глупостта изхождайки и собствените си желания и познания да генерализираме тези на всички останали жени, което нито е вярно, нито коректно.

# 1 481
  • в страната на чудесата
шейла, в интерес на всички ни е да пишеш на дос. сираков на лични. хайде да оставим войната, защото ще прецакаме всички усилия, направени и от двете страни.

# 1 482
НБМ, аз не мога да разбера кое е толкова трудно да се възприеме - жената е ЧОВЕК с права. Тя е свободна да си има каквито и било приоритети и да прави каквото си иска и не иска с тялото си до моментът в който не е обявена законно за неспособна да го прави.

На кого мислиш, че така загриженият възвишен доктор връчва бебето за отглеждане след като го изкорми от викащата НЕ егоистична малоумна жена завързана на магарето?

Sad

# 1 483
Момичета, много ви ценя и уважавам и уважавам изборите, които правите за вас и децата си. Възхищавам се на увереността на Мег! да роди у дома неасистирано, не мога да не съглася с Шийла, когато говори толкова пламенно за избора на жените и правата им. Но уважавам и доц. Сираков за готовността му да изслуша и приеме една друга гледна точка. Всички трябва да се съгласим, че лекарите са ни нужни, когато не можем да се справим сами, защото такива случаи ИМА и ще продължава да ИМА. Ако искате ги премете нато "необходимото зло", но има жени и случаи, при които интервенции СА НЕОБХОДИМИ. Трудно ми е да пиша това, защото повечето от вас знаят какво се случи с моето раждане.  Cry Ако не беше срещата с доц. Сираков първа бих се подписала под всяка дума на Шийла. Но нещата не са само бели и черни, макар форумът да ги прави да изглеждат такива.

И нека не бъркаме темите. Тук говорим за АКТИВНО, но в по-голямата си част БОЛНИЧНО раждане. Домашното такова е друга тема, но тя не е предмет на този разговор.

Не мисля, че диксусията е градивна в този си вид и напълно приемам нежеланието на доц. Сираков да продължава участието си в нея и не мисля, че се "изфръцква".

Последна редакция: нд, 01 ное 2009, 14:28 от zozima

# 1 484
Sheila , нищо не си разбрала от поста на доц.Сираков.

Предвид категоричния ти тон, ти на колко раждания си присъствала?

Общи условия

Активация на акаунт