Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 858
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 575
Добре, де - не може ли такива разкази да се оформят като жалби към институциите? Ако ще и към Бойко Борисов или Европейските комисии да е - все нещо трябва да се прави по въпроса! Докторите се държат така, както им се позволява, да ме прощавате.

Ивонска, и това ще стане; работи се по въпроса, но ББ определено не инстанцията за това Simple Smile

# 1 576
  • София
Добре, де - не може ли такива разкази да се оформят като жалби към институциите? Ако ще и към Бойко Борисов или Европейските комисии да е - все нещо трябва да се прави по въпроса! Докторите се държат така, както им се позволява, да ме прощавате.

Ивонска, и това ще стане; работи се по въпроса, но ББ определено не инстанцията за това Simple Smile

Не съм сигурна - я виж как се старае да поддържа имидж на Властелинът на всички проблеми...

# 1 577
Цитат
За да се случи така с момичето, немалка вина има точно Meg!

ха ха ха...
Сигурно мег удари лорчето в корема за да излезнело бебето по-бързо Simple Smile

Защо винаги избягвате въпроса, обвинявайки някой друг за нещо друго?

# 1 578
  • София
Цитат
За да се случи така с момичето, немалка вина има точно Meg!

ха ха ха...
Сигурно мег удари лорчето в корема за да излезнело бебето по-бързо Simple Smile

Защо винаги избягвате въпроса, обвинявайки някой друг за нещо друго?

Прав си в едно - човек трябва много да внимава как се поддава на влияние и дали може да си го позволи - да се бориш с цялата болница, майка си и бащата на детето, ти гарантира драма от битово-физиологичен характер и не е нужно да си врачка, за да го предвидиш!

# 1 579
Подкрепям активното естествено раждане в БГ с две ръце!
Не-е-важно
: поздравления за смелостта да споделиш горчивия си опит

# 1 580
  • София
Не-е-важно, чета и препрочитам разказа ти и ми толкова болно и страшно и гневно  Cry Cry Cry
Не знам какво ти е струвало да разкажеш това и не знам какво да кажа наистина, но ужасно ми се иска много силно да те прегърна Cry Cry Cry

# 1 581
Не-е-важно,  Hug "Да я отнасям ли?" беше момента, в който се разревах Sad Преди това просто минах отново по моят си опит (клизми, бръснене.... описах на кратко, изживях го по същия начин като теб...) При мен завърши със секцио и нямаше толкова сетиозни проблеми, но процеса преди това, търсенето на бебето по коридорите след това са същите... много ме заболя отново. Повече няма да влизам тук Sad Дано сте добре и двамата. Аз не съм забравила, само го бутам назад... Дано ти успееш някак. И дано не се налага на никоя родилка да преживява това!  Hug

# 1 582
Момичета, не мога просто! Прегръщам ви всичките и бебетата ви!

Трябва да направим нещо! Спешно!

# 1 583
Не е важно, Мег, боли ме от разказите. Боли ме, защото и аз бих могла да съм на мястото на Не-е-важно или на Лорчето. Или моя близка....
Милена, за съжаление много родилки го преживяват Sad Особено раздялата с бебето- няма болница в България, където рутинната практика да е бебето и майката да не се разделят след раждането (т.е. всички прегледи след раждането да стават пред погледа на майката), така че почти всяка майка (ако не намери вратичка да го избегне) преживява по-кратка или по-дълга раздяла с бебето си!

Имам една идея, ако се получи ще споделя скоро, моля, пратете ми позитивна енергия!

Доц. Сираков, да, има лекари, които следят и търсят новостите. Имам честта да познавам такива, които когато дискутираме нещо казват "не знам" и след известно време се обаждат да ми кажат "аз потърсих информация...". Но познавам и лекари, които отказват да ми обяснят какво всъщност ми има (на мен или детето) и защо предписват опр. лечение. Говорих с приятелка, педиатър, която беше на конференция в Банско, и ми каза че са ги запознали със препоръките на СЗО за захранване след 6 месец и за вредата от ранно захранване със сок. Накрая тя сподели че с колегите все пак щели да си практикуват "изпитаната стара Българска схема" защото "не може да си представи" бебе да яде само мляко до 6-месец. Мога да дам и много други подобни примери, но не му е тук мястото. Имам също и позната, която стажува в МД и знам какви са нейните нагласи- доста далеч от идеята да бъде само наблюдател на нормално протичащо раждане....

Но все пак имам и надежда, защото има такива лекари, като моята гинеколожка, която ми следеше бременностите, която се държи с уважение, обяснява, отговаря на въпроси, която насърчава родилките да се разхождат, усмихва се и се държи добре. Която ги насърчава, успокоява че всичко ще бъде наред, зачита мнението на жената и си признава, когато нещо не знае.

# 1 584

Впрочем, за да не останете с погрешно мнение за мен – аз съм изключително отворен към т.н. «алтернативни методи» .

ето от тук идва големият проблем на повечето лекари. да, отворени са към алтернативните методи, защото имат дипломи за сто неща (защото така е модерно), без да влагат и грам разбиране към конкретната ситуация и човекът, който седи срещу тях. това ми напомня на случая с моята педиатърка в българия, която също беше много отворена към 'естественото отглеждане на детето' и на думите ми, че искам да кърмя на поискване плесна с ръце и каза: разбира се, на поискване на 2 - 2,5 часа. дотук с широката скроеност на нашите специалисти!

а относно раждането, друг важен момент, на който трябва да се обърне внимание е именно информираността на бъдещата родилка относно родилния процес. защото моята бременност си течеше съвсем нормално, а моята лекарка и веднъж не се опита да ми обясни какво точно да очаквам от раждането, а на мен не ми остана време да я попитам, защото родих 19 дни преди термин. и от представата ми за едно спокойно, активно раждане остана само споменът за телевизор с чалга надут до дупка в предродилна зала, крясъци към мен, че ще убия детето си като му седя на главата (при има-няма и 5 см разкритие) от страна на жената, на която се доверих срещу нелоша сума да ми помогне да родя детето си; разговорите на лекарката ми с други частни пациенти по телефона и уговорките за срещи с тях  след няколко часа (ами моето раждане, питах се аз? глупаво и наивно от моя стрна, разбира се. ако нещата не вървят нормално ще ме отварят, жената има все пак пациенти); двете ръце на лекарката ми постоянно в мен и заветната система с окситоцин, за която съм всъщност благодарна, защото ме изстреля в един друг свят, от който не помня много. а отидох да раждам детето си пълна с енергия и уверена, че ще се справя добре!

не е важно, не знам от къде намираш сили, но е важно, че споделяш. повечето раждали в бг жени се припознават в думите ти. прегръщам те!  

# 1 585
Шийла, аз не смятам, че Янаст обвинява жената. Напротив. Доколкото разбирам, мнението е, че трябва да сме малко по-хитри и дипломатични, ако искаме да постигнем своето в тази ситуация и в тази действителност. Макар, че от личен опит- това не помага.

Съгласна съм с това мнение.

Ситуацията на тази родилка е малко като оня, дето постъпил в една фирма и казал "ей сега ще ви покажа кой е шефа". Значи, ситуацията в БГ родилните отделения е такава, че малко или много трябва да се съобразиш с това, което ти предлага персонала. Иначе наистина е по-добре да си родиш вкъщи, както са и казали АГ-тата. И освен това, родилката не е имала подкрепата на мъжа си, който непрекъснато я е притеснявал да бързат за болницата....Ако беше се примирила, че ще не ще отива в болница, и там ще и правят това онова, ако беше избегнала челната конфронтация с персонала, сигурна съм че раждането и би протекло много по-спокойно от това, което е описала.

Според мен е скандално да се съобразяваш с това, че персонала иска да те насилва и да те третира като живорно в кланица.Според мен е била много мека с тези свине там, но сигурно в такъв момент не ти е до битки.

не-е-важно, ужасно съжалявам, че ти се е случило такова нещо!!!!!!!

надявам се скоро у нас да се променят тези неща!

просто нямам думи...прегърщам те, ти си много силна жена.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 03:18 от AnMary

# 1 586
Нямам думи просто... Не съм раждала, но определено съм се чувствала изнасилена от гинеколог в някаква прогнила бургаска болница, където попаднах заради болки ниско долу посред нощ. Може ли да сме толкова сбъркан народ и с такива перверзници, които практикуват медицина?

Просто ми иде да се гръмна след прочетеното тук. Омразата ми към българските болници е огромна.

# 1 587
ПОдкрепям активното естествено раждане в България.
Следя отдавна темата и вътрешно се радвам, че не ми се наложи да раждам в България. Раждането е толкова духовен и специален момент в живота на двама хора, които се обичат. Да създадат живот. Да поемат това малко беззащитно същество, да създат онази специална връзка помежду им - мама, татко и бебе.  Да видиш собственото ти дете как се появява на бял свят... Няма нищо по-хубаво то това.
Отдавна чета отчетните теми и направо не мога да повярвам, че може да има такова отношение към жената в една европейска държава през 21 век. Клизми, бръснене, скачане на корема. Че тук ще осъдя и доктора, и болницата, ако някой си позволи такова отношение към мен. И отнемането на детето след раждане... Не знам, аз не бих позволила, такова нещо да се случи при мен.
Имах прекрасно раждане, никой не ме подложи на някакви ненормални процедури, държаха се с мен все едно съм най-великата родилка на света, всеки ме окуражаваше, мъжът ми беше с мен през цялото време, той пое синът ни, той преряза пъпната връв. Детето не го отделиха на повече от 2 метра от мен, в стаята имаше педиатър и малък кът, който съдържаше всичко необходимо за бебето - някаква лампа, кантар, разни инструменти, ако нещо се наложи. Сложиха го веднага върху мен, така, както си беше - мокър и топъл, насърчиха ме да го сложа на гърдата си веднага... Толкова прекрасни спомени. Чувствах се прекрасно.
И после четох ужасяващите разкази на момичетата от отчетните - как трябвало спешно секцио, как са се мъчили по 20 часа без вода и т.н. И все се чудех - какво сбъркано има с родилния процес в България. Отношение трябва, като към човек, а не като към животни.

# 1 588
Azalеa, доцентът доктор е отговорил. И аз се върнах два пъти да търся коментар за раждането, описано в червено. Отвореният доцент доктор щял да постави мислено диагноза на жената (луда) и да прекрати всякакъв диалог с нея. С други думи, е щял да проведе раждането по същия начин. Даже лекарите от смяната не бяха окачествени като онези редки невъзпитани екземпляри, работещи в болниците, подобно на често срещаните невъзпитани шофьори в градския транспорт.
Аз не намерих нищо радостно във включването на мсирак. Още като се обади ученичката му, която за нищо на света не би родила вагинално.
Искам да споделя едно свое впечатление. В десетдневния си престой в болницата усетих негласното неудобрение на опитните акушерки към ставащото в нея. То е логично, всъщност, нали и те са прости като нас.

# 1 589
Да бе да...как имате очи да пишете такива неща. Липсвал и бил подход. Не знам на колко места по света лекарски персонал би си позволил по каквато и да е причина да се държи по този начин- гарантирам ти, че на са много. Това е недопустимо!!! Но щом се намират хора, които да оправдаят подобно отношение и да търсят вината в пациента, явно нещата няма да се променят скоро. С какво е виновна тя??? Да не говорим, че е била готова да поеме отговорност за решенията си...не ми отговаряй  Stop

Ще ти отговоря, защото не си ме разбрала - аз НЕ оправдавам просташкото отношение, това е съвсем различно. Обиди, грубости, нямат право лекарите да се държат така. Но в конкретната ситуация чисто и просто е възникнал конфликт и персонала е бил принуден да премине към използване на силови методи, в интерес на бебето.Защото както се казва в поста, лекарите са преценили, че с действията си майката ще го  задуши. Преценили са, че е тяхна отговорност да предотвратят това да се случи - ЩОМ ЖЕНАТА Е ОТИШЛА В БОЛНИЦАТА ДА РАЖДА.

Общи условия

Активация на акаунт