Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 833
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 590
Не е важно, благодаря ти за споделеното, не е било лесно да напишеш това   bouquet
Тези неща не бива да се премълчават! Такива действия си остават безнаказани, защото първо майката е там сама и нищо не може да докаже, второ след това е много заета с бебето и с възстановяването си... Някои лекари са си за съд, обсъждахме даже преди време да заведем едно колективно дело. Жалба, оплакване до директора на болницата, нещо трябва да се направи.

С платен екип, с дежурен екип - същата работа. Аз бях с платен екип в Тина Киркова, но отношението към мен беше подобно на това на Лорчето, може би съвсем малко по-добре, докато мъжа ми беше там. Освен това често платения екип има склонност да пришпори нещата, зависи в кой момент от денонощието се паднеш.

Мег, Лорчето ще направи ли нещо? Можем ли да помогнем по някакъв начин?

Съгласна съм с написаното от Янаст, за това, че човек не бива да отива в болницата като на война и да размахва исканията си като ултиматум. Персонала вижда, че майката не желае да сътрудничи и се настройва негативно, а и кой не би? (говоря по принцип, иначе и аз в никакъв случай не оправдавам действията на лекарите в случая с Лорчето).

Другият момент е, че напоследък станахме много такива, които не подписват информираното съгласие. Преди две години номерът минаваше, но сега вече има обратния ефект. Много е кофти, че се е получила такава война между активно раждащите и пресонала на болниците. Ще трябва някак да ги убедим, че не сме луди сектантки, а по метода "с рогата напред" това не става.

По повод постинга на Persona - разбира се, доста е пресилено. Но все пак, Мег и момичетата от темата "Раждане вкъщи", дано да ви е накарал да се замислите. Много е важен начинът, по който се поднася информацията, а темите са сериозни. Знаете ми мнението за неасистираното домашно раждане.

За фондацията от Полша - да, познаваме ги лично хората, поддържаме контакт. Точно с помощта на тяхния опит всеки момент ще стартираме голямо проучване на удовлетвореността на жените от предоставените услуги, която ще продължи цялата 2010 г. Кампанията ще включва въпросници към жените и към шефовете на болниците, ще се направи и ранкиране на болниците. Точно в момента се подготвяме, търсим партньори и т.н.

Другото направление, по което смятаме да работим сериозно през 2010 е именно работата с акушерките. Имаме доста идеи в тази насока. До момента неколкократно се опитваме да установим контакт с секцията Акушерки към БДАГ и с БАСЗГ - засега без резултат.

# 1 591
  • София
....Преценили са, че е тяхна отговорност да предотвратят това да се случи - ЩОМ ЖЕНАТА Е ОТИШЛА В БОЛНИЦАТА ДА РАЖДА.

Joy hahaha    все едно има къде другаде да го направи!!! освен у дома, за което ще бъде заклеймена ooooh!

# 1 592
Не е важно, съчувствам ти!
Относно плащането - има си значение, но и трябва да извадиш късмет да имаш безпроблемно раждане. Иронията е, че може да си платиш като поп, лекарите да ти обещаят, че ще се съобразяват с теб, а накрая не само да не се съобразяват, но и да се държат направо просташки и подигравателно.

В крайна сметка като така и така няма да получа каквото искам дали не е по-добре да не си платя? А когато лекарят ми поиска рушвет, веднага да го рапортувам в полицията?

Борбата генерално продължава, но аз разсъждавам от позицията на притиснат от времето човек - остават ми 3 месеца до раждането.

# 1 593

В крайна сметка като така и така няма да получа каквото искам дали не е по-добре да не си платя? А когато лекарят ми поиска рушвет, веднага да го рапортувам в полицията?

Борбата генерално продължава, но аз разсъждавам от позицията на притиснат от времето човек - остават ми 3 месеца до раждането.

Аз така бих направила, особено ако имах 2 нормални раждания зад гърба си. Бих взела някой с мен обаче.

# 1 594
  • в страната на чудесата
Още като се обади ученичката му, която за нищо на света не би родила вагинално.
===
две неща: аз съм с друга специалност и затова не съм ученичка на доц сираков. това не пречи да го мисля за един от най-ерудираните гинеколози, които познавам.
второ - как очаквате толерантност, след като вие не проявявате такава към хората с други желания?
и ако си представим хипотетичната (или бъдеща) ситуация, в която всичко се е променило както искате. и аз все пак искам да родя абдоминално, няма ли да е насилие това да не ми се разреши? и да ме оставят да раждам естествено, защото е по-добре за психиката ми? за протокола - не съм ощетила бюджета, тъй като съм платила манипулацията по ценоразписа в болницата. мислех, че каузата е обща - да има възможност за избор и човешко отношение.
може би съм сбъркала и тук наистина няма място за хора без капаци.

# 1 595
....Преценили са, че е тяхна отговорност да предотвратят това да се случи - ЩОМ ЖЕНАТА Е ОТИШЛА В БОЛНИЦАТА ДА РАЖДА.

Joy hahaha    все едно има къде другаде да го направи!!! освен у дома, за което ще бъде заклеймена ooooh!

Да, именно, няма къде другаде да роди, освен в болница. В крайна сметка, ако е достатъчно уверена и подготвена, може и вкъщи. Голяма работа, че ще бъде "заклеймена" Mr. Green А нали петицията е точно затова? Да се променят някои практики в акушерството, да се подобрят условията в болниците, и т.н. Но смятам, че докато се задействат нещата към тази промяна, е нужно и  двете страни, и пациенти, и  лекари, да проявяват разбиране. Не знам дали съм достатъчно ясна, но прочетете пак постовете на yanast и ще разберете смисъла от диалога между пациент и лекар. И как едно болнично раждане може да бъде нормално и човешко.

Мишле, аз доколкото схващам идеите на петицията, борбата е секциото да е по изключение. Секциото по желание е недопустимо.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 10:41 от viva_nova

# 1 596
Другият момент е, че напоследък станахме много такива, които не подписват информираното съгласие. Преди две години номерът минаваше, но сега вече има обратния ефект.

Не знам какъв ефект има отказът за подпис на информираното съгласие, но истината е, че в настоящия му вид то е абсурдно и незаконно, започвайки от заглавието, от което трябва да става ясно, че родилката има също такова право на информиран отказ, без това да се приема от докторите за лична обида или знак за начало на война. Така че колкото повече отказващи да го подпишат, толкова по-ясно ще става, че то трябва да бъде приведено в нормален вид, превръщайки се по-скоро план за раждане, с който жените се запознават и изготвят още в ЖК.

# 1 597
  • в страната на чудесата

===
Мишле, аз доколкото схващам идеите на петицията, борбата е секциото да е по изключение. Секциото по желание е недопустимо.
да бе, права си. аз въпреки това ги подкрепих, защото гражданските инициативи, трябва да се подкрепят когато исканията за защита на гражданските и човешките права. пък и някои от другите пунктове също ми допадат. само че ще ме прощават, мисля че са екстремистки подобни изказвания. недопустимо било... ЗАЩО? това е МОЯТ организъм , МОЕТО бебе, и аз знам най-добре. и мога да уверя, че знам много добре.
или те имат право да знаят, а аз не?  Joy

мария, информираното съгласие не може да е план за раждане. то трябва да включва обяснение за характера на всяка манипулация, с очакваните резултати и възможните усложнения. подписва се за всяка манипулация отделно. по принцип така е правилно. и има смисъл. може например да не искаш системи, но да искаш епизиотомия и т.н. само като пример го казвам.

# 1 598
  • София

мария, информираното съгласие не може да е план за раждане. то трябва да включва обяснение за характера на всяка манипулация, с очакваните резултати и възможните усложнения. подписва се за всяка манипулация отделно. по принцип така е правилно. и има смисъл. може например да не искаш системи, но да искаш епизиотомия и т.н. само като пример го казвам.

точно така, да се обяснява, обаче това е смешно- да се иска жена в процес на раждане, особено при болезнени контракции да се съсредоточава в нещо такова! Би трябвало предварително да бъде запозната с тези неща.

# 1 599
Много мъчно ми стана като прочетох двата разказа, не знам как да нарека тези циници, които трябва да помагат на хората да се раждат. Това ли са професионалистите и техните методи? Нямах представа, че жените се връзват за леглата и че е възможно да те шият без упойка за наказание (!) понеже много знаеш.
Първото ми дете родих точно в Тина Киркова със секцио и след операцията стоях в предродилна зала, понеже нямаше стаи. По цяла нощ точно тези крясъци чувах "Напъвай, ще си убиеш детето, ти малоумна ли си..." Отделно и виждах как точно третират родилките и как после стоят сума ти време на магарето с висящи от тях щипки ли, ножици ли и толкова много кръв, колкото не съм подозирала, че може да изтече от човек, защото никой не си правеше труда да затваря вратите. Подозирам, че доста родилки ще се разпознаят в двата разказа.
Разбирате ли сега защо има толкова жени, които просто избират направо да родят със секцио и защо над 40% са операциите? Не е зле да се помисли защо го избират жените направо доброволно и защо ги е страх да раждат "нормално" преди да се напише "по света няма такова нещо като секцио по желание, какви са тия лигли, раждането е естествен процес!"

# 1 600
И аз като Янечек се нагледах на (а и изпитах на собствен гръб) много и ужасни неща. Разбирам всички момичета, отпочнати от вечерта с хапчето, в 6 ч. пукане на мехур, в 9  ч. система, които на обяд се предаваха. Горната ми реплика отразяваше схващането ми, че не е добра атестация за преподавател и лекар нежеланието на слушалите лекциите му медици да раждат нормално.
Но по повод мислено казаната диагноза на Сираков се сетих за още нещо. Всъщност как ли протича раждането на жена, която наистина има умствено изоставане, или някакво друго ментално заболяване.

# 1 601

и ако си представим хипотетичната (или бъдеща) ситуация, в която всичко се е променило както искате.
[/quote]

Ако всичко се е променило както искаме, най-сетне нашите болници ще приличат малко от малко на тези в цивилизованите страни. Явно е възможно щом се практикува в Канада, Германия, Холандия, Великобритания, и всъщност във всяка страна, която не е третия свят.

А ми е много странно защо се противопоставя това някой да има право на избор да роди сексцио с това някой да има избор да не го изнасилват в болниците. Като че ли някой ще ти вземе правата, ако даде такива на другите. Откъде дойде този възглед?

# 1 602
А ми е много странно защо се противопоставя това някой да има право на избор да роди сексцио с това някой да има избор да не го изнасилват в болниците. Като че ли някой ще ти вземе правата, ако даде такива на другите. Откъде дойде този възглед?

Аз не го противопоставям ни най-малко. Петицията подкрепих още отдавна, точно защото не желая с родилките да се отнасят като с долнопробна измет, но обръщам внимание на една неприятна прослойка нахъсени мамаши, която иска да отнеме избора на другите и мята стрелящи емотикони като някой рече, че предпочита секцио Wink

# 1 603

[/quote]

Аз не го противопоставям ни най-малко. Петицията подкрепих още отдавна, точно защото не желая с родилките да се отнасят като с долнопробна измет, но обръщам внимание на една неприятна прослойка нахъсени мамаши, която иска да отнеме избора на другите и мята стрелящи емотикони като някой рече, че предпочита секцио Wink
[/quote]

всеки си избира какво да прави, и като чета как се ражда в България ми е напълно ясно защо жените искат да раждат секцио и даже мисля, че това е по-разумното за нашата кошмарна ситуация

отделен въпрос е че ако нещата бяха както трябва да са и както са в развитите страни, секцио по желание не трябва да се окуражва и в никакъв случай не е добро нещо, нито за жената, нито за бебето

но за секциото-искам да ви кажа, че шефът на отделение в една от най-големите софийски АГ болници, е казал на моя приятелка, която е раждала там със секзио по медицински причини да дойде рано сутринтам, защото понеже има твърде много секцио не успяват да стерилизират инструментите добре и има страшни болнични инфекции и умират жени и бебета, та да дойде рано, когато са още чисти инструментите. Не знам за теб, ама това не ми звучи добре. Меко казано.

# 1 604

Ясно ми е какво е информираното съгласие и какво трябва да бъде. Последното (това, което ти описваш) определено се доближава по-скоро до план за раждане. Но ми е все тая как точно ще се нарича, де, въпросът е наистина да е за всяка отделна процедура и наистина да е информирано - да съдържа рисковете, възможните усложнения и всичко останало, което трябва да съдържа.

Общи условия

Активация на акаунт