Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 150 181
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 2 730

Не може как? Аз не съм казала как да се прави, размишлявам си Simple Smile Просто тази тема е много голяма и няма еднозначен отговор. Разбира се за някои случаи е очевидно - като да си биеш детето, защото е стъпило в локва, и пак може да е моментен импулс, може да е системен побой, а разликата е огромна. Няма  да я дискутираме темата, не й е тук мястото. Въпроса е доколко обществото може да решава за неща, които не са му ясни или отговора не е еднозначен днес и сега. Ако лекарството сега е животоспасяващо, а утре е обявено за канцерогенно? Това не е хипотетично, това се случва. Ако ние мислим, че плацента в тенджерка е опасна за бебето, а тя не е? Как се решава това? Статистика? Така правим с ваксините примерно. Приемаме да ги правим, има процент смъртни случаи, но обществото или който там взима решенията е приело, че са пренебрежимо малко спрямо общата полза. Само дето, ако се случи с твоето дете хич не те е грижа за статистиката, дори процента да е минимален. За протокола, всички ваксини сме направили, но знам рисковете, имам приятели с проблеми от ваксини. За себе си не мога да отговоря, ако имах избор щях ли да ги правя или не. Разсъждавам си тук. Кога обществото решава кое е добро или лошо за детето ми. И както казах защо в общия случай се счита, че на него му пука повече за детето ми, отколкото на мен. Разбира се, че има безотговорни родители. Но заради тях ли и информираните не могат да взимат решения? Пак, къде е границата? Статистически ли се определя?
Ако Януш имаше проблеми, то вредно е. Но той е здрав и социалните са казали, че има нормални условия в дома им. Е? Защо обществото още не е спокойно?
Просто размисли. Не казвам, че подкрепям решението им.
Ако позволиш да отговоря-обществото решава кое е добро или лошо за детето ти когато има полза от това.Примерът е именно ваксините,ако се случи на мое дете,е лична трагедия,ако е на чуждо-статистика.Така е прието  с този псевдо морал,защо родила в къщи,защо не я прегледал лекар..Ами и аз не бих се решила втори път да родя в наша болница,след преживяния стрес ,след като едва не ме умориха и мен и детето ми,след мизерията и хлебарките,некомпетентните "лекари" надяващи се на чудо,не на знания и опит...Както вече писах в другата тема ,ако се замисли човек кой има полза от този репортаж,ще разбере кой плаща за "цирка".Гадно е,но  някои хора явно много ги е страх,че постоянните им пациентки/родилките/ ще престанат да раждат в болници!

# 2 731
  • София
Гадно е,но  някои хора явно много ги е страх,че постоянните им пациентки/родилките/ ще престанат да раждат в болници!
Ти сериозно ли си вярваш, че 80 000 жени годишно просто ей така ще спрат да раждат в болници и ще предпочетат неасистираното домашно раждане, "рекламирано" от въпросния репортаж?

# 2 732
Ника едва ли "просто ей така",освен ако не раждат "между другото",но най-малко биха се замислили.А това си е някакво начало.

# 2 733
  • София
Според мен не е никакво начало, а крачка назад. Да, много хора биха се замислили, че не искат в първите дни с новороденото си да съберат целия негативизъм на обществото. Според мен, "благодарение" на този случай дълго време домашното раждане ще се свързва само с отрицателни неща.
Едно е да видиш по телевизията Мег да разкаже за собственото си раждане - чиста, позитивна, информирана, образована, мотивирана, спокойна. Друго е да се потресеш от погнуса от тези двамата.

# 2 734
Ами днеска в Денят е прекрасен по БТВ ще гледаме Мег и други интересни хора Simple Smile

# 2 735
Milla Elaine, за да стане нещо подобно тук - излиза, че трябва да се направят кардинални промени не само в това да се узакони един вид дом.раждане, ами и като цяло практиката и системата, свързана с наблюдаващите лекари/акушерки и т.н...Не мисля, че това е възможно на този етап. ОК, приема се, но реално от къде ще намери човек акушерка, която веднага да дойде? От болницата ли? И как акушерка ще наблюдава бременността?

# 2 736
детската смъртност в българия за 2008г е 8.6 (а не над 11 както някой беше писал по-горе)
справка - евростат (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init … mp;pcode=tps00027)
никой не казва, че е ниска, отбелязвам само тенденцията на подобряване здравното обслужване и качеството на живот (десет години по-рано е била над 17)

иначе излиза (според Мег!), че ако майката роди планирано вкъщи и нещо се случи с бебето, тя няма да бъде осъдена
за мен това не е приемливо

# 2 737
  • в страната на чудесата
е айде сега, такива неща не се казват

казва се само, че понеже е нова практика за Англия няма данни за безопасността и трябва да се следи внимателно бебето за инфекция

никъде не се казва, че няма данни за полза-т.е да е доказано, че няма полза

не е хубаво да се чете рисърч като дявола-еванеглието-с предубеден ум и да търсим някой да ни подкрепи гледната точка, дори когато не го прави

RCOG statement on umbilical non-severance or “lotus birth”

The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) is aware that a small number of women are choosing umbilical non-severance, or “lotus birth.” ===
No research exists on lotus births and there is currently no medical evidence that it is of benefit to the baby.

Before choosing umbilical non-severance, all women should be fully informed of the potential risks, which may include infection and associated risks to the baby's health.

The RCOG would like to stress that at present, the practice of lotus birth is new to the UK and there is a lack of research regarding its safety.

Patrick O'Brien, RCOG spokesperson, said that “If left for a period of time after the birth, there is a risk of infection in the placenta which can consequently spread to the baby. The placenta is particularly prone to infection as it contains blood. At the post-delivery stage, it has no circulation and is essentially dead tissue.”

If women do opt for umbilical non-severance, the RCOG strongly recommends that their babies be monitored carefully for any signs of infection.

казва се точно, че няма данни за полза. и че бебето трябва внимателно да се мониторира. това не включва само регистрация на детето, а обстойни прегледи. така е в Англия. когато няма доказателства клас А, Б, се приемат мнения на експерти. и ролята на медицината е да е консервативна. ако всички хрумвания се приемаха безрезервно нямаше да има нужда от проучвания за safety.

# 2 738
  • София
Тони, данните горе съм ги цитирала са от united nations, а в CIA World Factbook цифрите са и по зле. От тук: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate
Обаче това е грешка, понеже говорим за неонатална смъртност, което е различно от детска (под една година).
За неонаталната - Холандия-3, България -7 (2009): 7. В друга тема говорихме скоро колко порочна е практиката на регистрирането на недоносените у нас - бебе с тегло под 1000 грама трябва да преживее 7 дни за да се регистрира изобщо (което значи, че много от тях  не влизат). ЕС има изискване към нас за тези над 600гр с признаци на живот да се регистрират, но не знам кога ще се приеме. Интересно и каква ще е статистиката тогава.

# 2 739
viliko, акушерките работят в собствени акушерски практики.
Тази, която аз посещавах напр. беше с 3 жени. Имаш им телефоните.
И вечер да се обадиш, те са длъжни да дойдат веднага.
А как акушерка следи бременност, ами като гинеколога предполагам.
Единствено на ехограф не гледа, а те праща при специалист.

Холандия, да в последните години е загубила добрите си позиции.
Последните данни,които съм гледала от 2008 показват, че е 10,1 на 1000 деца. Това обхваща деца от 22 г.с. до 1 седмица след раждането.
Четох, че причините трябва да се търсят най-вече във възрастта на родилките,
много деца родени с малформации и чужденци.
Това последното е малко странно, но според статистиките им, смъртността сред чужденките в т.нар.лоши квартали
е много по-висока. Освен това, тукашните неонатолози биват описани като консервативни.
Не бързат много да се намесват или спасяват бебе с много ниско тегло.

# 2 740
  • София
Холандия, да в последните години е загубила добрите си позиции.
Последните данни,които съм гледала от 2008 показват, че е 10,1 на 1000 деца. Това обхваща деца от 22 г.с. до 1 седмица след раждането.
Milla Elaine, можеш ли да дадеш линк?

# 2 741
Едно е да видиш по телевизията Мег да разкаже за собственото си раждане - чиста, позитивна, информирана, образована, мотивирана, спокойна. Друго е да се потресеш от погнуса от тези двамата.

С това съм напълно съгласна.  Peace
И явно не само на мен ми се струва, че има разлика от небето до земята между лъчезарната и знаеща какво прави Мег, и тази мърлява "аристократка", дето като я гледам изобщо не е в час какви ги върши.
Моите уважения към Мег и тези като нея.   bouquet
Но според мен "аристократката" е на светлинни години от тях.

# 2 742
Искам да гледам участието на Мег. Къде и кога?
Ще се радвам да свържа смислени постове с лице bowuu

# 2 743
иве, статистката на CIA е по очаквания за 2009, а не реална, и не виждам да дават статистика за минали години (бих се учудила да се различава)
иначе отчита точно същото - This entry gives the number of deaths of infants under one year old in a given year per 1,000 live births in the same year
евростат - The ratio of the number of deaths of children under one year of age during the year to the number of live births in that year

# 2 744
Според мен не е никакво начало, а крачка назад. Да, много хора биха се замислили, че не искат в първите дни с новороденото си да съберат целия негативизъм на обществото. Според мен, "благодарение" на този случай дълго време домашното раждане ще се свързва само с отрицателни неща.

този репортаж не беше в полза на домашното ражднане, защото беше направен да не е
разбира се, че има разлика с другите домашни раждания, най-малкото малко хора оставят куче при новороденото и практикуат лотус раждане

обаче аз ако съм решила че ще раждам вкъщи няма да ми хрумне изобщо какво би казало обществото за решението ми
какво значение може да има?! да не би да съм в родово-общинен строй в някое племе и да ме е страх, че ще ме изгонят от племето?

Общи условия

Активация на акаунт