Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 056
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 3 060
  • в страната на чудесата
ани, нямаше никаква ирония в думите ми. напротив. вярвам го с цялото си сърце.  Peace

# 3 061
ани, нямаше никаква ирония в думите ми. напротив. вярвам го с цялото си сърце.  Peace
Дано да е така, защото днес са малко хората, които вършат нещо на първо място, защото го искат и им доставя удоволствие и едва след това заради заплащането. Те заслужават уважение! Ще ми се да вярвам, че когато отида в болница или заведа децата си на училище, там ще срещна хора, които работят заради работата, а не за да забогатеят. В противен случай не трябва да работят изобщо, каквото е и масовото оправдание.
mishka_moja, извинявай, ако съм била груба Peace

# 3 062
  • София
Заплащането си е реален проблем, защото наистина е нечестно един професионалист (ако наистина е такъв, защото има и много некадърни акушерки или мед. сестри, които нямат стимул да работят професионално) да взима заплата колкото един продавач в магазин. Професията е наистина важна. Не искам да знам как се чувства един човек сам в болницата, наложило му се е да остане повече от месец там... как ще му е без да има някой с който да поговори, който да облекчи потребностите и нуждите му, някой да се грижи за него. Само с лекари не става. Те само поставят диагнози и назначават лечение. Всичко друго се очаква от акушерката/сестрата и наистина е важно да се прави... защото някои хора наистина имат нужда от това. Жалко че рядко я има тази жена. За 400 лв, със огромни глоби, натряскани от лекарски грешки или служебни прецаквания никой вече не иска да си върши работата. Всички са на принципа - "Ти ще се правиш че ми плащаш, аз ще се правя че работя"  Cry Whistling

# 3 063

... Всички са на принципа - "Ти ще се правиш че ми плащаш, аз ще се правя че работя" 

Не, не са всички. Ако говорим за акушерките и мед. сестрите само- в едно болнично заведение всички са с еднакво заплащане, но има такива, които си вършат работата с любов и желание, такива, които я вършат без желание и такива, които вършат нещо само в краен случай и чакат да им изтече дежурството. Дали ако заплатите им се увеличат, тези последните ще работят усилено и с желание? Надали. Не съм против по- високи заплати за тях или за всеки друг, но не това определя качеството на работата, другаде е проблема.

# 3 064
  • София
Аз пък не мога да отреча напълно че няма значение.
Както казах - едва 400лв заплата, на мен сега едва ми стига... ами със семейство ако съм. Тъжно се надявам бъдещият ми съпруг да може да навакса малкото пари които получавам за да можем да живеем добре, когато създадем деца.

# 3 065
 vitaminka много си ми симпатична и не искам да споря с теб, освен това тук не е мястото да изясняваме на кого му стигат парите. Аз започнах с коментар за твоето мнение, за което те моля за извинение, очевидно погрешно съм те разбрала.
 Друго, никъде не съм казала, че заплащането няма значение( и се пише отрека). Има голямо и не само за медиците и продавачките имат деца и те трябва да ядът. Мисълта ми беше, че не парите определят отношението към задълженията или ако е така, то много жалко! И някъде се загуби връзката с активното естествено раждане и заплатите на акушерките. Какво им пречи ниската заплата да оставят жените да си раждат естествено, то и е по- евтино, по- малко медикаменти и манипулации.

# 3 066
  • София
Да така е, парите не определят отношението към хората, както казах това мен няма да ме спира, но смятам че заслужаваме по-адекватно заплащане. Здравните работници и всички други професионалисти, които са важни за обществото.
Това е. Няма какво да кажа. Разбрах какво имаш предвид.

# 3 067
днес са малко хората, които вършат нещо на първо място, защото го искат и им доставя удоволствие и едва след това заради заплащането.
хубаво е да работиш това, което искаш и то да ти доставя удоволствие, обаче не това пълни хладилника.

# 3 068
Kosi Bosi13, казваш, че скоро си раждала. Кога? Много се радвам, че си родила нормално и се надявам, че всички сте добре сега. Съжалявам, че имаш тежки спомени от естественото раждане. Истината е, че естественото, активно раждане е много красиво изживяване. Жалкото е, че лекарите пречат на естествения процес и паникьосват допълнително родилката. Резултата е затрудняване, проблеми по време на раждането. Смело ти казвам, че аз се научих на леко, безболезнено раждане. То е факт. Съветвам те да не се настройваш. А и има време за следващото раждане, нали? Моля ви, жени, не прибягвайте към секциото, ако това наистина не е животоспасяващо!!! Моля ви! И заради вас, вашето здраве, изживяване, и заради бебето. Само се опитайте да си представите шока, на който е подложено малкото ви детенце, когато се ражда - светлина, студ, въздух, микроби (дори и в абсолютно "стерилната" среда на болницата). А сега удвоете стреса, защото едно е да си мине по канала, както Господ го е отредил и друго да те грабне някой и да те извади в една "враждебна" среда, без единственото същество, което си познавал до този момент - майката (знаете, че ги събират заедно поне след 12 часа, 12 часа самота и стрес, без жизненонеобходимата коластра).

# 3 069
Разбира се, че заплащането е стимул.

# 3 070
  • Paris, France
Какво им пречи ниската заплата да оставят жените да си раждат естествено, то и е по- евтино, по- малко медикаменти и манипулации.

Точно това се чудя и аз.

# 3 071
  • в страната на чудесата
ами ниската заплата  Peace  Joy нали има стандарт, нали се спазва. освен това в последните 50 години е така. всички доценти и професори са учили това и са защитавали дисертации пак върху този подход.

според мен цялата тази работа тук изобщо няма да мръдне ако не се разсъждава икономически. в крайна сметка, основната причина за избор и държавна политика за подкрепа на активното естествено раждане в света, е неговата ниска цена. имам предложение:
- финансов анализ на различните типове раждания
- резултатите на дянков.
ще стане по-бързо  Laughing
не е майтап.

# 3 072
така е здравеопазването трябва да е cost effective, но преди всичко effective, разбира се

# 3 073
  • в страната на чудесата
раждането ако е естествено си е абс. cost effective. и двете.
големият въпрос е кой освен тези, които списват в тази тема знаят какво е естествено  Mr. Green
и освен това с рестриктивните режими в т.нар. здравеопазване раждането ще е най-малко засегнато ако е в искания му вариант.

# 3 074
Мишка, за анализа - преди повече от година беше направен опит от медицинско лице да събере данните необходими за такъв анализ - обаче ти знаеш как стоят нещата с документацията в болниците и кой и как може официално да има достъп до нея, още повече за да прави анализ на ефективността... Отказа се човекът, защото ще се намалят разходите за консумативи, медикаменти, болничен престой и пр - все неща, които касата плаща. А това което интересува работещите там е личната им заплата и другите им приходи! А те ще пострадат ако жените не са наплашени и готови да платят 1-2-3 хиляди лева за избор на екип, за избор на упойка, на зала, на присъствие на бащата и пр. и пр. Къде е килипира на анестезиолога, ако започнат да се използват традиционни методи за обезполяване и те се прилагат от акушерките?! И защо този човек е прекарал 5-10 години в учене, като въпросните методи се учат за 1 сместър и са също толкова ефективни, но без странични реакции?? Къде са 1500 лв. за уговорено секцио - 1 час от влизането в болницата до влизането обратно в колата?! Иначе спестяването от консумативи, медикементи и болничен престой, дори 50% да бъде е недостатъчно значителен фактор съпоставено с приходите и възможната загуба на приход от уплашени родилки... 
Естественото активно раждане е евтино, така е, но това означава и преструкториране на болничната помощ в това отношение. Мисля, ти беше дала данни за броя АГ и акушерки у нас - фрапантно беше, че АГ са много повече от нужното, а акушерките според мен не са достатъчно - 5 000 жени на над 70 000 раждания годишно, при това много неравномерно разпределени откъм натоварване в зависимост от населеното място и болницата.
Сега малко сметки от мен: в САЩ примерно грижата от акушерка за домашно раждане започва от 2 и стига до 4 хил. долара - тази сума включва ежемесечни посещения в началото (говоря от установяването на бременността, не след 12 седмица), до ежеседмицни от 36-тата седмица, присъствие и консумативи за раждането, постнатални посещения и помощ в кърменето. Грижата вкулчва проследяване на бременността (кръвни изследвания и урина), коригиране на раненето ако е нужно, подготовка за раждането - най-вече психоемеционална, но и физическа, присъствие и помощ при самото раждане, помощ с кърменето, и ако се наложи трансфер, присъствие в болницата. Ако подобен модел на акушерска грижа може да бъде приложен в България, и 1 акушерка се грижи за 12 жени годишно (а вероятно ще са повече), при 1200 лв. общо платена сума за целя пакет грижи, мисля, че акушерките ще получават поне двойно на това, което взимат сега, стига да могат да работят по този начин. А и не е нужно да акушират раждане у дома, може спокойно да се използва модела, но раждането да става в болница, в която има дежурен лекар. За майките голяма част от тази сума може да бъда поета от ЗК, при преструкториране на сегашните разходи за майчино здравеопазване, а останалото майките така или иначе дават за УЗ и други изследвания, които по никакъв начин не ги подготвят за раждането или за безпроблемнна бременност, и биха могли да пренасочат към по-смислени грижи.

Общи условия

Активация на акаунт