Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 652
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 195
а, не!  Stop цялата тема я чета за втори път - да съм сигурна, че съм изчела всичко по два пъти. и след като го пиша, значи знам защо го пиша: референтни/нереферентни, явно не е написано ясно. това също беше упоменато н-на брой пъти. след като хората не го разбират или го оставя с грешно впечатление - в такива случаи не е виновен читателят. и за мен звучи двусмислено, а двусмислена петиция няма да подпиша. фактът, че авторите предпочитат да обясняват на "неразбралите", вместо да се опитат да погледнат защо има неразбиране, е обезпокоителен.

да не говорим за общото впечатление от тона ви, момичета, подкрепящи естественото раждане  Confused за разлика от вас, аз пък по-често срещам войнстващи кърмачки и защитнички на естественото, отколкото обратното. спрете се, защото прави отвратително впечатление. и с чисто сърце, след някои постинги от ваша страна, много бих се замислила да популяризирам инициативите ви. отношението ви определено не прави добра реклама на проекта.

п.п. birth plan-a е пожелателен навсякъде. дали лекарят ще се съобрази с него или не, зависи от много неща, но в никакъв случай не е длъжен да го направи. а разказите за Холандия - мисля че в темата на Ескориал беше упоменато какви са процентите проблеми при толкова популярните домашни и естествени раждания, така че - дано не стигне и България дотам.

# 196
Похвално е, че си прочела 2 пъти цялата тема....това обаче прави още по-странен факта, че не ти се е изяснило какви аджеба са тези проценти, след като това става ясно от самата петиция и беше надълго и нашироко преповторено в темата.
Явно четеш избирателно,а това не ти дава право да правиш заключения  Stop .

Цитат
да не говорим за общото впечатление от тона ви, момичета, подкрепящи естественото раждане  Confused за разлика от вас, аз пък по-често срещам войнстващи кърмачки и защитнички на естественото, отколкото обратното. спрете се, защото прави отвратително впечатление. и с чисто сърце, след някои постинги от ваша страна, много бих се замислила да популяризирам инициативите ви. отношението ви определено не прави добра реклама на проекта.

Моля те, дай ми пример от тази тема за непредизвикана, безпочвена нападка от някое от естествените момичета или от друга потребителка подкрепяща естественото раждане. Ще ти спестя труда да четеш за 3-ти път- няма такъв случай. Но има доста други изказвания, които правят "отвратително впечатление" , при това без особена причина, как пък не забеляза тях при двукратното четене на темата  Thinking ?

# 197
и с чисто сърце, след някои постинги от ваша страна, много бих се замислила да популяризирам инициативите ви. отношението ви определено не прави добра реклама на проекта.

Няколко пъти помолих в тази тема, факти, моля, дайте цитати - кой, кога, как се е държал отвратително. Кои са постингите, моля , цитирай ми някой Peace
Няколко пъти моля за това и няколко пъти получавам само и единствено нови нападки, груб език и нищо повече.

Clairette, благодаря ти, хубаво е човек да прочете нещо такова, запазва вярата, че все пак някой го е грижа и чете.

С ваше позволение ще напусна темата. Не мисля, че има какво повече да се предъвква, казахме всичко по няколко пъти, който е имал желание да разбере е разбрал. Поздрави на всички   bouquet

# 198
Имате подкрепа и от мен! Peace Тъй като ми предстои искам да споделя, че съм решила да бъде по естествен път без упойка!  Simple Smile Разбира се, ако всичко е наред Naughty

# 199
никога няма да подпиша подобно нещо:

Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:

* Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    * Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    * Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].
    * Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
    * Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23].

прекрасно знам препоръките на СЗО, но те са точно това: препоръчителни, а не вменяващи изисквания. ако беше написано по друг начин, щях да подпиша. в този му вид - не.
аз също няма да го подпиша поради този абзац нещо не ми се връзва с петицията  Rolling Eyes

# 200
  • София

п.п. birth plan-a е пожелателен навсякъде. дали лекарят ще се съобрази с него или не, зависи от много неща, но в никакъв случай не е длъжен да го направи. а разказите за Холандия - мисля че в темата на Ескориал беше упоменато какви са процентите проблеми при толкова популярните домашни и естествени раждания, така че - дано не стигне и България дотам.

Ще ми бъде интересно да коментираш изречението за birth-plan-a и ще рече ли това, че противно на изразеното от мен желание, е възможно легално лекарят да извърши някакви процедури, срещу които съм си сложила подписа?

А за процентите проблеми при домашните раждания в Холандия - кажи "твоите" проценти Simple Smile, понеже Холандия, макар и не първа по показатели спрямо някои европейски страни, e с далеч по-добри  е проценти на майчина и неонатална смъртност спрямо други европейски страни, включително и България, както и с по-добри такива от САЩ и Канада (За 2005г - майчина смъртност: Холандия - 6 на 100 000 раждания, България-11, Канада-7, САЩ-11; неонатална смъртност: Холандия- 4 на 1000, България-7, Канада - 4, САЩ-5.

Не знам какво точно сте коментирали в темата на Ескориал, но напоследък се коментира, че в последните години Холандия е отстъпила водещото си преди място по ниска неонатална смъртност. Тук обаче се отбелязва, че когато това е било така, домашните раждания не са били по-малко, а напротив (всъщност за 30-ина години от 2/3 са намалели на 1/3, като в градове като Ротердам и Утрехт(ако се произнася така:)) са около 10%. Обясняват явлението с увеличения голям брой чужденци с традиционно по-висок риск от неонатална смъртност (суринами, антилци/аруби, турци, мароканци), както и с увеличаващия се брой на близнаци и късна бременност.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 16:51 от Iva_D

# 201
Разбирам лекарите, които не искат да си дадат имената публично. знаят на каква война биха се обрекли. Имам лекар, на когото много вярвам, доказал се е пред мен през годините. Та с него много говорим за ваксини и други разни въпросчета, но когато съм го питала иска ли да напише материал по въпроса за Естествено, не, разбира се, че не. Разбирам го и уважавам тази му позиция.

А, ето я същината на проблема. Защо лекарят не иска да напише материал? А и ти самата прояввяваш разбиране към неговата позиция?!? Това значи, че си наясно отсега, защо исканията в петицията няма  да бъдат постигнати.

# 202
  • Пловдив
Подкрепям!

# 203
Iva_D,
Аз живея в Канада и скоро се очаква да раждам. Искам да ти кажа каква е реалността тук с birth plan-овете.
Всеки може да си напише такъв, даже в болниците го препоръчват. От там нататък, birth plan-а е обект на дискусии с лекаря. Аз лично няколко пъти вече го обсъждам с докторката си. Мога да напиша каквото си искам в него, но болницата има някакви стандартни процедури и си ги спазва. Така, че на моментите в които се разминаваме, ако лекарката реши да се съобрази с моя birth plan би трябвало да ми даде съответния документ, в който да се подпиша, че отказвам съответната процедура. Това естествено става по време на раждането. Не е ясно до колко ще съм в състояние да чета и да подписвам разни документи по време на раждането, затова държа с мен да е мъжа ми, който да е запознат с birth plan-a и дулата. Така, че дори и това да успеем да постигнем в БГ е голяма стъпка напред.
Но разбира се - винаги може да попаднеш на доктор, който да не дава пет пари за Birth plan-a ти. И никой няма да му търси сметка след това, ако не ти е спазил Birth plan-a. Затова тук ме посъветваха да изисквам моята докторка да подпише също birth plan-a.
Аз даже съм късметлийка, че имам толкова разбираща и съпричастна докторка.

# 204

Ще ми бъде интересно да коментираш изречението за birth-plan-a и ще рече ли това, че противно на изразеното от мен желание, е възможно легално лекарят да извърши някакви процедури, срещу които съм си сложила подписа?

birth-plan-a изразява твоите предпочитания, които не са задължения за лекаря (специално тук в Канада и в Щатите, където раждаха мои приятелки). лекарят има пълното право по своя преценка да удовлетвори това, което смята за уместно и съответно да не удовлетвори това, което смята за неуместно. като цяло, мисля че се остава с много погрешно впечатление за нещата извън България. болницата си е болница и лекарите имат много по-силен авторитет от колегите си в БГ. да спорят родилка и лекар или тя да му поставя под съмнение позицията и решенията... ами много е малко вероятно като цяло. по мои наблюдения имигрантите са най-вече спорещите. лекарите тук учат много и постоянно и не търпят намеса в работата им, не и по начина, по който ги коментират в БГ. така че - да, лекарят има последната дума. ако всичко ти е наред с плана, няма причина да не го уважи, но решението е негово. вероятно ще ти каже защо го прави и как ще го направи, но в крайна сметка той е специалистът.

за процентите вижте темата на Ескорила - момичета от Холандия се бяха включили.

останалите ви коментари ги подминавам Clairette и Millena . ако не сте в състояние да вникнете във впечатлението, което оставяте, проблемът е ваш, не на другите. аз умея да чета, вие се опитайте също да четете това, което са ви казали много момичета тук. ще бъде от полза за проекта ви.

# 205
А и ти самата прояввяваш разбиране към неговата позиция?!? Това значи, че си наясно отсега, защо исканията в петицията няма  да бъдат постигнати.

Няма знак на равенство между двете неща  Peace

simplyaven, лесно е да подминеш молбата ми да дадеш факти/цитати. Но това за пореден път ми показва, че е лесно да се обвинява, но доста трудно това обвинение да се подкрепи с нещо реално. Няколко човека в темата го правят. Пък аз си чакам цитати за "отвратителното впечатление", което оставят "непредизвиканите" ми пистинги.

Бях обещала да не пиша вече, но темата все ми изскача най-отгоре. Като има такива коментари трябва да имам право на дуплика.

# 206
Защо лекарят не иска да напише материал? А и ти самата прояввяваш разбиране към неговата позиция?!?

А защо да иска? Защо трябва да постави на карта отношенията с колегите, кариерата, че дори и работата, а от там семейство, деца? В името на какво? На постинги като тези ли? Че на всичкото отгоре и след това да бъдат обвинявани в грубост. Ти би ли го направила, viva_nova?

То, ако можеше така всеки един да дава съвети на лекарите как да си вършат работата, аз се чудя защо изобщо си губят времето да учат толкова години тези доктори ?! Да им се чудиш на акъла, значи ! Ами да вземат да влязат в Нет-а, да попрочетат туй - онуй и направо да застават до магарето. Вие какво ще кажете ?
За това няма да подпишаNaughty
Не се заяждам с никой и не ми пука какви реакции ще предизвика публикацията ми. Това е моето мнение.

Ужас!
Проценти, чудеса.......пак ви вадят очите раждалите със секцио, ама нейсе...
Няма да подпиша. Аз съм от единиците и ако случайно не влизам в тия проценти да мра ли? Явно, че според вас да. Иска ми се да ви пожелая да ви се наложи секцио, за следващото ви дете, но няма да го направя........защото е грубо, всъщност точно толкова грубо, колкото това, да ме класифицирате, като лигла и т.н, за това, че съм родила и двете си деца със секцио, като това, да ме поставяте в някакви проценти и да ме убеждавате как всъщност съм можела да си родя нормално............само, дето не можах.....не беше по желание, наложи се...и двата пъти..но какво рабирам аз от раждане......
Като не сте искали да ви бърникат, да ви включват системи, да ви правят епизиотомии и т.н, да не сте давали! Никой насила не може да ви накара! Да си бяхте вдигнали чукалата от лошата болница и да си раждате вкъщи.

Що за мода е да се правят лозунги за естествено раждане и т.н и да се убеждават майките колко лесно става.....при някои става, ама при други не, ако една година са 5%, другата може да са 15% и тогава, според вас, тия 5% да мрат ли?

Едно време мъжете са мрели на война, жените при раждане............явно имате носталгия по това време........

Ох, по-добре да не пиша, че като видя подобни излияния и ми става лошо. Как пък една тема не видях от сорта "да подкрепим секциото по желание" или подобно, обаче неудовлетворени нормално родили, се пеняват срещу секциото във всяка втора тема......

Постът ми е груб, не се извинявам, такъв исках да бъде.....

подкрепям естественото раждане с двете си ръце и двата крака дори Mr. Green
дано и в България лекарите осъзнаят най-накрая, че не може да се прави секцио "за пари"
Според мен някои ги мързи да прочетат петицията и бързат да вдигат краката  Mr. Green
Може би, ако я прочетат, също толкова бързо ще ги свалят  Peace

... Лично мен ме е страх да вляза в болница заради враждебния персонал и отвратителното отношение към майките и децата, а с тази петиция най-много да станат още по-озлобени и груби, убедена съм, че единици лекари ще я възприемат като промяна към добро.

Това е абсурд и ограничаване избора на жените.........за какви права говорим!!!

И това е само една част. И по този повод и аз възнамерявам от тук насетне да подминавам всичко, което е написано с подобен тон, както и въпроси, които са нищени и разнищвани до безкрай в първите страници на темата.

пп Лекарите в САЩ и Канада далеч не са за пример, но дори и там отношенията са много по-различни, отколкото тук и сравненията са абсолютно неуместни. Можеш да попиташ твоите приятели, Simplyaven, какво точно ще се случи с доктор, който дойде и те хване за гърдите без никакво предупреждение така, че да ти изкара акъла? Или с акушерка, която докато се превиваш от някоя контракция, ти каже "А като го правеше, не викаше, а"? Или "Нали имаш вече едно, кой те караше да правиш второ?". Или с някой, който ти се метне върху корема, отново без предупреждение и ти счупи ребро? А с този, който пуши цигара, докато ти дишаш като куче, защото си в последната фаза на контракции?
Отношенията са съвсем различни, защото има правила. И тези правила изискват от докторите да проявяват нужното уважение към пациентите. Да не говорим, че в Канада надали е задължително да раждаш в болница, в която няма да вземат предвид birth-plan-a ти, защото има и други опции.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 19:59 от Maria.St

# 207
Millena , имаш го правото. дупликите ти само допринасят за впечатлението. никой не е длъжен да рови за цитати, за да ти доказва каквото и да било. все едно да срещнеш човек, който не ти допада с поведението си и да трябва да доказваш защо. айде стига  Stop

Maria.St , пак го удари на патос в типичния ти стил. позволи ми да знам какви са опциите за раждане в Канада и Щатите. тук изобщо не обсъждаме кой какво казал на родилката, защото това е въпрос на възпитание. ако искате направете отделна петиция за превъзпитаване на българския медицински персонал. и да, можеш и да не раждаш в болница, но аз отговарям на конкретен въпрос за birth-plan-a. ако си мислиш, че можеш да се превземаш из болниците и да изискващ лекар, който да ти уважи birth-plan-а, значи си в голяма заблуда. и ако е възможно да не ми носиш от девет кладенеца вода, за да ме убеждаваш в нещо, което не съм питала.

# 208
  • В офиса
Разликите между "там" и "тук". Лекарите се образоват постоянно. Лекарите те информират (убедена съм, че не е само щото са възпитани, а са длъжни!) за всяка манипулация, която ти правят, както и защо. Лекарите със сигурност учат психология и предполагам имат кодекс как да се държат с пациентите (и това не е въпрос само на възпитание).

birth-plan-a - тук 80-90% от бременните не знаят какво е това. Камо ли сами да напишат. Раждането е обвито в митове и легенди - а пък на една приятелка на една приятелка й се случило това и това.... Няма дали, няма защо? Така е, точка, не се мисли. Тук жените в масата си не участват по никакъв начин в раждането. (Лекарите нали си знаят работата, що да ги учим). Абе, знаят си я, ама като им се просне една ужасена почти до смърт от "градските легенди" и безпомощна да си помогне сама родилка..... На лекарите им остава само възможността да "издирижират" раждането (както си знаят) и то да е гадно.

Добавям и че бащата да присъства е екзотика. Даже повечето лекари директно отказват.

И най-важното, всъщност - възможността за избор. И в тази тема се видя, че хората "тук" не само нямат право на избор, а част от тях дори не разбират какво значи да имаш избор. 

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 20:27 от Тинкърбел

# 209
Simplyaven, възможно е да знаеш какви са опциите за раждане в Канада и Щатите, очевидно нямаш интерес да го напишеш. Това, което очевидно не знаеш, е какви са опциите за раждане в Бг, и каква е действителността в Бг болниците. Симпатиите ни са взаимни, така че нямам намерение повече да лишавам децата от присъствието си по повод твои поучителни постинги. Патетично, но факт Laughing А пък да те убеждавам в нещо, въобще не съм си и помисляла Stop

Общи условия

Активация на акаунт