Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 688
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 225
simplyaven, сигурна съм, че ако твой клиент дойде и ти обясни колко рекламната ти кампания нищо не струва и те контрира с неща ясно показващи, че не е прочел какво си написала няма да му се усмихнеш и да пренапишеш всичко. Защото е темата основното неразбиране беше от недочитане.

в грешка си. ако не съм готова да се усмихна и да пренапиша, значи съм си сбъркала професията и по-добре да стана писател на свободна практика с надеждата някой да ме чете (едва ли ще стане, ако нямам желание и там да пренаписвам). не пиша рекламни кампании.

Ние не сме ПР-и и нищо не продаваме. Явно наистина повечето хора не го искат този избор. Но не разбирам какво им пречат тогава хората, които го искат?

не знам какво разбираш под термина "продавам", но ПР-ите продават идеи (хора, имиджи). това го прави и всяка петиция, независимо от темата си. изборът не им пречи на хората, просто от написаното не става ясно, че получават избор - ти това не искаш ли да го разбереш?

в крайна сметка, ваша си работа. аз бих се стремила да намеря повече подписали, иначе смисъл от петиция не виждам. да, трудно е когато трябва да преработваш по няколко пъти, но пък възвръщаемостта си струва. четящите не са виновни, когато не разбират. виновен е винаги писалият. това е. а съдбата на всеки драфт е да бъде неколкократно "разкъсан и да му се направи пълна дисекция". в това няма нищо трагично. всъщност дисекцията обикновено показва и на писалият го къде има възможност за шлифоване/изясняване.

ще помисля за варианти как да участвам... ако ви хрумне нещо за тези, които не са в БГ, кажете.

# 226
simplyaven, вече обясних по-рано, че вече нямаме техническата възможност да я пипаме, защото има доста подписи, логично е да не може да се променя текста след като хората са се подписали, нали? За всенародно обсъждане не я пуснахме по изброените по-нагоре причини, мисля, че темата показа, че сме били прави, защото недоволни и непрочели/неразбрали винаги ще има. Разбрахме, че процентите ви притесняват зададени по този начин и приехме, че е следствие от предната наредба. За останалото не сме получили нито една конструктивна критика в тази тема. Ако има такава, кажи ми я. Но човек трябва да си направи и труда да прочете източниците на които се базира.
За пренаписването ти казах дали ще си склонна да обърнеш внимание, когато клиента ти видимо не е прочел какво си написала. Няма ли някак кротко да го помолиш все пак да прочете.
Не съм в грешка, "ПР-ите продават идеи (хора, имиджи)", а те защо се продават, за да изкарат пари, нали? Е, ние няма да спечелим и стотинка, нито пък ще можем да се възползваме от промените. Не може да не виждаш разликата.

# 227
  • В офиса
simplyaven, аз ти благодаря за професионалното мнение.

На мен лично ми е интересно колко хора не подписват, но биха подписали петицията, ако в точката с процентите беше написано вместо "следва да достигне" - "е препоръчително да достигне" и ако числата с процентите се заменят с евфемизма - "съответния процент, утвърден от добрите световни практики", като референциите останат Laughing

Всъщност обаче, както казва Милена, петицията е факт, а не драфт и не можем да я променяме.

# 228
На мен лично ми е интересно колко хора не подписват, но биха подписали петицията, ако в точката с процентите беше написано вместо "следва да достигне" - "е препоръчително да достигне" и ако числата с процентите се заменят с евфемизма - "съответния процент, утвърден от добрите световни практики", като референциите останат Laughing
Подозирам, че точно толкова, колкото и сега, защото смисълът си в все същия. Има някакви проценти там, които е добре да се достигнат, а има жени(включително и аз), които искат да раждат секцио и се притесняват, че може да нямат тази възможност ако петицията успее. Но така или иначе тази петиция не е за секцио по желание, а и броят жени, които ще препочетат секцио пред нормално раждане може и да понамалее ако нещата, които сте написали се случат.

# 229
Хайде пак да се изкажа като страничен наблюдател  Laughing. Макар че съм от основателите на Естествено и "подстрекателите" на кампанията за активното раждане, в момента не участвам в кампанията, защото имам други ангажимени, така че наблюдавам отстрани - и честно казано, мисля, че някои хора малко повечко се вживяват в "11 страници обиди и грубости". Няма такова нещо. Има неразбрали, недочели, но има нормалното ниво подкрепящи и неподкрепящи, като във всяка подобна кампания. Даже нападките са доста малко, можеше да е много по-зле (помните ли ранните години в кърмаческия форум? Колко пъти са ме пращали на лекар само  Mr. Green).

Simplyheaven, имаш основание за някои неща; но няма как да се промени текстът, веднъж публикуван и подписан от немалко хора. А и не мисля, че тези проценти са такъв проблем. Винаги може да се напише материал, който разяснява тези проценти. Темата тук показа, че това е нужно и в този смисъл е много полезна. Дано момичетата да реагират на сигнала. Наистина правото на избор трябва да е във фокус, не %те. А ти сигурно би могла да си доста полезна на Естествено с идеи за популяризиране на тяхната кауза? Ако тази не ти допада, свиркай, аз също имам интересни каузи, за които се боря в момента Simple Smile

# 230
  • София, Борово
Донякъде съм съгласна с написаното в петицията, но няма да подпиша.Моя личен избор е да раждам секцио и никой не може да ме убеди, нито да ме накара да раждам нормално.
 Подкрепям напълно мнението на tanky.
аз също  Peace

# 231
Янечек, благодаря ти за перфектното разбиране на темата   bouquet Дано казано от теб е по-лесно да се възприеме.

Емем, аз лично съм от основателите на БГ-Мамма, а преди това пишех в дир.бг почти от създаването му. Направих клуб Алергии, точно защото бяхме анатемосвани непрекъснато и наричани с какви ли не "приятни" епитети. Бях в основата на борбата за връщане на субсидиятата за лечебните храни за бебета. Дискусиите за популяризиране на кърменето и вагинално раждане след секцио ги започнахме една малка група хора още в дир.бг. Някой от тях вече не пишат тук, с други като Тинкърбел отново се срещнахме в подобни каузи, което искрено ме радва. Трети като Бу, направиха още една стъпка и направиха Ла Лече Лига в България. Някои страхотни хора като ЕТ - много опитна в кърменето, една от първите родила вагинално след секцио и мой личен ментор в този тип размисли, просто се умориха, обезвериха и оттеглиха. Боря се с вятърни мелници от около 7 години. Мислех, че вече съм претръпнала на форумски преракания и че няма да се впрегна, но факт е, че тази тема ми е важна и безпочвените грубости са ме уморили отдавна. Просто почти всичко ми е deja vu и това как нищо няма да променим, и епитетите, и изтъкването на това, че сме непрофесионалисти, ерго не можем да се справим и т.н. и т.н. Част от твоите лични постинги в тази тема не бяха от най-меките и езика ти беше по-остър от моя, поне в моите очи, съвсем възможно е мнението ми да е пристрастно, разбира се. Така че аз си имам моите си исторически причини да се "вживявам". Такъв ми е темперамента, а ако беше друг щях да съм спряла да се занимавам с това още преди години. Ако не беше Янечек и още няколко подобни хора в темата щях да съм спряла да пиша изобщо.
Ти имаш различни тригери и точка на търпимост от мен и това е ОК. За теб едни неща са грубост, а аз ги толерирам, хората сме различни и това му е хубавото на света, че е шарен. Но твоето мнение беше тригер за мен да напиша много дълъг постинг и да си отнема от времето за работа, както и да подредя децата да гледат филмче. Ето защо този път наистина спирам да пиша в темата.

Благодаря на всички, които разбраха и петицията, и мен. Пожелавам на всичко повече позитивизъм, отворено съзнание и усмивки   bouquet

# 232
  • В офиса
И аз да кажа едно голямо "Благодаря" и на момичетата, които са дали линк и коментар към петицията в личните си блогове. Благодаря ви, имаме нужда от вас и вашето мнение   bouquet

И един супер смешен цитат от един от блоговете:

"Абе вие луди ли сте бе чудовища такива как ще ги карате да раждат без да могат да изберат с или без намеса бе знаете ли как се издържа такова нещо да ти се скъсат вътрешностите и после с игли да ти шият задника вие знаете ли каква чудовищност е това направо да отидеш и да се гръмнеш как се търпи такова нещо каква хуманност има в това да ти бухат игли в задника или пък да ти се късат вътрешности в продължение и на 24 цаса понякога ЩО за смии сте бе кой дявол ви изпрати Аз ви обещавам че ако го направите това аз а и мн други жени ще се откажем да имаме деца защото предпочитаме да живеем пред това насилствено да загубим живота си поради нетърпимостта към болката която е излишна"

Хора, моля ви, спрете се, ще ни уморите  Laughing  Laughing Мисленето не е болест и няма да се разболеете тежко, ако си ползвате главата за нещо повече от украса на раменете  Laughing бтв една неориентирана дама дори е подписала петицията като е пуснала подобен на този коментар. Както се казва в такива случаи... Без думи...  Laughing  Laughing

# 233
  • В офиса
Diana, зори13, хора, мили мои, никой не иска да се отнема вашата и на който и да е друг свобода да раждате с доброволно избрано, платено секцио. Това обаче не е тема на петицията, то не е и интересно, защото тази пътечка си я има, прокарана и утъпкана и който иска може да роди така. А другите? Спрете да гледате само от собствената си камбанария.

Ние искаме в България да се ражда както в нормалните страни. Искаме българката да е знаеща, информирана и активна страна в раждането. Искаме българката да има самочувствие и прекрасни спомени от сигурно най-великия момент в живота й. И най-вече искаме всички да могат да направят своя избор. Точка на патетиката за днес  Mr. Green

# 234
Миленче, защо да са вятърни мелниците, защо се обезверяваш от няколко необмислени думи? Колелото си върви, за няколко години само кърменето у нас се превръща в норма (не без помощта на бг-мамма и майките тук), и активното раждане ще стане факт, чудесно е да си част от този процес, нормално е да има критики - който не прави нищо, не бърка и няма за какво да му се захванеш, всяка човешка дейност си има слабостите, просто не трябва да се фиксраме върху тях, вършим си работата и вървим напред, и все някой ден ще стигнем, накъдето сме се запътили. Хайде приятенуикенд на всички и повече време да прекарваме с децата!

# 235
  • В офиса
Емем, аз мисля, че няма никой обезверен от нас. Напротив. Колелцата се завъртат. Ето, чакаме Duol да се върне от конференцията на Midwifery Today с много ценни контакти, съвети и подкрепа за кампанията. Скоро започва курсът за активното раждане. Момичетата са се подготвили страхотно и темите са ужасно интересни. Това е само началото. Просто няма начин най-добрите световни практики да са едни, а ние вечно да дърпаме в другата посока.

# 236
  • Earth
Стигнах до поста на Пандора. Направо ме изуми...Просто не мога да повярвам, че този човек е модератор във форума. .. Sick

# 237
  • София, Борово
... И най-вече искаме всички да могат да направят своя избор.
Tочно това искам и аз.

# 238
искрено се радвам, че има хора сред вас, които успяха да подминат патоса, за което ви благодаря! и аз не видях 11-те страници "безпочвени грубости" и наистина патосът идва малко в повече.

Millena , категорично отказвам повече да обсъждам какво правя аз за без пари и как гледам на качеството на работата си. който разбрал - разбрал. клиентът/четящият винаги има право. ако не е разбрал, значи не съм го написала както трябва. ако не е прочел, значи не съм го написала интересно, за да му задържа вниманието - много е просто. и няма никакво значение дали клиентът е платец или благотворителна организация.

да, процентите са проблем, написани по този начин. да, разбрах, че няма как да го промените в момента. да, мисля че трябваше да пуснете драфт за обсъждане. да, ще помогна с каквото мога - кажете с какво. и между другото, във форума има много момичета с моята професия, сигурна съм, че както аз, така и те, щяхме да помогнем и в писането, ако знаехме. и да, понякога една дума или енда фраза могат да превърнат цял документ в безсмислено усилие. и не, няма "некадърни читатели", има "неумели списвачи" - моля не ми казвайте сега, че ви обиждам, защото аз спрямо себе си прилагам същата максима.

оставам отворена за инициативи, в които мога да бъда полезна. аз съм раждала секцио, но пък ме готвеше за раждане една известна канадска акушерка, тъй че имахме късмета да чуем безценни неща. много от момичетата в курса ни за бременни, включително и моя приятелка, родиха по най-естествения възможен начин, макар и в болница. за което пък се наложи да споря с други живеещи в Канада, че не е възможно, тъй че явно зависи как човек си подложи и как общува с лекаря/лекарите.

и още нещо: момичета, похвално е желанието ви българката да стане "знаеща, информирана и активна страна в раждането", обаче аз леко се притеснявам от позата "знам всичко най-добре", която и във форума е факт. независимо колко се пише, обяснява, превежда от чужди източници - тя си знае най-добре. та така, дано има светлина в тунела.

п.п. Пандора, както и много други раждали секцио, включително и аз, сме се наслушали на такива реплики от раждалите естествено във форума, че искрено се изненадвам как все още успяваме да не пишем подобни постове ежедневно. така че, преди да съдиш Пандора, погледни и от другата страна (ако можеш). освен това петицията и процентите наистина дойдоха твърде близо след онези от Министерството и реакцията е нормална, предполагам че и други момичета са направили връзката, макар да не съществува по принцип.

# 239
Патоса в изказа и съотвено липсата му са въпрос на темперамента на пишещия.

Общи условия

Активация на акаунт