Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 965
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Както съм отбелязала направих проучването "за себе си". На никого не натрапвам своите впечатления от чуто/прочетено и не правя оттам генерални заключения, които обличам в тенденции.
Както добре се вижда и от тази тема за всяка теза могат да се извадят проучвания и мнения за и против. Самите лекари не са единни по въпроса, какво остава за лаиците.
Точно за това се изненадвам на категорични мнения къде как било.

# 406
В петицията никъде не прочетох, че тук трябва да е като в Холандия, нито, че не трябва да разчиташ на лекарска намеса. Настоява се за промяна в практиките, което всеки ще се съгласи, че е адски наложително, сегашното положение е просто нетърпимо. Да не говорим за третирането на новородените и манипулациите, за които дори не питат майките. Примерно аз не знам някоя да са я питали иска ли да ваксинират бебето, направо ти го носят и ти съобщават, че са му праснали 2 ваксини вече  #Cussing out

# 407
Нито пък някой ме е питал, преди да нахранят дъщеря ми с АМ на 6-ия час след раждането. Аз си се чувствах добре и можех да си я накърмя, трябваше само някой да ми я подаде  Rolling Eyes И това са само малките дертове...

# 408
  • Sofia
Да не прозвучи като обида към някой лично, сигурно има доста запознати в детайли по въпросите, но лично на мен ми се струва лееко опасно да оставим майките да решават абсолютно всички въпроси, свързани с децата. Всъщност има ли държава, в която това се прави? Някак в съзнанието ми веднага изникват сума новоизлюпени мамита, прочели някоя статия в нета, която е оплюла да кажем ваксините или някой анонимен е разказал как на детето на приятеля на зетя нещо му се е случило от тях и майчето на база тази статийка решава, че това е вредно за нейното дете.
Все пак някакви минимални изисквания би следвало да са задължителни.

# 409
Да не прозвучи като обида към някой лично, сигурно има доста запознати в детайли по въпросите, но лично на мен ми се струва лееко опасно да оставим майките да решават абсолютно всички въпроси, свързани с децата. Всъщност има ли държава, в която това се прави? Някак в съзнанието ми веднага изникват сума новоизлюпени мамита, прочели някоя статия в нета, която е оплюла да кажем ваксините или някой анонимен е разказал как на детето на приятеля на зетя нещо му се е случило от тях и майчето на база тази статийка решава, че това е вредно за нейното дете.

В Германия и Англия, например, ваксините са пожелателни - не задължителни.
(Аз си ваксинирам детето.)
Лекарят и държавата могат само да съветват родителите съобразно разбиранията си (ако изобщо може да има някакви унифицирани разбирания по тези въпроси), но не могат да им налагат как да постъпят.

Кои са според теб минималните изисквания, които трябва да са задължителни?

# 410
Пак оффтопик Embarassed
Котката Марта, ти като лекар сигурно знаеш. Единственият подходящ момент за слагане на противохепатитната и противотуберкулозната ваксина веднага след раждането ли е? Защото горките бебчета още не знаят къде са попаднали, и в целия тоя стрес - ваксина. /и аз слагам задължителните ваксини на дъщеря си/

# 411
В петицията никъде не прочетох, че тук трябва да е като в Холандия, нито, че не трябва да разчиташ на лекарска намеса.

мисля ясно съм написала, че в темата многократно беше спомената Холандия като пример.

# 412
Пак оффтопик Embarassed
Котката Марта, ти като лекар сигурно знаеш. Единственият подходящ момент за слагане на противохепатитната и противотуберкулозната ваксина веднага след раждането ли е? Защото горките бебчета още не знаят къде са попаднали, и в целия тоя стрес - ваксина. /и аз слагам задължителните ваксини на дъщеря си/

Не, разбира се.
Губи ми се малко логиката да ги слагат тогава  newsm78
В Германия първите ваксини са на 4 навършени месеца, май.
На мене темата за ваксините ми е много омразна - тръпна всеки път и давам профилактично хомеопатия. Засега (да чукам на дърво) ги понася добре.

# 413
  • Sofia
Кои са според теб минималните изисквания, които трябва да са задължителни?

Ами например това, за което се сещам на прима виста е реакцията за недоносени дечица. Там би следвало да се реагира независимо от познанията и желанията на майката. Да кажем има някакво вещество, което се вкарва в организма на детето за да се отворят дробовете, ако е преждевременно родено (прощавай за абсолютно лаишкия изказ, вероятно се досещаш за какво говоря). Би ли следвало майката да има възможност да откаже подобна жизненоважна манипулация за бебето?
Аз не съм лекар, мисля си че ти като такъв би могла по-добре да се сетиш за други примери.

# 414
  • ул. "Мечтание"
Подкрепих! Мисля си че много разумни и премерени са исканията!

NBM, сега като има задължителни изисквания какво?

Лекарите трябва подробно да информират какви са възможностите, какви лечения и интервенции може или е необходимо да се направят. А избора трябва да си остане на пациента!

Я кажи, колко пъти са ти предписвали лекарства, които не си пила? Инетресно ми е просто... Ако си го правила, защо си постъпвала така?

# 415
Ами например това, за което се сещам на прима виста е реакцията за недоносени дечица. Там би следвало да се реагира независимо от познанията и желанията на майката. Да кажем има някакво вещество, което се вкарва в организма на детето за да се отворят дробовете, ако е преждевременно родено (прощавай за абсолютно лаишкия изказ, вероятно се досещаш за какво говоря). Би ли следвало майката да има възможност да откаже подобна жизненоважна манипулация за бебето?
Аз не съм лекар, мисля си че ти като такъв би могла по-добре да се сетиш за други примери.

Ами ако се налага, например, кръвопреливане, което е в разрез с религиозните убеждения на родителите? Тц. Не може така ангро да се спускат директиви. Затова има комисии по етика...

# 416
  • Sofia
Я кажи, колко пъти са ти предписвали лекарства, които не си пила? Инетресно ми е просто... Ако си го правила, защо си постъпвала така?
Ха сега де Rolling Eyes Последния път ми предписаха лекарства по време на бременността. Имах сериозна настинка и висока температура. Опитите да се излекувам с хомеопатия не дадоха резултат. Наложиха се антибиотици, приемах ги стриктно след консултация с няколко лекаря.
Преди това честно не мога да си спомня кога съм пила последно лекарства и за какво. В последните години най-много някой парацетамол.  newsm78 Каква е идеята на въпроса ти, че нещо не мога да схвана?

Ами ако се налага, например, кръвопреливане, което е в разрез с религиозните убеждения на родителите? Тц. Не може така ангро да се спускат директиви. Затова има комисии по етика...

Ах, това ме шокира Shocked Да не искаш да кажеш, че религиозните убеждения на родителите (дори не става въпрос дали това е вредно) може да попречат да се спаси едно дете с кръвопреливане??? Абсолютно съм против в подобен случай да се приемат желанията на родителите.
И да - точно за такива крайности трябва да има директиви!!

# 417
  • ул. "Мечтание"
Ще ти кажа идеята на въпроса ми... Не си ги пила, защото си преценила, че не трябва... тоест, всеки има глава на раменете си и решава сам... Никой нито може, нито трябва да те накара да правиш неща против волята си... Дори в контекста на това, че от подобно решение зависи живота на детето ти...

# 418
... на мен ми се струва лееко опасно да оставим майките да решават абсолютно всички въпроси, свързани с децата. Всъщност има ли държава, в която това се прави? ...
  Много странно ми се струва това изказване - разбира се, че аз трябва да решавам абсолютно всичко за детето ми! Нали аз, ние сме си го направили, родили, ние ще го гледаме. Мен или съпруга ми са ни питали за всичко. Дори прегледите не са задължителни. Задължително е да станеш родител със съвест, осъзнато.

# 419

Ах, това ме шокира Shocked Да не искаш да кажеш, че религиозните убеждения на родителите (дори не става въпрос дали това е вредно) може да попречат да се спаси едно дете с кръвопреливане??? Абсолютно съм против в подобен случай да се приемат желанията на родителите.

Искам да кажа, че съгласно закона родителят решава за децата си до 18 годишна възраст и в цивилизованите държави подобни казуси се решат от комисия по етиката и дори по съдебен път - всеки казус се разглежда поотделно, а не на килограм. Хората и ценностите им са толкова различни - длъжни сме да проявяваме респект към разбиранията и вярванията им, дори да не ги споделяме. Аз не бих искала да съм тази, която да решава в такъв случай - понеже за разлика от теб нямам толкова категорично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт