Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 149 821
  • 3 189
  •   2
Отговори
# 495

Джуличка, не виждаш ли, че си по-скоро изключението от правилото? А и за благото на българските родилки, би могла да споделиш коя е "твоята акушерка", за да имат повече майки възможност да раждат човешки.

Иначе аз смятам, че най-доброто, което може да се направи, е да пристигнеш с пълно разкритие, ако ти стиска.
Чак изключение - едва ли. Мога да назова имената на поне още 10 мои познати, които са раждали при нея. Резултатите са същите, като моите. Човешко отношение, което мисля, че е най - важното и после всичко останало.
Колкото до името й - не мога, защото съм й обещала. Изрично ме помоли:" Недей да ме хвалиш из форумите. Ако искаш да кажеш, че си доволна, просто кажи в коя болница си раждала!".
За разкритието - тук вече никой не може да промени нещата. То не става хем да си лигла и от най - малката болка да тичаш и да ревеш за упойка, хем да отидеш с пълно разкритие и да родиш за нула време. Две добрини наведнъж просто няма.  Peace
П.С. Това за лиглите си е мое мнение и никой не може да го промени. Не включвам в това число тези, които са родили секцио. Нека не бързат да подскачат.

# 496
Джуличка, имала си прекрасни раждания благодарение на човешкото отношение и липсата на намеси. Борим се именно за това, ако не всички, то поне болшинството, да имат преживявания като твоите и тези на твоите познати.  И съм сигурна, че с малко помощ от страна на персонала, и вторият път е нямало да има разкъсвания  Hug
Ами кажи тогава коя е болницата  Praynig

# 497
Джуличка, кажи болницата, моля   bouquet

За упойката нищо не мога да кажа, аз родих без. По време на моето раждане повече ме заболя клизмата и шиенето на разреза им и ми беше гадно от процедурите, отколкото да ме е боляло. Преживяла съм няколко бъбречни кризи и мога да ви кажа, че в пъти повече боли. За сравнение, тогава съм викала от болка, а по време на раждането не.

# 498
Преживяла съм няколко бъбречни кризи и мога да ви кажа, че в пъти повече боли. За сравнение, тогава съм викала от болка, а по време на раждането не.

Това все едно аз съм го писала. Ако дишаш правилно и не те е страх от предстоящото ... то и пълното разкритие не е болка за умиране  Peace за раждането вече нищо не мога да кажа, може би следващия път  Wink

# 499
За раждането - мен като ми почнаха напъните не ме е боляло ( или не помня). Чуствах силно притискане на въпросните бъбреци и си мислех дали ще остане нещо от тях  Laughing, може би защото любезно ме бяха сложили по гръб.

# 500
За разкритието - тук вече никой не може да промени нещата. То не става хем да си лигла и от най - малката болка да тичаш и да ревеш за упойка, хем да отидеш с пълно разкритие и да родиш за нула време. Две добрини наведнъж просто няма.  Peace

Не е задължително да си лигла, за да не пристигнеш в болницата с пълно разкритие. Аз отидох в родилното с 3см разкритие, а си мислех, че е повече. Като не съм раждала друг път, а контракциите ми бяха на 5 минути. Казаха ми като станат на 5 минути да тръгвам newsm78

# 501
Джуличка, имала си прекрасни раждания благодарение на човешкото отношение и липсата на намеси. Борим се именно за това, ако не всички, то поне болшинството, да имат преживявания като твоите и тези на твоите познати.  И съм сигурна, че с малко помощ от страна на персонала, и вторият път е нямало да има разкъсвания  Hug
Ами кажи тогава коя е болницата  Praynig
Нали затова уточних, че и сега, пак раждах при нея и тя ми помагаше както и предишния път. Просто - малшанс.
 И само за протокола - това ми е трето раждане, а не второ.  Wink
За болницата - аз много пъти съм казвала - това е "Шейново".
 Най - щастливите мигове от живота ми са минали там. Чувствах се толкова щастлива, сякаш  плувах в розови облаци. Може да ви се струва смешно, но аз се чувствах точно като влюбена ученичка.
За разкритието - цял ден ме болеше, но не казах на никой, защото исках да си празнувам Нова Година с децата. За това стисках зъби и едва, когато ми изтече малко вода, а болките вече бяха на по - малко от 2 минути (в 02.00ч. на 01.01.2008), тръгнахме към болницата. Самото раждане не ме е боляло нито първия, нито втория, нито третия път. Не съм искала никакви упойки от страх за бебето, а не за мен самата.

# 502
Коте, аз малко след като родих ми се дигна зверски кръвното. Измериха ми го след като мина пристъпа -15, не ми се мисли колко е било преди това.
Все си мисля, че е от окситоцина. Възможно ли е това ?

Абе, окситоцинът по-скоро причинява хипотония.
А за напъните - (аз нали не знам от първа ръка) - но съм чела, че самото "изгонване" (много грозна дума) на бебето всъщност не боли, болят контракциите и при всяка жена различно - при някои менструалните болки са значително по-силни. Друг е въпросът, че можеш да направиш бол неща, за да намалиш/контролираш болката, някои от които съвсем елементарни и невключващи никакви медикаменти, но в БГ дори те често се оказват направо лукс и непостижими. Епидурал-ът е все едно да биеш с пневматичен чук по мравка.

# 503

Не е задължително да си лигла, за да не пристигнеш в болницата с пълно разкритие. Аз отидох в родилното с 3см разкритие, а си мислех, че е повече. Като не съм раждала друг път, а контракциите ми бяха на 5 минути. Казаха ми като станат на 5 минути да тръгвам newsm78
Разбира се. Имам предви тези, които още при първите болки решават, че ще родят, без да разберат и още не пристигнали в болницата крещят, че ще "умрат". Много ме дразнят, разбираш ли ? Три деца родих и звук не съм издала. Не мога да крещя като... хайде да не казвам какво. Надявам се, че го обясних добре.

# 504

Разбира се. Имам предви тези, които още при първите болки решават, че ще родят, без да разберат и още не пристигнали в болницата крещят, че ще "умрат". Много ме дразнят, разбираш ли ? Три деца родих и звук не съм издала. Не мога да крещя като... хайде да не казвам какво. Надявам се, че го обясних добре.

Hug

Ама аз пък точно, защото не крещях, а се опитвах да дишам, никой не ме поглеждаше. Може би Смятаха, че ако не викаш, значи не ти е дошло времето да раждаш  Shocked

# 505
   Ако не знаете, има и правилно викане. Laughing То също помага и си е направо като обезболяващо. Мога да обясня.

# 506
  • София
Оооо, Джуличка, Шейново Sad... Не, не е достатъчна болницата и определено не всички получават отношението, което ти си имала. Не ми се разказва, но имам много кофти опит с Шейново. Не всички раждания се водят от акушерки там и не всички акушерки са като твоята. Жалко, че не можеш да споделиш името на акушерката Sad.
Големият им минус е и че бебетата са отделно.

# 507
Големият им минус е и че бебетата са отделно.

Aбсолютно!
А моите негативни истории, които разказвах досега в темата са все от там. въпреки, че имат и страхотни и лекари, и акушерки и персонал като цяло.

# 508
   Ако не знаете, има и правилно викане. Laughing То също помага и си е направо като обезболяващо. Мога да обясня.

Абе, не бих го нарекла точно викане, а са едни гърлени звуци - нещо като да изпускаш полека налягането от гума (ама че сравнение направих  Joy). Много добре се усеща как се движи бебето към изхода и като усещаш, че то си напира и ти иде да напънеш до откат, точно тогава ако издишаш през устата с тези съвсем естествени гърлени звуци, веднага намялава този повик за напън и така си спестяваш разкъсванията.

Тази седмица видя бял свят и моят опит да популяризирам идеята за естествено активно раждане - историят, коментари от мен и АГ доктор, малко за Клер - на 3 страници в едно известно женско списание с тираж 19000. Ако приемем, че 10% от тези 19000 няма да бъдат продадени, но от останалтите 90% половината се четат от още един чоевк освен купувача, то 35-36 хиляди души ще "хвърлят едно око", някои шокирани, други любопитни, трети удивени - важното е, че идеята за естествено активно раждане ще стигне до повече хора Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 21:19 от Meg1

# 509
темата е невероятна,дано повече жени я прочетат Peace

Общи условия

Активация на акаунт