Какво мислите за камери в яслите и градините?

• 12 083
  • 241
  •   1
Отговори
# 150
  • Страната на чудесата

Да, оставете децата да израснат със съзнанието, че камерата е нещо, което закриля.
След двайсетина години следващата "умна глава" ще излъчи идеята да се сложат камери и по домовете - също, за да закрилят и да предпазват от лоши лелки и външни хора.  Защо ли не се съмнявам, как ще бъде приета такава идея.  Confused

Ами в дома ми отдавна има камера и детето изобщо не я приема като нещо страшно Rolling Eyes Та ние живеем в технологичен век, камерата не е нищо по-различно от СОТ-а и пожароизвестяването според мен. И не виждам какво лошо има да можеш да гледаш детето си онлайн, аз не се притеснявам, че някоя майка ще дойде да ми иска сметка за действията на моето дете-просто знам как го възпитавам и такива проблеми никога не съм имала Laughing

А като сте такива върли противници на камерите и как ще се злоупотреби с тях, знаете ли, например, че в някои от най големите болници има такива камери и при вашия най-обикновен гинекологичен преглед той се излъчва на огромен екран в зала, пълна със студенти Thinking
Някой да ви е информирал, А,А newsm78

# 151
  • София
Какво ще направиш,нали точно ти апелираш за човешко отношение към персонала,че не били зверове и т.н
Да се карам с тях и утре да им отведа пак детето си!?  newsm78 Rolling Eyes
И за твое сведение не си паркирам детето пред DVD-то,децата ми гледат по един филм на ден и то само в събота и неделя,говори за себе си,че ти е лесно да го паркираш там. Peace

Упс!! Ако е към мен това за ДВД-то значи не си разбрала нищо, ама карай...  Wink
Разбира се, че ще се скарам ако трябва и пак ще си заведа детето. Въпреки всичко не ми се налага да се карам. Обикновено забележките ако ги има ги представам с нормален тон и хората ме разбират.

П.С. Понякога трябва да се чете м/у редовете и думите и нещата да не се приемат буквално, освен ако не иска човек да се хване за думата и да не види същността на въпроса.

П.С.2. Слава богу все пак, че докато детето ми е в градина никой няма реално намерение да монтира камери, така че лично за мен въпроса е приключен  Grinning

# 152
Смятам, че би било полезно, тъй като учителите си позволяват прекалено много волности във физичеките си взаимоотношения с децата. А това е недопустимо, само дето не го виждам като реализация в близкото бъдеще.

# 153
Цитат
Да, оставете децата да израснат със съзнанието, че камерата е нещо, което закриля.
След двайсетина години следващата "умна глава" ще излъчи идеята да се сложат камери и по домовете - също, за да закрилят и да предпазват от лоши лелки и външни хора.  Защо ли не се съмнявам, как ще бъде приета такава идея.  Confused

и аз съм на мнение, че с тези камери се прекалява - от една страна се внушава параноя у всички ни (не само родители), а от друга, някак си запозва да ми намирисва на тоталното следене. И наистина, след едно поколение ще има камери навсякъде и ще се чувстваме супер сигурни и защитени Биг Брадъри ... (то и в къщата е много сигурно, нали? имат си храна, топло е и т.н.)  Rolling Eyes

# 154
Аз пък не мога да разбера защо всички толкова настървено приемате, че камерите непременно са нещо срещу персонала? Ако персоналът е съвестен и си върши добре работата, камерите не би трябвало да го притесняват. Пак казвам - нищо по-различно от камери в офиси, банки и т.н. Или е може би по-отговорно да се работи с пари, отколкото с деца?

Освен това за мене въпросът има и друга страна. Това, което аз искам да мога да гледам от време на време, е как детето ми е приобщено, как участва в заниманията, какви са взаимоотношенията му с другите деца. Реално погледнато, нямам никаква възможност да го правя при сегашната система - сутрин се оставя на вратата, вечер се получава пак там. Шанс да влезеш в групата, да надникнеш по време на урок - никакъв. По време на игра - само ако си по-напорист и ако няма специални правила да си взимаш детето, звънейки на звънец примерно, или през лятото - да не стоиш на двора, докато играят децата (щото моите са били и в такава ДГ, и като пуснах тема, се оказа, че далеч не е единствената). И излиза, че аз информация имам единствено пречупена през гледната точка на учителката и толкова, колкото тя сметне за необходимо да ми даде, или на детето. Ако има противоречие между двете, ако детето не говори, ако учителката поднася информацията избирателно (какъвто е най-често случая) реално няма начин да знам какво става.

Така че аз от камерите виждам много смисъл, разбира се, ако всичко се обмисли достатъчно внимателно. Или ако не камери, то поне трябва да се даде достатъчно възможност на родителите за достъп до ДГ, така че да не са изолирани от всичко, което се случва там.

# 155
  • София

ПП Във форума има доста мами, работещи, примерно, в банка. Не съм прочела някъде работодателят да ги е питал дали ще им бъде приятно и удобно да инсталира охранителни камери и кога биха искали да бъдат включени.

Значи всяко действие без смисъл е глупаво! В банката има камери, защото се работи с пари. С охранителна цел са тези камери, както междувпрочем навсякъде! Камери за следене искате вие,а не охранителни щом няма да са само на входовете

Ъ!?
Нали не се опитваш да намекнеш, че за теб парите ти са важни и има смисъл да бъдат охранявани от потенциални посегателства на работещите с тях, а детето ти - не!?  Shocked
Не, познавайки те - макар и задочно - съм сигурна, че не го мислиш така. Но... помисли - формално така излиза.

ПП В банките камерите далеч не са само на входовете.

# 156
лошото е, че границата между сигурност (защита) и пълен контрол над личния живот е доста размита... в името на "сигурността" са правени доста безумия... да не споменаваме за нашата си родна Държавна сигурност, която също се грижеше за нас...

# 157
Категорично съм ЗА камери, но достъп до записите да има само директора на ДЗ. При необходимост, при подадена жалба и сигнал към компетентните органи, да се направи проверка, да се изискат и прегледат записите, за да се вземе адекватно решение.

# 158
Одобрявам  Peace

# 159
И аз съм ЗА!

# 160
  • София
Гласувах ЗА камерите. Детето ми е от 4 дни на ясла, опитвам се да "анкетирам" лелите как се справя и отговорите "ми добре", "ми плака малко" (какво е малко?!), не ме устройват. Според мен достъп до записите трябва да има освен директора на ДЗ и част от родителското настоятелство - естествено при необходимост, жалба.

# 161
В нашата градина има и на входовете и вътре, но родителите нямат достъп до записите, предполагам, че все пак ако има някаква спорна ситуация, това ще помогне за по-бързо разрешване.

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 21:35 от speranzza

# 162
"За" камерите съм и аз, предвид всички легенди, които съм чувала за детските ясли и градини.
Дъщеря ми е малка, но и на нея ще й дойде времето да се отдели от мен и да бъде гледана от непознати хора. Трудно е да се довериш на днешните възпитатели, особено след десетките теми-оплаквания от родители тук, във форума и някои разкази на мои приятелки.Нека си има камери, пък ако нещо се случи, то те ще са в помощ за разрешаване на проблема, вярвам.

# 163
Абсолютно ЗА!  Peace

# 164
Твърдо съм ЗА. Peace
Тъкмо си прибрах детето на обяд и го сложих да спи. Страшно съм афектирана. Сдържам се да не вдигна някой скандал и чакам да ми поотлежи... Сутринта бях свидетел на изключително грубо отношение на госпожата към детето ми, защото той не пожела да си свали елечето на влизане в групата. Докъто малкия плачеше от раздялата с мен тя му се разкрещя, задърпа го и му свали елечето насила. Реакцията на детето ме изуми. Страшно спокойно и кротко дете е, но на крясъците и треперенето на госпожата реагира с крясъци и тръшкане. Стоях пред вратата и се чудех дали да не си го взема и да отида при директорката. Имах ангажименти все пак и го оставих до обяд. Отивам да го взема, а горната му устна цялата в засъхнали сополи. Абсолютно здрав е. Питам плакал ли е след като си тръгнах, отговорът е НЕ. Едва излекувахме ларингита и съм сигурна, че ако два пъти на ден плаче и се дере, като тази сутрин новия ларингит ни е в кърпа вързан. Преди две седмици си прибрах детето с петно засъхнала кръв на главата. Същата госпожа нищо не видяла и не разбрала. Нямало никаква реакция на болка или рев. Мога да продължа с примери, но едва ли ще имате търпение да ми четете дългия пост.
Ако имаше камери щях да знам кой и защо е удрял сина ми по главата, защо се е съдрал от рев и дали някой се е опитал поне да го успокои, какво и колко яде, та е отслабнал с кило и триста за два месеца и още ред неща.

Общи условия

Активация на акаунт