Практикуващи педагогическо захранване (част 5)

• 18 379
  • 298
  •   1
Отговори
# 120
  • гр.Пловдив
Ами те вече гостите ми си заминаха, но ще им поискам рецептата и ще пиша!

# 121
Ето я моята рецепта за серник:
За тестото:
300 гр брашно
100 гр захар
2 жълтъка
За плънката:
600 гр извара (то се прави с полското безсолно сирене, но то е почти като извара)
300 гр захар
10 яйца
100 гр масло
200 гр бадеми
2 ванилии
настъргана кора от портокал
За украса:
готова шоколадова глазура (или пък разтопен шоколад с мъничко прясно мляко)
филиран бадем
Замесва се твърдо и ронливо тесто, разточва се с дебелина 1 см (аз директно с пръсти го притискам към тавата), слага се в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Запича се във фурната (15-тина минути).
Изварата (най-добре мината с пасатор да се изглади) се смесва със захарта, портокаловата кора и добре се омесва. После с постоянно бъркане се добавят един по един жълтъците, ванилията и филираните бадеми (т.е. обелени и нарязани). Белтъците се разбиват на сняг и най-накрая внимателно се смесват с разбитата извара. Масата се разпределя равномерно върху запеченото тесто и се пече още около 40 мин. След като се опече и изстине, се залива с шоколадовата глазура и се украсява с бадеми.
Аз лично съм го правила без бадемите и пак става много вкусно. За украса може и кокосови стърготини.
Дозата е огромна Mr. Green но рядко остава от сладкиша.

# 122
Прави се от варено жито,мед, мак, стафиди, орехи. Малката много обича жито и съответно и това и харесва. Притеснява ме да и давам обаче заради мака. Дали няма да и стане нещо?

Аз се въздържам да давам мак  Peace Причината, е че е опиат. Преди време бях гледала в една от сериите на Брейниак експеримент проведен с хлебче наръсено с маково семе. "Умника" даде на един свещеник да изяде 2 хлебчета и в последствие му направиха изследване за наркотици. Резултата беше положителен за опиати... Намерих го в интернет. След като 2 хлебчета повлияват на възрастен човек, не ми стиска да провеждам експиремент с дете  Peace

# 123
  • София
Евридика, не се наемам да гарантирам, че няма дори минимален риск, но нали за това даваме микродози, захранваме най-рано след навършване на 6 месеца и следим за признаци на готовност при детето.
 Минималната възраст за захранване е 6 месеца. Има храни, които е добре да не се дават преди годинка, като например прясно мляко, мед. Шоколад, захарни и други изделия, които са с химични съставки е добре да не се дават и в по-късна възраст.
 Не  съм спазвала ред на въвеждане на храните. Детето опитва това, което съм решила да сготвя. Понякога му харесва, друг път не. Вече си има любими храни.

Защо не може да се готви със зехтин Екстра Върджин?
Какво мислите за пушеното месо? Не става въпрос за микродози, а сериозно похапване с пушен пуешки бут. Оказа се желана храна за синковеца.

# 124
Освен статийте в началото, знаете ли да има друга литература за този метод на захранване? Ще съм благодарна за информацията Simple Smile

# 125
Освен статийте в началото, знаете ли да има друга литература за този метод на захранване? Ще съм благодарна за информацията Simple Smile

newsm78 Част от линковете на първа страница за съжаление не работят. Друго, за което се сещам са тези 2 статии на Бу
Педагогическо захранване 1
Педагогическо захранване 2

# 126
Потекоха ми лигите като си го представих този серник в готово състояние ... дали ще се получи ако го направя изцяло с кафява захар?

Иначе аз май взех да давам доста повтарящи се неща на бебко, трябва да разнообразя менюто че да не вземат да му омръзнат. Сутрин закусвам плодове, и освен ябълка (цяла обелена наистина работи, не може да отгризе много), круша (то и круши вече не намирам), банан се чудя какво друго мога да му дам - какво ще кажете за манго и сушени сини сливи?

# 127
  • София
От кога трябва да започна да следя кои хранителни групи ежедневно трябва да присъстват на масата?
 Аз за нашата храна единствено спазвам правилото, че поне веднъж на седмица се яде риба, като често хапваме и овесени ядки. Ако прекалим с овесените ядки, прекаляваме и с рибата  Grinning
 Поне за млякото няма да му мисля  Heart Eyes

# 128
Последните два поста на Бранита и Скреч са в тон и с моите умувания - детето, казват сведущи, трябва да яде всеки ден по нещо зърнено. Моето е малко още, 6 месеца без седмица, глутен не е препоръчително. Значи овес, булгур и подобни отпадат. Откъде да му го набавя това зърно чрез манджите, които готвя за нас newsm78 Не ми хрумва...
Мисля да му правя каши за него от елда, амарант и такива работи...И аз ще ги ям тези каши, за да спазим идеята за ПЗ, а и всъщност ми е любопитно какъв им е вкусът и наистина бих ги яла, не само заради идеята Sunglasses На този принцип онзи ден за пръв път в живота си изядох едно авокадо...Ами, става, не е лошо, като си го пасирах с орехи и сложих маааалко солчица, се яде. Другият път мисля да добавя и малко чесън и маслини.
Та за зърнените питах, де  Laughing

# 129
  • София
Евридика, твоето дете тепърва ще започне захранването и физически не се нуждае от специални храни. Необходими са му единствено като вкус, аромат, цвят, форма, за да се запознае с тях. Глутенът също не е проблем, защото първите пъти трябва да му дадеш до 3 микродози максимум.
 Пасирането не е част от ПЗ. Не казвам да не пасираш, подсказвам, че има по-лесен за теб начин и по-педагогически за детето  Simple Smile

Аз смятам, че  трябва да започна да следя хранителните групи на масата, когато кърменето понамалее. Синът ми е на 1г2м и съм му денонощно на разполжение, което ми е достатъчно успокоение, че не му липсват хранителни вещества. Но се питам от кога трябва да следя всички вещества да са в храната ни в достатъчно количество?

# 130
Skrech, благодаря! Аз се поразрових малко из темите "В кухнята на ПЗ" и понаучих едно-друго. За пасирането е така, но авокадото си го пасирах за себе си Simple Smile

# 131
Последните два поста на Бранита и Скреч са в тон и с моите умувания - детето, казват сведущи, трябва да яде всеки ден по нещо зърнено. Моето е малко още, 6 месеца без седмица, глутен не е препоръчително. Значи овес, булгур и подобни отпадат. Откъде да му го набавя това зърно чрез манджите, които готвя за нас newsm78 Не ми хрумва...
Давала ли си ориз? По-добре е да е кафяв, но и белия не е проблем. Елдата също е подходяща. Можеш да правиш супи без да застройваш  Peace Но както е казала skrech в момента при вас е запознаване с храната, а не нахранване с нея  Peace За себе си пробвай пастет от авокадо или пастет от авокадо и маслини   Wink
Brannita, това за което се сещам е авокадо, варена тиква, а също и може да смесиш неща. В началото за закуска давах варени овесени ядки с намачкан банан  Peace
Но се питам от кога трябва да следя всички вещества да са в храната ни в достатъчно количество?
skrech, и аз това се питам  Thinking

# 132
Да се върна пък аз на друг въпрос, който ме вълнува. То хубаво ще следя за храни, които трябва да се ядат, но ако категорично отказва да яде дадена храна? Като хубавата тиква, прелестната елда, страхотните овесени ядки  Laughing- писала съм вече колко ги люби. За щастие не обича и сладки неща. Има доста време още докато започне да се изхранва с човешка храна, както беше писала Анна В.  Mr. Green
Евридика, за добавката от маслини и чесън няма да сбъркаш  Wink.

# 133
Е, нормално е да има храни, които не харесва - вкъщи например елда никой не харесва, затова малкият дори не я е опитвал. По принцип когато отказва да яде нещо (например риба), не го насилвам. И никога не подхождам към храните на такива, които "трябва да се ядат" и такива, които са "забранени". Готвя от всичко, пък все нещо ще му хареса.

# 134
  • София
Аз мисля, че няма задължителни храни, а задължителни хранителни вещества и ако детето не яде тази храна, може да се храни с друга, която харесва и съдържа същите белтъци, витамини, аминокиселини и там кой каквото следи.

Общи условия

Активация на акаунт