Математически турнири

• 109 484
  • 847
  •   1
Отговори
# 165
A за "Черноризец Храбър" на 1.11. не сме разбрали, явно в нашето училище не е имало. newsm78

"Черноризец Храбър" не се провежда по училищата, а в НПМГ - там се явяват децата и там става записването.

Разбрах, благодаря.  bouquet

А от друга страна видях, че резултатите в сайта на НПМГ започват от трети клас, предполагам, че по-малки деца не участват, така че така или иначе нямаше как да участва синът ми.

# 166
  • София и там където не се пуши
Да от трети клас е - назад в темата има инфо кое състезание кога и от кой клас.

# 167
  • България, София
Интересувам се от задачите от "Черноризец Храбър".
Моля, който ги има да ги сподели.

# 168
  • дядовата ръкавичка
Интересувам се от задачите от "Черноризец Храбър".
Моля, който ги има да ги сподели.

Има ги в темата малко по-нагоре - в поста на MeryLu.

# 169
  • Sofia
Честито на добре представилите се дечица!
 Може ли някой да ми каже, регламента на оценяване на турнира Черноризец Храбър?Предварително благодаря   bouquet!

# 170
Регламент за оценяване от ЧХ:
верен отговор- 7т.,
непопълнен отговор- 3 т.
сгрешен отговор- 0 т.,
ама това го разбрахме вчера от позната от Варна и на сина ми не са обяснили и той е решавал всичко, като е писал и това, в което не е бил сигурен. Има 82 т., но не е излязло още класирането за нас, гледам има само Варна, Бургас и Добрич /май/. Понеже е заек, ІІІ клас, не е наясно. Даже му беше странно защо по- големите били решавали само 5-6 задачи, а останалите били оставили празни- те затова било така.  Laughing
На "Хитър Петър" пък са отнемали точки за грешен отговор, но това им е било изрично казано преди да започнат, та са знаели, но сега не е бил запознат. Нищо- ще походи, ще се научи първо да пита за регламента. А, не е учил за "естествени числа", не са го имали по програма, наложи се да му обяснявам вчера сама.
vimares - виж Мери Лу, малко по- долу е снимала теста.

# 171
Judy и в НПМГ казват. По 10 минути им разясняват регламента. Но повечето "си знаят" и не слушат  Laughing

# 172
Judy , и моят син се е затруднил на задачата с естествените числа. Като цяло задачите хич не са лесни. Горе-долу се е справил. На някои, видими лесни задачи, е допуснал елементарни грешки, а по-трудните е решил вярно. Някои е оставил без решение, но не заради точките, а защото не можел да ги реши. И той е заек - трябва му време да захитрее Simple Smile

# 173
Аз не съм от София. Големките явно си знаят- стари пушки са, не са като нашите зайци дето чакат задачките и не си правят сметка за регламента хич.  Laughing
Снощи си говорихме въобще на тема състезатния и конкурси и регламент за участие и оценка- на това не сме обръщали внимание до сега. Моят синковец основно затова ходи- да се очупи и да придобие опит- целият живот е пълен със състезания, където често успяват не най- добрите "в темата", а най- подготвените за даденото състезание. Надявам се да се научи да се съсреодоточава повечко, ама то това и с опит става. Поне добре, че не се притеснява- и това е нещичко, ходи и му е все още удоволствие.
Успокоявам го- показвам му, напр., Бургас и му казвам- ако беше там, щеше да си трети, ама той още се ядосва, че не е разбрал за тези пусти 3 т. и 0 т. Нищо, следващият път ще слуша и ще пита.  Laughing
Браво на седмокласничката, сега видях, че в темата си имаме отличник!

# 174
  • София
Знаток, поздравления за резултата на Лили!

# 175
Благодаря  Laughing
А Виктория ходи ли?

Джуди - в трети клас започват да влизат в час ичобщо със състезанията. Да им свикват. Над 70% нещо не са дочули, не са видяли, не са разбрали. Но в 8-ми ще е пушка  Wink

# 176
...Джуди - в трети клас започват да влизат в час ичобщо със състезанията. Да им свикват. Над 70% нещо не са дочули, не са видяли, не са разбрали. Но в 8-ми ще е пушка  Wink

Стига да го държи ентусиазмът до тогава.  Laughing
Нашите уроци в ПМГ още не са започнали, чакаме ги от седмици и все някакво финансиране очаквали. Аз не мога да го готвя качествено, не съм математик, с хуманитарна гимназия и ВУЗ съм, иска си освен да се решават задачи и система някаква и какво ли още не, мен ме няма там.
Вашите деца сигурно ходят и на допълнителни курсове към ПМГ и имат квалифицирани преподаватели. Доволни ли сте от тези курсове? Как минава там, как се обясняват задачите?

# 177
Лили има по 13-14-15 часа математика на седмица  Crazy
В трети клас учеше в 107-мо. Там имаха СИП с преподавател от НПМГ. Има си тънкости. НАпример описването на задачите. НА задача се дават 7 точки, от които: 3 за описване, 3 за подреждане и 1 за решение. Т.е. ако сбърка сметката губи само 1 точка, но ако не си напише ясно (с думички) как е мислил - губи 3 до 6 точки. Това се учи на тия уроци.
Сега ще се опитам да реша някоя от вашите задачки.

Товарен влак трябва да се композира от два локомотива, 17 вагона и 15 цистерни и всяко закачане трае 2 минути... (съкращавам)
Колко минути са необходими за композирането?
Решение:
Събираме 2 (броя на локомотивите) 17 (броя на вагоните) и 15 (броя на цистерните) Получаваме 34 - всички части от влака. За закачването на всяко са необходими 2 минутки. Значи умножаваме по 2. Само, че преди това трябва да извадим 1, защото 34 части са свързани с 33 закачвания. Значи умножаваме 33х2 и получаваме 66 минути, необходими за композирането на влака.

Горе-долу стана ли ясно?

Последна редакция: пн, 03 ное 2008, 09:48 от Знаток

# 178
  • София
И Виктория беше, малко по-надолу е в класирането. Каза, че на една от задачите изобщо не е разбрала условието  newsm78

Judy, децата на няколко от нас са в СМГ, там математиката е от друга планета. Не знам за другите, но Виктория не пипва нищо допълнително - каквото види и чуе в час, това е. Никога не съм имала и намерение аз да я подготвям по математика. Който иска, да си учи.

# 179
  • Sofia
Регламент за оценяване от ЧХ:
верен отговор- 7т.,
непопълнен отговор- 3 т.
сгрешен отговор- 0 т.,
ама това го разбрахме вчера от позната от Варна и на сина ми не са обяснили и той е решавал всичко, като е писал и това, в което не е бил сигурен.
Мерси   bouquet. И моят син на Софийския турнир не е разбрал за непопълнените отговори , и на 2 зад.е бил сигурен че не са вярни,ама ги е попълнил /хем на листа си пишеше,ама кой да чете/.И на нас ни е 1-во състезание, имаме време!
 Успех на всички дечица на  следващите състезания!

Общи условия

Активация на акаунт