Автоимунен тиреоидит на Хашимото (4)

• 99 679
  • 781
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Mlyna , благодаря. При мен симптомите бяха/са основно напълняването (но си го обяснявах с липсата на движение), ниската температура и усещане за студ, болките в стъпалата (ставичките) и чупливостта на ноктите. Като разпитвах лекарите, никой не ми обръщаше внимание и да ме насочи към ендокринолог. Най-накрая покрай болките в ставите (които се опитахваха да ги обясняват с падане на свода) стигнах до диагнозата. ТАТ и МАТ само еднократно ми изследваха и като поставиха диагноза само ТСХ и Т4 ми пускат.
Колкото повече чета за заболяването, толкова се обърквам. Явно обаче за лекарите то не е толкова интересно като заболяване и просто сиго караме на автомат-изследване, поглеждане на резултата и никакви коментари или съвети. Може и да са прави..

# 601
Момичета, докторът ми даде една брошура , в която е описано още по-подробно
"Най-чести симптоми на хипотиреодизма са : лесна уморяемост, зиморничавост, сухота на кожата и косата, запек, леко или умерено наддаване на тегло, мускулна слабост, болки в мускулите, чупливи нокти, депресия, забавяне на пулса, окапване на косата, влошаване на паметта.
С напредване на заболяването, ако не се лекуваме се наблюдават и : забавен говор, нарушена концентрация, загрубяване и залющване на кожата, отоци по крайниците и лицето, задебеляване на гласа, изтъняване на веждите, значителна умора, сънливост, менструални нарушения.
Много важно е това, че при липса на поддъращото приемане на хормона може да доведе до безплодие, влошаване на интелектуалните възможности и цялостното социално, професионално и сексуално функциониране на болните. Нарушение в обменните процеси, които водят до увеличен риск от атеросклероза, сърдечно-съдови инциденти и дори смърт. В най-тежките случаи настъпва постепенно забавяне и влошаване на обменните процеси в организма, с настъпване на редица заболявания. За щестие тези състояния в наши дни са изключително редки.
Всички заболявания на щитовидната жлеза се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете."
"В заключение трябва да се помни, че заболяването е едно често състояние, което нелекувано влошава качеството на живот и скъсява продължителността му. С правилното лечение обаче хората с хипотиреоидизъм могат да бъдат ПРАКТИЧЕСКИ ЗДРАВИ и да бъдат абсолютно пълноценни в обществото, в професионалния си път, в личния си интимен живот."
Д-р Александър Шинков и Доц.д-р Анна-Мария Борисова

Както казва моя ендо - няма нищо страшно, ако си следиш ТСХ и си пиеш хормоните, много е важно и да сте спокойни, по възможност да избягвате стреса!
Никога не си спирайте хормона самоволно! Нито си променяйте сами дозата! Това е засега от мен , хубав ден желая на всички и ... не пропускайте да си пиете хормона  Laughing

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 10:33 от Mlyna

# 602
  • София
Вчера си взех селен 100мг, вие по 1 ли пиете на ден, или по 2? newsm78

# 603
Пия по 1 на ден, моят селен е Цефазел 100. Мисля, че помага за намаляването на антителата ТАТ и МАТ и за успокояване на нервите. Peace

# 604
didikeh,
за бой сииииииииии...  bouquet

# 605
Нали трябва да се експериментира.Все някой трябва да се жертва в името на науката. LaughingВ интерес на истината бях качила няколко килограма покрай празниците и мислех ,че е от повечкото хапване Crazy,но се оказа,че не е само от това.От три дни пия Еутирокс , правя петте тибетски упражнения заедно с някои пози от йога и започнах да се храня човешки, и днес вече  се чувствам прекрасно,имам сили за всичко.  bouquet

# 606
  • София
Ох, като ги чета тези неща дето ги е постнала Mlyna, направо се чувствам, като инвалид  ooooh!. Още ми е трудно да свикна с идеята, че ще си го нося това нещо цял живот. Tired
didikeh , за експеримента, мисля че око някой ден пак се хванеш да си правиш такива научни опити, поне гледай да не е през времето, когато се увеличава недостига на тироксин  Wink
Аз също правя научни опити - диета, малко спорт(йога) Wink и зелен чай в събота ще правя кантрола и дано има положителен резултат  Praynig

# 607
http://www.nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content& … d=25&Itemid=5

Тук пише много изчерпателно за селена и за превенцията му срещу редица заболявания и рак.

Мила Ianna не се тревожи толкова, защото самата тревога вреди на болестта. Опитай се да гледаш позитивно. Все пак са ни открили болестта навреме и има лекарство,  което ни прави  пълноценни. Моят ендокринолог е приятел на баща ми от много години, той казва , че няма място за тревога и аз му вярвам. Казал ми е, че ако искам да забременея трябва да го предупредя да ми увеличи дозата. Другото важно е да си взимам редовно л-тироксина и да си следя показателите на 3 м. или 6м. и да си живея живота без повече тревоги. Дано съм успяла да ти влея малко успокоение. Поздрави!  bouquet

# 608
  • София
Mlyna  bouquet права си, то накрая ще ми писне да се тревожа и ще му хвърля една ма...на без много да му мисля.   bouquet
сори Embarassed
Последните контроли от днес са под всякаква критика, мисля да ги повторя в Бодимед в понеделник, че нещо съм в неведение  newsm78
МАТ - декември 158, сега-178
ТАТ- декември 281, сега - 397
ТСХ- 0,33
Ноември вливах интралипид не знам, чудя се дали от него така скочи този ТАТ като преди това беше 176  newsm78

# 609
Цитат
Последните контроли от днес са под всякаква критика, мисля да ги повторя в Бодимед в понеделник, че нещо съм в неведение  newsm78
МАТ - декември 158, сега-178
ТАТ- декември 281, сега - 397
ТСХ- 0,33
Ноември вливах интралипид не знам, чудя се дали от него така скочи този ТАТ като преди това беше 176  newsm78
Shocked  Това наистина е странно. Да не би да ти е много висока дозата на Л-тироксина? А за ТАТ и МАТ пиеш ли нещо?
При мен пък точно обратното ТСХ се е качило двойно, а ТАТ и МАТ са леко понижени, Л-тироксина ми беше много нисък 25, а ТАТ и МАТ може би са ми се снижили от селена. О-о-ох дано 
да ни уцелят дозата най-накрая, че с тези вариации...

# 610
  • София и там където не се пуши
А може ли един въпрос - селена от аптеките ли го взимате? извинявам се ама  Embarassed

# 611
Dorothy,
да от аптеките:)
явно има на различни фирми, аз лично пиех Цефацел.

# 612
А може ли един въпрос - селена от аптеките ли го взимате? извинявам се ама  Embarassed

Аз го взимам от дистрибутори заедно с вит.А и Е.

# 613
Аз си взех от аптека на някаква немска фирма хапчета по 50 мг, пия по 2.
А колко дълго се пие селена - месец, 2, 3 месеца?

# 614
  • ВАРНА
Аз си взех от аптека на някаква немска фирма хапчета по 50 мг, пия по 2.
А колко дълго се пие селена - месец, 2, 3 месеца?

колкото ти каже ендото, по принцип  Peace

Общи условия

Активация на акаунт