Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Някой разполага ли...

  • 3 379
  • 1
  •   1
Отговори
...с подробна информация за страховата невроза. Какви са симптомите й, методи на лечение, помагат ли билките в подобни случаи. Моля ако някой знае нещо повече за това заболяване да сподели! Благодаря ви!

# 1
Страхова невроза. Може да възникне още в ранната възраст, но се наблюдава и в предучилищната, дори в училищната възраст. За най-малките е характерен така нареченият ''нощен страх''. През деня детето е станало свидетел на ужасяваща сцена, гледало е уж детски филм с някакви чудовища. През нощта то сънува това, що е видяло, и изведнъж започва да пищи, вика, сяда в леглото или се притиска о майка си, произнасяйки името на чудовището или вълка, или Баба Яга и т. н. Прегърнете го, кажете му нежни успокоителни думи, скоро то заспива и на сутринта не помни нищо.
На такова дете лекарят може да даде нещо успокоително, но вие не му позволявайте да гледа видео- или телевизионни филми със страшни сцени, отклонявайте вниманието му от нежелани гледки, когато сте с него на разходка.
Малките деца се плашат от самотата, държат винаги да има някой при тях. Други не понасят тъмнината, особено тези, които за наказание са затваряни в банята. Съществува и страх от високото, от много тясно помещение и т. н. Деца на родители, вечно искащи детето им да дава точен, верен и правилен отговор, които биват мъмрени, ако допуснат грешки, получават постоянното чувство за неувереност и се въздържат да кажат своето мнение или становище. Те винаги отговарят с ''не зная'' или ''както кажеш''.
Опазването на децата от страхови неврози е задача на родителите. В своята възпитателна работа те не бива да изпадат в двете крайности - прекалената свобода до разглезване на детето и прекалената строгост. Добрите постъпки и правилните решения на детето трябва да се стимулират, хвалят и награждават.
Тикове. Това са неволеви повтарящи се движения на отделни мускулни групи. Характерни са предимно за училищната възраст. И те настъпват след стресови ситуации, но понякога и постепенно. Момиче, чийто кичур коса пада пред окото й, прави движения с глава, за да отметне кичура, които могат да останат като тик дори и след промяна на прическата. Друг път тиковата невроза се изразява в често мигане, в гримаса с устата, приповдигане на едното рамо. Тиковете се засилват, когато направите бележка на детето, че така не бива. Наблюдават се само през деня, никога нощем. Те отслабват през ваканциите, а се засилват в училище. Някои деца от класа им се подиграват, като ги имитират, което още повече влошава неврозата им.
Тиковите неврози понякога се съчетават с други невротични прояви. Един вид тикове може да изчезне и да се замени с друг. Те могат да останат и за цял живот. Децата с тикове са съвсем добре с успеха в училище, дори са между отличниците, но чувството за малоценност ги потиска.

Ако забележите тикови прояви у вашето дете, не изпадайте в паника и не бързайте да му се карате. Обяснете му, че това е временно явление, което скоро ще премине, нека не мисли за него. Посъветвайте се с лекар, а след това споделете и с учителя, за да има и той правилно отношение към болестта на детето, да не му се кара. Осигурете нормален дневен режим на детето с разходки на чист въздух и спокойствие. Не включвайте детето в игри, които изискват повтарящи се еднообразни движения. Аз наблюдавах у един ученик след двучасова компютърна игра да дърпа дясната си ръка многократно, като че ли е още на играта, макар че тя бе вече приключила.
Лекарят вероятно ще ви предпише успокоително средствоПо различен начин при различните хора. Най-общо съществуват три терапевтични подхода, които могат да се прилагат самостоятелно или в различни комбинации помежду си. Те са:
- медикаментозно лечение
- психотерапия
- промяна в условията и начина на живот, вкл. чрез оздравяване на взаимоотношенията със значимите за вас хора и пр.
В повечето случаи т. нар. страх, който завежда човека със страхова невроза при доктора (по-скоро безпокойство, опасения, тревожност) не е свързан с конкретно и актуално видимо събитие или обстоятелство. Най-често той е сигнал за наличие на по-дълбок, често несъзнаван (или несъзнавано отричан) психологически проблем, обикновенно свързан по някакъв начин с актуалната система от взаимоотношения с околните или е свързан с тежко фрустрирани индивидуални потребности. Медикаментите в повечето случаи облекчават значително симптомите на страховата невроза, а дори могат да ги отстранят напълно. Ако обаче не се работи на психологическо ниво, а се прибегне само до медикаментозно лечение, много е вероятно симптомите да се възвърнат след спиране на лечението, ако в живота на човек (във външния или в неговия вътрешен свят, в обстоятелствата около човека или в неговото отношение към тях) не е настъпила някаква оздравителна промяна. Ето защо в повечето случаи само медикаментозното лечение има частичен ефект. Освен това приемането на някои медикаменти (т. нар. успокоителни, напр. диазепам) е свързано с висок риск от развитие на зависимост (пристрастеност) към тях. За да може обаче да получите отговор, който има конкретен смисъл за вас е необходимо да предоставите повече информация за себе си и за естеството на емоционалните ви проблеми (ако питате за себе си). Ако сте от София и решите да се консултирате лице в лице със специалист, което горещо ви препоръчвам, аз или някой от моите колеги ще бъдем радостни да ви помогнем. Можете да се обадите на тел. 9836023 и да си запишете час за консултация.
Надявам се че отговорът ми на вашия лаконичен въпрос е бил полезен за вас!
С уважение,
Д-р Владимир Сотиров

http://biblio.hit.bg/books/freud/vita.html
http://123.dir.bg/neu3.htm
http://www.bzk.bg/nozolog3.php?vector=n_showq&qid=14166


Това намерих на пръв поглед . Дано ти свърши работа

Общи условия

Активация на акаунт