Примерна схема на захранване (10)

• 70 838
  • 661
  •   1
Отговори
# 450
При всички случаи детето трябва да е здраво и тогава да започнеш захранването.

По този повод да кажа колко съм възмутена - вчера водих Ния на лекар тъй като от много време хърка като диша и педи казваше, че е здрава. Заведох я в дет.белодробна и там ми казаха бронхиолит. Изрично питах за захранването и тамошната лекарка, както и педи по-късно ми каза, че нямало проблем и днес съм можела да започна  Shocked

# 451
ЛУРДЕС благодаря за отговора ,и аз мисля да въведа тоя месец месото а другия жълтъка така ще е най добре.

Да попитам пак нещо и за СПАНАКА ,изчетох доста неща и в някой схеми се препоръчва да се въведе на 10 м, в други на 8м. та ако може мамите който вече са го въвели да кажат те на колко месеца го дадохте за първи път,гледам че на повечето бурканчета със спанак пише 4 месеца.

# 452
ЛУРДЕС благодаря за отговора ,и аз мисля да въведа тоя месец месото а другия жълтъка така ще е най добре.

Да попитам пак нещо и за СПАНАКА ,изчетох доста неща и в някой схеми се препоръчва да се въведе на 10 м, в други на 8м. та ако може мамите който вече са го въвели да кажат те на колко месеца го дадохте за първи път,гледам че на повечето бурканчета със спанак пише 4 месеца.

Това е писала Косе Босе за спанака:

Спанак - след 8 м.
- целулозен (готвеният спанак съдържа доста повече фибри от суровия)
- алерген
- нитрати
- добър източник на желязо (въпреки митовете за сгрешената запетая - но нискоусвоимо поради оксаловата киселина и фибрите)

Аз лично дадох пюре спанак и картоф на Сънвал към деветия месец. Мислех си още към осмия да дам, но честно казано съм забравила за него. Пюрето на хип със спанак още не съм го давала защото е със сметана.

# 453
  • Разпиляна във въображението
Дадох няколко пъти пюрета на Димана с овес, т.е. въведох мааалко глутен. Няма реакция. Вкъщи имам няколко каши и сред тях овесено-ябълкова млечна каша. Та въпроса е, ако дам от нея въвеждам и млякото ли newsm78 Може ли така?

# 454
Зависи на коя фирма е кашата - кашите на Хумана са с обезмаслено мляко, на Хип - мисля че са с АМ. Прочети какво пише на кутията - съмнява ме да има в състава й пълномаслено мляко ако е за след 4 или 6 месеца.

п.с. да не е тази каша:

Био инстантна каша "Лека нощ" ябълка и овес HiPP - 275гр. 6м.+
С адаптирано мляко, което отговаря на възрастта на вашето бебе, с важни витамини, калций, желязо, йод, без рафинирана захар, лесна за храносмилане, засищаща храна, без добавени оцветители и консерванти, без изскуствени аромати. Съдържа обезмаслено мляко на прах, растително масло, зърнен флейкс с трици, концентрат от ябълков сок, прах от ябълка, оризово нишесте, естествен аромат на ябълка, аромат на ванилия. Съдържа Глутен!!

В кашата на Слънчо обаче има пълномаслено сухо мляко. Въпреки че е за след 4 месеца, аз не бих дала от нея.

Овесено ябълкова млечна каша
Съдържание: Специално обработено овесено брашно, сухо пълномаслено мляко, захар, натурален ябълков концентрат, витамини (A, D, E, C, B1, В2, B6, B12), фолиева киселина, CaD-пантотенат, РР.
За деца над 4 месечна възраст. Съдържа глутен.

# 455
  • Разпиляна във въображението

В кашата на Слънчо обаче има пълномаслено сухо мляко. Въпреки че е за след 4 месеца, аз не бих дала от нея.

Овесено ябълкова млечна каша
Съдържание: Специално обработено овесено брашно, сухо пълномаслено мляко, захар, натурален ябълков концентрат, витамини (A, D, E, C, B1, В2, B6, B12), фолиева киселина, CaD-пантотенат, РР.
За деца над 4 месечна възраст. Съдържа глутен.

Тази е. Какъв е проблема с нея и защо тогава я дават за малки деца #Cussing out

# 456
За лайката не зная дали може да се пие от бебе, но моята педи ми е казвала, че мога да й капвам по 2-3 капки лайков чай в нослето. Ако искаш пробвай. А иначе мисля, че може за пиене да й приготвиш чай от шипки- богати са на вит.Ц и мисля, че са разрешени на тази възраст. Нека и някой друг да каже мнението си Peace Дано бебчовците се оправят бързо Hug
Имам едно питане. newsm78 От 2 седмици всеки ден й давам по 1 сухар дневно и мисля, че съм въвела глутена по този начин. Дали няма да стане много ако и кашата е с глутен? Да си взема пак безглутенова?

# 457
записвам се ,за да се образовам по темата и да съм готова като му дойде времето

# 458
Здравейте мамита!
Не знам дали съм в правилната тема,но искам да попитам и вас- може ли да се дава сокче от круша на 2-месечно бебе?Ние сме на смесено хранене-кърма +АМ,но бебчо много трудно взе да ака.Чудя се дяле дя му дам сокче от круша и дали това ще го разкаа.
Не искам още да го захранвам,но и педито препоръача да се почват соковете.Вие какво мислите?Имала ли е някоя от вас проблем със запек при бебето и как се справя с това?

# 459
Благодаря на всички за подкрепата!   bouquet  Hug

# 460
стори ми се, че каквото влезе, същото и излезе в памперса ...
в областта на памперса и се появи малък обрив ...

Нормално е.
При всяко дете е различно, но обикновено е така поне първите 2-3 месеца от захранването.

Стомашните ензими се активират постепенно и в зависимост от вида на храната, така че в началото морковът не може да бъде обработен напълно. Освен това в началото на захранването твърдите субстанции преминават по-бързо през храносмилателната и отделителната система.

За обривите под памперса – ако се появяват след пълен памперс, причината може да е самия контакт на храната с кожата, независимо колко бързо е сменен памперса. Не е точно алергия, но ако се появява всеки път при даването на морков, по-добре да се отложи засега. Съдържанието на памперса се променя след захранването – става по-киселинно и т.н., възможна е такава реакция, но е най-сигурно да се премине към друга храна.

# 461
  • до една звездичка
Аз давам спанак от 9-тия месец. Приготвям на дъщеря ми домашни зеленчукови супи със спанак и то доста често. Мога да кажа, че определено и допада, особено когато прибавя и малко обезсолено сиренце вътре. Peace А разликата между прясно приготвения спанак и този в купешките пюрета е колкото от небето до земята горе-долу Grinning

За лайката не зная дали може да се пие от бебе...
Ами, ако не можеше, едва ли щеше да основна (или дори единствена съставка) в накои чайове. На ХИП, например Peace Е, друг е въпросът доколко е в чист вид там Wink

# 462

Захранването е започнало чудесно и върви с добри темпове. Въведените и предвидените храни са подходящи за възрастта. От гледна точка на захранването няма значение дали детето е само на кърма или само на АМ, важното е да се дава достатъчно мляко. Никое пюре или каша не може да достави толкова витамини, минерали и калории накуп, както същото количество кърма или АМ.

Пауза между месо и жълтък
Между въвеждането на месото и жълтъка е хубаво да има по-голяма пауза, 5 дни са твърде малко. Нека са поне 2 седмици. И двете храни са много различни като тип, смилаемост, усвояемост и алергенен потенциал.

Ако те притеснява приема на желязо и това е причината за бързото последователно въвеждане на месо и жълтък, имай предвид факта, че хемоглобинът се вдига много бавно с храна. Реално са нужни 2-3 месеца за видим резултат. От тази гледна точка няма значение дали жълтъкът ще бъде въведен 10-15 дни по-рано или по-късно от предвиденото.

За жълтъка
7-9 месеца е по-скоро минималната възраст, не е задължително да се въведе тогава. Актуалната тенденция е около 9 месеца средно статистически. Има схеми на захранване, които стриктно препоръчват и 10 месеца. Желязото не е единственото предимство на жълтъка, той съдържа и някои важни мазнини и витамини - но пък съдържа и лоши ‘мазнини’ и вероятност за алергия. Въвеждането му зависи от всички тези факти, взето заедно.

Жълтъкът първите няколко пъти може да се дава по няколко трохички, постепенно се стига до 1/4. Дава се всеки ден докато се достигне 1/4, но може и през ден при по-предпазливо захранване. Ако редуваш през ден с месно пюре, 1/4 жълтък е повече от достатъчна. Съвременната тенденция е редовно, но все пак по-ограничено предлагане на жълтък. 2-3 пъти седмично е добре – може и още в началото по тази схема, може и както прецениш. 

Въвеждане на оризова каша
Ако вече е въведен ориз с пюре, може да се предложи по-голямо количество каша за начало, например 1/4 или 1/3 от пълната доза. След това може да се дава 5-6 дни, не е нужно да са 7-10 дни, тъй като стомахчето вече е доста тренирано със зеленчуците и месото. Плодовете могат да се въведат с каша, чудесен вариант.

За кашите и желязото
Кашите не изхвърлят желязото от организма, напротив. Ако имаш предвид домашните каши от пълнозърнести храни (не всички каши), проблемът е, че желязото не може да се усвоява добре, тъй като е блокирано от фитиновата киселина. Зърнените храни като елда и просо например имат доста желязо, но реално се усвоява малка част от него. Готовите каши със сигурност са много добър източник на желязо. И домашните, и готовите каши са добър избор - въвеждай ги не само според съдържанието на желязо, но заради разнообразието и хранителната ценност на различните видове зърна.

За концентрираните месни пюрета
За начало месото в готовите пюрета е достатъчно. Има много теми за недостатъчната доза месо в пюретата за по-малка възраст, но тук следва да се отчита факта, че тези пюрета са за малко по-различни схеми на захранване т.е. месото не се предлага през ден, а малко по-често. В този смисъл е достатъчно. След 8-10 м. може да се добавя повече месо, зависи как се храни детето като цяло, кои видове месо харесва, какви други 'железни' храни приема, колко често седмично се дава месо и т.н.

Ако остава месо от готовите месни пюрета, може да се замрази. Назад в темите е обсъждана трайността на тези бурканчета и как се ползват. 

За съотношението – зависи колко месо искаш да предлагаш и колко често. За начало 10-15 г месо са достатъчни, после се добавят по 5-10 г за всеки следващ месец, като на 1 год. се достига между 30 и 80 г месо дневно.

# 463
Аз искам да попитам Косе Босе или който има информация за бисквити CICIBEBE   - в състава пише че съдържа мляко / 2.5%/, яица /0.5%/.
От кога могат да се дават и ако ги дам сега това означава ли че с тях въвеждам яйце  newsm78
Дъщеря ми е на 7 месеца и още не съм въвела жълтък. Просто се чудех дали не е съвсем малко това съдържание на яйце в тях и да не е достатъчно за въвеждане...

# 464
  • до една звездичка
Аз искам да попитам Косе Босе или който има информация за бисквити CICIBEBE   - в състава пише че съдържа мляко / 2.5%/, яица /0.5%/.
От кога могат да се дават и ако ги дам сега това означава ли че с тях въвеждам яйце  newsm78
Дъщеря ми е на 7 месеца и още не съм въвела жълтък. Просто се чудех дали не е съвсем малко това съдържание на яйце в тях и да не е достатъчно за въвеждане...

Аз давам такива бисквитки. Започнах едновременно със захранването с жълтък (въпреки, че съдържанието не ме притесни, тъй като, според мен не е голямо). Предимно ги ползвам стрити, като ги добавям, макар и рядко към прясно пасираните плодове Peace Цели ги предлагам рядко, защото като се намокрят става малко сложно... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт