Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 096
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 405
В ОДЗ-тата НЯМА деление при прием на ясла и градина.Много интересно ми е КАК ще отпишете детето ми от ОДЗ и ще ме накарате да кандидатствам пак. Mr. GreenЗа да осъзнаете абсурдността на предложението - давайте тогава за всяка група да се кандидатства всяка година и да нямате право от първа група да преминете във втора ,защото аз моето дете искам да го дам от втроа група и няма обявени места.Така ще се обявят всички места и който се класира на ЖРЕБИЯ /друга простотия според мен/.

Съгласно съм, че няма как да стане отписването и кандидатстването наново за всяка следваща група и е глупаво, но сега какво се получава.По "предвидливите", които са записали детето си на ясла дори и преди една година, а реално не ходят, но си пазят местото, премиват в първа група и външният прием е почти нулев. Вчера пак ми обяснява една баба, че внучето й, за което няма нищо против да се грижи, тъй като е пенсионерка, е ходило три дена на ясла, после боледувало, но майката държала да е записано, да си пази мястото. Въпросното дете е на 1г. и 3 м. #Cussing out Ще пази място поне още година и половина, през което време яслата може да се посещава от друго дете, над 2г., което ще ходи реално.
Друг е въпросът, че при обявена бройка 20 деца в яслата и свободни места едва 13 - другите били заварени от предходна година, научавам от една майка, че са й казали лелките, че по списъчен състав групата била 27 деца. А в системата не е обявено нито едно място извън горните. То бива специални случаи, ама почти една трета от децата да са така. newsm78 И после защо няма места за първа група. Та от горното следва, че съм категорично против да се предоставя на усмотрението на директорките, независимо дали ще вкарат "свои" хора или парашутисти, ефектът е един и същ - заобикаляне на системата, при което резервите си стоят с месеци, а се приемат деца, дори некандидатствали по общия ред.
В тази връзка искам, макар и със закъснение, да коментирам данните от анкетата, изнесени от екипа на КГ. СОФИЯ. Дори да са над 85% тези, които са заявили, че са работещи, и над 90% тези с адресна регистрация, има смисъл според мен от тези критерии, защото първо при доказването може да се установи съвсем друго, второ все пак има и процент от хора, които не са с адресна регистрация и ще е бариера пред новоидващите в София, които по последно изнесени данни са над 80 000 годишно. А ако въведете и срок повече от 1година преди регистрацията - например 2г., 5 г. или дори повече, ще се получи наистина диференция и няма да има много деца с еднакви точки. Защото съгласете се, че като се местиш в дадено населено място ти си преценяваш и плюсове, и минуси, и ако един от минусите е липсата на места за държавна ДГ, трябва да го преглътнеш. А тези, които живеят тук от десетилетия какво да правят - те нямат друг роден град, където да се преместят.

# 406
При тази липса на места е абсурд да искате някой да си отпише детето от ясла, защото само си пази ред за по-нататък. Намерил си е начин човека и си е уредил нещата, а на вас като не ви харесва (на мен също не ми харесва) вместо само да мрънкате, че някой се е уредил, мрънкайте за повече места, но не само по форумите.  Peace
А тези, които живеят тук от десетилетия какво да правят - те нямат друг роден град, където да се преместят.

Ами да се преместят в град, който не им е роден щом смятат, че там се живее по-лесно и хората идват в София само за да дразнят родените тук.

# 407
Аз пък мисля, че не е редно да се кандидатства във всички детски градини в района по местоживеене.
Днес си направих труда да вкарам в Аксес списъците с чакащи деца за район Студентски.
75 деца са кандидатствали във всички детски градини в района.
от всичките около 150 деца, само 14 са кандидати само в една детска градина.
Според мен тези безумни списъци нямаше да ги има, ако всеки беше кандидатствал само там, където би му било удобно или най-много в още една от детските градини.
Списъците щяха да са реални и доста по-съкратени отсега.

# 408
  • нейде там, където ....
Да вмъкна, че детето ми е едно от тези 14, като реално ходи в заведението, в което кандидатства. Всички останали желания са за Младост и Дружба, предвид сегашно и бъдещо местоживеене, понеже не знам кога ще ни дойде реда да го приемат през системата. Искам да го преместя, разменя и т. н., но няма регламенти и рискувам да бъдем наречени парашутисти, ако успея да го постигна.
Голяма част от набор 2006 са дублирани - ходещи и кандидатстващи. Реалната картина ще се види, когато приетите преди 04.02. също бъдат вкарани в някакъв регистър и взети под внимание. Наред с недостига на места и персонал, обмислянето на критерии за следващи кандидатствания, това също трябва да бъде направено.
Преди, ако искам да преместя детето, отивах при директора на съответното заведение. А сега, ако ми се наложи? Всеки вдига рамене и ме праща да кандидатствам на общо основание. Но като не се знае, че детето вече ходи някъде, системата не може да направи съпоставка и евентуално да активира опция за преместване. Което на теория се прави за новоприетите. И може да раздвижи опашките от чакащи.

# 409
                        Недоволната,би трябвало да докажеш,че едно дете не ходи умишлено на ДЯ на място и с конкретно име.Всичко друго са празни приказки.Ако мислиш,че ще си оставя детето в случай на карантина ,а няма да го оставя в къщи просто не ме познаваш.И пак държа на мястото му.При половината  деца с "алергични" сополи моето също не пращам на ДЯ.Защо трябва да му набутвам заразите? Да ме извинявате ама няма да заразя детето си насила след като доста майки / явно заинтересовани да не ги отпишат  Mr. Green/ си пращат децата с хрема и кашлица.В много случаи с Т и на антибиотик.Няма ограничения за отсъствията на децата . И държа мястото му да се пази - ИМАМ пълно право на това.Освен всичко казано по-горе НЕ познавам дете от ясла,което да има пълно посещение за една година и да няма отсъствия.ОДЗ- вече писах е ОБЕДИНЕНО ДЗ и имам право да кандидатствам когато искам и мястото ми се пази при писмено уведомяване за отсъствие и не може да ме задължите детето ми да посещава всеки ден  ДЗ.Единствено задължителна е ПГУ ,но и при нея има разрешени брой отсъствия /както е и в училище/ по дом.причини и по болест не са ограничени.
                        Стига дърпахте чергата под краката си  и без това групите работят с превишен капацитет,и персонала не достига , че и като почнат да се бъркат хора дето не разбират - положението става страшно.

# 410
  • София
Lovi - татко.

Както виждам, очертава се тенденция експертите от СО и "Сирма" да проведат разговори без присъствието на представители на родителски организации и родители.

Силно се надявам това да доведе до положителен резултат, но нещо не ми харесва в цялата тази работа. Вярно е, че присъствието на такива неспециалисти като нас води до разводняване на срещите, до постоянни обяснения на едно и също нещо, защото все има някой неразбрал, или недай си боже усъмнил се...

Но при предишната липса на представители на родителски организации и родители се е решило да се добави една нова категория деца с абсолютно предимство.

Това доведе до раздуване на групите, както ни беше обяснено впоследствие, защото тези деца бяха извън официално обявените бройки. И което също беше некоректно към търпеливите родители, никой не спомена за тази нова функционалност на системата за записване.

Месеци по-късно се разбра за това решение и то при обявяването на официалната статистика за 2008 г.

Въпреки поетото обещание от г-н Джонев да добави тази категория деца в редактирания регламент за приемане на деца през 2008 г, и досега това не се е случило.

„19.10.2008 г.
Действително трябваше да бъдат включени в редактирания регламент. Ще ги добавя - пропуснал съм.
Но това не променя реалната ситуация.
Точно допълнителната фукнционалност за специални случаи осигурява прозрачност.

Я.Дж.”

За какво доверие тогава да говорим?

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 10:08 от Lovi

# 411
                Lovi-татко,моля те светни ме за коя точно привилигирована група деца с предимства става въпрос защото явно съм я пропуснала. Embarassed Сори,ама по накой път се ядосвам и то доста.И за това все по-рядко влизам в темата.Става ми интересно до кога ще се раздуват с "допълнителни бройки" групите.При регламент 22 рядко се среща група под 30.Питам се още накъде?Персонала и без това вече бяга и търси спасение в други професии.При съществуващите условия все по-трудно се работи и все по-рядко се намират смелчаци,които да се пробват в професията.Както е тръгнало май скоро ще започнат да се закриват групи поради липса на персонал.Ужасно трудно  е да отговаряш за живота на деца,които всеки ден се увеличават и тенденция за спиране няма.Всяка "допълнителна,привилигирована бройка" уверличава рисковете за децата и вече доста учители се замислят дали си заслужава да рискуват.За помощния персонал-без коментар.Там вече си е кошмар.Липсата на заместници вече е очевадна.

# 412
  • София
Lovi - татко.

Didia, наистина си пропуснала малко от темата, за което си заслужава Embarassed. Това е цитат от 19.10.2008 г. след няколкократно задаван въпрос от мен, относно специалните случаи, които са извън официално обявените деца с предимства класирани в ДЗ.

"Относно специалните случаи

Това е допълнителна функционалност в системата, която позволява записване на дете извън класирането. Записването е на отговорност на директора в съответната градина, който трябва задължително да въведе причините за това. Всички специални случаи (заедно с описанието на причините) са видими в реално време в отдел „Образование”. Това дава възможност за проверка и контрол.

Защо се наложи да направим възможно записването на специални случаи?

1.   започнаха да се появяват случаи на деца в наистина тежко социално положение – (например, родителите загиват в катастрофа; има брат/сестра инвалид, нуждаещ се от постоянни грижи и т.н. – съжалявам, това е реалността);

2.   децата или внуците на служители в градините просто трябва да бъдат приети, иначе няма кой да гледа всички други деца – знаете ситуацията със заплащането и текучеството. Липсата на официално предимство за деца/внуци на работещи в градините е сериозен пропуск в първоначалния регламент, който ние задължително трябваше да компенсираме;

3.   регламентът на ИСОДГ няма правна сила по-висока от вътрешните правилници на градините, т.е. формално погледнато директорите можеха да приемат деца по различен ред от регламентирания - разбира се, всички директори проявиха добра воля и приеха регламента на ИСОДГ като водещ. (Новият регламент ще се гласува в СОС и ще придобие и формално по-голяма сила от вътрешните правилници.)

Ако бяхме оставили системата без механизъм за въвеждане на специални случаи, реалността просто щеше да я заобиколи и по този начин сериозно да застраши бъдещето на процеса като цяло, както и легитимността на класирането.

Много важно е да се отбележи, че специалните случаи се записват над обявената бройка свободни места за класиране. Това решение бе взето по две причини: а) за да не се накърняват възможностите за класиране на другите деца (броят свободни места за класиране не се променя) и б) за да се създаде естествен ограничаващ механизъм (директорите добре разбират, че не бива да добавят твърде много деца към вече запълнени групи). Общо 14.2% от записаните деца са специални случаи.

В допълнение на всичко, тежеше и мита за ширеща се корупция.

Прилагането на ИСОДГ доказва, че корупция не е имало.

Защо? Защото знаем, че всички деца са записани през системата и можем да проверим причините за тези, които не са минали през регламентирано класиране. Ако нямаше функционалност за специални случаи, тази проследимост просто нямаше да е възможна.

Действително, списъкът със специални случаи оформя две групи деца - около 40% са в наистина тежко социално положение и е напълно човешко да им бъде дадено предимство; около 40% са деца/внуци на служители в детските градини – ясно защо и на тях трябва да им бъде дадено предимство. Оставащите 10% не попадат в двете категории и следва да се проучат, преди да се правят изводи.

Ние не знаем по какъв начин отдел „Образование” е упражнявал контрол над записването на специални случаи. Знаем, че такъв контрол е имало, съдейки от обажданията на телефона за поддръжка за директори и кореспонденцията чрез формата за обратна връзка за директори.

Именно, наличието на функционалност, която внася гъвкавост в системата ни позволява да имаме такава информация и да правим тези изводи. Ако нямаше гъвкавост, целият процес щеше да се компрометира, защото щеше да има деца, записани по непрозрачен начин извън системата.

Именно, тази информация и други несъвършенства на първоначалния регламент и задание ни даде основание да настояваме за изработка на по-добър нов регламент.

Новият регламент е наша инициатива.

Целта е, от 14% специални случаи през 2008 г., да нямаме повече от 2-3% през 2009 г.

Това би било голям успех за системата и въобще за въвеждането на прозрачни, добре премислени и ефективни процеси в публичната администрация. Сами разбирате, че за една година не можем да постигнем толкова много. Важното е следващата година да приложим уроците от първата и да подобрим това, което можем. На третата година вече трябва да имаме улегнал процес с високо ниво на обществено доверие, който помага на общинската и държавната администрация да планират инвестициите си адекватно. Чак тогава ще можем да кажем, че системата е успяла.

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

П.С. Ако се питате, аз нося личната отговорност за решението да има допълнителна функционалност – специални случаи. Твърдя, че това решение е било адекватно и ефикасно в съответната ситуация.
« Последна редакция: неделя, 19 октомври 2008, 20:54 от kg.sofia.bg »   

За персонала ми е ясна ситуацията. Повярвай ми, по неволя се запознах с доста проблеми. Ако реша да "дръпна чергата", ще паднат доста хора.

# 413
Аз и по-нагоре в темата писах. В 129 ЦДГ специалните случаи гонят 20 бр. Редовно приетите според системата са 45 деца набор 2005. Към тях директорката е решила, че може да приеме още 20 деца, защото нямало как - били в трудно положение. В крайна сметка стават 65 деца в две групи.
Явор Джонев е в грешка, че процентът на специалните случаи е 14 %. В случаят е ок. 40 %.

# 414
Lovi - татко.

Както виждам, очертава се тенденция експертите от СО и "Сирма" да проведат разговори без присъствието на представители на родителски организации и родители.

Силно се надявам това да доведе до положителен резултат, но нещо не ми харесва в цялата тази работа. Вярно е, че присъствието на такива неспециалисти като нас води до разводняване на срещите, до постоянни обяснения на едно и също нещо, защото все има някой неразбрал, или недай си боже усъмнил се...

Но при предишната липса на представители на родителски организации и родители се е решило да се добави една нова категория деца с абсолютно предимство.

Това доведе до раздуване на групите, както ни беше обяснено впоследствие, защото тези деца бяха извън официално обявените бройки. И което също беше некоректно към търпеливите родители, никой не спомена за тази нова функционалност на системата за записване.

Месеци по-късно се разбра за това решение и то при обявяването на официалната статистика за 2008 г.

Въпреки поетото обещание от г-н Джонев да добави тази категория деца в редактирания регламент за приемане на деца през 2008 г, и досега това не се е случило.

„19.10.2008 г.
Действително трябваше да бъдат включени в редактирания регламент. Ще ги добавя - пропуснал съм.
Но това не променя реалната ситуация.
Точно допълнителната фукнционалност за специални случаи осигурява прозрачност.

Я.Дж.”

За какво доверие тогава да говорим?

Горното твърдение не е вярно. Документът бе обновен със следната точка:

"21. Системата дава възможност за записване на деца по изключение - т.нар. специални случаи. Изключения се правят предимно за деца в тежко социално положение и деца на служители на детските градини. Други възможни изключения са близнаци на вече класирани деца и деца със специални образователни потребности. Те се записват на отговорност на директорите в допълнение на обявената бройка свободни места. За всеки специален случай се въвежда обяснение. Отдел „Образование" упражнява контрол на специалните случаи."

http://kg.sofia.bg/?page=red_zapisvane

Екип на кг.софия.бг

# 415
Аз и по-нагоре в темата писах. В 129 ЦДГ специалните случаи гонят 20 бр. Редовно приетите според системата са 45 деца набор 2005. Към тях директорката е решила, че може да приеме още 20 деца, защото нямало как - били в трудно положение. В крайна сметка стават 65 деца в две групи.
Явор Джонев е в грешка, че процентът на специалните случаи е 14 %. В случаят е ок. 40 %.

Данните за около 14% специални случаи са верни. Това е общото съотношение на всички записани към тези, записани като специални случаи. В отделни градини (особено за възрастовите групи с текущ прием) съотношението е по-голямо. В други по-малко.

Екип на кг.софия.бг

# 416
  • София
Lovi - татко.

Благодаря на kg.sofia.bg за направеното уточнение. Бихте ли написали на коя дата е направена съответната редакция на документа?

А по въпроса за разговорите в СО, има ли някаква информация на какво ниво ще се провеждат и която родителите можем да знаем?

# 417
Цитат
...
Действително, списъкът със специални случаи оформя две групи деца - около 40% са в наистина тежко социално положение и е напълно човешко да им бъде дадено предимство; около 40% са деца/внуци на служители в детските градини – ясно защо и на тях трябва да им бъде дадено предимство. Оставащите 10% не попадат в двете категории и следва да се проучат, преди да се правят изводи.
....

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

40%+40%+10%=90%
А останалите 10%?!?

# 418
  • гр.София

40%+40%+10%=90%
А останалите 10%?!?

Добър въпрос!!

( Да напомня-специалните случаи са около 1 200 деца. Смятайте,за какво става дума)

# 419

Данните за около 14% специални случаи са верни. Това е общото съотношение на всички записани към тези, записани като специални случаи. В отделни градини (особено за възрастовите групи с текущ прием) съотношението е по-голямо. В други по-малко.

Екип на кг.софия.бг

Вие от къде ги взимате тези данни? Приетите деца в 129 ЦДГ не са отразени в системата. Това го научих от разговор със самата директорка. Не бих се сетила да питам за това, тя сама ми го каза.

Общи условия

Активация на акаунт