Това ми напомня на едно изказване на една приятелка по повод друго изказване пред втора приятелка, която веднъж заяви, че по-добре да се дава адаптирано мляко отколкото замразена кърма - на нея не й се виждаше нормално да се дава на бебе кърма, държана във фризер няколко месеца. Та първата ми приятелка вика - да, а по-добре ли е мляко на прах, което въобще не знаеш кога и как е произведено пред собственото ти и не е ли собственото ти мляко по-добро от кравешкото?!
Наистина, в крайна сметка всеки има право на избор - въпросът е да не се осъждаме едни други и да не си даваме излишни оценки - излишно е, когато някоя майка иска да кърми дълго, да бъде гледана подигравателно - това се слува много често в БГ, а която не е успяла или се е отказала сама, също да бъде нападана от кърмачките, че е лоша майка.
Аз лично познавам предимно майки, които не са успели да кърмят изобщо, според мен точно защото не са имали достатъчно информация или не са положили достатъчно усилия - т.е. липсавало е желание. Това го разбирах най-вече от злобните коменатри през бременността - като казвах, че искам да кърмя, ме обезкуражаваха, като все ми повтаряха, че не се знае дали ще имам кърма и разни подобни. Това ме накара да положа усилия да се образовам предварително по темата и пак ми беше много трудно с кърменето - всички знаете защо, но пък дадох всичко от себе си, за да осигуря майчино мляко на бебето си. Сега, когато се срещам с бременни, винаги им казвам, че кърменето е прекрасно и стига да искат, ще се справят - да не се притесняват, няма нищо страшно, това е нещо естествено!

Аз нямах нито една приятелка, която да ме окуражи - всички, дори и кърмилите, споделяха колко е ужасно...
Та добре, че беше форумът де!