Неплатен и платен отпуск след майчинство?

• 121 362
  • 910
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте мили момичета,
днес се обадих в работата(фирмата) за актуална информация относно отпуските след майчинството.
На мен то ми изтича на 6.06.
Но съм решила да го гледам още,пък и нямаме баби и дядовци и т.н.
Казаха ми,че мога да ползвам платените годишни отпуски за 2те години,които са на база минимална работна заплата.Ако отида на работа за 10 дни,ще ми я изплатят на база предишната заплата.Но тя и без това не ми беше голяма и аз реших първо да използвам платените за 40 дни общо год.отпуска.
После ми казаха,че може да ползвам 1 година неплатена,тъй като не съм подписала с мъжът си,а живеем на семейни начала и се водя като самотна майка.
Кажете ми всичко това така ли е?

Благодаря Heart Eyes

Ее, не мога да се въздържа и да не те поздравя за "нормалната" фирма, с нормални хора и правила в нея  Hug дано има повече такива, а не като при мен и последните момичета  ooooh!

поздрави!   bouquet

# 241
Благодаря ти Зи Heart Eyes
Наистина са човечни в тази фирма.
Но ти знаеш ли дали се водят самотни майки тези ,които живеят без брак и вярно ли е, че мога да ползвам една година отпуск(неплатен)?

# 242
Здравейте,
Надявам се да не досаждам с нещо, което е коментирано многократно, но бих искала да ви помоля за коментар по моя казус.
На 19 май ми изтичат 410 дни майчинство. Знам че по принцип имам право на 2 години майчинство. Остатъкът от 1 година как се оформя във фирмата - като неплатен отпуск или си продължава да е майчинство. Какви документи се подават във фирмата ако реша да го ползвам първо него?
Втория вариант (който ми предлагат от фирмата) е да си взема всичките отпуски натрупани преди, и по време на майчинството първо и след това да излизам неплатен. (или както аз му казвам майчинството до 2 години). При този вариант задължително ли се връщам на работа за 10 дни за да си взема отпуските в размер на последната заплата?  На какъв принцип се изчисляват отпуските, в моя случай? Прочетох че се изчислявала на минималната работна заплата, но това не е ли когато майката си е гледала детето до 2 години и всъщност втората година е получавала само 240 лв? При мен казуса е веднага след високоплатеното майчинство. В този случай коя база се взема?
Благоря ви.

# 243
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Надявам се да не досаждам с нещо, което е коментирано многократно, но бих искала да ви помоля за коментар по моя казус.
На 19 май ми изтичат 410 дни майчинство. Знам че по принцип имам право на 2 години майчинство. Остатъкът от 1 година как се оформя във фирмата - като неплатен отпуск или си продължава да е майчинство. Какви документи се подават във фирмата ако реша да го ползвам първо него?
Втория вариант (който ми предлагат от фирмата) е да си взема всичките отпуски натрупани преди, и по време на майчинството първо и след това да излизам неплатен. (или както аз му казвам майчинството до 2 години). При този вариант задължително ли се връщам на работа за 10 дни за да си взема отпуските в размер на последната заплата?  На какъв принцип се изчисляват отпуските, в моя случай? Прочетох че се изчислявала на минималната работна заплата, но това не е ли когато майката си е гледала детето до 2 години и всъщност втората година е получавала само 240 лв? При мен казуса е веднага след високоплатеното майчинство. В този случай коя база се взема?
Благоря ви.

Не виждам смисъл в това сега да си ползваш платения отпуск, така губиш част от отпускът за гледане на дете - обезщетението е 240 лева. Тези отпуски, така или иначе ти се полагат и може да ги ползваш след като детето стане н 2 години. Самият платен отпуск се изчислява на база месец, в който имаш отработени поне 10 дни, а не върху някакво обезщетение, независимо от сумата му. И не е задължително да работиш 10 дни, а може да ти се изчисли отпускът на база заплата от преди да излезеш в болничен за бременност и раждане.

# 244
Здравейте,
Благоря ви.

Не виждам смисъл в това сега да си ползваш платения отпуск, така губиш част от отпускът за гледане на дете - обезщетението е 240 лева. Тези отпуски, така или иначе ти се полагат и може да ги ползваш след като детето стане н 2 години. Самият платен отпуск се изчислява на база месец, в който имаш отработени поне 10 дни, а не върху някакво обезщетение, независимо от сумата му. И не е задължително да работиш 10 дни, а може да ти се изчисли отпускът на база заплата от преди да излезеш в болничен за бременност и раждане.

Да,
Знам че ще загубя тези 120 лв, но тъй като така или иначе няма да си гледам детето до 2 години за съжаление Sad , а искам да си слея майчинството с отпуските, затова се съгласих на този вариант. А и от фирмата ме помолиха, за да не провизират отпуски в края на годината. Това което ми е важно е каква сума ще ми изчислят за отпуска при положение че не се връщам за 10 дни, а прекъсвам така да се каже майчинството и си вземам направо отпуските.  Това възможно ли е на практика или ще трябва фиктивно да се върна за 10 дни?
(Притесних се като прочетох няколко постинга нагоре, че отпускът се изчислява на база 240 лв, това в какъв случай се прави)
След това като ми свърши платения отпуск ще се наложи за 2 месеца пак да изляза в майчинство, докато детето стане на 1,5 г. Тогава нали ще ми се полагат отново 240 лв?

# 245
Но ти знаеш ли дали се водят самотни майки тези ,които живеят без брак и вярно ли е, че мога да ползвам една година отпуск(неплатен)?
На мен няма ли кой да отговори? Confused

# 246
танита - отговорих ит на каква сума - на база месеца, в който последно имаш поне 10 отработени дни; обезщетения, болнични и пр - не влияят и не намаляват това възнаграждение.

Ако решиш по всяко време можеш да ползваш отпускът за гледане на дете / остатък / щом детето няма 2 години.

# 247

Вярно е, ако бащата не е припознал детето или майката се грижи сама за него, а не съжителстват. Ако бащата и майката са в едно домакинство и бащата е припознал детето - 6 месеца се полагат на него и 6 на теб.

# 248
Благодаря Blush
Припознал го е и живеем заедно.
Значи ми се полагат 6 месеца,е,това исках да разбера.
Защото днес служителката от фирмата ми каза,че щяла да провери това нещо.
Пита ме дали сме подписвали,ако не сме се водя самотна майка.
Но явно и тя нещо не е разбрала Wink

Вярно е, ако бащата не е припознал детето или майката се грижи сама за него, а не съжителстват. Ако бащата и майката са в едно домакинство и бащата е припознал детето - 6 месеца се полагат на него и 6 на теб.

# 249
Lady Incandescent, благодаря ти.
Просто за обща култура исках да се информирам при кои случаи се използва за база минималната работна заплата.

# 250
  • Стара Загора
    Момичета,въпросът ми е по време на платения  отпуск по майчинство,държавните служители получават ли парите си за дрехи?
Нямаш право на пари за дрехи по време на майчинство.
Също и при напускане се възстановява стойността на работното облекло пропорционални на неотработените месеци в годината.
Предварително се извинявам, че Ви врьщам назад, но и мен ме засяга този вьпрос, а нещо недоразбрах. Кое точно се включва в периода "по време на майчинство"?

# 251
    Момичета,въпросът ми е по време на платения  отпуск по майчинство,държавните служители получават ли парите си за дрехи?
Нямаш право на пари за дрехи по време на майчинство.
Също и при напускане се възстановява стойността на работното облекло пропорционални на неотработените месеци в годината.
Предварително се извинявам, че Ви врьщам назад, но и мен ме засяга този вьпрос, а нещо недоразбрах. Кое точно се включва в периода "по време на майчинство"?

Времето в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете - първо 410 дни за бременност и раждане и след това до 2 год. възраст на детето за гледане.

# 252
  • Стара Загора
Благодаря.   bouquet

Обьркването ми идва от там, че през пьрвото "майчинство", получавах пари за дрехи до края на 135-те дни(тогава толкова беше платеното). Сега п/з второто "майчинство"(излязла сьм от 06.05.2008) получих пари за дрехи до края на миналата година т.е. до горе-долу 1/2 от платеното ми майчинство. За тази година казаха, че нямам право, в което пьк няма никаква логика.  newsm78

# 253
Благодаря.   bouquet

Обьркването ми идва от там, че през пьрвото "майчинство", получавах пари за дрехи до края на 135-те дни(тогава толкова беше платеното). Сега п/з второто "майчинство"(излязла сьм от 06.05.2008) получих пари за дрехи до края на миналата година т.е. до горе-долу 1/2 от платеното ми майчинство. За тази година казаха, че нямам право, в което пьк няма никаква логика.  newsm78

Според мен, от гледна точка на логиката, би трябвало да ги получаваш до края на 410-те дни.

# 254
Здравейте! Имам следният въпрос: отпускът ми за отглеждане на дете до 2г. възраст  изтича на 16.06.2009г.( на тази дата е родено детето). От следващият ден -17.06.2009г. искам да изляза в неплатен отпуск по чл. 167а от КТ. Днес звънях в офиса да попитам какви документи да си подготвя. Останах изумена Shocked #Crazy - девойката не знае.Трябвало да пита някоЙ си и да ми звънне след това.Седнах и си написах една молба свободен текст, но изникнаха няколко въпроса:
1. От коя дата трябва да е неплатеният отпуск?
2. В графата " желая да ползвам ......... / дневен  неплатен "; работни или календарни дни да напиша?

Моля Ви спешно за помощ!

Общи условия

Активация на акаунт