Черен списък на храни и хранителни продукти - Бг

• 282 989
  • 1 823
  •   1
Отговори
# 75
Цитат на: Lychezarka
леща наслада - голямо НЕ! страшно обичам леща и готвя сравнително често по най-различни завързани рецепти... купих си от била такава леща, че ми хареса името.. и резултатът беше отчайващ - варих я 100 години и пак беше много твърда.. изгорих повече ток, от колкото струва целия килограм леща...

На мен пък лещата много добре ми увира,ама има повече осили и друг треволяк,отколкото  леща Imp

# 76
Цитат на: vilitra
Имам още факти....но не искам да ви отчайвам.  Crossing Arms

Не можеш да ме отчаяш Wink  Simple Smile
И мой приятел работи в сферата на мръвките и аз съм чувала подобно гадости......някой ден ако се наслушам достатъчно, може наистина да стана вегетарианка Simple Smile

tatко,
този списък се върти вече 3-4 пъти из форума. Да вземем да го "заковем" някъде, че нали сървъра се товарел Wink

# 77
ако модераторите са навити могат да проучат списъка и да направят кратък списък с най-вредните Е-та и да го заковат някъде ...

# 78
  • София
tatko,

Благодарности за списъка.

Случайно да знаеш и Е-тата над 1000? Нещо напоследък съм се замислила по въпроса. Особено след като прочетох на едно скъпо брашно (1,80 лв/кг) " Съдържа пшенично, ръжено, ленено, слънчогледово.... ( и други)... брашна и подобрител за брашно Грахам". На другите брашна на тази фирма ( масля, че се казва Техра или нещо подобно) вместо "подобрител за брашно Грахам", пише "Пантех (или панотех - забравих) Грахам". Да знаеш за какво иде реч?

# 79
Лимонада Горна Баня - направо са си написали, че е подсладена с Аспартам и всички напитки Дайът и Лайт. Никакъв маргарин, дори този, на който пише 100% растителен, като е растителен как е станал твърд Confused:
И нещо което харесах, а аз съм голямо мрънкало по отношение на храните - кашкавал Декада Стара Загора. Вкусен е и добре узрял.

# 80
Цитат на: Milena B.
Никакъв маргарин, дори този, на който пише 100% растителен

Ами той всичкия маргарин си е растителен Bulb .

като е растителен как е станал твърд Confused:

А се втвърдява благодарение на научно-техническия прогрес Wink  и по-точно на процеса хидрогениране

# 81
Абе някои маргарини така смърдят на мас, че не се траят.

# 82
Лимонада Горна Баня - направо са си написали, че е подсладена с Аспартам и всички напитки Дайът и Лайт. .

Да бе. Бях чела за аспартама, но не помня какво. Май беше нещо от сорта че е опасен особено ако напитката е топла. Можел да придизвика слепота. Имаше още но не помня.

# 83
Цитат на: Taneto
Цитат на: sisonka
POMACE OIL - независимо каква марка е. Всички вносители го кръщават ЗЕХТИН, а това е абсолютно забранено в ЕС, защото тази смес се получава по химичен път от остатъците. Цената му е ниска (макар, че вече гони 7 лв за литър) и поради липса на осведоменост много хора си го купуват и си мислят, че ползват зехтин. Някои вносители го кръщават и САЛАТЕН ЗЕХТИН, което е същият боклук. Ако не ви се дават пари за зехтин, по-добре си купувайте олио, но не давайте грешни пари за нещо, което би трябвало да е здравословно, а няма нищо общо с това.

За пръв път го чувам това Rolling Eyes
Защо тогава с него са пълни огромни щандове в магазините и то произведен в страни от ЕС? То е ясно, че е добит при второ или трето пресоване и/или рафиниране на маслините, ама чак пък да е боклук. Че то при рафинирането на най-обикновеното слънчогледово олио се използва бензин. И за него ли ще кажеш, че е боклук?
Ей, да не си помислиш, че се заяждам. Стана ми любопитно просто....

За зехтина мога да кажа, че се различава и от това дали като суровина са били използвани цели плодове или само месеста част или само костилки. За маслото, получено чрез вторично пресуване мисля,че се казваше дървено масло. Но тук не съм съвсем сигурна.. Thinking
Да, слънчогледовото масло наистина се добива чрез екстракция с бензин или хексан, след което този селективен разтворител се изпарява без абсолютно никакви остатъци. Рафинирането е нещо съвсем друго. Основната му цел е да се подобрят вкусовите и търговски качества на маслото. Да се намали киселинността му, да добие по-бистър цвят, да се отстрани характерна миризма и т.н. Но лошото е, че при рафинирането се губят голяма част от витамините, които естествено присъстват в маслата. Момичета, моля ви не се връзвайте на реклами от типа на двойно и тройно рафинирани масла!

# 84
  • Вече на село
Milena B. написа:
Лимонада Горна Баня - направо са си написали, че е подсладена с Аспартам и всички напитки Дайът и Лайт. .

Да бе. Бях чела за аспартама, но не помня какво. Май беше нещо от сорта че е опасен особено ако напитката е топла. Можел да придизвика слепота. Имаше още но не помня.

# 85
Цитат на: THERION
топеното сирене на Хелиос което го има из цяла Бъргария
купувала съм го тъпо и упорито от различни магазини в срок на годност с мухъл отгоре #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire писна ми от него носих няколко пъти опаковка в магазина от там дигат рамене - не им е развалена на тях хладилната камера а току що са го получили, "играли" сме си с продавачи на отвори ако не е мухлясало ще ти го платя и ще го купя, жалвах се и при потребителите- е накрая спях да го купувам - на всичкото отгоре и двамата ми родители са технолози завършили хранително-вкусовия та се мъчих и с тях да разгадая що е така -стигнахме заедно до извода че  им куца нещо в консерванта или и аз незнам какво ...на вас случвало ли ви се е ...топено сирене Хелиос в елипсовидна кутийка струва 1.2 ако се не лъжа вече....

Да, случва се да е мухлясало, а вкуса му тъй или иначе е отвратителен. #Cussing out

# 86
  • Бу-у-урга-а-ас
Абе някои маргарини така смърдят на мас, че не се траят.

Едва ли използват мас. Така продуктът излишно се оскъпява. И без това изкуствено му завишават производствената цена, че иначе никой няма да си купи такава съмнителна евтиния.

# 87
Цитат на: vania_ip
Цитат на: Erica
Не купувайте пастет "АПЕТИТ"

Това на коя фирма? Че тъкмо вчера ги гледах на Метро, но имаше поне на два месокомбината. Така и не се престрашихме да ги пробваме и по-добре явно  Simple Smile

Купувала съм пастет "Апетит", на който пишеше 10 % гратис и беше много вкусен и без гадории вътре.

# 88
  • out of space
Цитат на: dizzy
Цитат на: vania_ip
Цитат на: Erica
Не купувайте пастет "АПЕТИТ"

Това на коя фирма? Че тъкмо вчера ги гледах на Метро, но имаше поне на два месокомбината. Така и не се престрашихме да ги пробваме и по-добре явно  Simple Smile

Купувала съм пастет "Апетит", на който пишеше 10 % гратис и беше много вкусен и без гадории вътре.

Виж сега, има два вида пастет "Апетит".

1. "Апетит"  Произведен от КАРТЕЛ- S.A ООД- ГАДОСТ!!! (това съм го написала станица по- назад)

2. "Апетит" произведен от ВЕГА- той е сравнително добър, става за ядене...

# 89
  • с/у ОколоМръсТното
Прясно мляко Данон - 2 пъти ми прокисва  Sick  точно в последния ден от срока на годност  Close  - в хладилника на най-студеното го слагам!

НЕ на прясно мляко Данон  #2gunfire  в моя дом !

Общи условия

Активация на акаунт