Искаше ми се и аз да допринеса с някоя приятна рецепта, след като толко идеи сте споделили вие. Това е много лесно и вкусно, безумно сочно пиле, което лесно можете да приготвите както за двама, така и за глутница.
Необходими продукти: ( базирано на порция за 2-ма)
Пилешки гърди( обезкостени и без кожа, 1 гърда за 2 порции)
Свежи лимони- 2 бр.
Зрели зелени маслини 1 .ч.ч.( почистени от костилките-срязани на две)
Бяло вино 1 ч.ч.
пилешки бульон- 1ч.ч ( най-добре от консерва, или отделен от супа)
Масло- 1/2 пакетче( 75, грама)
Брашно- 1 ч.ч.
сол и пипер на вкус
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Срязвате пържолата на две- по дебелина( да се получат две еднакво дебели парчета, като се запази формата на пържолата)
загрявате мазнина на умерен огън в тиган за пържене
отделяте 2 с.л. брашно на страна, и в останалото потапяте пържолите( не ги подсушавайте предварително)
изтръскайте брашното, оставяйки само лек филм по пържолата
повторете с вторатa И запържете за около минута-две от всяка страна( докато най-дебелата част от месото все още поддава, на натиск)
извадете ги и сложете на парче домакинска хартия че да се отцедят от излишната мазнина.
В отделен съд:
Разтопете маслото
добавете двете супени лъжици брашно и запържете дo златисто
добавете виното и бульона, и сока от единият лимон
разбърквайте постоянно за да няма топчета
когато сместа заври, свалете от огъня и добавете нарязаните маслини, оставете да се накиснат за около 10 мин.
С останалият лимон:
нарежете на не много тънки или дебели шайби, наредете в тавичка посипете с мазнина по избор , малко сол и запечете във фурната, до леко златисто или докато усетите етеричните масла да излизат.
наредете лимоните върху пилето и залейте с винената смес.
оставете да попие поне 20 минути, и сервирайте
Лимоните може да ги приготвите докато пържите пилето, за да се спести време.
Надявам се да ви хареса.
Наздраве!