Истинска Коледна елха или изкуствена

• 22 899
  • 394
  •   1
Отговори
# 75
Еовин, разкажи за финландските гори и за финландската елхичка, моля!
Довечера ще мога да направя справка каква част от територията на Финландия е гора.
Данни за България няма.
Като получа достъп до фотоапарат, ще снимам елхичка отрязана в междублоковото пространство за коледна /това, което е останало/ и такава сред природата.
Тая година ще опитам със дръвче в саксия, навихте ме.

# 76
Изпълнявам послушно, Вълчо.
Във Финландия това е един от основните продукти за износ, че и въобще един от големите отрасли за работа - дърводобивът.
Финландия е 6-ият по-големина износител на хартия и хартиени продукти, макар да има само 0,5 от дървесината в света . И въпреки това горите растат с по около 80 милиона кубика на година...въпреки дърводобива. Около 80 процента от територията е гора, но голяма част са лична собственост, но са достъпни за всеки, който иска да се разхожда или бере гъбки, боровинки и прочие.
Тук можете да видите каква политика са предприели, като едната от основните им цели е дърводобивът да е екологичен.
http://www.forest.fi/yr2004/eng/2_2.html

Какво да кажа за елхичките, Вълчо?
Аз тъкмо тия дни ще пиша обстойно на едно друго място за  коледните им обичаи, та ще си събирам информация.... Не съм попадала баш точно за техните елхички, но знам в Америка какъв бизнес се прави...

# 77
http://www.dnes.bg/article.php?id=30092

Тук пише, че технологията е Канадска, нима Канада нямат гори за сечене?
И ти говориш за дърводобив, когато дървото е достигнало оптималната си
технологична големина и възраст. Борчетата за Коледа са борчета-бебета,
на около 5 години.
Освен това пише за екологични материали, обикновено фолио и тел.

# 78
Не знам, Вълчо, не съм поглеждала моята от къде е и каква е.
Мин. година купих една мъничка изкуствена, защото съвсем щях да се сдухам без елха, а за такава с корен нямахме пари.
Сега ми остава само да се надявам да е някаква по еко  Crazy
Иначе ето една друга статия - отглеждат се дръвчетата във ферми и ги режат някъде на 10 годишна възраст.:
http://www.hs.fi/english/article/Finding+an+eco-friendly+Christm … ree/1101978059252
Макар че и самите ферми не са много еко, ако са в големи размери, защото така се нарушава биоразнообразието на даден регион. Rolling Eyes (поне това съм го чела за Щатите).
Абе сложна работа са пустите му коледни дръвчета.
Но тази статия е много интересна, разглежда еко-аспекта на всякакви дръвчета - внесени, отглеждани във ферми, изкуствени.
Без безразборно сечени, разбира се, там никой не сече така  Tired

# 79
Докато бях малка наще вземаха само истински елхи-много се радвах,а и обикалянето да изберем.....После цялата къща ухаеше на елхичка,едно свежо все едно си в гората....мммм
После обаче следваше кошмарно пощене на иглички от мокета  rotfImbo
Като "пораснах" мама една година в навечерието на Коледа ме заведе на Илиянци взе една голяма изкуствена елха за около 200лв тогава,и от този момент вече 6 години си ползваме само нея-слагаш я и я махаш когато решиш,и не чистиш след нея.
П.С. Една година седя до баба Марта  hahaha Joy

# 80
  Изкуствена!   Laughing Трябва да мислим за екологията,  Naughtyа и веднъж се купува! 

# 81
Истинска ,която да засадя после !

# 82
От три години сме с изкуствена и съм много доволна.Няма падане на бодлички,няма мръсотия,слагам и махам когато си пожелая.

# 83
Последните 4-5 години бяхме с една и сьща изкуствена елха.Не падат иглички и когато имах време,тогава я махах.
Тази Коледа ще е пьрвата за синьт ми,определено сьм решила да вземем естествена.
Не,че той разбира още нещо,но за мен ще значи много,някак си по коледно.А и тази година ще я махна преди да окапи,все пак сьм си в кьщи и не ходя на работа,ще имам време.

# 84
На въпроса защо повечето "елхички" не се хващат при засаждане мога да отговоря, че иглолистните дървета са много взискателни както на почна така и на морско равнище. Например смърч (Picea abies) трудно може да издържи  на градски условия, често съхне или остава като закелевял индивид. Другото важно условие е,  че младите екземпляри трудно се развиват на слънце, обикновено се развиват на засенчено. Морското равнище за неговото благоприятно развитие е над 1400 м и е необходима висока влажност.
Вида който издържа на градска задимена среда е (Picea punges ) сребрист смърч.
Можете да попитате чичко Гугъл и за останалите видове бор и ела Wink
Надявам се правите разлика между смърч и ела. Елхичките които се продават в търговската мрежа са обикновено смърч. Смърча е с  по гъсто разположени игли, а елата с по-рехави и сплескани захванати с чашка към клончето.

# 85
Бих предпочела никаква пред изкуствена. И тъй като поради изброените недостатъци на отрязаните елхи и аз съм против тях, днес си купих едно борче в саксия (пицеа коника) и мисля да си го гледам години наред на терасата. Само незнам как си изкарам ток за лампички.

# 86
И двете. В началото на декември си украсявам една мъничка изкуствена, докато дойде време да вземем истинската.

# 87
Бих предпочела никаква пред изкуствена. И тъй като поради изброените недостатъци на отрязаните елхи и аз съм против тях, днес си купих едно борче в саксия (пицеа коника) и мисля да си го гледам години наред на терасата. Само незнам как си изкарам ток за лампички.
Я кажи от къде и за колко?
Дали няма да трябва да се присажда все пак newsm78

# 88
  • Sofia
Изкуствена имаме, няма бодлички, няма мръсотия, но няма и специфичният аромат на бор.

# 89
  • Costa Rica
Изкуствена. Не искам да помрачавам празника с убийство. Е, ще си сложа и едно клонче, да ми замирише на бор, но не е като да унищожа цяло дърво.

Общи условия

Активация на акаунт