Опасни пюрета

• 18 687
  • 234
  •   1
Отговори
# 150
  • у нас
Чак сега виждам тази тема, а и репортажа не съм гледала. Направо да се чудиш какво да даваш да ядат децата, ми то и за нас се отнася, навсякъде бухат каквото им падне, без да се съобразяват. Ама като няма контрол  ooooh!

# 151
Има ли някакво развитие по темата newsm78 Давам на бебо пюрета на Хип и точно се бях засилила да му въвеждам пилешко, когато попаднах на тази тема. А за другите месни пюрета на Хип да сте чували нещо?

# 152
Никакво развитие по темата няма.  Sad Препоръчвам ти да не даваш пилешко на Хип. Дай на друга марка. Аз дадох на дъщеря ми за проба веднъж, тя не го хареса, изяде няколко лъжички. После се изака и акото беше ужасно гадно миризливо, воднисто и приличащо на разстройство. Не повторих повече пилешко на Хип.  Crossing Arms От другите видове месо на Хип давам и ги харесва, особено заешкото и пуешкото.

# 153
  • в страната на чудесата
аз пък мисля, че Бенатова е все пак добър журналист. не може току така да се очерня търговкса марка, защото от Хип ще извадят един куп документи и BTV ще им плати един куп пари след едно дело... затова си има потребителски организации и граждански сдружения... спомняте ли анти-NESTLE кампанията...
вие забелязали ли сте какво пише на етикета БИО на ХИП - БИО лично гарантирано от Клаус ХИП. ми човека лично гарантира...  hahaha има ли номер на сертифициращия документ, фирмата, извършила одита и т.н.? около мен всички дават хип защото пише БИО.
детската сестра ми каза на консултацията да не давам заешко също (тя мисли, че използвам готови пюрета), защото имало дечица с обриви и проблеми.
който има село е лесен, който няма да търси приятели със село и да си купят обща пуйка, гъска, заек и т.н. сега се сещам, че може да направим партия с майките от парка. то един заек ще стигне за сума ти деца...

# 154
Аз съм от село имам плодове и зеленчуци сложени във фризера предварително, малко телешко, пилешко и агнешко но нямам заешко чудя се дали става дивото, мъжа ми от време на време излиза на лов.  newsm78

# 155
След репортажа мобилизирах всички близки и далечни роднини, че и съседите, да търсят домашни пуйка, заек и пиле, за които при това да знаят, че не са хранени със смески, а само с трева.
Не се сетих, че това може да се превърне в национална кауза на майките и да събера още желаещи - простете!
Сега очаквам някой велик журналист да направи сензация на наш гръб и с нещо друго - да речем с детските дрешки, и да търся домашна вълна и надомна плетачка #Crazy
Бенатова дали има деца?

# 156
Гадно е ,но няма оправия.И все пак си мисля че ако си го сготвя аз (кат му дойде времето) ще е по-добре от пюретата.Ама то малко е и на късмет работата.Няма начин да не се наложи поне веднъж да купиш пюре.  Rolling Eyes

# 157
Почти сигурна съм, че вече е обсъждано, но не мога да намеря темата. Става въпрос за месни пюрета приготвени от животни, тъпкани с хормони. Вчера са давали информацията по битиви
ето http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=121209

Меко казано съм ужасена! И възмутена, че като пускат такава информация за да побъркат допълнително майките не казват за коя марка пюрета става дума.

Никога не съм смятала, че пюретата са качествени независимо от марката. Ето защо синът ми никога не е ял купени пюрета, освен домашно приготвена храна. Също така не купувам никакво месо от магазините, произходът и съдържанието според мен са неясни, независимо какво е написано на етикета, а и не вярвам на контрола върху храните у нас!  #2gunfire
Да е жива и здрава баба ми, която е на 86 г. На синът ми съм давала само пилета, гледани и хранени от нея! Същото важи и за заешкото, телешкото и свинското. През живота си не съм купувала месо от магазини и не смятам да купувам и за напред. Винаги има начин да си купиш от някое село и да си напълнеш фризера за зимата, аз така практикувам и поне знам със сигурност, че не ядем 20 годишно замразено месо или такова с диоксин и какви ли не хормони!  #Crazy

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 17:54 от mama_na_vale

# 158
Аз съм давала от всички месни пюрета на Хип за над 4 месеца. За сега не съм видяла да има проблеми. Няма от къде да си набавя домашно месо, а това от магазина е пълна скръб. Избрала съм поне по малкото зло.

# 159
  • София
Винаги има начин да си купиш от някое село и да си напълнеш фризера за зимата

ами не винаги има такъв начин. като имаш баба на село, която гледа всякакви животни - има начин.
ако си жител на голям град и нямаш никакви познати на село - какво ще правиш?
аз съм търсила ЕДНА пуйка за сина ми, когато го захранвах, и далечните ми познати от Видинско, които също гледаха животни на село, едва успяха да намерят и то в третото съседно село. все по-малко хора гледат животни на село и то в такова количество, че да им остане за продажба на случайни хора. това не е начин да се снабдяваш редовно, а и да ядеш все замразено месо също не е добре.

# 160
8кщнв           
Винаги има начин да си купиш от някое село и да си напълнеш фризера за зимата

ами не винаги има такъв начин. като имаш баба на село, която гледа всякакви животни - има начин.
ако си жител на голям град и нямаш никакви познати на село - какво ще правиш?
аз съм търсила ЕДНА пуйка за сина ми, когато го захранвах, и далечните ми познати от Видинско, които също гледаха животни на село, едва успяха да намерят и то в третото съседно село. все по-малко хора гледат животни на село и то в такова количество, че да им остане за продажба на случайни хора. това не е начин да се снабдяваш редовно, а и да ядеш все замразено месо също не е добре.

Е, моята баба не гледа всякакви животни - само пилета. Но има начин, повярвай ми. Зайци купуваме от съседите, обикновено майка ми се договаря с някой човек, който гледа овце за едно агне, като храната си я носим, понеже за земите на баба ми от разни кооперации и дават доста количество смляна царевица и др. фураж, телешко пак взимаме от някой, който гледа телето за себе  си, но цялото му е много и обикновено продава половината, по същия начин и за свинското. И така и тази зима фризерът ми е пълен с всякакво месо, което наистина е екологично чисто за разлика от това в магазините. Дори да живееш в голям глад винаги можеш да отидеш до някое близко село и да се договориш с хора, които отглеждат животни. Въпрос на желание е.  Относно замразяването, да не мислиш, че го държа с години, за всеки вид месо си има срокове - пилешко - максимум 5-6 месеца, свинско - 6-7 месеца и пр. само телешкото може да се държи до 1г., но ние обикновено сме изконсумирали всичко до април-май, и въобще не смятам, че това в магазина е за предпочитане. Peace

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 11:32 от mama_na_vale

# 161
всичко това за намирането на сигурни домашнопроизведени меса звучи добре, АКО имаш поне познати на село и можеш да разчиташ, че наистина не си хранят животните със боклуци. аз не познавам никого и не бих рискувала да отида просто ей така в едно село и да кажа купувам био пиле например. така че за мен пюретата са по-сигурния вариянт от месото от магазина. препоръчайте ми някакво друго пилешко моля Grinning Little wingels и аз до сега съм дала от заешкото и пуешкото на Хип и за сега няма проблем, но ги яде от 2 седмици и не знам дали това с хормоните би се проявило толкова бързо. и също дали като евентуално има хормони в пилешкото, няма и в другите меса newsm78

# 162
Здравейте скъпи майки,

С голям интерес прочетох темата. Само за уточнение че и аз със жената ни предстои да започнем захранването на малкия.
От прочетеното до тук не видях нито един отговор в който ясно се предлага НИЕ нещо да направим, а само търсим справедливост от bTV, HIPP, вносителят на HIPP и т.н. за това предлагам.

1) Да се пусне анкета с повечето известни пюрета продавани в БГ с цел да се разбере кои са най използваните.
2) 3 или 4 най използвани примерно ( хип, ганчев сънвал... и т.н ) да се дадат на независима лаборатория като за контрол ще се даде произведено в домашни условия ( забелязах че има хора които живеят на село и може да осигурят " био " продукти ) пюре от същите съставки.
3) Да се помоли вносителят на ХИП а и на другите пюрета да ни бъдат пратени сканирани съответните сертификати на които отговарят самите пюрета ( примерно БДС ХХХХ или ISO XXXX или там каквито имат...)
4) Да се предоставят получените от лабораторията резултати на експерт по сертификация, на Химик, както и на медицинско лице с оглед да се направи коментар дали отговаря пюрето на изискванията а медицинското лице да коментира дали има някакви опасни съставки които могат да навредят в близък и дълечен план.
5) Да се обобщят резултатите и да се публикуват в форума и също така евентуално да се помоли бтв да ги публикува в сутрешния блок или друго предаване което е с висок рейтинг за да може да бъдат информирани така възможно най много хора.

Тъй като задачата е много комплексна може да помолим съдействие от предавания като Господари на Ефира или Шоуто на Слави, а не да чакаме те да правят разследването вместо нас.

Ами надявам се да не ядосам много хора, но истината трябва да излезе на яве.

готов съм да помогна с каквото мога от гр. Бургас но се надявам на по активно участие на майките от София тъй като там са лабораториите експертите и т.н..

Поздрави,

# 163
Здравейте robertn , благодаря за включването и полезните идеи. Планът Ви определено ми харесва. Предлагам да помислим върху организацията. Аз мога да се заема с точка 3), тъй като вече установих контакт с ХИП България  и те бяха много любезни сами да предложат сертификатите на вниманието ни. Така че аз мога пак да установя контакт с тях. Също мога да се включа в изпълнението на точка 4) в частта предоставяне на резултатите на медицинско лице ( мисля лекар от Детската университетска болница).
Пускането на анкета (точка 1) тук във форума мисля,че не е трудно, но аз не съм пускала, ще ми отнеме време, моля да го направи някой, който вече има опит в това.  Peace
Относно точка 2) също мога да помогна, но не ги знам тези лаборатории, някой ако има представа, или е химик, или работи нещо близко, да се включи тук.

# 164
....Little wingels и аз до сега съм дала от заешкото и пуешкото на Хип и за сега няма проблем, но ги яде от 2 седмици и не знам дали това с хормоните би се проявило толкова бързо. и също дали като евентуално има хормони в пилешкото, няма и в другите меса newsm78
cerera не се притеснявай за заешкото и пуешкото. Лекарката, която участва в репортажа на Бенатова, каза, че пилешкото най-много и телешкото са засегнати, защото на бройлерите и на телетата им дават най-много хормони за бърз растеж. Говореше за животни, които се гледат в България.  Shocked Така каза, но разбира се, човек като се усъмни веднъж, не вярва на нищо после. Така че не знам дали заешкото и пуешкото са 100% чисти.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт