Веднъж въведен глутен, не означава успешно въведен.
Симптомите за непоносимост към глутена се проявяват най-често между 1-вата и 2-рата година или между 9 и 24 месеца според различни източници.
Симптомите при деца са по-специфични.
Късното въвеждане също може да бъде рисково.
Става въпрос за възраст след 7-8 м.
Причината е, че за кратко време в менюто се включва по-голямо количество глутенова храна - на възраст 8-9 м. децата ядат повече и по-често.
Има редица съвременни изследвани по въпроса, това обяснява защо според повечето европейски педиатрични школи глутен се въвежда на 6 м.
Непоносимостта към глутена не е сериозен повод за притеснение, ако:
- няма наследствена обремененост (това е факторът с най-голяма тежест)
- възрастта е подходяща = 6 или 8 месеца (най-опасната възраст е преди 4 м.)
- се кърми по време на въвеждане на глутена
- се кърми след въвеждане на глутена
- глутенът се вклюва плавно (от храни с ниско към храни с високо съдържание на глутен)
- глутенът се предлага редовно в началото (за да се проявят евентуални проблеми)