Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 033
  • 339
  •   1
Отговори
# 180
anii_ta, благодаря за бързия и изчерпателен отговор.  bouquet

# 181
  • София
anii_ta, много ти благодаря!
може ли да помоля за пояснения?
"документите  се подават до 2 дни след изплащане на заплатите и след представяне на Декларация 1 в НАП от работодателя."
-при положение, 4е ще ми се изплати(вероятно) 1-ва заплата края на февруари - тогава ли се подават тези док.? - от работодателя в НОИ - да

-Декларация 1 в НАП за какво се отнася и пак ли в този период става  - Декларация 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване, отработени дни, дни в отпуск, дни в болничен и на база тези данни НОИ изплаща обезщетенията. Декларация 1 се носи в НАП от работодателя след изплащане на заплатите т.е след като за януари ще ви плащат края на февруари, значи и Д1 за януари се носи края на февруари

- да разбирам ли,4е трябва да си работя 2 месеца и 4ак тогава тепърва да се задвижват тези док.? - ти си ги представи при работодателя по рано, но не съм сигурна,че в НОИ ще ги приемат преди подаване на Д1 в НАП, но и дори да ги приемат няма да ги изплатят преди да е подадена Д1

"за периода 17.12.2008 г. - 04.01.2009 г. няма да ти се изплаща 50 % от обезщетението за гледане на дете."  - това ми е ясно, но дали през този период НОИ ще си ми изплати дължимото за периода 22.10 - 17.12., защото сега разбрах, 4е с4етоводителката ми още не е подала молбата за продължаване на отпуска след 315-те дни(което трябваше да да е станало на 22.10) - трябва да ти ги изплатят

От обясненията ти разбирам, 4е нищо не трябва да правя аз и да ходя ли4но по институции, а само да се надявам, 4е завися от компетентни хора. За всеки слу4ай си записах и ще се опитам да следя нещата. За тези 410 дни също ще следя какво ще ме засегне. - да, всички документи се подават от работодателя
БЛАГОДАРЯ!

# 182
  • София
Искам и аз за пореден път да попитам нещичко.То май въпроса ми е малко тъпичък ,но все пак ми е неясно.Та началото на тези 410 дни платено майчинство започва да тече от излизането в 45-дневния болничен за бременност и раждане ,нали така? От тогава ли започват да изплащат вече т.н.майчинство т.е 90% от заплатата или от раждането на бебето се изплащат тези 90% , а в 45-дневния боличен се изчислява база ,както до момента ми изплащат болничните ,в които съм от около 5 месеца?
Отпускът за бременност и раждане и съответно изплащането на обезщетението за него/90% от среднодневния осигурителен доход, но не повече от среднодневно нетното възнаграждение за същия период/  започва от излизане в болничен 45 дни преди термин. 410 дни започват да се броят от първия ден на болничния за 45 дни преди термин. В базата за месеците, в които си била в болничен ще влезе доходът, от който е изчислено обезщетението за тези болнични.

# 183
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

# 184
anii_ta  отново имам въпросче  Embarassed
Аз писах,че ще имам 12 месеца,но от тях 8 месеца съм била на 4 часов трудов договор,И сега ще имам 6 месеца преди да изляза болничен 45дена
И какво следва?
Май няма да взимам майчинство?
Ох направо  smile3511

Мила и само да добавя,че си проверявам в страницата на НОИ и пише така:
Осигурен за:
Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 21:53 от Вече жена му

# 185
  • София
anii_ta  отново имам въпросче  Embarassed
Аз писах,че ще имам 12 месеца,но от тях 8 месеца съм била на 4 часов трудов договор,И сега ще имам 6 месеца преди да изляза болничен 45дена
И какво следва?
Май няма да взимам майчинство?
Ох направо  smile3511

Мила и само да добавя,че си проверявам в страницата на НОИ и пише така:
Осигурен за:
Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица
При 8 месеца на 4-часов работен ден осигурителният ти стаж ще е 4 месеца. И 6 месеца преди болничния 45 дни преди термин стават 10 месеца. Така ли е?
След като нямаш необходимия осигурителен стаж от тези 12 месеца, но работиш няма да имаш право на обезщетение, но имаш право на неплатен отпуск поради бременност и раждане, който се зачита за осигурителен стаж и от датата, на която придобиеш 12 месечния осигурителен стаж, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска т.е около 2 месеца няма да получаваш обезщетение. При достигане на необходимия осигурителен стаж след това в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане за периода, в който си била в неплатен отпуск поради бременност и раждане за осигурителен доход за този период, се приема МРЗ.

Докато навършиш необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетението  и си в неплатен отпуск поради бременност и раждане може да получаваш помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност и раждане и месечна помощ за отглеждане на дете /разбира се, ако отговаряш на определени критерии и доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. за 2009 г./.

# 186
anii_ta  напълно те разбрах!
Вече ми е ясно.
Благодаря ти отново   bouquet

# 187
Вече ми е ясно.
Благодаря ти отново      bouquet 

Извинявам се, че се намесвам и се надявам да не те излъжа...
Ако не ползваш болничния 45 дни преди раждане, т.е. продължиш да работиш, губиш болничния за времето през което не си го ползвала, но след това обезщетението ще се изчислява не на МРЗ, а на парите, на които си се осигурявала (които може да са много над МРЗ)... Т.е. ако сега трябва да си стоиш вкъщи 2 месеца неплатен отпуск (поради липса на стаж), може да работиш още 1 месец, за който ще получиш заплата и осигуровките ти за него ще ти вдигнат обезщетението за времето, през което имаш право да го ползваш, а именно след още един месец... Малко неразбрано обясних...   ooooh!

# 188
  • София
Вече ми е ясно.
Благодаря ти отново      bouquet 

Извинявам се, че се намесвам и се надявам да не те излъжа...
Ако не ползваш болничния 45 дни преди раждане, т.е. продължиш да работиш, губиш болничния за времето през което не си го ползвала, но след това обезщетението ще се изчислява не на МРЗ, а на парите, на които си се осигурявала (които може да са много над МРЗ)... Т.е. ако сега трябва да си стоиш вкъщи 2 месеца неплатен отпуск (поради липса на стаж), може да работиш още 1 месец, за който ще получиш заплата и осигуровките ти за него ще ти вдигнат обезщетението за времето, през което имаш право да го ползваш, а именно след още един месец... Малко неразбрано обясних...   ooooh!

Peace

Така е, можеш да работиш поне още един месец. Примерно, ако термина ти е 15.03. трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин на 29.01. и базата ще ти е януари 08 - декември 08. Тогава можеш да работиш до края на февруари и да излезеш в болничен от 01.03. Така януари и февруари ще ти влезе в базата. Няма смисъл да работиш до 15 март, защото тези дни няма да влязат в базата. Този 1 месец обаче няма да се прехвърли за ползване след раждането т.е отпускът за бременност и раждане ще ти е не 410 дни, а намален с дните, които си работила преди термина.
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

# 189
а сега вече тези 12 месеца непосредствено преди теиа 45 дни ли трябва да са или си остава както преди  newsm78

# 190
Мили момичета, четете моля ви! Анита не може да отговаря персонално на всеки един на едни и същи въпроси.

Тези 12 месеца не е задължително да са непосредствено преди бременността, НО преди да излезеш в отпуск по бременност и преди 45-дневния болничен, ТРЯБВА да работиш и да си назначена на трудов договор.

Peace

# 191
Здравейте мили момичета!
Ето малко информация по новите промени, която намерих тук :

http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?p=702918#702918

Весели празници, любов и късмет на всички ! newsm10   newsm51  newsm10

# 192
Болничните ми свършиха на 10-ти декември. И сега се чудя дали да подавам документи за 315 дни или да изчакам да излезнат новите бланки за 410 дни. Дали от НОИ ще са бързи, за да направят нови бланки?

# 193
Моля ви, бихте ли отговорили моите 45 дни болничен започват от 11 януари, сега ли трябва да подавам документи за 410 дни или след като родя? И какви документи трябва да подам?
И още нещо целия декември месец съм в болнични, от фирмата този месец получих допълнително трудово възнаграждение, като 13 заплата тя ще се смятали като база за тези 410 дни ?

# 194
Inadar, първо ще подадеш болничен лист, издаден от гинеколога ти, преди въпросните 45 дни... След раждането ще ти дадат болничен лист от болницата, като изтече ще подадеш такъв от педиатъра и чак след това се подават декларациите за остатъка до 135 и съответно до 410 дни... Имаш много време до тогава...  Wink  Ако са те осигурили върху целият ти доход за декември, ще ти се смята в базата за високо платеното майчинство...

Общи условия

Активация на акаунт