Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 064
  • 339
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Да, във всяко териториално поделение на НОИ. Молбата се подава лично или чрез изрично упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице.

# 271
Здравейте!Имам един въпрос:Осигурявам се от 01.10.2008 на минимална РЗ,терминът ми е 22.04.2009,нямам друг стаж освен този.Ще получавам ли някакви обещетения изобщо като нямам 12 м.назад и колко време?Има ли смисъл да продължавам с осигуряването изобщо?Благодаря ви предварително!

# 272
  • Варна
Още веднъж благодаряяяяяяяяяяя! Hug Hug Hug

# 273
здравейте, погледнах сайта на НОИ и видях, че вече са качени новите декларации. Аз също съм в заварено положение и моите 315 дни изтичат на 09.01. Дотук разбрах,ч е трябва да подам заявление и приложение 2. На сайта виждам и някакво приложение 14, озаглавено "МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание
чл. 50, ал. 7 от КСО след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни". Въпросът ми е да не би да трябва и това приложение да попълня?

предварително благодаря.

# 274
извинявам се за горния въпрос, сега видях,ч е тази декларация е в случаите когато бащата излиза в отпуск след навършване на 6 месечна възраст

# 275
  • София
Здравейте!Имам един въпрос:Осигурявам се от 01.10.2008 на минимална РЗ,терминът ми е 22.04.2009,нямам друг стаж освен този.Ще получавам ли някакви обещетения изобщо като нямам 12 м.назад и колко време?Има ли смисъл да продължавам с осигуряването изобщо?Благодаря ви предварително!
Ако към момента на излизане в болничен за бременност и раждане си осигурена, но нямаш 12 месечен осигуителен стаж, няма да имаш право на обезщетение за бременност и раждане, но имаш право на неплатен отпуск за бременност и раждане, който се зачита за осигурителен стаж и  и от датата, на която придобиеш необходимия осигурителен стаж от 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години.  Докато навършиш необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетението и си в неплатен отпуск поради бременност и раждане можеш да получаваш  помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност и раждане и месечна помощ за отглеждане на дете /разбира се, ако отговаряш на определени критерии и доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. за 2009 г./
При достигане на необходимия осигурителен стаж след това в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане за периода, в който сте били в неплатен отпуск поради бременност и раждане за осигурителен доход за този период, се приема среднодневният размер на МРЗ за страната.
След като термина ти е 22.04 трябва да излезеш в болничен на 08.03.09. Ще имаш 5 месеца осигурителен стаж и обезщетение ще за започне да ти се изплаща след 7 месеца. Ако искаш да получаваш 2 години обезщетение за гледане на дете продължи да се осигуряваш. В противен случай можеш да получавша само 1 година помощ от ДСП в размер на 100 лв., а ако се осигуряваш можеш да ги съчетаеш и двете.
Обезщетението за бременност и раждане не може да е по малко от МРЗ.

# 276
anii_ta  преди няколко въпроса те попитах нещо, но сигурно не си го забелязала. Ще се радвам ако дадеш някаква светлина в тунела.
Предварително ти благодаря  bouquet

# 277
  • София
anii_ta  здравей. А по моя въпрос можеш ли да дадеш някакъв отговор.
Предварително ти благодаря  bouquet
Ако нямаш никакъв осигурителен стаж и не работиш към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин можеш да получаваш единствено помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност, тя се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин. Тя е в размер на 150 лв. И другата помощ е месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година, размера и е 100 лв. Като за да ги получаваш трябва доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв.

# 278
anii_ta  значи ако продължа да работя до излизането ми в 45 дневния болничен няма да получавам никакви  помощи или болнични. А и моя мъж го осигуряват на 600лв но ние нямаме брак.  Вече тотално се обърках  Sad

# 279
  • София
anii_ta  значи ако продължа да работя до излизането ми в 45 дневния болничен няма да получавам никакви  помощи или болнични. А и моя мъж го осигуряват на 600лв но ние нямаме брак.  Вече тотално се обърках  Sad
В момента работиш ли? И колко осигурителен стаж имаш? Кога ти е термина? Не видях конкретен въпрос, видях че си завършила гимназия. За това предположих че нямаш осигурителен стаж и не работиш и дадох такъв отговор.
Давайте по точна информация, в противен случай може да стане объркване, вие питате за едно аз отговарям за друго  Hug

# 280
anii_ta Първо ти благодаря, че ми обръщаш внимание    bouquet
Ами започнах работа веднага след като завърших, (което съвпада и с забременяването ми) първият месец бях пробно, и сега ми се връзват към 4 месеца осигуровки в/у 450лв. А термина ми е на 25.04.2009г

# 281
  • София
anii_ta Първо ти благодаря, че ми обръщаш внимание    bouquet
Ами започнах работа веднага след като завърших, (което съвпада и с забременяването ми) първият месец бях пробно, и сега ми се връзват към 4 месеца осигуровки в/у 450лв. А термина ми е на 25.04.2009г
Приятно ми да помагам с каквото мога  Hug
В такъв случай виж този отговор. Единствената разлика е, че при теб може да има малко повече месеци в осигуряване, но принципа е един и същ.
Ако към момента на излизане в болничен за бременност и раждане си осигурена, но нямаш 12 месечен осигуителен стаж, няма да имаш право на обезщетение за бременност и раждане, но имаш право на неплатен отпуск за бременност и раждане, който се зачита за осигурителен стаж и  и от датата, на която придобиеш необходимия осигурителен стаж от 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години.  Докато навършиш необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетението и си в неплатен отпуск поради бременност и раждане можеш да получаваш  помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност и раждане и месечна помощ за отглеждане на дете /разбира се, ако отговаряш на определени критерии и доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. за 2009 г./
При достигане на необходимия осигурителен стаж след това в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане за периода, в който сте били в неплатен отпуск поради бременност и раждане за осигурителен доход за този период, се приема среднодневният размер на МРЗ за страната.
След като термина ти е 22.04 трябва да излезеш в болничен на 08.03.09. Ще имаш 5 месеца осигурителен стаж и обезщетение ще за започне да ти се изплаща след 7 месеца. Ако искаш да получаваш 2 години обезщетение за гледане на дете продължи да се осигуряваш. В противен случай можеш да получавша само 1 година помощ от ДСП в размер на 100 лв., а ако се осигуряваш можеш да ги съчетаеш и двете.
Обезщетението за бременност и раждане не може да е по малко от МРЗ.
Успех!

# 282
anii_ta  Благодаря ти много.  Но в крайна сметка ние младите майки сме прецакани  Sad Аз за това птах има ли някакво развитие по въпроса за заварено положение на бременните към 2008г.  А и според мен е най-правилно за туко що завършилите и студентките да има по-малък прериод на осигуряване ( да е както преди 6м на 9м.), но само за тях.

# 283
Искам и аз да попитам нещо.Термина ми е 15.05.От 11.2008. се осигурявам на 1000лв.Преди това имам стаж 1г.3м.,но това е преди 3години.Колко време ще полу4авам-9м. или 1г. и каква сума на месец(ако не то4но,то поне ориентировъ4но).Предварително ви благодаря!

laysi ,за редовните се студентки се реши да взимат 240 лв.

Има вариант да добиеш стажа докато си в болничен.Ти колко стаж ще имаш до излизането в 45 дневен болничен?

Ne moga da  povqrvam,  dosega misleh ot kade da vzema pari na zaem za  po-visoki osigurovki za 6 meseca nazad a sega 6te mislq za godina  V tazi Balgariq nemoje da ti stane sku4no  
I o6e ne6to razbiha me4tite na  vsi4ki 6matki kato men koito gi osigurqvat na min. zaplata a sa sviknali da vzimat pove4e.
Tova ve4e e varha
Da vi se vra6ta
Uspeh na vsi4ki maiki

# 284
Ами те заради такива като теб направиха закона такъв - за да няма фиктивни договори
И като се осигуряваш на минимума, колко искаш - максимума ли
 #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт