Фотография - 30-та тема

• 32 578
  • 541
  •   1
Отговори
# 435
...18-200mm VR AF-S DX 3.5-5.6G IF-ED и
50mm f1.4 D AF
Първия съм го пробвала и много ми харесва и определено ще си го купя със следващото боди (D300), но той покрива тези които имам вече.
Втория не съм го пробвала, и искам мнение дали си заслужава. Искам и ги и двата ама не мога да реша кой да купя първо.
И вторият много ще ти хареса  Joy Но и той покрива това, което имаш - вече говорим за качество. И за цена, 18-200 е двойно по-скъп.
Какво снимаш най-често? Като правиш снимки какъв обектив ти липсва?

Някоя от вас да има телефона на Кукла?
Вече го имам, мерси  Heart Eyes Hug

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 08:54 от geminarius

# 436
Джем - виж в подписа на Кукла - май имаше линка за магазина; там предполагам ще има телефони или адрес.

Бухтичка - аз не съм специалист и почти не обработвам моите. Поиграй си малко: най-общо - увеличи им контраста, погледни Saturation, направи копие на лейъра със снимката и опитай да изсветлиш втория слой (Screen - като променяш процента). Може да изсветлиш само определени участъци; погледни някой урок - има много в началото на Фотошопската тема. Или пусни снимката във групата за обработки във Фликр - http://www.flickr.com/groups/747640@N24/.

Троли - вземи си 50мм - снимаш детето; много е светлочувствителен; ще ти е полезен и навън и вътре в Лондонската тъмница. А гледала ли си прословутия портретен 85мм на Никон?  Mr. Green

Мерси за съчувствието за обективчето; няма да го бъде. Калина, мерси за телефона; не съм звъняла. Намерих разни хора в Пловдив; млякото е засъхнало; не мърда изобщо. Накараха ме да го изкъпя основно Crazy, но не помогна. Може би ако го бях измила още на летището щеще да има шанс. Но как да ми хрумне да го намокря още???

# 437
Мишолина, знам, че има много уроци за фотошоп и точно заради това се обърквам, не мога да намеря какво точно ми трябва. Благодаря много за поканата за групата  bouquet
Всъщност аз от доста време се опитвам да ги направя тези снимки. Първия път не ми се получиха, пробвах да ги обработвам, но не ми хареса как се получаваше и за по-лесно реших да направя нови Mr. Green Та вчера ми беше втората фотосесия, определено е по-добър резултата, но гледам, че днес е по-светло навън и мисля да потретя, пък дано се получи каквото искам.

# 438
Мишолина, знам, че има много уроци за фотошоп и точно заради това се обърквам, не мога да намеря какво точно ми трябва. Благодаря много за поканата за групата  bouquet
Всъщност аз от доста време се опитвам да ги направя тези снимки. Първия път не ми се получиха, пробвах да ги обработвам, но не ми хареса как се получаваше и за по-лесно реших да направя нови Mr. Green Та вчера ми беше втората фотосесия, определено е по-добър резултата, но гледам, че днес е по-светло навън и мисля да потретя, пък дано се получи каквото искам.

A ! Ей такова отношение много ме кефи !!! БРаво Simple Smile

Колко по-хубаво да се отдели време за снимки. тъкмо ще се научиш повече.
Аз също не съм от шопещите, (от 1 месец заради книгата работя с 3 функции). ако искаш, дай снимките, да видим какво може да се направи, и който иска да обясни какви прости корекции са подходящи.
Защото освен да знаеш функциите на ФШ,трябва да имаш и усет къде какви корекции са нужни, аз например такъв усет нЕмам Confused

# 439
Имам нужда от бърз съвет. Направих малко снимки, но се чудя кои са по-добри.
Първите са правени с баланс на бялото за tungsten light и на мен на дисплея на фотоапарата ми изглеждаха прекалено студени. На компютъра ми се струват малко по-добре, цветът на детето ми се струва по-реален.
Една примерна

Другите ги правих с баланс на бялото за дневна светлина, те пък станаха жълти. Но въпреки това като че ли ми изглеждат по-добре. Най-вероятно ще трябва да се пипнат малко с фотошоп.
И от тези една примерна

Въпросът ми е коя от двете е по-добре или да пробвам по някакъв друг начин докато още има светлина?

Едит: Нащраках още, този път с баланс на бялото custom. Като че ли се получиха малко по-добре - http://flickr.com/photos/12456145@N04/3120284890/
Поне аз като ги гледам трите наредени една до друга последната ми изглежда най-добре цветово.

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 11:11 от Бухтичка

# 440
  • София
Джем, аз би трябвало да мога на 29-ти  Grinning Утре заминавам извън София и по план трябва да се върна на 26 или 27-ми. Ще се радвам най-накрая да успеем да се съберем  Hug

Бухтич, последната  Peace

# 441
  • Анкх-Морпорк
Бухтичка, има няколко начина да оправиш баланса на бялото.
Най-лесно е, ако си снимала нещо сиво (затова картини се снимат със сива карта)
Отваряш Levels ili Curves (от Image/Adjustment...) и в диалоговото поле има една сива пипета. Кликваш на пипетата, а после с нея кливаш някъде по сивото в картинката. Сивото става сиво, а останалото се намества като цветност. Ако не си уцелила, отказваш се и айде пак. Може да кликваш и някъде в сенките. Като ти хареса резултатът, спираш.
Друг вариант - от същите две диалогови полета - кликваш на авто. Понякогоа става, понякога не става. Методът с пипетката е по-интелигентен и правилен, но понякога пък нямаш сиво, а авто-то ти решава проблема.
Трети вариант, за напреднали - от полето Levels избираш не трите канала заедно, а всеки един по отделно и местиш плъзгачите долу. Картинката става по-синя, по-червена... Общото правило е да преместиш плъзгачите така, че да са в началото и края на хистограмата. Като го направиш за трите канала, цветът се неутрализира като цяло.
От Curves също може да пипаш канал по канал, но трябва много да си играеш, докато нацелиш, а и да си наясно какво правиш. На всичко отгоре в RGB цвят всичко е наопаки - червено и зелено дават... жълто Simple Smile
Но не пречи да си играеш, за да добиваш опит.
Има една команда Color Balance, която изглежда много лесна и логична, но не бива да се пипа за оправяне на белия баланс, защото тя прави сивото цветно, и така унищожава неутралите. Ако си направиш една проста схемичка, с червено, зелено, жълто, синьо и сиво квадратче и си поиграеш с тази команда, ще видиш как работи - ще оцвети сивото, а няма да промени цвета на другите квадрати. Пък когато ни е избягал белия баланс, ние точно към правилното сиво се стремим, т.е. - така да пипнем посинялото или пожълтялото, че да го върнем към сиво.
Май се уплетох в мисли, ама запомни - levels i Curves - и си играй с тях.

# 442
Най-лесно се оправя баланса, ако се снима в роу режим. Там има опция за оправяне на температурата и оттам най-лесно се регулира.
Ако е в джипег, тогава се пипа баланса на цветовете (казвам ги на български, щото моята фотошопска версия е на немски).
Бухтичка, препоръчвам ти да снимаш в роу за начало, докато усетиш кое как става. След време можеш да се върнеш пак на джипег.

# 443
Джем, аз би трябвало да мога на 29-ти  Grinning Утре заминавам извън София и по план трябва да се върна на 26 или 27-ми. Ще се радвам най-накрая да успеем да се съберем  Hug
Леле, толкова се радвам!!!  Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Joy Joy Joy

Айде... Линда, Фрида, Калина, Луиза, Кукла, Дамаянти, Лулуто... обаждайте се и вие Simple Smile

# 444
firebird , това с levels е едно от единствените неща, които правя на фотошоп Laughing И точно така се опитвах да оправя снимките от вчера, но не постигнах задоволителен резултат. Чакам сега малката да заспи и ще пробвам с днешните.

Вечерница, щракнах няколко и в роу, но досега изобщо не съм работила с такива. Ще видя дали ще мога да направя нещо и с тях. Но доста бавно снимаше, постоянно ми даваше бизи и доста кадри изпуснах.

# 445
Има една команда Color Balance, която изглежда много лесна и логична, но не бива да се пипа за оправяне на белия баланс, защото тя прави сивото цветно, и така унищожава неутралите. Ако си направиш една проста схемичка, с червено, зелено, жълто, синьо и сиво квадратче и си поиграеш с тази команда, ще видиш как работи - ще оцвети сивото, а няма да промени цвета на другите квадрати. Пък когато ни е избягал белия баланс, ние точно към правилното сиво се стремим, т.е. - така да пипнем посинялото или пожълтялото, че да го върнем към сиво.
О, това не го знаех! Благодаря много!  Hug

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 10:57 от Maktub

# 446
Избрах една снимка и я пооправих със софтуера, който беше към апарата, че там има по-малко неща и по-лесно се ориентирам. Проблемът ми е, че после давам да се конвертира и да се запази снимката, но като си я отворя да я видя в експлоръра цветовете са доста по-зле. Качих я във фликр - http://www.flickr.com/photos/12456145@N04/3119788727/, там изглежда почти както ми е на софтуера.
Четох по-назад в темата, че за печат било по-удачно да е в Adobe RGB снимката. Записах я и така, какво мога да очаквам на хартия?
И на последно място ако има някой от Варна може ли да ме посъветва къде да си разпечатам снимките, защото отдавна не съм го правила? Гледала съм само снимки изкарани в Кодак и качеството им е ужасно.

# 447
Купих си  Nikon 50mm f1.4 D AF, надявам се да прави по добри снимки.

Цитат
И вторият много ще ти хареса  35 Но и той покрива това, което имаш - вече говорим за качество. И за цена, 18-200 е двойно по-скъп.
Какво снимаш най-често? Като правиш снимки какъв обектив ти липсва?
Снимам сега най-вече сина ми, но не ми харесват вече снимките които стават с това което имам, а и искам да се понауча малко на студийна фотография.

Цитат
Троли - вземи си 50мм - снимаш детето; много е светлочувствителен; ще ти е полезен и навън и вътре в Лондонската тъмница. А гледала ли си прословутия портретен 85мм на Никон?
Купих си го дано да е толкова хубав колкото очаквам, за 85мм дядо Коледа каза да не ставам много нахална и да се придържам към бюджета.

# 448
Бухтичка, можеш да отпечаташ снимките в artscow.com много добре стават, а и излизат доста изгодно Peace

# 449
Бухтичка, можеш да отпечаташ снимките в artscow.com много добре стават, а и излизат доста изгодно Peace
Нямам време, трябват ми за Коледа. Но ще го имам предвид за по-нататък, благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт