Буквата "р"

• 6 979
  • 59
  •   1
Отговори
# 30
  Големият ми син каза "р" седмица преди да навърши 5 годинки, а малкия прави опити още сега на 3 и половина.

# 31
Това с късата юздичка може и да има някаква връзка. ...
Има, потвърдиха ни го специалисти. Тогава въпросното "р" е т.нар. "френско", точно като при моя син.

# 32
  • Sofia
На две годинки беше като каза "Р".

# 33
И моят юнак не може още,ама то и аз не мога Embarassed

# 34
  • Sofia
Ние септември навършихме 5 , и от 2 мес. се опитва да казва "р". Напредъка е невероятен  Laughing.Казва го все по-добре и по-добре, само че вече зачна да замества думи с "л" с "р" .Постоянно повтарям, че не може да казва "риса" - на  лиса, и др. такива. Ще свикне.Сега много се кефи на себе си  Laughing.
 Интересното е ,че се научи като постоянно изговаряхме думи в които има буквата "р". Наблягахме на нея, и резултата е на лице.
 Племенника на мъжа ми започна да казва "р " преди 1-ви клас, като и до сега го казва малко френско.
 Аз самат също до 7 год. не можех да го казвам, а сега го изговарям перфектно.Така че ,според мен, до 6 год. няма проблем.

# 35
  • Бургас
И Тери не казва"р".Има моменти когато ми се чува точно и ясно че я казва,но при следващото изречение пак звучи на френски.

# 36
Моята дъщеря даже и на френски не ще да го каже - или го изпуска или го заменя с "ль".

# 37
 Моят син е на 3 г. и 3 м. и вместо "р" казва "л", но не мисля, че това на тази възраст е повод за притеснение.

# 38
      Намесвам се в темата, за да споделя личен опит. Аз започнах да произнасям звука "Р" малко след като навърших 4 години. Ясно си спомням как вместо "риба" изговарях "либа" и т. н. Вероятно е въпрос на време децата да преодолеят този звук. Ако не - логопед.   

# 39
Моята дъщеря е на 4.
Казва "Р" когато си иска, понякога умишлено натъртва на него, но като цяло си говори с "Л", за по-лесно. Wink

# 40
  • София, център
Дъщеря ми започва да казва "р" преди има няма 4 месеца.

# 41
И моя, малкия, вече почти на четири не може да казва "Р".  Сестра му на тази възраст нямаше проблем с "Р"-то и аз естествено започвам да се притеснявам. 
Някой спомня ли си, в едно от предаванията, мисля че беше Мюзик айдъл, едната от участничките казваше френско "Р" и когато я консултираха с логопед, показаха една техника, с която се постигаше изговарянето на стандартното за нас "Р"?

# 42
Да, спомням си. Техниката беше следната: продължително изговаряне на буквата "т", като под езичето се поставя пръста, като се движи наляво и надясно, така, че езика да "трепери" и да се изговаря буквата "р". Незнам дали го обясних правилно и дано да ви помогне. Опитайте и пишете дали се е получило.

# 43
Да, спомням си. Техниката беше следната: продължително изговаряне на буквата "т", като под езичето се поставя пръста, като се движи наляво и надясно, така, че езика да "трепери" и да се изговаря буквата "р". Незнам дали го обясних правилно и дано да ви помогне. Опитайте и пишете дали се е получило.

# 44
Моята дъщеря от 2 седмици казва "р" и то доста добре,но сега пък и "л"-то и е "р".Ще се научат!

Общи условия

Активация на акаунт