Отговори
# 90
  • София
Кюбит, извини ме, но ще се включа и аз към питащите. Според теб задължително ли е дисплазията да се дължи на наличие на HPV? Това ли е единствената причина, за да се получи дисплазия, знам че си изчела много информация по този въпрос? Питам, защото ми препоръчват, ако първата цитонамазка след конизацията ми е добра да направя и HPV тест (до сега не съм правила) и ако е отрицателен да си сложа ваксината, а на мен изобщо не ми се иска. Моята си лекарка (не ме е оперирала тя) е твърдо против ваксината като цяло, а не конкретно за моя случай и ме съветва изобщо да не я слагам.

# 91
buni,без да претендирам да съм компетентна- от това, което съм чела, чула, а и по себе си съдя, не е задължително да се получи дисплазия само от HPV.При мене тя се е получила вследствие на запушена мастна жлеза, която е трябвало да бъде обгорена и по този начин унищожена, а тя си е седяла кротко 15 години.

# 92
  • София
buni,без да претендирам да съм компетентна- от това, което съм чела, чула, а и по себе си съдя, не е задължително да се получи дисплазия само от HPV.При мене тя се е получила вследствие на запушена мастна жлеза, която е трябвало да бъде обгорена и по този начин унищожена, а тя си е седяла кротко 15 години.

Добре де,  там /върху шийката/ има ли мастни жлези?  newsm78

# 93
Значи запушването не е било точно на матката.При колпоскоп се е виждало, че е на лява устна.Но с годините на изчакване е проникнало навътре.

# 94
Здравейте,
аз ще си повторя една от питанките-имала ли е  някоя от вас  болки ниско долу или дискомфорт или тежест и пр. неразположения? (говоря за болки, които например са ви накарали да идете на лекар и впоследствие сте се добили с тези диагнози..т.е. може ли болката да е симптом в случая?)

# 95
  • София
Здравейте отново!
За съжаление свободни часове за консултация при проф.Карагьозов има чак през месец февруари, а не мога да чакам толкова. Така, че ще отида в четвъртък и дано ме приеме без час. Не се съмнявам в компетентността му, ама ми е притеснено и май си намирам допълнителни поводи да се притеснявам Sad
Ива, благодаря ти за отговора. Четох как са се развили твоите изследвания и ужасно съжалявам Sad Но, ако имаш нужда от нещо, докато си в София кажи или по-точно пиши. Така или иначе след 19-ти съм в почивка и ще се радвам, ако мога да ти помогна с нещо Hug

# 96
При мен нямаш никакви болки или нещо подобно. По принцип дисплазията няма някакви симптоми. Открива се при преглед-с цитонамазка-затова се препоръчва това да се прави редовно. Ако имаш друга инфекция, течение, гъбички, това може да свали имунитета ти на локалното място и да съдейства за развитието на HPV, ако примерно си заразена с него. Ако имунната система работи добре, организмът сам се избавя от този вирус. Ето защо е важно и разните възпаления и други такива подобни, да се лекуват.

# 97
mary4, последните два месеца преди да открия, че имам дисплазия при свиване или сядане на нисък стол съм чуствала тъпа болка ниско долу.Даже не болка, а усещане.Понякога същото усещане съм получавала за кратко в легнало състояние.
essy70, когато за първи път отидох на преглед при професора, аз също нямах записан час..Иди първо на регистратурата на 2-я етаж, плати си прегледа и чакай.Няма да те върнат.

# 98
Хмм за болките какво да кажа,аз като се замисля то през последните години аз все си ги имам.Не постоянно,но е имало случаи в които както се движа по улиците,получавах много остри болки ниско долу и чак съм се превивала на две.Можете да си представите каква  гледка съм била,вървейки спокойно и изведнъж едва ли не падам на земята.Траят по няколко минути и после отшумява , а на моменти остава неприятно усещане като тежест.Аз съм с диагноза още от първата операция-поликистозни яйчници,нещо вече доста често срещано.И винаги с това съм си обяснявала болките.Болките се появиха след първата операция още,но със следващите се зачестиха и увеличиха.
alpha_beta   аз съм пила Примулут нор,но само един ми се наложи,защото точно тогава заминавахме на море.Знам за него,но както казах не ми се иска да си вкарвам още химии.Ще изчакам ,пък ако трябва ще отложа прегледа,и аз незнам ще видя какво ще се случи.

# 99
essy70 и без да имаш час ще те приеме, но ще почакаш малко повече  Laughing
успех ти пожелавам и после сподели с нас  Peace

# 100
Иве,понеже не ми дойде месец и половина след конизацията,отидох на гинеколог и ми дадоха да пия Утрогестан/прогестерон/,така ми дойде.После проблем не съм имала,освен,че цикъла ми се скъси леко.Иначе и аз имам болки ниско долу,едно като тежест усещам,а понякога и остра болка,все едно игла ме боде,по шийката на матката.

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 14:44 от ДесиХ2

# 101
Деси ами сигурно ще рискувам да се надявам че няма да ми дойде до петък,пък ще питам затова лекарство,поне после да го пия като мина прегледа.Сега на 20 ще стане месец от конизацията и наистина вече се притеснявам,още повече и конци не са почнали да падат.А за тях питах гинеколога и той каза че ще ги изчистя,но кога  newsm78.Незнам трябва ли и за това да се притеснявам вече и да се обадя да питам.

# 102
Добро утро!  Hug

buni и mary4, Мая и olive19 са отговорили изчерпателно.  Peace
Повтарям ги:
Дисплазията не винаги се причинява от ЧПВ. buni, ако си над 26 години, не бих ти препоръчвала да се ваксинираш. Няма достатъчно данни за това колко е безопасна ваксината при по-възрастни жени.
Няма симптоми, който да сочат към дисплазия. Отиваш на преглед (!!!цитонамзка и колпоскоп!!!) и бум... За това поне веднъж годишно трябва да се прави. Ако има болка, то тя е причинена от друг фактор, който може да е или да не е свързан с дисплазията.

ДесиХ2, тази болка, за която пишеше по време на цикъла ли я имаш? Това, което описваш го усещам/имам всеки месец, но при мен със сигурност е болезнена овулация.

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 15:46 от Кюбит

# 103
Кюбит, извини ме, но ще се включа и аз към питащите. Според теб задължително ли е дисплазията да се дължи на наличие на HPV? Това ли е единствената причина, за да се получи дисплазия, знам че си изчела много информация по този въпрос? Питам, защото ми препоръчват, ако първата цитонамазка след конизацията ми е добра да направя и HPV тест (до сега не съм правила) и ако е отрицателен да си сложа ваксината, а на мен изобщо не ми се иска. Моята си лекарка (не ме е оперирала тя) е твърдо против ваксината като цяло, а не конкретно за моя случай и ме съветва изобщо да не я слагам.

Не , не е задължително, да се дължи на ХПВ вирус, на мен ми казаха, че може и в следствие на стрес, аз го нямам този вирус в организма и аз съм сигурна, точно кога ми се е случило, т.е  за силния стрес, за който говорят лекарите!

Моята дисплазия не я откриха с цитонамазка, защото цитонамазката ми беше отлична, ходех през 3 месеца на гинеколог по повод на тъпа болка, която имах отдясно ниско долу , ходих при много гинеколози, никой нищо не виждаше, всички ми беше ок ,цитонамазки все 2-ра група! Докато не ми препоръчаха Карагъозов, е цитонамазка отново отлична, но.... още на първия преглед с колпоскопа, той видя видоизменени клетки и веднага ми взе биопсия, и вече биопсията показа 2-3 степен дисплазия, да парадокс, но беше факт! Колкото до болката, при мен тя беше нещо като предсказател и ме караше, да търся проблема до край без да се отказвам, въпреки, че доктора ми каза, че дисплазията и като цяло този тип промени в матката не водят след себи си до някакви болки! Просто при мен тази болка ми беше подсказала, че има проблем и да търся източника за нея, нищо ,че всички казваха, че ми няма нищо, и както ми нямаше нищо, откриха проблем !

# 104
ДесиХ2, тази болка, за която пишеше по време на цикъла ли я имаш? Това, което описваш го усещам/имам всеки месец, но при мен със сигурност е болезнена овулация.
Имам я в различно от овулацията време,появи се,горе-долу,когато ми откриха проблема с раничката.Никога досега не съм имала подобно усещане на тежест и тъпа болка.Може да не е причинена от дисплазията,разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт