Отговори
# 135
Добро утро момичета,
незнам дали сте чули по новините тази сутрин,че закриват клиниката по химиотерапия към Националната болница и я превръщат във вътрешно отделение.Научни сътрудници стават обикновени лекари.Загубват статута си на обучаващи,което означава че от тук нататък всички  бъдещи специалисти, няма да преминават обучение от там.
Утре сутрин ще има протест в 9 ч. в защита на клиниката,нека ги подкрепим .Всеки има право на избор,но липсата на възможност за лечение застрашава всички онкоболни.
Лек и спорен ден.

# 136
  • София
Leena, аз бях с твоята диагноза, ПАП 1, чиста микробиология, на колпоскоп - атипични промени и резултат от биопсията - лека дисплазия и хроничен възпалителен процес. Пиша ти това, защото лекарите, с които се консултирах аз относно моето лечение бяха твърдо за конизация с ел.бримка и абсолютно изключваха горенето като терапия, след като има дисплазия. Конизираха ме и хистологията беше умерена дисплазия и паракератоза - външният слой е бил с лека дисплазия, но навътре е вече умерена - това е следващата степен (поне така ми обясниха докторите). Не зная дали моето лечение е правилно, но просто си направи консултация с още един специалист - онколог за твое спокойствие.
Кюбит, извини ме, че пак ще те питам (дано не ти досадя), но от материалите, които ти четеш, смяташ ли, че дисплазията задължително е предизвикана от наличие на HPV в организма?
Ивенце, стискам палци майка ти да се прибере при теб и да си изкарате чудесни празници.

# 137
.
Кюбит, извини ме, че пак ще те питам (дано не ти досадя), но от материалите, които ти четеш, смяташ ли, че дисплазията задължително е предизвикана от наличие на HPV в организма?

Не съм Кюбит,но да си кажа,че не е задължително.

# 138
  • София
Аз имах дислазия, но нямам наличие на високорисков HPV т.е. не е задължително.

# 139
  • София
Деси и Смехорана, много ви благодаря   bouquet. Ще обясня защо се интересувам. Преди конизацията не правих HPV тест. Сега лекарката, която ме оперира ми обяснява, че ако контролната цитонамазка три месеца след операцията е добра, ще пуснем и HPV тест и ако е отрицателен трябва да си сложа ваксината, за да съм защитена  newsm78. Е да де, но аз като не съм сигурна дали дисплазията ми е предизвикана от вируса, а и след консултация с лекар (на който имам пълно доверие, но не е онколог - тя е против ваксината изобщо, тъй като не е убедена в положителното й действие) нещо хич не съм убедена в нуждата на тази ваксина и дали тя ще ме защити по някакъв начин изобщо  - на 32 год. съм. Вие мислите ли по този въпрос?

# 140
buni, какво означава колнизация с ел. бримка, това някакво изрязване на тъканта ли е, в смисъл като обикновенната коницазия ли е? Знаеш ли дали после ще има проблеми със забременяването. Разбрах че може и с някакво лекарство да се маже. На някой правили ли са по този начин? Най - голямото ми притеснение е дали ще може да забременея и износя бебето после, в интерес на истината въобще не се притеснявам за мене си, но толкова много искаме бебче......  Cry
Само да вметна за хората, които се притесняват от какво се е получило. Днес говорих с една приятелка гениколожка, каза ми че това може би се е получило от спонтанния аборт. Доколкото разбрах възможно е епител от вътрешността на матката да излезе навън и да измени клетките.

# 141
Мислила съм  и  не бих си сложила ваксина.

# 142
  • София
На мен лекарят ми ми предложи ваксина след като видя, че HPV теста е отрицателен и тогава се съгласих, но се разрових в нета и прочетох много страшни неща за въпросната ваксина и се отказах. След всичко прочетено мисля, че някой развива голям бизнес с тази ваксина, може и да греша...

# 143
  • София
Leena, конизацията с ел. бримка е възможно най-щадящият метод за конизация. Изрязва се с ел.нож (така ми го обясни лекарката)  малко парченце във формата на конус от шийката на матката и всъщност се отстранява тъканта с дисплазията. След това, това парченце се изследва хистологично, за да се провери дали са му чисти ръбовете - по-точно дали е изрязано до здраво. Манипулацията не е болезнена или страшна, на мен ми я правиха с местна упойка, локална - Лидокаин, цялата процедура е 20 минути, аз си тръгнах два часа след конизацията  Hug. Няма проблем да забременееш после и да си износиш бебчето (и мен ме интересуваше това), просто не съм наясно какъв точно период трябва да се изчака.

Смехорана, a ти конизирана ли си? Ако си с конизация HPV теста преди конизацията ли го прави и тогава ли ти излезна този отрицателен резултат? Относно разсъжденията ти за бизнеса с ваксината, за съжаление и аз смятам, че си права  Tired.

# 144
Leena, конизацията с ел. бримка е възможно най-щадящият метод за конизация. Изрязва се с ел.нож (така ми го обясни лекарката) 
....просто не съм наясно какъв точно период трябва да се изчака.
Уреда е точно с формата на примка:

http://www.uptodate.com/online/content/images/gyne_pix/LLETZ_procedure.jpg

На мен ми казаха да чакам 6м.след операцията ,за бременност.През това време правих контролни цитонамазки на всеки 3м.

# 145
  • София
Somebody, писах, че е 35 лв., защото в четвъртък бях на преглед при него. Платих 35лв. и прегледът включваше колпоскоп(освен да е трябвало да доплатя, но нищо не ми казаха за доплащане?). За цитонамазка каза, че няма нужда и  потвърди, това което моят лекар каза, че трябвало нещо(не е раничка, а някакъв по-голям участък, който се е получил вследсвие на раждането) да се обгори с лазер. Каза ми и че не е редно да се тестваме за ЧПВ без други симптоми, защото по този начин, както е при мен само се притесняваме. За ваксината, която ми направи моя доктор ми каза, че е било безпредметно - нито ще помогне, нито ще навреди - само съм си дала парите.

# 146
buni, какво означава колнизация с ел. бримка, това някакво изрязване на тъканта ли е, в смисъл като обикновенната коницазия ли е? Знаеш ли дали после ще има проблеми със забременяването. Разбрах че може и с някакво лекарство да се маже. На някой правили ли са по този начин? Най - голямото ми притеснение е дали ще може да забременея и износя бебето после, в интерес на истината въобще не се притеснявам за мене си, но толкова много искаме бебче......  Cry

Конизацията с ел. примка е по-щадяща, откъм рязане, но не чак толкова надеждна колкото рязането със скалпел!

Eй ме, нагледния пример   бременна  след след конизация, правена  юни 2006г, и по препоръка на професора, чаках 2 год, за да започнем с опитите, въпреки, че чета повечето лекари казват, че няма проблеми и да се изчака само 6мес., но на мен ми бе обяснено, ча за такъв кратък период шийката не може напълно да възтанови здравината и еластичността си!  Забременях без никакъв проблем от първия опит, не съм вярвала, че толкова лесно ще стане, но е факт! Засега нямам проблем с износването, гледат ми всеки месец шийката,не ми се налага серклаж за момента т.е освен преглед с ехограф, задължително имам и вагинален преглед, където опипват шийката да чукна на дърво за момента държи, дори ми казаха, че при мен при всички положения няма да ми се наложи секцио, а ще си раждам нормално, разбира се , ако не излезе някоя непредвидена ситуация!Като маратонец всеки ден вървя доста и не се притеснявам, че няма да мога да износя бебето, пък и лекаря си ми каза, да продължавам да си ходя по много нищо ,че съм с конизация!

При всеки си е индивидуално, но за забременяването след конизация няма никакъв проблем!

# 147
Здравейте момичета!

Leena и аз съм с подобен на твоя резулат. Перфектна цитомазка и микробиология, но на колпоскопа доктора видя съмнителен участък, последва биопсия с резултат ЦИН 2.  Следващата стъпка е конизация. Ходих и при проф. Карагьозов да чуя и неговото мнение, което е същото. Четох 4е някой питаше за това какво включва прегледа при проф. Карагьозов за 35 лева - прегледа включва колпоскопия също.

Аз също не бих се ваксинирала.  Peace Много е нова тази ваксина все още..... Моят доктор е също против ваксирането

Момичета да се консултирам с вас, заминавам за чужбина за около 2 седмици след нова година, докторите ми казаха за конизацията да се обадя началото на януари и да се направи след като ми свърши цикъла. По принцип цикъла ми е супер точен и лек (около 4 до 5 дни макс), но аз няма да съм в БГ като ми приключи, та ако се забавя с около 1 седмица до 10 дни дали ще има проблем? Или да чакам следващия цикъл?   newsm78

# 148
  • София
Смехорана, a ти конизирана ли си? Ако си с конизация HPV теста преди конизацията ли го прави и тогава ли ти излезна този отрицателен резултат? Относно разсъжденията ти за бизнеса с ваксината, за съжаление и аз смятам, че си права  Tired.
С конизация от юни тази година съм.
Рязаха ме със скалпел, понеже не се бях сетила да попитам в "Св.София" (бившата Тина Киркова) дали има електрическа примка, но грешката си е моя.
HPV тест ми правиха преди конизацията. 
След това не съм питала дали ще трябва да си правя скоро.
Момичета да се консултирам с вас, заминавам за чужбина за около 2 седмици след нова година, докторите ми казаха за конизацията да се обадя началото на януари и да се направи след като ми свърши цикъла. По принцип цикъла ми е супер точен и лек (около 4 до 5 дни макс), но аз няма да съм в БГ като ми приключи, та ако се забавя с около 1 седмица до 10 дни дали ще има проблем? Или да чакам следващия цикъл?   newsm78
Според мен няма проблем за 10 дни забавяне и не бива да чакаш следващият цикъл.

# 149
  • София
Zory, на мен лекарите ми казаха, че конизацията се прави между вторият и петият чист ден след цикъл. Не зная дали  е така по принцип.
Смехорана значи ти си жив пример, че абсолютно не е задължително дисплазията да е предизвикана от HPV.

Общи условия

Активация на акаунт