Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря ти Elfita за бързият отговор, а току що прочетох че от Нова Година се о4акват промени......вярно ли е?

# 151
следи темата - когато обнародват промените в Държавен вестник, ще ги обсъдим!  Wink

# 152
  • Пловдив
Първо искренни благодарности на Стики, че ми обяснява   bouquet

Последен въпрос и повече няма да досаждам : ако съм разбрала правилно ще започна да получавам майчинство едва след като достигна 12 месеца стаж , но от тук идва объркването ми тези липсващи 2 месеца ще се вземат преди 01.05.2008 (началото на осигуряването ми )  като МРЗ  или тези 2 месеца ще са март и април 2009 когато излизам в 45-дневен болничен и живот и здраве април трябва да родя и всъщност ще си са продължение на осигуровките ми от февруари (на 1000 лева )
Отново благодаря   bouquet

# 153
Март и април 2009 са двата липсващи ти в стажа месеци, zinaida. 

# 154
Добро утро от мен майчета! Включвам се с един въпрос и ще съм много благодарна ако някой има информация по въпроса и я сподели с мен.
В болничен съм след раждане, родих на 6 април, и сега с новия закон за 12-те месеца трябва да съм така до към 6 април пак или там 45 дни по-малко, че нали се почва 45 дни преди термина. Сега обаче искам да се върна на работа, защото ще раждам пак края на юни и от работот ми предложиха да се върна за 2-3 седмици и да изляза в болничен, защото са с нови заплати и да се регулира и моята, че докато съм в болничен не може. Въпроса ми е ако си прекъсна болничния в последствие ще взимам ли 50% от майчинството за първото ми дете, както съм чела, че става, или го губя безвъзвратно. Ако никой не знае то поне към кого да се обърна по въпроса. Предварително ви благодаря сърдечно!

# 155
Ще следя темата за новостите.

# 156
Добро утро от мен майчета! Включвам се с един въпрос и ще съм много благодарна ако някой има информация по въпроса и я сподели с мен.
В болничен съм след раждане, родих на 6 април, и сега с новия закон за 12-те месеца трябва да съм така до към 6 април пак или там 45 дни по-малко, че нали се почва 45 дни преди термина. Сега обаче искам да се върна на работа, защото ще раждам пак края на юни и от работот ми предложиха да се върна за 2-3 седмици и да изляза в болничен, защото са с нови заплати и да се регулира и моята, че докато съм в болничен не може. Въпроса ми е ако си прекъсна болничния в последствие ще взимам ли 50% от майчинството за първото ми дете, както съм чела, че става, или го губя безвъзвратно. Ако никой не знае то поне към кого да се обърна по въпроса. Предварително ви благодаря сърдечно!

Много сложно ще стане ако се върнеш. Чак толкова голямо ли е увеличението, че да ти повлияе?  newsm78

Само разсъждавам без да съм чела новите промени.
Искаш нова база - значи тя ще ти се изчисли за период от 12 месеца. Хубаво, ще имаш 1 месец с висока заплата. Обаче за месеците, когато си взимала 220лв. (ако има такива) ще ти влязат в базата именно тези суми.

Нали знаеш, че може да си получаваш предното обезщетение?
Но само ако си все още в отпуск за гледане на дете, а не на работа.

# 157
Първо искренни благодарности на Стики, че ми обяснява   bouquet

Последен въпрос и повече няма да досаждам : ако съм разбрала правилно ще започна да получавам майчинство едва след като достигна 12 месеца стаж , но от тук идва объркването ми тези липсващи 2 месеца ще се вземат преди 01.05.2008 (началото на осигуряването ми )  като МРЗ  или тези 2 месеца ще са март и април 2009 когато излизам в 45-дневен болничен и живот и здраве април трябва да родя и всъщност ще си са продължение на осигуровките ми от февруари (на 1000 лева )
Отново благодаря   bouquet

Взимат се 12 календарни месеца преди да излезеш в болничен.
Ако започне болничния на 15 март напр., се взимат март 2008 - февруари 2009.

# 158
Ще следя темата за новостите.

Споко - темата е закована!  Peace

# 159
Добър ден. А влезе ли в сила това,че студентките -майки ще получават 240 лв. Защото аз съм студентка и в същото време се водя на договор към една фирма и си плащам осигуровки. Ако е влезнало в сила това има ли смисъл да продължавам да си плащам осигуровките.

# 160
  • Пловдив
Стики и Рони - отговорили сте ми с два противопложни отговора, объркването пак си остава ....най-добре да изчакам д дойде януари и тогава да питам пак  Rolling Eyes

# 161
Може да следиш тук
http://lex.bg/laws/ldoc/1597824512

раздел II

# 162
zinaida, защото със Стики май сме ти отговаряли за различни неща.  Laughing
Липсващите ти два месеца ще се наваксат от стажа, за който ти се признава майчинството.   bouquet
Иначе наистина е добре да се обнародват новите промени, за да се получи яснота.

# 163
рони,
Ако те разбирам - имаш предвид, че zinaida ще получава обезщетение от 01.05.2009г.
Живот и здраве!

Докато аз съм я разбрала, че пита за изчисляване на обещетението си.

# 164
Стики, аз разбрах, че пита откога ще й тече обезщетението след като няма 12 месеца стаж към момента на излизане в болничен за бременност и раждане.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт