Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 705
Искрено се извинявам, ако досадя с въпроса си, но току-що ме хвърлиха в огромна чуденка.
Обади се моя близка - дългогодишна счетоводителка, която е посъветала майка ми - собственик на ЕТ, да прехвърля в момента текущото ми майчинство за отглеждане на 2 г-шно/което свършва септември/ на баща ми, който е назначен във въпросното ЕТ,като него го освободи, за да може майка ми да ме назначи на половин работен ден и да внася осигуровки на по - прилична сума, тъй като очаквания ми термин е юли.
Заплетеното в случая е, че аз си имам основен трудов договор, по който и в момента ме осигуряват и не разбирам, как може да бъда назначена на втори, без да се върна на основната си месторабота, пък било то и само да ми се актуализира заплатата.
Преди време запитах тук как да процедирам, тъй като с предното раждане имах основен и допълнителен трудов договор, като втория бе прекъснат 1 месец след раждането, но бе взет предвид при изчислението на обезщетението. Чуденето ми беше дали за изчисление на обезщетението за второ раждане ще се сметне само останалия основен договор или без оглед на този детайл - ще получавам предшното обезщетение. Отговорът беше, че ще получавам предното и не трябва да прекъсвам майчинството си.
Сега обаче съм тотално объркана и ще бъда щастлива и благодарна някой да ми даде някаква светлина по въпроса - да прекъсвам ли майчинството и да предприема произтичащите от това действия? Притеснително ми е, че дори и да започна да се осигурявам на втория договор, ще е само 6 месеца, а останалите 6 ще бъдат на МРЗ или бъркам?

Простете за дългото обяснение!

# 706
# 707
Искрено се извинявам, ако досадя с въпроса си, но току-що ме хвърлиха в огромна чуденка.
Обади се моя близка - дългогодишна счетоводителка, която е посъветала майка ми - собственик на ЕТ, да прехвърля в момента текущото ми майчинство за отглеждане на 2 г-шно/което свършва септември/ на баща ми, който е назначен във въпросното ЕТ,като него го освободи, за да може майка ми да ме назначи на половин работен ден и да внася осигуровки на по - прилична сума, тъй като очаквания ми термин е юли.

Доколкото разбирам при теб има застъпване на майчинствата.
Може да се възползваш от следната алинея

"При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето."

Само че трябва сама да си гледаш детето, за да се възползваш!

# 708
Първото ми дете на 28.12 2008г. навърши 1г.,предстои ми взимане на болничен за второ на 15.о1.2009г.Разбрах,че  имам право на 50%  от майчинството на първото,след като подам декларация.Мисля да прехвърля майчинството на първото на майка ми,тя е на трудов договор,но сам само-осигуряващо се лице, имам ли право.С маика ми сме в една и съща фирма.За първото дете 45 дни преди раждане съм ги взела на 22.11.2007г.,315 дни изтекоха на 02.10.2008г.имам ли право на 410 дни .Знам ,че след като взема болничния на 15.01.2009г.трябва да подам декларация за промяна на обстоятелствата в 3-дневен срок и после счетоводителя да движи нещата,но на него не му се занимава,каза ми да проуча нещата , и така което не е сериозно според мен
аз не сам счетоводител,опитвам се да проуча но все нещо ми убягва,ако може някои да ми помогне ще сам  благодарна,знам че ще взимам същите 90% като първото.В НОИ не са много наясно.  

# 709
Само че трябва сама да си гледаш детето, за да се възползваш от предното обезщетение! Което изключва майка ти да го гледа.

Мисля, че не разбрах какво друго питаш. Ако може да го напишеш по-разбираемо!
Тука сме, няма да избягаме!  Wink

# 710
Стики, дали е удобно да ми кажеш кой закон и коя негова част цитираш, тъй като майка ми има желание да се консултира и със "светилата" от НОИ, които може да се обосноват за решението си на друга наредба или закон?

Благодаря за отговора ти - както и предния път ми даде надежда, че няма да ме ощетят с по-малко пари и сега ме успокои.  bouquet

# 711
КСО Чл.49 ал.2
http://www.noi.bg/content/laws/kodeks/kd1h4.html#kd1h4ch54

Аз не разбрах за какво искате да се консултирате?

# 712
Стики, майка ми иска да попита в НОИ дали прекъснатия втори трудов договор ще се вземе отново предвид, т.е. ще се запази общата сума на първото обезщетение за раждане, сумирано по двата ТД, тъй като тя ми беше работодател по допълнителния. И ако има някаква промяна в сумата на обезщетението за второто раждане, тя би ли могла да подаде корекция при данъчните и да отмени прекъсването на допълнителния договор и да внесе осигуровки - здравни - със задна дата?

Това е, което смята да ги пита.
Дано съм обяснила смислено, че ми е леко мътна материята.  ooooh!

# 713
Здравейте, надявам се да мога да обясня въпроса си, по-точно  Peace
По договор съм касиер, ще си доплащам осигуровките и 12месеца ще се осигурявам на 1500лв.
Има ли значение осигурителния праг (таван) за дадената длъжност и може ли след като изляза в майченски, да не ми изплащат 90% от 1500лв, а да ми изплащат по-малко?

# 714
Стики, майка ми иска да попита в НОИ дали прекъснатия втори трудов договор ще се вземе отново предвид, т.е. ще се запази общата сума на първото обезщетение за раждане, сумирано по двата ТД, тъй като тя ми беше работодател по допълнителния. И ако има някаква промяна в сумата на обезщетението за второто раждане, тя би ли могла да подаде корекция при данъчните и да отмени прекъсването на допълнителния договор и да внесе осигуровки - здравни - със задна дата?

Това е, което смята да ги пита.
Дано съм обяснила смислено, че ми е леко мътна материята.  ooooh!

Да, разбрах те.
Успех!  Simple Smile

# 715
Здравейте, надявам се да мога да обясня въпроса си, по-точно  Peace
По договор съм касиер, ще си доплащам осигуровките и 12месеца ще се осигурявам на 1500лв.
Има ли значение осигурителния праг (таван) за дадената длъжност и може ли след като изляза в майченски, да не ми изплащат 90% от 1500лв, а да ми изплащат по-малко?

Няма ограничение за заплащането по длъжност -  може и 15000лв. да взимаш.
Има ограничение на осигурителния доход, което е 2000лв. месечно.

Може да ти дават по-малко за майчински, ако среднодневният ти нетен доход е по-малък от 90% от среднодневния ти брутен доход за 12-те месеца, които ще са ти база за изчислението.

# 716
Стики, много благодаря за бързият ти отговор   bouquet

Само да те помоля по-обстойно да ми разясниш последнато си изречение .

Може да ти дават по-малко за майчински, ако среднодневният ти нетен доход е по-малък от 90% от среднодневния ти брутен доход за 12-те месеца, които ще са ти база за изчислението.

# 717
Виж първото мнение на темата - там съм дала и примери.
Разликата е, че вече периодът е 12 месеца за бременност и раждане.
Вероятно в следващата тема ще го актуализираме.

# 718
  • Варна
Днес ми изтича 315 ден . Въпросът ми е - коя дата е крайният срок за подаване на Молба -декларация за изплащане на парично обезщетение .. по чл.50 и 51    /Приложение 2 - ако правилно съм разбрала /.
Благодаря предватително на отзивчивите майки.

# 719
ЗДравейте, момичета! Нуждая се от вашата помощ или съвет: имам син на година и 3 месеца, в момента съм бременна в 4 месец и реших да се върна на работа замалко. Имате ли представа при изчисляването на 90% по време на 315 дена (или колкото са ги направили) колко месеца назад ще гледат - 6 или 12? И ако се наложи да съм в болничен до 45 дена преди термина много ли ще бъда "орязана" в плащането?
Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт