Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 195
Заварено положение

се създава § 3в:
"§ 3в. (1) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни не е изтекъл към 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 410 календарни дни.

(2) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни е изтекъл преди 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 в размер на разликата между 410 календарни дни и сбора на ползвания отпуск поради бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 1 януари 2009 г.

(3) В случаите на ал. 1 и 2 отпускът се разрешава въз основа на писмено заявление на работничката или служителката до предприятието.

(4) През време на отпуска по ал. 1 и 2 на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение по чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване.

(5) От деня на разрешаването на отпуска по ал. 2 отпускът на работничката или служителката по чл. 164 се прекратява."

# 196
За самите обезщетения ще чакаме промените в КСО!

# 197
Закон за бюджета на ДОО

Чл. 11. Определя се за 2009 г. размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване - 240 лв.

Право на обезщетение за бременност и раждане

Чл. 48а. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск."

19. В чл. 49 ал. 1 се изменя така:

"(1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

и т.н.

Приятен ден!  Simple Smile

# 198
  • Майничка
На печелившите - честито! Wink

# 199
  • София - Дианабад
А бихте ли ми отговорили, ако съм в отпуск за бременност и раждане за второто дете, мога ли да прехвърля майчинството на първото на бабата до 3-годишната му възраст?

Благодаря предварително!   bouquet

# 200
Стики, благодаря ти  Hug

# 201
  • София
Стики, мерси много!!   bouquet

# 202
  • София
Стики, много благодаря за информацията!  Grinning
Само още нещо да попитам, ако си пусна болничния 45 дни преди раждането от 01.01.2009г, как ще ми се изчисли обещетението на база 12 или 6 месеца. Защото в КТ пише, че влиза в сила от 02.01.2009, а в КСО от 01.01.2009 промените?!  Или да го пусна от декември.  newsm78
Благодаря предварително!

# 203
Само още нещо да попитам, ако си пусна болничния 45 дни преди раждането от 01.01.2009г, как ще ми се изчисли обещетението на база 12 или 6 месеца. Защото в КТ пише, че влиза в сила от 02.01.2009, а в КСО от 01.01.2009 промените?!  Или да го пусна от декември.  newsm78
Благодаря предварително!
И аз исках да попитам същото, понеже не видях нищо за завареното положение!

# 204
  • Майничка
Най-добре ги пускайте от 30.12., ако имате тази възможност и не ви бърка много изчисленията с обезщетението.

# 205
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
А бихте ли ми отговорили, ако съм в отпуск за бременност и раждане за второто дете, мога ли да прехвърля майчинството на първото на бабата до 3-годишната му възраст?

Благодаря предварително!   bouquet

На бабата можете да прехвърляте само отпуска за гледане на дете

# 206
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря предварително!
И аз исках да попитам същото, понеже не видях нищо за завареното положение!

Заварено положение

се създава § 3в:
"§ 3в. (1) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни не е изтекъл към 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 410 календарни дни.

(2) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни е изтекъл преди 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 в размер на разликата между 410 календарни дни и сбора на ползвания отпуск поради бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 1 януари 2009 г.

(3) В случаите на ал. 1 и 2 отпускът се разрешава въз основа на писмено заявление на работничката или служителката до предприятието.

(4) През време на отпуска по ал. 1 и 2 на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение по чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване.

(5) От деня на разрешаването на отпуска по ал. 2 отпускът на работничката или служителката по чл. 164 се прекратява."

# 207
  • Варна
Благодаря предварително!

и аз точно това исках да питам. Някой беше коментирал, че новото изчисление започва за болнични от 02.01.09г........ но дали е така?

# 208
И аз да питам нещо. За майчинството като размер, каквото, такова, вече сме в кюпа. Но искам да питам следното - в болнични съм от втория месец, за задържане. На 07.12.2008 излязох в болничен за бременност и раждане. Възможно ли е да ми отрежат парите защото съм била дълго време в болничен?  Shocked Ако е така има ли някаква процедура по подаване на молби и т.н. за възстановяване на правата или приспадане на просрочените дни? Ама аз какво да направя като трябваше да лежа, а когато стана вече безопасно да работя, се оказа, че съм в 9-м. Simple Smile
Благодаря предварително и моля Ви, не ми се карайте за непросветеността. Hug

# 209
  • София-Младост
И аз да питам нещо. За майчинството като размер, каквото, такова, вече сме в кюпа. Но искам да питам следното - в болнични съм от втория месец, за задържане. На 07.12.2008 излязох в болничен за бременност и раждане. Възможно ли е да ми отрежат парите защото съм била дълго време в болничен?  Shocked Ако е така има ли някаква процедура по подаване на молби и т.н. за възстановяване на правата или приспадане на просрочените дни? Ама аз какво да направя като трябваше да лежа, а когато стана вече безопасно да работя, се оказа, че съм в 9-м. Simple Smile
Благодаря предварително и моля Ви, не ми се карайте за непросветеността. Hug
Да ти отрежат обезщетението...не, периодът на временна неработоспособност се признава за осигурителен стаж.

Общи условия

Активация на акаунт