Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 225
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
момичета, имам нужда от помощ
започнах работа по заместване до завръщане на титуляра, през това време излязох по майчинство сега детето ми е на 1г.1м. не съм се връщала на работа не съм я давала на ясла. Титулярката се връща от 01.01.09 и мен ме освобождават.
Въпроса ми е какво следва от тук нататък  с майчинството ми, ще го получавам ли, от къде, а ако ми го спират какво трябва да направя ?
Много ви благодаря, дано по-скоро някое ме ориентира че нямам много време

Варианта е да намерите фирма в която да ви назначат, за да можете да продължите да получавате обезщетението

# 226
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте мами,

предварително се извинявам ако въпросът ми не е за тази тема. И така - днес ми преведоха майчинството, но нещо все още не съм в час, за кой месец - за предходен, т.е. за ноември ли е, или е за сегашен, т.е. - декември. На вас за кой месец ги изплащат? И все пак мисълта ми клони, че това са парите ми за ноември, макар и толкова късно, една мама каза някъде из форума, че щяли и тези за декември да ги дадат сега, че нали празници........ Simple Smile

Предходния месец е ноември, НОИ не плаща обезщетение преди да е изтекъл месеца

# 227
От днес ми започва майчинството (т.е. 410-те дни). Може ли да ми кажете, работодателят ми, здравни осигуровки в какъв размер ще плаща през 2009г и от какво зависи? Благодаря предварително!

# 228
Здр. момичета, дано успеете да помогнете и на мен
Аз сега съм в майчински с първото ми дете . но съм бременна и с второ- като от  декември започнах да се осигурявам и на друго място( там осигур. ще са  за 6  месеца)
Между двете майчински ще се върна на работа - но само в отпуск ( платен) и пак болничен.
Та мисълта ми е коя една година осигурителен стаж ще ми вземат- когато съм в майчински или още преди да изляза в майчински с първото дете.
 т.е. - малко е объркано :
на 24,01,09 - ми свършват първите майчински след това 4 месеца осигуровки  и от 24,05,09 пак в бол. по майчински - ако нещо не е ясно питайте?

# 229
Здравейте, мами!
Искам да попитам и аз нещо. От тези публикации на закони разбирам че ако нямам 12 месеца осигуритекен стаж, няма да имам право на майчинство. Аз ще имам 8 месеца. Няма ли някаква вратичка? Дали не мога по някакъв начин да си осигуря още 4 месеца осигурителен стаж. Примерно граждански договор върши ли работа?

# 230
  • София - Дианабад

За да можете да прехвърлите правото на отпуск вие трябва да се върнете на работа, не може вие да сте в отпуска и да прехвърлите и на друг правото за същия отпуск.
Ако съм в отпуск със второто дете, мога ли да прехвърля гледането на първото от 2 до 3 годинки? Не са ли различни двата отпуска, щом става въпрос за 2 деца  newsm78?

# 231
Здравейте, мами!
Искам да попитам и аз нещо. От тези публикации на закони разбирам че ако нямам 12 месеца осигуритекен стаж, няма да имам право на майчинство. Аз ще имам 8 месеца. Няма ли някаква вратичка? Дали не мога по някакъв начин да си осигуря още 4 месеца осигурителен стаж. Примерно граждански договор върши ли работа?
Не че нямаш право на майчинство, а то ще почне да ти се изплаща  в твоя случай 4 месеца след излизане в отпуск по бременност(което 4 месеца от 45-те дена преди термин), за да набереш необходимичт стаж и после за тези 4 месеца ще се изчислява на база МРЗ. Аз съм в твоето положение,споко!

# 232
  • Пловдив
Здр. момичета, дано успеете да помогнете и на мен
Аз сега съм в майчински с първото ми дете . но съм бременна и с второ- като от  декември започнах да се осигурявам и на друго място( там осигур. ще са  за 6  месеца)
Между двете майчински ще се върна на работа - но само в отпуск ( платен) и пак болничен.
Та мисълта ми е коя една година осигурителен стаж ще ми вземат- когато съм в майчински или още преди да изляза в майчински с първото дете.
 т.е. - малко е объркано :
на 24,01,09 - ми свършват първите майчински след това 4 месеца осигуровки  и от 24,05,09 пак в бол. по майчински - ако нещо не е ясно питайте?

Ще ти се смятат 12 назад от месеца,предхождащ излизането в 45 дневен болничен.За месеците,в които си била по майчинство ще се вземе мин раб заплата,за месеците,в които имаш осигуряване от фирма-съответните осигуровки.За месеците,в които ще бъдеш в болничен за общо заболяване ще се вземе дохода,от които е изчислен болничният.

За да ти е по-голямо обезщетението,не излизай по-рано в болничен от 45 дневния.

# 233
Имам нужда от компетентен съвет и не зная дали тук е мястото за този въпрос, но не намерих друга подходяща тема.
Работя от близо 2 год. и половина в частна фирма. В момента съм в болничен поради бременност и раждане, т.е. още съм в тези 315 дни майчинство. Всеки служител, имащ 1 година стаж във фирмата има възможност да си вземе очила за работа с компютър, като работодателя осребри част покупната цена (не искам да конкретизирам).
От фирмата отказаха да ми осребрят фактурата поради факта, че очилата са като работното облекло и щом не изпълнявам трудовите си задължения в момента нямам това право. Това го разбрах след няколко разговора и то не лично а от друг колега, с който явно се е кореспондирало относно "съдбата" ми.
Въпросите ми са:
1. Очилата не са ли вид стимул и бонус за хората имащи 1 година стаж във фирмата,т.е. нещо, от което аз преценявам кога и дали да се възползвам.
2. Задължават ме да върна и анулирам фактурата до края на декември.Какво би последвало ако не анулирам фактурата?

# 234
  • Велико Търново
2. Задължават ме да върна и анулирам фактурата до края на декември.Какво би последвало ако не анулирам фактурата?
Ако не я анулираш нищо няма да стане - просто вашата счетоводителка няма да я осчетовиди и ще си имаш фактура за очила, която няма да ти е полезна. Иначе - гадно са постъпили Sad

# 235
  • Пловдив
aidda ,не мисля че постъпили гадно.Тези очила точно в този момент за какво ще ти служат,за да си гледаш детето с тях  ?#Shocked
Ами ако не се върнеш изобщо на работа?Ти явно си добила тази една година,след като си била в болничен 8 месеца за бебето.Реално си работила 4 месеца.Не мисля,че е редно да искаш да ти платят част от очилата.

# 236

За да можете да прехвърлите правото на отпуск вие трябва да се върнете на работа, не може вие да сте в отпуска и да прехвърлите и на друг правото за същия отпуск.
Ако съм в отпуск със второто дете, мога ли да прехвърля гледането на първото от 2 до 3 годинки? Не са ли различни двата отпуска, щом става въпрос за 2 деца  newsm78?

Виж в тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336978.0

# 237
Elfita, нямам нужда от този сарказъм. За какво ще използвам очилата преценявам аз, след като имам право на тях. Т.е. дали ще си гледам децата с тях  Laughing, дали ще ги нося или просто ще се откажа - изборът е изцяло мой!
Ако мисля да не се връщам на работа, това променя ли факта, че имам право на тези очила, отговаряйки на изискваните условия за ПОВЕЧЕ от 1 година стаж и ,че все още съм служител на фирмата? Между другото добила съм една година стаж считано от Септември 2005 г. съответно до Септември 2006г.
Мисля, че отказът им е тенденциозен, за това и поисках съвет!Благодаря 3des!

# 238
Искам да попитам сега при новия закон,за връщането дохода 12 мес.назад,ако аз съм била майчинство през това време кой доход ще ми вземат,майчинството ли?
С други думи,ако сега забременея когато дъщеря ми е на 1 и половина,как ще ми вземат дохода?
Мерси предварително!

Никой ли не знае нищо по моя въпрос. Thinking

# 239
  • някъде там
момичета, имам нужда от помощ
започнах работа по заместване до завръщане на титуляра, през това време излязох по майчинство сега детето ми е на 1г.1м. не съм се връщала на работа не съм я давала на ясла. Титулярката се връща от 01.01.09 и мен ме освобождават.
Въпроса ми е какво следва от тук нататък  с майчинството ми, ще го получавам ли, от къде, а ако ми го спират какво трябва да направя ?
Много ви благодаря, дано по-скоро някое ме ориентира че нямам много време

Варианта е да намерите фирма в която да ви назначат, за да можете да продължите да получавате обезщетението

Много благодаря, това ли е единствения вариянт, и за колко време трябва да ме назначат във фирмата ?
благодаря

Общи условия

Активация на акаунт