Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте!  Grinning
Бих искала да попитам тази година колко е здравната осигуровка, когато си в майчинство?
И още един въпрос - 15-дневният отпуск при бащата важи ли и за военнослужещите?
Благодаря предварително!  Hug

# 721
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!  Grinning
Бих искала да попитам тази година колко е здравната осигуровка, когато си в майчинство?
И още един въпрос - 15-дневният отпуск при бащата важи ли и за военнослужещите?
Благодаря предварително!  Hug

4,,8 % върху 260 лв. е здравната осигуровка по време на болничен или отпус за гледане на дете за 2009 г.
Незнам какво имате предвид под военнослужещ - ако има право да ползва болничен значи има право и на този вид отпуска

# 722
ЗДравейте, момичета! Нуждая се от вашата помощ или съвет: имам син на година и 3 месеца, в момента съм бременна в 4 месец и реших да се върна на работа замалко. Имате ли представа при изчисляването на 90% по време на 315 дена (или колкото са ги направили) колко месеца назад ще гледат - 6 или 12? И ако се наложи да съм в болничен до 45 дена преди термина много ли ще бъда "орязана" в плащането?
Благодаря предварително

За болничен лист за общо заболяване се гледат 6 месеца, но за болничен лист за бременност и раждане след 01.01.2009 г. се гледа дохода 12 месеца назад

# 723
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Здравейте!
Искам да попитам нещо във връзка с отработването утре на 2 януари.
В 30 дневен болничен, който изтича днес.На болничния лист пише да се явя на работа на 10 януари.По принцип този болничен ще ми бъде удължен с нови 30 дена и за това  декември  месец ,доктора ми каза да отида на 12 януари ,защото тогава не се знаеше ,че 10 ще е работен ден.
Въпроса ми е дали трябва утре да отида да ми продължат болничния?
Благодаря предварително за отговора.  bouquet

# 724
Здравейте!
Искам да попитам нещо във връзка с отработването утре на 2 януари.
В 30 дневен болничен, който изтича днес.На болничния лист пише да се явя на работа на 10 януари.По принцип този болничен ще ми бъде удължен с нови 30 дена и за това  декември  месец ,доктора ми каза да отида на 12 януари ,защото тогава не се знаеше ,че 10 ще е работен ден.
Въпроса ми е дали трябва утре да отида да ми продължат болничния?
Благодаря предварително за отговора.  bouquet

Според мен трябва утре да отидете за продължението, освен ако лекаря не се съгласи да ви пусне болничния със задна дата в понеделник.

# 725
Mомичета, извинявам се, че пак ви занимавам с моите въпроси, но нещо съвсем се заплетох. Както бях писала вече от 29.12 съм в обикновен болничен. 45-дневният  ми болничен за бременност и раждане ще започне в началото на март. Сега ми казват, че майчинството ми ще се изчислява на базата на месеците от март 2008  до февруари 2009- това вярно ли е?

# 726
вярно е, гледа се кога настъпва временната нетрудоспособност поради бременност и раждане, а не за общо заболяване

# 727
  • В полите на Пирин планина
Днес ми изтича 315 ден . Въпросът ми е - коя дата е крайният срок за подаване на Молба -декларация за изплащане на парично обезщетение .. по чл.50 и 51    /Приложение 2 - ако правилно съм разбрала /.
Благодаря предватително на отзивчивите майки.

Тогава подай днес / или утре / новата декларация до 410 дни при работодателя си, като пуснеш и заявление, че искаш да ползваш този вид отпуск и представиш акта за раждане на деето си. Работодателят трябва да ти пусне заповед за ползването на отпуската.

# 728
  • Благоевград
Здравейте!Въпросът ми е следният(извинявам се предварително, ако е коментиран вече): На 31 януари 2009 ми изтича майчинството- по закон имам право на 40 дена отпуск- може ли да ми бъде отказан?Една позната ми подметна, че трябва и работодателите да са съгласни и може да не ми разпишат молбата.Благодаря Ви предварително.

# 729
Привет и от мен.

Искам да попитам следното - правилно ли съм разбрала -  детските 220 лв. за гледане на дете до 2 години вече продължават до 3-годишна възраст, ако детето не е в детско заведение и го гледа баба му?  Бабата  не е пенсионер, а в отпуск от работодателя си? С бащата сме работещи родители.

Тази сутрин една колежка ми го каза и не съм имала време да търся информация. Обнародвано ли е? Какви документи се изискват и дали се изискват, за да се продължи изплащането на 220 лв (240лв?) още една година? Нещо изисква ли се от моята служба, или от службата на свекърва ми да се подава в НОИ? Срокове?

Благодаря и се извинявам, ако е дискутирано - в този случай ми кажете, ще потърся назад в темата.  Simple Smile

# 730
  • Габрово
Здравейте на всички !Имам едно единствено питане в момента синът ми е на 1,5 месеца ще мога ли и аз да се възползвам от новите промени за майчинството или не?Много ви благодаря!

# 731
  • Sofia
И аз съм със същото питане. Моята принцеса е на 1г и 10 месеца. Според счетоводителката във фирмата в която работя трябва да подам някаква молба в НОИ. Така бил казал г-н Христосков в интервю по телевизията. Ако може някой информиран да каже вярно ли е това и от къде се взима въпросната молба.
Предварително благодаря!

# 732
Имам едно питане:
Колко време след издаването на болничния лист, трябва да го предам на работодателя?Какъв е законовия срок? Hug

# 733
  • София
Здрамейте, момичета!
Имам два въпроса и ще съм ви благодарна ако ми отговорите.
1. В момента съм в началните дни на 6-месечения неплатен отпуск за отглеждане на дете. Бременна съм отново и искам да получавам някакъв доход все пак. Варианта ми е да излезна в болничен през цялата бременност и да прекъсна неплатения отпуск. Доколкото схващам болничният ще ми се заплаща на база 6 месеца*220 лв. /бях до сега в майчинство/ - така ли е?
2. След това майчинството ми как ще се изчислява - общо 12 месеца назад, от които 6*220 и 6*80% от 220 /болничните на база майчинските/? Ако е така, се получава по-малко от една МРЗ, а на мен заплатата от преди първото майчинство ми е съвсем друга, осигурявана съм на реалният си доход, имам и доста трудов стаж. Въобще може ли майчинството да е по-малко от МРЗ в този случай?
Благодаря за отделеното време!

# 734
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Въпросът ми е следният(извинявам се предварително, ако е коментиран вече): На 31 януари 2009 ми изтича майчинството- по закон имам право на 40 дена отпуск- може ли да ми бъде отказан?Една позната ми подметна, че трябва и работодателите да са съгласни и може да не ми разпишат молбата.Благодаря Ви предварително.

Ако е за периоди преди 2008 година - не може да ти бъде отказан. Отпускът за предходната година  /2008 / може да бъде отказан на някакво основание / конкретно / от работодателя. След м. 06.2009 и той не може да бъде отказан. Наистина се търси разрешение от работодателя, а той подписва заповед за отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт