Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Здравейте. Имам едно въпросче - надявам се да сте попадали на подобна ситуация и да дадете едно рамо.

На 31 декември 2008 ми изтече дебитната карта на която получавам детските и обезщетенията от НОИ. Още тогава подадох док за нова ( от същата банка, но е различна сметка ). При подаване на док за детски приложих удостоверението от банката за смеката. Оказа се, че забравих НОИ. На тях предполлагам отделно трябва да изпратя копие. Въпросът ми е как да го приложа - с писмо ли, някаква декларация ли е...чрез работодателя ли става или на място трябва да ходя?

Благодаря ви предварително за отговора.  Hug

# 766
здравейте! бихте ли ми помогнали със съвет?
осигурявам се на 480 лв. но осигуровките си ги плащам аз, защото аз съм работодателя. дали ще ми еикономически по - изгодно   да си пусна болнични до рая на бременноста в рамките на 180 дни ? би трябвало да си спестя осигуровките и съответно да вземам болнични Simple Smile ( така ще си спестя малко парички за малкото бебче ) и с колко ще ми паднат болничните за другите 410 дни ?

# 767
  • Пловдив
Здравейте. Имам едно въпросче - надявам се да сте попадали на подобна ситуация и да дадете едно рамо.

На 31 декември 2008 ми изтече дебитната карта на която получавам детските и обезщетенията от НОИ. Още тогава подадох док за нова ( от същата банка, но е различна сметка ). При подаване на док за детски приложих удостоверението от банката за смеката. Оказа се, че забравих НОИ. На тях предполлагам отделно трябва да изпратя копие. Въпросът ми е как да го приложа - с писмо ли, някаква декларация ли е...чрез работодателя ли става или на място трябва да ходя?

Благодаря ви предварително за отговора.  Hug

Изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6 Приложение 7.Попълваш го+удостоверение от банката за банковаат ти сметка и работодателя го носи в НОИ.

# 768
  • Пловдив
здравейте! бихте ли ми помогнали със съвет?
осигурявам се на 480 лв. но осигуровките си ги плащам аз, защото аз съм работодателя. дали ще ми еикономически по - изгодно   да си пусна болнични до рая на бременноста в рамките на 180 дни ? би трябвало да си спестя осигуровките и съответно да вземам болнични Simple Smile ( така ще си спестя малко парички за малкото бебче ) и с колко ще ми паднат болничните за другите 410 дни ?

Обезщетението за бременност и раждане / 410  те дни/ няма да падне,защото за месеците ,в които си била в болничен ще се вземе заплатата,от която е изчислен,а не самият болничен.
Когато си в болничен плащаш само здравна осигуровка -12,48 лв.

# 769
много благодаря за отговора Simple Smile

# 770
Искам да попитам, някой знае ли в какъв размер е еднократната помощ при раждане на второ дете? Защото майка ми била чела някъде за 600 лева, а аз мислех че са 200 като за първо.

# 771
  • Пловдив
Искам да попитам, някой знае ли в какъв размер е еднократната помощ при раждане на второ дете? Защото майка ми била чела някъде за 600 лева, а аз мислех че са 200 като за първо.
Майка ти е права-600 лв е.

# 772
  • Пловдив
Elfita да има възможност да ме назначи в офиса,но явно не иска.Защото има офис в който работят специалисти като мен.Не смятам,че преназначаването е в мой плюс,при положение,че работното място си остава бензиностанция и  работата е  свързана с вдигане на тежести.А това не е работа за бременна жена.А и по принцип бензиностанцията не е най здравославното място.Първото ми дете се роди с аномалия която не се знае от какво се получава ,а аз работех там първите 3 месеца.Затова сега въобще не ми се рискува.Мисля ,че всички мислят като мен първо за здравето на детето си ,а  едва тогава за парите който ще получават.Затова избирам болнични .Просто исках да знам от  по запознатите от мен имам ли законови права да изисквам нещо па добро за мен и детето ми.

Разбирам те добре-всяка майка иска най-доброто за детето си.

Ето какво гласи КТ.

Защита на бременните жени и на кърмачките

Чл. 307. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) Бременната жена или кърмачката може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.

(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.

Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки

Чл. 309. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Когато бременна жена или кърмачка изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето на бременната или кърмачката. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната или кърмачката и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки.

# 773
Майка ти е права-600 лв е.
Мерсаж, Елфита! Laughing
  bouquet

# 774
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря ви за отговора!  bouquet
И още един въпрос:понеже първия ми болничен е за общо заболяване, за 29 дни.Той е за дните от 08.12-06.01.Някъде към 13 декември съм го предала в счетоводството(дата на издаване е 11 декември, да не се учудите, че не съм спазила законовия срок)...мисълта ми е кога ще ми преведат обезщетението от НОИ? newsm78 По ПИК проверявам всеки ден, но няма никаква информация? Rolling Eyes Възможно ли е работодателя да е внесъл болничните листове, а просто по сайта да не са обработени все още....и още нещо....дали ще има някаква връзка, това че заплата януари месец не получаваме(правят годишно приключване), в смисъл,да си взема парите от болничния февруари, а не януари... newsm78
Уффф, сори че така ви занимавам с глупости, ама от 2 години(какъв предан служител съм само Mr. Green) не съм излизала в болнични и незнам как стоят нещата...

Напълно възможно още да не са го занесли в НОИ. Болничните се носят в деня на плащане на осигуровките за съответния месец или на следващия ден. Ще ти го платят на два пъти първо за декември и после един ден от януари след изтичането на януари.
Можеш да провериш дали са подадени към днешна дата на адрес - https://benefits.nssi.bg/detailedegn

# 775
Момичета, помагайте с инфо моля. Въпросът ми е за болничен при преносване.
Опитах се намеря постове за моя въпрос, но тъй като не можах - ще питам. Кой и в какъв момент издава болничния в случай на преносване? Ако е следящия ме лекар, тя как да знае до кога да го издаде, нали не се знае кога ще родя? Може ли да го издаде със стара дата, например на 15ти да издаде за период 10-14ти?
Кой друг би могъл, защото в болницата, в която ще раждам, ми казаха, че не е тяхна работа.
Много ви благодаря за отговорите предварително.

# 776
Здравейте, ще съм ви благодарна ако може да ми помогнете със съвет. След два месеца изтича платеният ми отпуск за гледане на дете до 2г. Реших да ползвам неплатен, като мислим с таткото да поработим и за второ детенце. Въпросът ми е ако забременея докато съм в неплатен отпуск, ще получавам ли майчинство при раждане и ако да, как се определя сумата. Нужно ли е за да получавам майчинство да имам трудов стаж преди излизането в болничен.

# 777
Момичета, помагайте с инфо моля. Въпросът ми е за болничен при преносване.
Опитах се намеря постове за моя въпрос, но тъй като не можах - ще питам. Кой и в какъв момент издава болничния в случай на преносване? Ако е следящия ме лекар, тя как да знае до кога да го издаде, нали не се знае кога ще родя? Може ли да го издаде със стара дата, например на 15ти да издаде за период 10-14ти?
Кой друг би могъл, защото в болницата, в която ще раждам, ми казаха, че не е тяхна работа.
Много ви благодаря за отговорите предварително.
При преносване болничния се издава от следящия гинеколог.

# 778
И аз съм в същото положение.
Когато родиш в съответната болница ще ти издадат болничен за 42 дни след раждането. С този болничен, амбулаторната карта и акта за раждане болничния се взима от следящия бременността. Водят го вторичен болничен според мен и затова може да се издаде с задна дата.

# 779
  • софия
Здравейте,аз съм от майките,който ги хваща завареното положение с новите промени за 12м. обезщетение от 90%.Синът ми ще навърши годинка на 15.02.Досега 90% ми бяха в рамките на 250-260лв.Въпросът ми е имали смисъл да подавам декларация за остатъка до 12м.Тъй като се опасявам,че с преизчислението за 12м назад ще падна под тези пари. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт