Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 780
  • Пловдив
Момичета, помагайте с инфо моля. Въпросът ми е за болничен при преносване.
Опитах се намеря постове за моя въпрос, но тъй като не можах - ще питам. Кой и в какъв момент издава болничния в случай на преносване? Ако е следящия ме лекар, тя как да знае до кога да го издаде, нали не се знае кога ще родя? Може ли да го издаде със стара дата, например на 15ти да издаде за период 10-14ти?
Кой друг би могъл, защото в болницата, в която ще раждам, ми казаха, че не е тяхна работа.
Много ви благодаря за отговорите предварително.

При преносване-изчакваш да родиш и за дните от края на 45 дневния до раждането болничния се издава от лекаря,следял бременността.

# 781
  • Пловдив
Здравейте, ще съм ви благодарна ако може да ми помогнете със съвет. След два месеца изтича платеният ми отпуск за гледане на дете до 2г. Реших да ползвам неплатен, като мислим с таткото да поработим и за второ детенце. Въпросът ми е ако забременея докато съм в неплатен отпуск, ще получавам ли майчинство при раждане и ако да, как се определя сумата. Нужно ли е за да получавам майчинство да имам трудов стаж преди излизането в болничен.

Да,ще получаваш майчинство.Базата ти ще бъде 12 месеца назад от месеца,предхождащ излизането в 45 дневен болничен.За месеците,в които си била неплатена ще ти се смята Мин раб заплата,за месеците в майчинство-също.За месеците,в които си работила,съответната заплата.

# 782
  • Пловдив
Здравейте,аз съм от майките,който ги хваща завареното положение с новите промени за 12м. обезщетение от 90%.Синът ми ще навърши годинка на 15.02.Досега 90% ми бяха в рамките на 250-260лв.Въпросът ми е имали смисъл да подавам декларация за остатъка до 12м.Тъй като се опасявам,че с преизчислението за 12м назад ще падна под тези пари. newsm78

Няма да има преизчисление.Ще вземеш толкова,колкото през 315 дни месечно.

Само трябва да смяташ 410 дни от първия ден на 45 дневния болничен.Ако ти свършват на 15 февруари,ще ти платят дните от 1 януари 2009 до 15 февруари 2009 г

# 783
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,аз съм от майките,който ги хваща завареното положение с новите промени за 12м. обезщетение от 90%.Синът ми ще навърши годинка на 15.02.Досега 90% ми бяха в рамките на 250-260лв.Въпросът ми е имали смисъл да подавам декларация за остатъка до 12м.Тъй като се опасявам,че с преизчислението за 12м назад ще падна под тези пари. newsm78

Ако подадеш декларация за промяна на обстоятелствата ще получаваш същото обезщетение като за 315-те дни - няма да се прави преизчисление. Иначе имаш право да не подаваш декларация и да получаваш 240 лева по декларацията по чл. 53 от КСО за отглеждане на дете до 2 год. възраст.

# 784
  • софия
Много благодаря за помощта   bouquet

# 785
  • България
Здравейте момичета,дъщеря ми навърши на 8 .01.2009год.-2години,трябвало ли е да подам документи за остатъка от 410дни или мен това не ме касае.В момента съм вече в платена отпуска,благодаря предварително за отделеното внимание.

# 786
Сърдечни благодарности Elfita, имам и още едно питане, доколкото разбрах от прочетеното в началото на темата се полагат само 6 месеца неплатено отпуск, а не една година /от втората до третата година на детето/, като тези шест месеца се ползват до 8 навършени години на детето? Така, че при навършени две години и половина на детето ми нямам право на друга неплатена отпуска ако искам да си го гледам и след това в къщи?

# 787
1. Може ли да ме упътите, сега като си нося болничния лист издаден от детския лекар /дълъг болничен/ за раждане, трябва ли да подам молба, за да излезна в майчинство? А Декларация някаква? Питам вас, защото сега се обадих на счетоводителката ни, която каза, че още не е чела новите разпоредби и не можела да ми каже какво да попълвам. А подозирам, че веднъж ще ходя да си нося болничния, след което отново ще ме викат, за да им попълвам документи. Искаше ми се да занеса комплекта с искани бланки, декларации и всичко и да им  го оставя просто.
Родих на 11.12.2008, което ще рече, че ме хваща новата разпоредба.

2. Ако от НОИ не ми превеждат болничните, към кого мога да се обърна да ми каже какъв е проблема? Досега ми вървяха без особено забавяне, а сега вече 10 дни се бавят  и не знам може ли да има проб;ем някакъв, който докато не го реша да не ми превеждат паричките. newsm78

epita, извинявай, че се намесвам, но и на таткото се полагат 6 месеца и ако той каже, че се отказва от тях в твоя полза, значи имаш вече 1 година неплатен  Peace

# 788
Здравейте момичета,дъщеря ми навърши на 8 .01.2009год.-2години,трябвало ли е да подам документи за остатъка от 410дни или мен това не ме касае.В момента съм вече в платена отпуска,благодаря предварително за отделеното внимание.

Момичета  Grinning - тези 410 дни са отпуск за бременност и раждане  Mr. Green - моля ви .... Whistling

skarletini - няма начин да получаваш такова обезщетение сега - то се отнася най-общо за жени, чийто деца не са навършили 1 годинка.

# 789
Сърдечни благодарности Elfita, имам и още едно питане, доколкото разбрах от прочетеното в началото на темата се полагат само 6 месеца неплатено отпуск, а не една година /от втората до третата година на детето/, като тези шест месеца се ползват до 8 навършени години на детето? Така, че при навършени две години и половина на детето ми нямам право на друга неплатена отпуска ако искам да си го гледам и след това в къщи?

Ако си ползвала 6 месеца неплатен, след навършване на 2 години от детето ти, то можеш да ползваш неплатен отпуск само с разрешение на работодателя, като само 30 календарни дни неплатен отпуск за една година се зачитат за осигурителен стаж.

# 790
1. Може ли да ме упътите, сега като си нося болничния лист издаден от детския лекар /дълъг болничен/ за раждане, трябва ли да подам молба, за да излезна в майчинство? А Декларация някаква? Питам вас, защото сега се обадих на счетоводителката ни, която каза, че още не е чела новите разпоредби и не можела да ми каже какво да попълвам. А подозирам, че веднъж ще ходя да си нося болничния, след което отново ще ме викат, за да им попълвам документи. Искаше ми се да занеса комплекта с искани бланки, декларации и всичко и да им  го оставя просто.
Родих на 11.12.2008, което ще рече, че ме хваща новата разпоредба.

2. Ако от НОИ не ми превеждат болничните, към кого мога да се обърна да ми каже какъв е проблема? Досега ми вървяха без особено забавяне, а сега вече 10 дни се бавят  и не знам може ли да има проб;ем някакъв, който докато не го реша да не ми превеждат паричките. newsm78

epita, извинявай, че се намесвам, но и на таткото се полагат 6 месеца и ако той каже, че се отказва от тях в твоя полза, значи имаш вече 1 година неплатен  Peace

Попълва се и Приложение 1 към Наредбата за обезщетенията. Можеш да го намериш в сайта на НОИ. Болничният лист, който са ти издали от Родилното отделение най-вероятно може да не е още предаден в НОИ / или това да е станало скоро /, защото той се предава в 2-дневен срок от изплащането на заплатите за м. 12.2008 година. След това се броят 15 дни, в рамките на които ще имаш плащане от НОИ.

Бащата не може да се откаже от ползването на 6-месечния неплатен отпуск за гледне на дете  Stop Този отпуск се полага по 6 месеца за всеки от родителите и  не може да се прехвърля между тях.

# 791
   Здарвейте майчета от този раздел, ето че ме упътиха към вас. Моля за помощ при издирването на един документ. Моля спестете ми ходенето до НОИ в тоя студ с малко дете!

ето накратко за какво става дума...

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=361739.0

# 792
Здравейте!На мен пак ми изникнаха неясноти: Сега след като от 29.12 съм в обикновен болничен, 45-дневния ми започва от началото на МАРТ  - каква сума се взима като осигурителен доход за изчисление на майчинството за тези два месеца - МРЗ или сумата, която съм получила за болничния? За да стане по-ясно - от Март до август 2008 съм осигурявана на 260лв. От септември до декември на 1000лв. и сега от 29.12 до края на февруари съм в болничен. Представа си нямам върху какава сума ще ми се изчислява майчинството. Благодаря предварително на всички за отговорите!

# 793
Здравейте,
На 07.07.2008г. родих сина си. От 01.01.2008г до 06.02.2008г съм била в болнични. След това се върнах на работа. На 19.05.2008г. ме приеха в болница за задържане. Осигуряват ме на реалната заплата. Ще имам ли надвнесени данъци, изисква ли се нещо от мен да направя или това си е работа само на счетоводството?

# 794
Може ли някойда ми отговори на питането?!

Общи условия

Активация на акаунт