Примерна схема на захранване (11)

• 50 580
  • 701
  •   1
Отговори
# 435
1. Вчера въведох елда, но се чудя трябва ли да я давам през ден редувайки с месото или нямат връзка?
    Мисля че Косе Босе беше писала да не се дава в един и същ ден елда и ориз, а месо
2. Също така досега съм дала пиле,пуйка и заек - какъв е редът за въвеждане на другите меса?

Елда и месо е отлична комбинация, особено ако се дават заедно на едно хранене (примерно месо+зеленчуци+елда вместо ориз). Растителното желязо от елдата се комбинира с хемовото желязо от месото и така се оптимизира усвояването му.

Елда и ориз може в един и същ ден – например ориз в обедното пюре и каша следобед или две различни зърнени каши за закуска сутрин и следобед. Иначе във всеки конкретен случай на захранване може да има различия и специфични неща.

Няма значение какво е следващото месо.
Може да е телешко - богато на желязо.
Може да е агнешко - слаб алерген, подходящо за храносмилането.
Може да е свинско - има своите предимства в детското хранене, но не се предлага често.

Всички основни видове месо могат да се въведат преди 1 год. Не че е задължително да се изредят.
Кога и защо - телешко, свинско, агнешко, риба
От кой месец телешко, свинско, агнешко

# 436
Благодаря на всички за отзивчивостта   bouquet

# 437
JeniB , Косе Босе   благодаря ви!   bouquet

# 438
loni26, оризовата каша на Plasmon е любимата на сина ми. В общи линии от кашите той се мръщи само на Nestle. Аз гледам да има разнообразие и му купувам различни марки и видове, но тази много се "харчи" у нас.

# 439
  • София
Косе Босе, да те питам и аз за желязото, че днес ни излязоха резултатите от изследванията на 1 год- и хемоглобина на Ивана е на границата 114 (при 124 ва 6 мес.) А уж давам всеки ден месо, та се чудя къде бъркам. Затова ще те помоля да коментираш режима ни
закуска - овесени/ръжени/ечемичени/пшенични ядки + сирене + масло + пресен плод
обяд - домашно месно пюре около 120-150 гр (месото е около 30 гр.)/ веднъж седмично зеленчуково + 1/4 жълтък(от годинката насам)
следобедна закуска - ориз/елда/киноа/просо/грис + пресен плод
вечеря - доизяжда обяда + зеленчуци с ориз/картофи
Кърмим се около час след всяко хранене.

Какво мога да направя за да подпомогна усвояването на желязото?

И да си повторя въпроса за белтъка - дали е ОК три месеца след въвеждането на жълтъка ( въведен на 1 год) да предложа цяло яйце или да изчакам повече и  изобщо каква е хранителната полза на белтъка?

# 440
Сега въвеждам краве сирене и имам въпрос-какво сирене давате на децата си?
Купих на Маджаров,защото съм чела най-много  отзиви за него във форума.Но то леко горчи и дъщеря ми не иска да го яде.Интересува ме някое,което е с по-неутрален вкус.Вкъщи ядем само кашкавал и хич не съм запозната с марките сирена.

# 441
колко ситно смилате елдените зърна?
аз използвам мелничка за черен пипер, но се притеснявам дали не стават твърде едри...
С кафемелачка или с приставка на кухненски робот за мелене на зърна брашното става като много ситна сол или фин пясък.
Пробвай с брашното от мелничката, най-вероятно се получава добре. Важното е детето да може да яде кашата и да я преглъща. Иначе няма да е проблем за стомахчето.

Кашата не може да поеме много кърма – втечнява се много бързо от амилазата в кърмата.
Ако кашата е домашна, може да се приготви максимално гъста в съд с незалепващо покритие - но едва ли ще поеме повече от 30-40 мл кърма за цялата доза каша за тази възраст.

Предвид възрастта 7 м., добре ще е да се дава изцедена кърма или след кашата (независимо дали е с кърма или не), или след обедното пюре. Важното е детенцето да може да пие кърмата от шише - ако се окаже проблем, временно остави обеда като немлечно хранене, а кашата да е с кърма колкото поеме. След като минат въпросните 20 дни ще решиш как е най-добре да продължите с кърменето и храненето.

По принцип не съм въвела царевица, но мисля че с олио не можеше да се въведе, нали?
Царевицата не се въвежда с царевично олио – няма гаранция, че алергизиращите протеини преминават в масления екстракт. Това се отнася за всички растителни масла.

# 442
Косе Босе, да те питам и аз за желязото ...

Режимът е много добре – от гледна точка на съчетаването на храните и вноса на желязо.

Както знаеш, стойностите на хемоглобина са силно ориентировъчни, ако кръвната проба е от пръстчето – възможно е да варират с 10 единици (и то нагоре). Не може да се говори за влошаване на хемоглобина от 6 м. досега – 6 м. е теоретичната възраст, когато е налице най-голям спад, за някои кърмачета моментът настъпва преди това, за други малко след това. И ако стойностите около 6 м. са все още високи, това не означава почти нищо за следващия етап (по-скоро показва, че детето е получило достатъчно запаси преди раждането и т.н.). Неслучайно няма практика да се мери хемоглобин около 6 м., понякога се проверява около 9 м., а на много места след 2 год. Накратко – няма смисъл да се отчита стойността на 6 м. и да се взима като база за сравнение.

На 1 год. тревожната ситуация е, когато хемоглобинът е доказано и трайно под 100. Всички други стойности нагоре са добре. След като е въведен жълтък, това със сигурност ще повлияе много добре върху вноса на желязо. Можеш да даваш 2 пъти седмично по ½ жълтък, а по твоя преценка в даден момент да увеличиш до цял жълтък. Месото може да се увеличи оттук нататък до 40 г, но съвсем не е заъдлжително щом даваш всеки ден. От зеленчуците може да се включат по 1 път седмично цвекло и спанак в комбинация с месо, леща 1 път седмично също е хубав вариант. За 2-3 месеца храните могат да повлияят върху вноса на желязо, а щом детето е активно кърмаче, това допълва чудесно вноса на лесноусвоимо желязо.

Може да видиш още идеи за желязото и храненето тук, но като цяло режимът е добре и няма нужда от целенасочени усилия.

# 443
Сега въвеждам краве сирене и имам въпрос-какво сирене давате на децата си?
Купих на Маджаров,защото съм чела най-много  отзиви за него във форума.Но то леко горчи и дъщеря ми не иска да го яде.Интересува ме някое,което е с по-неутрален вкус.Вкъщи ядем само кашкавал и хич не съм запозната с марките сирена.

Аз купувам БИО сирене и го изкисвам и за нея и за нас. Според мен е добро на вкус, може да го пробваш.

# 444
Аз купувам нискомаслено Био сирене  на Култура и го обезсолявам  Peace

# 445
  • София
Косе Босе, благодаря за бързия отговор!   bouquet
Ще увелича постепенно приема на жълтък, ще въведа предсрочно и лещата. Цвекло и спанак давам даже по-често.

Уж ги знам тези неща за хемоглобина, но когато педиатъра каза, че има проблем и трябва да се дават капки желязо и увереността ми се изпари

# 446
Косе Босе, благодаря за бързия отговор!   bouquet
Ще увелича постепенно приема на жълтък, ще въведа предсрочно и лещата. Цвекло и спанак давам даже по-често.

Уж ги знам тези неща за хемоглобина, но когато педиатъра каза, че има проблем и трябва да се дават капки желязо и увереността ми се изпари

Мирка, нашият хемоглобин е 107 но педиатърката ни каза само да увеличим храните богати на желязо, капки се давали ако падне под 100. Според нея долната нормална граница е 110, вие даже сте над нея! И аз следвам същите съвети които даде Косе Босе - давам също всяка седмица телешко, през ден каша от елда и 2-3 пъти в седмицата по цял жълтък. Тепърва ще включа и аз леща.

# 447
Аз купувам нискомаслено Био сирене  на Култура и го обезсолявам  Peace
Това сирене от къде го взимаш? Да не е някакво менте, щото аз знам само за едно Био сирене на БГ пазара. Пише на него Био сирене с бели букви на зелен фон и е на Хармоника.

# 448
Здравейте Simple Smile,
Напоследък забелязвам, че бебето ми отказва да хапва кашите приготвени с кърма, в момента, в който се втечнят. Започнах да ги правя с вода и тогава няма проблем. Кърмя след твърдата храна, понеже много често се случва да заспи по време на кърмене и тогава другата храна съвсем остава на заден план Wink.
Та по повод на приготвянето на кашата с вода се зачудих дали човечето получава достатъчно мляко, понеже често след пюрето или кашата суче доста малко. Дали не е по-добре да правя млечна каша?
Иначе имаме 3 кърмения през деня+ пюре и каша съотв. обед и следобед (и пак кърмене, но както казах не суче много). Нощем също се кърмим, но то е по-скоро за заспиване и ми се струва, че не приема голямо количество.
Благодаря предварително за идеи и съвети! Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 12:58 от mishche

# 449
Здравейте момичета,

Тази тема и всички предишни са толкова полезни, благодаря ви.
Косе Босе и разбира се и вие мами, който можете да дадете съвет, моля ви кажете ми как да постъпя.

Сега сме на 9 месеца:

въведени зеленчуци: морков, картоф, броколи, пъщарнак, карфиол, праз лук, тиква, царевица(имахме лек обрив от нея)
въведени плодове: ябълка, круша, слива, грозде, банан,
въведени меса: пуешко, пиле
въведени каши: оризова

В началото се хранихме само със зеленчукови пюрета, след това започнахме месните, след това плодовите, последно въведохме каша като тип храна....

В момента се храним в следната последователност:

7:30 АМ 160-180 мл

10:30 АМ и каша+зехтин/пюре 70 мл

13:30 месно+зеленчуково пюре+АМ

16:30АМ час след това пюре (ако в сутрешното хранене не е имало пюре)

19:30 - 20:30 АМ

Кашата с нея захранвах 10 дни сега я давам през ден.

Дилемата ми в момента е дали да продължа с каша от елда или с друг тип месо, например заешко или телешко или да продължавам с кашите.
Ако продължавам с кашите ще мине около месец, за да дам в последователност...както е коментирано тук по тип храни.

Притеснението ми е, че менюто остава бедно само с пуйка и пиле.

И следващото ми питане е с какви плодове и зеленчуци да въведа.

Кога да въведа сирене и рано ли е още или пък извара. Или първо да въведа жълтъка(че ни е нисък хемоглобина) и след това млечните.....

И също така не давам плодови пюрета в който има захар, правилно съм разбрала, че се дава след година нали.

Благодаря предварително!

Хубав ден!

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 13:38 от Flying

Общи условия

Активация на акаунт