Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 3-та тема

  • 136 514
  • 364
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 11 607
И аз имам въпрос моля:

Искам да направя в събота Питка Маргаритка http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=361334.15

Може ли да сложа 1/3 от брашното царевичко или ръжено? Ще се получи ли нещо или ще я разваля?

Аз не съм правила питка с друго брашно освен бяло......По-скоро съм за ръжено и за по-малко царевично. От опита с хляба съдя....Там винаги повече ми е типовото брашно и по-малко царевичното. Напр. 1/3 да ти е друго брашно. Като от тази 1/3 повече от половината да ти е другото брашно, а по-малко царевичното. Знаеш,че все пак има вероятност да не ти се надигне толкова много, защото не е 100% бяло.

Обаче......ако дадеш част от армаганите от чичото(прасе+пуйка и пр.) другите мами също може да се включат с отговори......Мисля,че има момичета, които редовно правят питки с типово брашно.

# 136
  • Мнения: 940
Хахаха, тез армагани.....в целия форум станаха известни ей! Мерси за отговора Мама Цоцоланка, ще пробвам, после ще показвам.
Много съм боса на питки  Embarassed все още.

# 137
  • Мнения: 2 082




 да ви питам-препоръчайте ми питка със сирене.искам да стане като месеница ...

Последна редакция: чт, 08 яну 2009, 21:50 от nano

# 138
  • Мнения: 2 082
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=326138&pid=9887155 това е болярската питка
обърках нещо...

# 139
  • Мнения: 1 283
И аз имам въпрос моля:

Искам да направя в събота Питка Маргаритка http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=361334.15

Може ли да сложа 1/3 от брашното царевичко или ръжено? Ще се получи ли нещо или ще я разваля?
А защо искаш да слагаш царевично или ръжено? Няма да ти бухне питката. Знаеш как стоят хлебчетата с ръжено брашно, малки тухлички, но пък вкусни. Не ти препоръчвам за питки да експериментираш.





 да ви питам-препоръчайте ми питка със сирене.искам да стане като месеница ...
В самото тесто сложи мас към три-четири лъжици и при самото оформяне всяко топче топвай в топла мас. След това си наръси сиренце или пръжки, става убийствено калорично, но пък кой ти гледа - нали е убийствено вкусно. Препоръчвам ти  и после се похвалиш, да не забравиш  Peace

# 140
  • Мнения: 2 082
а как да оформя и маста в кой момент се слага и разстопена ли трябва да е?много питам,но сега прохождам в питкоправенето ...  Hug

# 141
  • Мнения: 1 907

Не виждам, какво си обърккала. Питката ти е разкошна! Как само ми се прияде топла питка  ... ooooh!

# 142
  • София
  • Мнения: 142
Да ви покажа днешната вечеря, топла питка с масълце....Този път не я забравих във фурната, както направих на нова година.

http://media.snimka.bg/1827/009909898.jpg

# 143
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 163
Имам един въпрос за питките. Колко време и на колко градуса ги печете? Аз все не мога да се оправя с печенето. Моята фурна е на газ, но все пак ориентировачно колко и на каква температура се пекат. В момента ми втасва питка Роза. Пише, че се пече на 150 градуса с вентилатор. Колко е това без вентилатор?

# 144
  • Мнения: 22 867
Имам един въпрос за питките. Колко време и на колко градуса ги печете? Аз все не мога да се оправя с печенето. Моята фурна е на газ, но все пак ориентировачно колко и на каква температура се пекат. В момента ми втасва питка Роза. Пише, че се пече на 150 градуса с вентилатор. Колко е това без вентилатор?


Doret, много зависи от фурната. Моята е без вентилатор и пека на 160 град без да намалявам или увеличавам. Но на твоята, щом е с газ, вероятно ще е различно. Дано се включи някоя мама с такава фурна.

# 145
  • Мнения: 368

Ето я и моята новогодишна питка малко със закъснение

# 146
  • Мнения: 22 867

А това е днешната ми типова питка, и да не е само Пепеляшка, взех та я разкрасих! Grinning

# 147
# 148
  • Мнения: 487



Плетката е по Пина - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg6089176#msg6089176 - благодаря на Пина!  bouquet

А рецептата -
1 с.л. сол
2 с.л. захар
4 яйца
400 мл. прясно мляко
1 кофичка кисело мляко
1 пак. краве масло + 1/2 ч.ч. олио
1 кубче 42гр. мая
брашно, колкото поеме - малко повече от 2 кг.

Брашното се пресява. Слагам солта, захарта, яйцата, к. мляко. В около 300мл. прясно мляко съм шупнала с малко захар и брашно маята. Слагам и него. Без да се запържва, само да стане хомогенно, на огъня разтопявам маслото и олиото. Като в тестото за питката слагам малко над половината от тази мазнина. А другата я използвам за мазане на топките, за дърпане на корите, за омазняване на моите ръце. Меся. Според зависи от плетката си оправям тестото. За тази плетка 2 топки използвах за да покажа на приятелката ми как се прави - хризантема, слънце и кифлички. А с другите 9 топки направих питката. Всяко топче намазах както писах вече с мазнина и оставих да повтасат за около 15-20 мин. С намазнени ръце правих фитилите и сплитах. Втаса.

За намазването - 1 цяло яйце, малко прясно мляко и малко олио.

Първоначално на 200 градуса, после на 150-180гр. без вентилатор. Около 45-50мин. Извадих, покрих с кърпа. Поизстина и извадих от тавата. Това е! Да ви е сладко!

Ето я и малката тавичка с обясненията за останалите питки - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1020872.jpg - на вкус е неповторима......Направо е като памук........





Имам  едно въпросче за прясното мляко в което се разтваря маята,топло ли трябва да е и колко захар и брашно се слага в него?

Последна редакция: сб, 10 яну 2009, 18:36 от djolii

# 149
  • Мнения: 368
Да ви покажа днешната вечеря, топла питка с масълце....Този път не я забравих във фурната, както направих на нова година.

http://media.snimka.bg/1827/009909898.jpg
може ли рецептата Praynig

Общи условия

Активация на акаунт