ЩЕ МОЖЕТЕ ли ДА ОТГЛЕЖДАТЕ БЕБЕ С 100 лв.месечно,ако нямате 12м.стаж?

• 16 241
  • 433
  •   1
Отговори
# 180
Но все пак в единия случай става въпрос за по-добър живот на определен брой български деца, а в другия за засегнатото его на определен брой личности.

newsm78  Определено не разбрах за какво говориш...

# 181
Извинявам се! Май аз не съм разбрала за какво става въпрос  Blush

# 182
На мен ми пука ,обаче ясно се вижда,  че на никой не му пука за обикновените хора.
Те нямат право явно и деца да имат,или ако имат да се оправят както могат с 100-240лв.,/а бащите  особенно в малките градове какви заплати вземат- малки.../
докато накрая решат ,че живота е непоносим и не тръгнат да търсят по добър в др. държави...
Много добри закони ,добри ама за по -богатите...

# 183
Много добри закони ,добри ама за по -богатите...

Пак се изказваш неподготвена...

В една от другите теми писах, че имам бременна приятелка, на която й се налага да е болничен през цялата бременност... Брутната й заплата е 360 лв., от които сега взема 80%, а тези 80% ще са й база за високо платеното 410-дневно майчинство.... С новия закон за база ще й се вземат не само последните 6 месеца (през които ще е болничен), а и 6 месеца на истинската й заплата, което за нея ще е по-добре... Който иска може да смята какво трябваше да взема по стария и какво ще взема по новия закон и дали новият закон е по-добър само за по-богатите...

# 184
  • след Околовръстното
А ако я уволнят като разберат,че е бременна както става с някои, да те питам тогава по кой закон ще и е по-добре.

# 185
Те не ги уволняват, карат ги доброволно да напуснат  Wink

# 186
Социална Политика за сметка на която  децата да имат ТРУДЕН ЖИВОТ ,и вместо щастливи -тъжни родители НЕ ПОДКРЕПЯМ !

# 187
А ако я уволнят като разберат,че е бременна както става с някои, да те питам тогава по кой закон ще и е по-добре.

Това към мен ли беше насочено???   Thinking  Аз ли съм виновна, ако някои ги уволняват като разберат, че са бременни?? И какво общо имат с това, новите промени за майчинството???

# 188
Социална Политика за сметка на която  децата да имат ТРУДЕН ЖИВОТ ,и вместо щастливи -тъжни родители НЕ ПОДКРЕПЯМ !
Много от нас не я подкрепят, но докато си седим пред компютрите и си чешем езиците в теми като тази, все така ще си бъдем...

# 189
Хайде сега помислете реално колко са тези жени, които са бременни в момента и няма да получат майчинство, равняващо се на 90% от заплатата им, или по- просто казано са неработещи?
И защо въобще ги спрягате тези 100 лв? Пак си помислете, колко ще бъдат тези млади, неработещи майки, които ще ги получават тези пари в продължение на една година? Много бременни в момента може и да не работят, но някак изведнъж няма и да получат 100-те лв. социално майчинство, защото доходът на семейството им като цяло далеч ще надвиши 350 лв. на член от семейството.
И нека ощетените ми кажат с какви пари на месец разполага семейството им?
Понякога тази сума е далеч по-висока от дохода на работещите жени и техните съпрузи.

# 190
Тези, които са ощетени /повечето/ нямат компютри и интернет за съжаление иначе щяха да отговорят ...
и са повече отколкото си мислите ,някъде четох около 20 000 семейства ,които са засегнати..

# 191
Чакай малко...  Stop
Значи според теб, едно младо семейство, което взима по 300лв. заплата не бива да има деца, така ли ?  Shocked
И много добре знаеш, че се случва една жена да забременее, дори и ако се предпазва...
И според теб, тя трябва да направи аборт, така ли ???
Боже, какви глупости чета и пиша...
  ooooh!

Ама защо да няма деца бе душа. Нашите баби като са отглеждали по 10 и все държавата ги е подпомогнала. Не усещате ли че сте се разлигавили. Аз пък установих от личен опит, че ако имаш нормално здраво дете, в смисъл не му се налага операция или квото и да било което струва пари за да оцелее, изобщо не са ти нужни кой знае кво средства за да го отгледаш. Ни ще умре от глад щото ще си го кърмиш, ще се лишиш от удобството на памперсите и ще переш пелени и пак ще го отгледаш. Според мен трудностите с гледане на дете са от съвсем друго естество като стрес на майката, недоспиване и т.под. Но парите са последния проблем. И за ваксини някой говореше. Аз съм избрала да не ваксинирам децата си, нищо че им е безплатно (платено пак с моите данъци ама както и да е).
И аз не знам кви са тия амбицирани млади хора дето искат едновременно и университет да карат, и да бременеят и деца да гледат. За къде да се разбързали, не може да си изживеят наведнъж живота, а през това време бабите да им гледат бебетата докато те учат, а държавата да им ги издържа. Егати нахалството и лакомията всичко да получат от живота наведнъж - и деца, и образование и после професия за много пари. Това само в БГ го има, тук поне не съм виждала такава дивотия  Shocked Искат невъзможното и после държавата им виновна.

laraCROFT, ами като не могат да отговорят защо ги питаш  Wink.  Ощетени много и по различни начини. Ами да не са разчитали на закони, а на себе си, кой им е виновен

# 192
Чакай малко...  Stop
Значи според теб, едно младо семейство, което взима по 300лв. заплата не бива да има деца, така ли ?  Shocked
И много добре знаеш, че се случва една жена да забременее, дори и ако се предпазва...
И според теб, тя трябва да направи аборт, така ли ???
Боже, какви глупости чета и пиша...
  ooooh!

Ама защо да няма деца бе душа. Нашите баби като са отглеждали по 10 и все държавата ги е подпомогнала. Не усещате ли че сте се разлигавили. Аз пък установих от личен опит, че ако имаш нормално здраво дете, в смисъл не му се налага операция или квото и да било което струва пари за да оцелее, изобщо не са ти нужни кой знае кво средства за да го отгледаш. Ни ще умре от глад щото ще си го кърмиш, ще се лишиш от удобството на памперсите и ще переш пелени и пак ще го отгледаш. Според мен трудностите с гледане на дете са от съвсем друго естество като стрес на майката, недоспиване и т.под. Но парите са последния проблем. И за ваксини някой говореше. Аз съм избрала да не ваксинирам децата си, нищо че им е безплатно (платено пак с моите данъци ама както и да е).
И аз не знам кви са тия амбицирани млади хора дето искат едновременно и университет да карат, и да бременеят и деца да гледат. За къде да се разбързали, не може да си изживеят наведнъж живота, а през това време бабите да им гледат бебетата докато те учат, а държавата да им ги издържа. Егати нахалството и лакомията всичко да получат от живота наведнъж - и деца, и образование и после професия за много пари. Това само в БГ го има, тук поне не съм виждала такава дивотия  Shocked Искат невъзможното и после държавата им виновна.

laraCROFT, ами като не могат да отговорят защо ги питаш  Wink.  Ощетени много и по различни начини. Ами да не са разчитали на закони, а на себе си, кой им е виновен
Да, ама въпросните баби са си копали в градинката, брали са плодове и зеленчуци и са имали и животни...
Е, то не може хем да дойдеш на пъпа на София, хем и всичко да ти е О.К....

# 193
  • от Луната
Те не ги уволняват, карат ги доброволно да напуснат  Wink

Или пък не им подновяват договора, както се получи при мен или ги съкращават, като разберат, че са бремнни и няма закон, който да ги пази

# 194
Момичета, темата се поизмести от първоначалният замисъл, пък и едни спорове се започнаха. То е ясно, че със 100 лв не може да се гледа дете. Ама и държавата не е длъжна да осигурява цялостната издръжка на детето. Нали?
Едно дете не увеличава разходите драстично (сумите смея да твърдя варират между 100 и 250 лв на месец, включая памперси, скъпи пюрета и нови дрехи и играчки - но не маркови). Който иска да гъзарее си е негов проблем, не на държавата.
И да, ако държавата има политика за повече деца - ще даде доста привилегии на родителите. Но в България нещата ИЗОБЩО не стоят така. И всички го знаем. Така че е редно предварително да помислим как ще си организираме живота.
Единственото хубаво е, че новият закон дава прилични условия за отглеждане на 1-2-3 деца до около 2 годишна възраст. От там нататък нещата пак си буксуват - недостиг на всякаква детска инфраструктура, ниско ниво на здравеопазване и образование, отвратително хранене в училище...да не продължавам. Обаче струва ми се това ни е известно на всички.
Единствените, които са ощетени от новия закон са бременните, които попадат извън гратисният период и нямат никаква възможност да реагират било то с прекъсване на бременността, било то с по-високи данъци. Тези жени според мен са наистина много сериозно ощетени. Но те могат да съдят държавата в Страсбург.
Аз съм от привържениците на семейното планиране и не смятам, че държавата е длъжна да ми гледа детето. Ако има желание - да, ако няма - не. За мен в България няма адекватна политика за насърчаване на раждаемостта. Единствено новият закон подобрява частично нещата. Затова и сериозно мислих, чаках и се подготвях преди да родя и ще огранича броя на децата до 2, въпреки че искам 3. Но понеже съм наясно как стоят нещата - правя и съответния осъзнат избор.
И NikiFin е доста права. Не може да искаш и да се изучиш добре, и деца едновременно с това да отгледаш, и да не се лишаваш от повечето удобства. И дет се казва да си изживееш живота за 10 години. Всяко нещо си има цена.
И пак ще кажа. Държавата няма адекватна политика за насърчаване на раждаемостта. Но това всички добре го знаем още преди да сме забременели! И би следвало добре да помислим какво правим.

Общи условия

Активация на акаунт