ЩЕ МОЖЕТЕ ли ДА ОТГЛЕЖДАТЕ БЕБЕ С 100 лв.месечно,ако нямате 12м.стаж?

• 16 241
  • 433
  •   1
Отговори
# 225
Щом сега те осигуряват на минималната защо после да не те осигуряват на нея ?  newsm78
Нещо не те разбрах...
  Thinking

# 226
Нали преди новия закон беше така - ако те осигуряват на минималната като разбереш ,че си бременна можеше да се договориш с шефа си да започне да те осигрява на по-висока заплата с цел като родиш да вземаш повече майчинство-как стои този въпрос сега ?     newsm78

# 227
  • София

Мен не са ме духнали като нищо. Пък и аз бях бременна.
Кои осигуровки имаш предвид? Щото работодателя по мои спомени плаща около 8лв/месец докато съм в майчинство. newsm78

Предполагам, че има предвид тези, които се плащат, преди да излезеш по майчинство....
Щото те не са 8 лв.... 
Mr. Green

Ми те са точно толкова, колкото и през време на работа, докато не си била бременна...

# 228
  • София
Нали преди новия закон беше така - ако те осигуряват на минималната като разбереш ,че си бременна можеше да се договориш с шефа си да започне да те осигрява на по-висока заплата с цел като родиш да вземаш повече майчинство-как стои този въпрос сега ?     newsm78

тогава се гледаше 6 месеца назад, сега година....все пак....дори да я има вратичката, пак ще е по-ниско така майчинството....тебе какво ти пречи сега щом планирате дете да започнеш да се осигуряваш нормално?

# 229
  • София
Здравейте момичета      bouquet Изчетох ви всичките ,темата е хубава и поучителна за бъдещите мами.Не съм запозната точно какво гласи  новия закон само разбрах,че се изисква 1 година стаж за да вземаш майчински.Въпроса ми е такъв : аз сега работя на постоянен трудов договор.Надявам се докато забременея ще стане 1 година на тази работа? Стажът ми от последната служба ли трябва да е  1 година или като сбор стаж до момента ? И още нещо- сега ме осигуряват на минималната заплата- променя ли се нещо във връзка с това като забременея да не могат да ме осигуряват на по-висока заплата или пак си остава тази вратичка ??    newsm78 Малко объркано го написах но се надявам да сте прозорливи и да сте ме разбрали  Heart Eyes
Общият стаж до момента на болничния от 45 дни преди раждане трябва да ти е 12 месеца. Независимо по кое време е придобит, дали е с прекъсване, дали е в 10 фирми и т.н., просто в трудовата книжка трябва да имаш 12 месеца стаж, това е.
Вратичката си остава - можеш като забременееш да започнеш да се осигуряваш на висок доход. Накрая, за да ти начислят майчинстовото, ще смятат 12 месеца назад, което ще включи месеци с висок и месеци с нисък доход, взима се среднодневно. Много добре трябва да си изчислиш на колко да се осигуряваш за да не се окаже накрая, че преливаш от пусто в празно и само си се набутала с фиктивни осигуровки.

# 230
  • София

Кои осигуровки имаш предвид? Щото работодателя по мои спомени плаща около 8лв/месец докато съм в майчинство. newsm78

Предполагам, че има предвид тези, които се плащат, преди да излезеш по майчинство....
Щото те не са 8 лв.... 
Mr. Green

Ми те са точно толкова, колкото и през време на работа, докато не си била бременна...

ако е пълна осигуровка включваща бременност и т.н. май е доста повече от 8 лв.....
тия 8 лв да не са ти здравното осигуряване???

# 231
  • Пловдив
Нали преди новия закон беше така - ако те осигуряват на минималната като разбереш ,че си бременна можеше да се договориш с шефа си да започне да те осигрява на по-висока заплата с цел като родиш да вземаш повече майчинство-как стои този въпрос сега ?     newsm78

Никога не е имало закон като разбереш,че си бременна да се договориш с шефа за по-високи осигоровки.Но така правиха повечето момичета,защото не ги осигуряват на реалната заплата.Да,и сега можеш да се уговориш с шефа,но зависи от него дали той ще се съгласи да ти вдигне осигуровките.Някои работодатели не се съгласяват дори ако работника си поема частта с по-високите осигуровки.

За да взимаш майчинство,трябва да имаш 12 месеца стаж независимо кога.Не е задължително да са от настоящата ти работа.

# 232

Щото те не са 8 лв.... 
Mr. Green

Кате, аз знам, че са толкова...
Но работодателят ги плаща и знае, че има работник, който ще му върши работата...
А защо да ги плаща, като знае, че този работник в най - скоро време вече няма да му я върши, а ще излезе по майчинство ?
Ето това искаше да каже авторката с въпросната си публикация...
И аз намирам доста логика в нея...

# 233
  • София
Здравейте момичета      bouquet Изчетох ви всичките ,темата е хубава и поучителна за бъдещите мами.Не съм запозната точно какво гласи  новия закон само разбрах,че се изисква 1 година стаж за да вземаш майчински.Въпроса ми е такъв : аз сега работя на постоянен трудов договор.Надявам се докато забременея ще стане 1 година на тази работа? Стажът ми от последната служба ли трябва да е  1 година или като сбор стаж до момента ? И още нещо- сега ме осигуряват на минималната заплата- променя ли се нещо във връзка с това като забременея да не могат да ме осигуряват на по-висока заплата или пак си остава тази вратичка ??    newsm78 Малко объркано го написах но се надявам да сте прозорливи и да сте ме разбрали  Heart Eyes
Общият стаж до момента на болничния от 45 дни преди раждане трябва да ти е 12 месеца. Независимо по кое време е придобит, дали е с прекъсване, дали е в 10 фирми и т.н., просто в трудовата книжка трябва да имаш 12 месеца стаж, това е.
Вратичката си остава - можеш като забременееш да започнеш да се осигуряваш на висок доход. Накрая, за да ти начислят майчинстовото, ще смятат 12 месеца назад, което ще включи месеци с висок и месеци с нисък доход, взима се среднодневно. Много добре трябва да си изчислиш на колко да се осигуряваш за да не се окаже накрая, че преливаш от пусто в празно и само си се набутала с фиктивни осигуровки.

а ако стажът не е бил на трудов договор, а на граждански?
тогава пак си е стаж, въпреки, че го няма в трудовата книжка....

# 234

Щото те не са 8 лв.... 
Mr. Green

ако е пълна осигуровка включваща бременност и т.н. май е доста повече от 8 лв.....
тия 8 лв да не са ти здравното осигуряване???
Да, Ангелче, за здравните става въпрос...  Peace

# 235
  • София
Да, аз казвам "стаж", просто момичето е объркано и се опитах да бъда максимално ясна.

# 236
  • Пловдив

а ако стажът не е бил на трудов договор, а на граждански?
тогава пак си е стаж, въпреки, че го няма в трудовата книжка....

Ако стажът е от граждански договор не се зачита за майчинство,защото при гражданските няма осигуровки за болест и майчинство.

# 237
  • София
Да, аз казвам "стаж", просто момичето е объркано и се опитах да бъда максимално ясна.

да, ясно, мерси...аз си питах от моя гледна точка, защото имам стаж година и половина, но на граждански договори....та ми беше интересно дали се признава Simple Smile)))

Elfita - би могло да има ако си го внасяш сам....иначе знам, аз за това и с това ми дете не взимах нищо....но после ме светнаха, че е имало възможност да си ги внасям сама допълнителни осигуровки и да си вземам майчинството....
както и да е.....

# 238
  • София
Ако стажът е от граждански договор не се зачита за майчинство,защото при гражданските няма осигуровки за болест и майчинство.
Благодаря за инфото, много полезно, аз това не го знаех!

# 239
  • София
Момичета всички контрацептиви, хапчета, прецервативи и т.н. дават 99% сигурност. Така че не ми говорете, че нямало случайно забременяване. Има и то е 1%. Другия вариант е да не водите полов живот изобщо - тогава 100% няма как да забременеете  Wink

Хм, как мислиш, колко са децата, заченати въпреки взетите предпазни средства?

Общи условия

Активация на акаунт