Великобритания- тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!

• 21 027
  • 301
  •   1
Отговори
# 135
без осигуровки не знам как става и колко се плаща.
първо трябва да регистрирате детенцето при джипи в ериата, където живеете. не знам дали ако занесете ваксината в някоя болница ще се съгласят да ви я бият, (ако е купена в БГ). възможно е, но не е сигурно.
вземете списък на ваксините на детето направени в БГ и ги преведете на английски, защото никой няма да разбере бг съкращенията. покажете ги на джипито и той ще прецени какво трябва да се бие, аз лично така процедирам с моя син, който беше на година и 8м. като дойдохме тук.
ако има някоя друга мама с повече опит да каже и тя. newsm78

# 136
  • UK/София

Jade1, недей да купуваш ваксина, защото тук няма да я бият!Ваксини се съхраняват в хладилни чанти, не можеш да докажеш, че е съхранена при необходимите условия.Още повече, че тук не бият Пентаксим, ваксината е друга. Нека педиатърката на детето напише ваксините на бележка, все едно ще кандидатства в детска градина.Преведете ги и тук ще се орентират какви ваксини трябва да поставят.Синът ми също беше на 3м. като дойдохме тук и се получи страшна каша с ваксините в двете държави.Но, ако искаш да бъде ваксинирано детето ти, трябва да се съгласиш с тях.За останалите въпроси не мога да ти помогна.

# 137

Jade1, недей да купуваш ваксина, защото тук няма да я бият!Ваксини се съхраняват в хладилни чанти, не можеш да докажеш, че е съхранена при необходимите условия.Още повече, че тук не бият Пентаксим, ваксината е друга. Нека педиатърката на детето напише ваксините на бележка, все едно ще кандидатства в детска градина.Преведете ги и тук ще се орентират какви ваксини трябва да поставят.Синът ми също беше на 3м. като дойдохме тук и се получи страшна каша с ваксините в двете държави.Но, ако искаш да бъде ваксинирано детето ти, трябва да се съгласиш с тях.За останалите въпроси не мога да ти помогна.

благодаря ви и на двете!

Биляна, точно това ме притеснява - че първите две, които вече са й били са Пентаксим, а в Англия вероятно ще й сложат друга. но за това ще трябва да питам педиатъра ни.
а вие от самото начало ли сте били осигурени, когато сте дошли в UK? доколкото съм чувала, трябвало да плащаш данъци в страната, за да имаш право на безплатно здравеопазване? никак не ми е ясен редът там...

# 138
  • UK/София

Да, осигурени сме били винаги.Не знам колко време ще останете тук, но спокойно можеш да отложиш временно ваксината.Тук я биха около 1,5 месеца по-късно отколкото трябваше в БГ, но не е фатално.

http://www.immunisation.nhs.uk/, тук пише какви ваксини поставят в Англия.

# 139
Jade 1,

нека да споделя моят съвсем пресен опит точно по тези въпроси, дано ти е от полза. Най-напред трябва да се регистрирате при джипи тук и то да ви вкара в здравната система. Според мен минималният пакет здравни услуги тук е безплатен и няма значение дали работиш и плащаш данъци. Майка ми, българска гражданка, осигурявана в България, е с нас. Тя само живее тук, не работи и не ползва никакви британски бонуси. Нея я записаха в здравната система без никакъв проблем. Освен това имам братовчедка, която е в Англия, нито работи, нито учи, но е записана в здравната система.

Как постъпихме ние: на следващия ден след пристигането ни проверихме в Интернет коя е най-близката клиника до нас. В по-далечна може и да не ви запишат, ако не сте им в района. Отидохме в най-близката до нас и взехме формуляри. Попълнихме ги и ги занесохме обратно и така ни регистрираха. Поискаха да отидем на профилактични прегледи, изпратиха ни час и дата. За детето информираха по служебен път тъй наречените патронажни сестри от нещо като детска консултация (health visitors). Веднъж информирана от джипито, че ново малко дете е пристигнало в района, патронажната сестра ни изпрати писмо, в което посочи час и дата за посещение. По време на посещението ни разпита подробно какви ваксини сме сложили и попълни бланка. Изададоха ни "червена книга", нещо като здравна карта на детето. Съветът й беше като станем на 2 годинки да отидем при джипито за поредната ваксина. Джипито знаело какво да прави.

Всичко това-от регистрирането до посещението на компетентното лице да ти даде съвет- отне два месеца и половина.

Съветът ми е следният: или остани с детето още 2 седмици, сложете си новия Пентаксим и след 4-5 дни елате (задължително си донесете имунизационния паспорт) или идвате, регистрирате се на минутата в най-близката клиника и на часа записваш час при джипито за детето. Влизате при лекаря и обясняваш, че току що сте дошли, но е време за нова ваксина, ето това е слагано, какво правим и те ще ви дадат час за друг ден за ваксина.

И още нещо се сещам като полезно инфо: ваксината може да се отложи във времето, важното е да не се сложи по-рано от определения период. Т.е. и да те замотат тук с тези часове, посетители, докато ви издадат червена книга и т.н., не се шашкай излишно, можете да отложете и месец дори ваксината, но все пак при здраво дете, действай веднага, за да се задвижи административната машина.

Успех!

Момичета, да ви се похваля, че се запознах с ЦветаК. Няма само вие да се събирате на срещи, я! И аз имах такава, макар и в съвсем мини вариант. Но да ви кажа, имаме си една изключително блестяща Цвета в този форум, истинско удоволствие за всички сетива е човек да види такава българка в Лондон!

И друго да ви кажа, имам 2 интервюта за работа. Ако имате някакви полезни съвети за мен, ще съм ви благодарна!

Последна редакция: сб, 31 яну 2009, 15:30 от Маpи

# 140
Мари,
не мога да изразя колко съм ти благодарна!  Hug   bouquet
изключително ми е полезна информацията ти - ще направя както казваш!

и успех на интервютата!  Simple Smile

# 141
Здравейте, момичета!

Някоя от вас раждала ли е в Англия? Искам да питам дали знаете какви са процедурите с регистриране на бебето - идея си нямам къде какво се подава, в нашето посолство подава ли се нещо? И как се вади българско ЕГН, предполагам през посолството? newsm78
Също така ми е интересно, ако знаете, къде може да се намери повече информация как протича раждането тук с NHS. Попаднах на някакви стряскащи информации за недостатъчно акушерки и недобре обучен персонал в пресата, явно не са в цветущо положение. Въпреки че ако им четеш листовките, нещата са земен рай Simple Smile Рекламират ми да си наема дула, но до колкото разбрах тя няма общо с физиологичната част, къде предполагам е по-опасно, ами с емоционалната, и честно казано, нещо не мога да преценя има ли смисъл.
Ще ви бъда много благодарна ако можете да ме насочите. Аз имам още доста време, но ми се ще да се подготвя психически, или пък ако е толкова зле положението, да си уредя нещата за в България.

Благодаря ви предварително!

# 142
ч Е С Т И Т   Р О Ж Д Е Н   Д Е Н   И   Ю Б И Л Е Й  НА  М О Я Т А   Н О В А   П Р И Я Т Е Л К А  FISH189 !!!    bouquet  bouquet  bouquet newsm51 smile3525  Gift newsm59  party023  ura baloni

пожелавам й да е винаги така позитивна, мила и лъчезарна, много здрава, щастлива, обичана и семейството й да я подкрепя както до сега!!! радвам се, че се запознах с нея и й благодаря за емоциите !!!снощи бях на партито послучай рождения ден в един много приятен бар - няма да повярвате колко приятели има тя, какви усмихнати и готини мами, уверени, блестящи, с кариери и доволни от живота! макар и за малко прекарах супер, перфектно организирано празненство, много стилно !
  bigdance2  ura cook Wine Glass

# 143
Burberry, мисля че доста от нас са раждали тук в ЮК. аз лично съм много доволна от моето раждане, бях в нова и чиста болница, с прекрасен персонал, акушерките не се отделиха от мен през цялото време и изпълниха всяко мое желание за обезболяващите ... сравнявайки с първото ми преживяване в БГ, мисля че ако там не беше при познат лекар нямаше да е добре. след като родих и ме настаниха в стаята изживях 5-дневен кошмар и лошо отношение от акушерките в уж най-добрата родилна болница в БГ ... ако трябва да раждам трето дете определено ще е отново в ЮК. отношението е коренно различно, дават ти информация за всичко, много са мили и те карат да се чувстваш горда с факта, че даваш живот.
друг е въпросът в каква болница попадаш и как е положението с акушерките и т.н. имам позната, която има стабилни финансови възможности и се оплака от ужасно раждане в ЮК буквално в коридора на болницата поради недостиг на стаи. аз (както предполагам и повечето раждали тук) бях в самостоятелна стая със санитарен възел. ако тя беше в БГ 100% щеше да е във ВИП родилно ... всичко е много относително. ако имаш познати мами около вас разпитай ги и си избери добра болница за която преобладават положителните мнения - аз така направих и съм много доволна, избрах болница, която не ми беше в района, но все пак достатъчно близо, за да не родя някъде по пътя:-)))

за регистрацията - от болницата ще ти дадат формуляри и координати на най-близкия офис за регистриране и ще ти дадат достатъчно инфо. трябва да се обадиш и да си направиш апойнтмент до 40 дни от датата на раждане на бебето. процедурата е кратка и евтина. след това с акта за раждане отивате във форин офис и трябва да сложите апостил. виж там може да мине 1 ден. има много хора от различни държави и опашки. ние като отидохме бяхме с малката, мъжът ми се обади на охраната, че сме с бебе, той отиде при служителите и не чакахме - веднага ни го поставиха. струваше мисля 27 лири или нещо подобно. тогава вече отивате в бг посолството и правите пълномощно за издаване на ЕГН в БГ - тук не издават, (ако няма лично ти или таткото да отидете на място) като ще ви вземат оригиналния акт за раждане от тук. това е в общи линии.

# 144
  • Манчестър
Здравейте, момичета!

Някоя от вас раждала ли е в Англия? Искам да питам дали знаете какви са процедурите с регистриране на бебето - идея си нямам къде какво се подава, в нашето посолство подава ли се нещо? И как се вади българско ЕГН, предполагам през посолството? newsm78
Също така ми е интересно, ако знаете, къде може да се намери повече информация как протича раждането тук с NHS. Попаднах на някакви стряскащи информации за недостатъчно акушерки и недобре обучен персонал в пресата, явно не са в цветущо положение. Въпреки че ако им четеш листовките, нещата са земен рай Simple Smile Рекламират ми да си наема дула, но до колкото разбрах тя няма общо с физиологичната част, къде предполагам е по-опасно, ами с емоционалната, и честно казано, нещо не мога да преценя има ли смисъл.
Ще ви бъда много благодарна ако можете да ме насочите. Аз имам още доста време, но ми се ще да се подготвя психически, или пък ако е толкова зле положението, да си уредя нещата за в България.

Благодаря ви предварително!

Дулата е човек да си наемеш,ако нямаш кои да доиде с теб. Тук препоръчват бащата да е с теб по време на раждането,но ако си самотна и нямаш никои си наемаш дула. Аз също съм раждала в УК, самостоятелна стая, всичко лукс, не ми струва и 1 пени.
Раждане в БГ....? Ако ми се прииска да се самоубивам - със сигурност ще опитам. В БГ може да има специалисти, но маи за специалисти в зависимост колко ще си платиш. малко са тези дето лежат на едната Хипократова клетва.

# 145
  • Лондон
Добро утро на всички, поздрави пак от София!

Бързо прочитане от моя страна, че времето нещо не ми стига ooooh!

Мари, не ме засрамвай така, моля те!  Embarassed
Срещата ни беше наистина много мила и приятна и трябва да я повторим скоро. Надявам се да можем да се присъединим и към следващата обща среща.

Бърбери, много добре разбирам в какво положение си, и аз бях там преди година. Колкото хора попиташ, толкова мнения ще чуеш. Аз бих те посъветвала да прецениш много добре личните си обстоятелства, къде живееш и колко е натоварена болницата, където си регистрирана. Също как върви бременността ти и каква е вероятността да имаш нужда от лекарска намеса при раждането. Казвам това на база моя опит. Аз бях към Hammersmith&Chealsea Hospital, много модерна, но и много, много натоварена болница. Апаратурата им беше супер, но обслужваха огромен брой бременни и всеки път чаках ужасно много и накрая гледаха да приключат възможно най-бързо. Ходих на класовете за раждане, просто да видя как е и оптимизмът ме напусна съвсем. Освен това по медицински причини на мен ми се налагаше планирано секцио, опитах се да си насроча среща с лекар - познай, не може, лекарите били много заети, и не ми насрочиха секцио, а трябвало да започна нормално, пък след това ако се наложи.... Така взех решението да си дойда в БГ, където си платих и получих супер обслужване, внимание и грижи.
Пак ти казвам, много зависи от обстоятелствата около теб, чувала съм от колежки и приятелки, че в болниците извън Лондон положението е съвсем друго и са много внимателни и мили, както го описва Stardust.
Дано да съм била полезна

Хайде, много приятен ден от мен!

# 146
  • Лондон
Бърбери, aз също съм раждала в УК, самостоятелна стая (срещу Биг Бен), първокласни грижи и т.н. без да ми струва и 1 пени.

Но това не е най-важното! Важното е, че заради факта че родих в Англия имам живо и зраво дете. В България това нямаше да е така поради липсата на съответните специалисти и техника.

И аз много се двоумих къде да раждам, но слава богу - направих правилния избор!
Благодаря горещо и на момичетата в този форум, които тогава повлияха на избора ми!

Jade 1, ние дойдохме в БГ веднага след раждането и тук направих 3-те Пентаксима. В понеделник ще й сложа и против туберкулоза за всеки слу4ай. Като се върнем мисля да й сложа само PCV и Men C от английските. Надявам се да няма проблеми!

FISH189, честит рожден ден!   bouquet

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 12:24 от eya

# 147
  • UK/София
Раждане в БГ....? Ако ми се прииска да се самоубивам - със сигурност ще опитам.

LaughingAve, ще оствя постинга ти без коментар, защото звучи точно по Бай Ганьовски StopТака на слухове е много лесно да говорим, нали Simple SmileСмотаняци има навсякъде, както аз попаднах на такива в ЮК.Недай си Боже да имаш проблемна бременност ooooh!След като тук загубих детето си и не взеха никакви мерки за мен, ако не се бях прибрала в БГ, нямаше да съм между живите!За това препочетах да си изкарам следващата бременност там и да родя в БГ - никога няма да съжаля!За това хайде да не говорим на изуст, камо ли пък ти SunglassesПо-добре да не зачекваме тази тема.

FISH189, честит рожден ден!Бъди здрава и много щастлива!  bouquet

Мари, успех на интервютата! Hug

# 148
Благодаря ви много за отговорите!

Момичета, като ви чета, оставам с впечатлението, че какъвто ми е късмета, това! Май по-добре да се настроя да гледам положителнио на нещата и да се надявам всичко да е наред. Почти ми е все едно дали ще родя в коридора или не, само искам всички да са живи и здрави след процедурата.  Peace

За съжаление не знам как да разбера дали болницата е натоварена или не, от вън и това което съм виждала из помещенията, в които съм ходила, изглежда добре, но не знам как е персонала, който работи там. Болницата е в нова сграда, отворили са я 2003 май или 2004.
Това е Princess Royal University Hospital във Farnborough, ако някой е чувал някакви отзиви за нея? Потърсих из нета и имаше както положителни, така и отрицателни.
Не си спомням да са ми казвали, че мога да си избирам болница в началото, пък и като не ми е ясно как да проверя и избера.  newsm78 Мисля че на сайта на NHS болницата имаше по-скоро положителен рейтинг.
За дулата - мислех си, че те имат някакво медицинско образование и са повече от придружители. Иначе бащата за сега твърди, че ще присъства, надявам се да не размисли като стане напечено.  hahaha
Благодаря и за инфото за документите! Ще взема да си направя списък сега, докато съм още с акъла си  Laughing

FISH189 Честит рожден ден! Много усмивки и щастие!   bouquet

Мари, Успех с интервютата, дано да се похвалиш скоро!

# 149
  • Лондон
Момичета, като ви чета, оставам с впечатлението, че какъвто ми е късмета, това! Май по-добре да се настроя да гледам положителнио на нещата и да се надявам всичко да е наред.

Peace

Честит ви Трифон Зарезан, моми англичанки!  Wink

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 13:46 от eya

Общи условия

Активация на акаунт