Великобритания- тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!

• 20 692
  • 301
  •   1
Отговори
# 255
Ех, че пораснала тази кифличка, Eya! Много лъчезарна и сладка; какви бузички!

==========
Ще попиша още малко за училищата, защото с много непредвидени неща се сблъсках в последната година, дано помогне на някой с по-малко дете, на когото тепърва предстои четене и мислене.

Училищата са от 9 до 3:30 - т.е. работещ родител винаги има разход за гледачка преди и след, за занималня преди и след, за обедните часове, и т.н. В държавните училища също има униформи, плащат се екскурзии и разни допълнителни занимания.

Не може да се каже, че "хубавите" райони имат само хубави училища; трябва да се прочете и провери кои са училищата по район, какви са им резултатите, колко деца приемат на година. Братчета/сестричета са с предимство; ако приемат 30 деца - това значи, че за нови деца ще има 10-15 места - т.е. една-две улици разстояние от училището; всички останали не се класират...Ние живеем на 500 метра, приемат 60 деца. Купихме къщата уж наблизо, но сега се оказва, че е трябвало да сме още малко по-наблизо  Mr. Green Мери се "птичи поглед"; дават информация от Local Council за статистиките миналата година; като се купува къща или се взима под наем, трябва да се мери, пита и мисли  Sunglasses

За частните училища: приемът е различен навсякъде; някои са с изпит, други с лотария. Оказа се, че даже и да искаш да си платиш, не е много лесно, защото не е просто "записване" - поне за тези, които се водят selective. И за тях има независими reviews (ISI), така че трябва да се чете. Не съм съгласна, че е изпит за родители, защото за нас нямаха никаква информация, комуникацията беше с писма, отидохме на оглед в училището с група, не индивидуално. Приеха 40 деца от 120.

# 256
  • Лондон
Мишолина, мерси  Hug!

А ако най-близкото и най-доброто учлище е католическо?

# 257
  • ENGLAND
Vanilla Sky, май наистина се събираме доста голяма групичка с дечица започващи училище този септември  Grinning
Пишете ме и мен с детенце-ученичка на есен. За училищата, системата и триковете на учителите много мога да говоря, но се въздържам. Откак съм тук проучвам, засега само началните училища, но споро трябва да почна и с по-горната степен училища.

# 258
  • Лондон
За училищата, системата и триковете на учителите много мога да говоря, но се въздържам.

Е, кажете де - нали затова сме се събрали тук  Wink

# 259
Не знам дали искам да чуя истината, Дорет  Laughing

Ея, виж им на страницата изискванията - повечето дават предимство на деца католици, и ако останат места - на други (но ако е добро училище, ще има толкова много кандидати, че тогава класират по местоживеене; т.е. католици най-близки до училището). Иска се бележка от църквата, която посещавате. И естествено - религията ще е застъпена малко или много; колко - пак зависи от училището...

# 260
Да, темата за училищата е важна и актуална. Моят извод е, че трябва да се прави информиран избор, а това означава човек да проучи училищната система, за да няма разочарования и колкото по рано, толкова по добре. Макар, че застраховка няма. Това, че живееш в хубав квартал, не винаги гарантира достъп до добро у/ще. Както е написала Мишолина, много неща трябва да се съблюдават.
Моят малък опит показа, че в кварталите, които бих искала да живея в Лондон, няма хубави училища, или ако има са недостъпни, защото примерно ние не сме католици. (Има много добри държавни католически у/ща!) Това е една от причините за нас да гледаме у/ща по периферията на града.

А аз като казах, че на някой места селектират и родителите - имах предвид конкретни частни у/ща в централен Лондон, където не всеки, който има пари + умно дете, може да очаква да получи оферта. Историята е различна.

---------------

Момичета, имате ли нещо против да се организира списък на мамите, както е по другите теми. Може би така ще е по лесно да се "разпознаваме" като хора с общи проблеми. Само питанка / предложение! Simple Smile

На мен ще ми е интересно всяко мнение по темата за училищата и ще помоля Doret, ако има желание и намери време, да сподели мисли.

Поздрави от снежен Цюрих!  Hug

# 261
Vanilla Sky, оказа се, че и по някои от държавните  училища селектират родителите - говорих с една майка тук наскоро, която ми каза, че в у-щето на нейните деца искали и двамата родители да работят. ако единият не работи - нямат шанс децата. ние уж сме в хубав квартал, а  в радиус от 500 метра от дома ни няма добро у-ще, едно католическо само, от там направо ни казаха,  че нямаме шанс като отидох да разпитам. ние нямаме финансова възможност да плащаме за частно, бях в голяма  дилема кое от местните у-ща да избера и в края на на краищата говорих и с 2 жени, които организират плейгрупи в много училища и имат представа и от самите у-ща и от родителите на децата там. докато четях офстед се оказа, че някои у-ща с добър рипорт не са с добро име сред майките и обратно ...бях ужасно объркана. ходих и до 2 от училищата, други 2 посещаваме всяка седмица покрай плейгрупите и нърсърито на сина ми. накрая избрах едно, което е на 400м от дома ни и е със сравнително добро реноме. поне персоналът е много любезен, известни са с фактът,че чуждоезичните деца бързо прогресират и с уъркшоповете за родители как да помагат на децата си да изкарат високи резултати.няма как, тези коиито бях харесала много са в друга община.
ние като купувахме къщата също беше много криво време. аз бях бременна с второто дете и не бях в състояние да ходя на огледи с баткото, а таткото работеше извънредно. беше и преди коледа и нямаше почти никакво предлагане. ние бързахме, искахме преди аз да вляза в 7-ия да вземем ключовете (преди това има около 2-3 месеца проучване на доходи и т.н. от банката) и да набавим обзавеждане поне от първа необходимост, да сменя джипито и да се ориентирам в коя болница да родя ... да отида на няколко консултации там. освен това сумата за закупуване на къща беше ограничена поради това, че не работя и взимат предвид само годишния доход на съпруга ми. в началото аз четях от сайтовете за различните райони. един уикенд отидохме на гости на едно познато семейство в нашата сегашна ериа, хареса ни, после до шопингцетъра, случайно имаше къща за продан на съседна улица и така купихме нашата къща ... сега бих избрала друго място, но съзнавам,че бяхме доста притиснати тогава.
аз също те поздравявам за усилията и бих направила същото, ако имаме парите. наши познати плащат около 10 хил. на година за секъндъри на децата си.

# 262
  • ENGLAND
И ние като купувахме къща най-напред проучвахме училищата в района. Ели тогава беше на годинка, а и късмет, че в "родния" квартал на мъжа ми имаше супер училище. Та се преместихме и ние в близост до цялата рода. Сега вече разбрах какво прави училището със супер репутация. Попромениха си и отношението, в положителен смисъл, след като разбраха, че не съм полякиня, а българка и съм наясно с образователната система тук.
Vanilla Sky не искам да разбунвам духовете тук, ако искаш мога на лични. А в тази тема съм писала и за английските училища http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278249.0

# 263
Doret, като гледам синът ми и дъщеря ти са на абсолютно една и съща възраст,само че аз сега почнах с обучението.
честно да си призная за нашата ериа бях чувала само,че има добри училища, нямах ни най-малка представа от нищо тук за  образователната система,защото като дойдохме със сина ми той беше на 1г. 8мес. и все още се ориентирах в това какви документи ми трябват за работа и къде да почна курс по английски, за да проговоря "бритиш инглиш".  бях в голям шок, защото си мислех, че знам много добре езика, а не разбирах какво ме питат тук ... hahaha newsm78 не знаех, че детето като навърши 4г. трябва да избирам училище,  беше ми много далечна тема ... после забременях с второто и бързах да си замина за бг, защото мед. обслужване в стария район и условията в болницата ми се видяха меко казано ужасни.
ако бях на този акъл на който съм сега щях и аз много подробно да проуча училищата, но поне за секондъри ще знам кого да питам вече и ще се постараем да е по-добро.

# 264
  • ENGLAND
S T A R D U S T  да, по-малко от месец им е разликата на децата ни. Но аз съм начален учител и съм професионално обременена Wink. Още като дойдох тук и започнах да изучавам тукашната образователна система и всичко свързано с образованието, исках да си работя отново като учител.

# 265
  • Лондон
Здравейте, предварително се извинявам, че сигурно ще се наложи да се повтаряте, но времето е малко и няма кога да се заровя в старите ви теми, та ще помоля да ми кажете откъде почнахте с проучването на училища?

Аз до скоро си нямах идея, че ще ми се наложи да избирам такива неща, когато избирахме квартала, гледахме да е близо до работа и до центъра, за да ходим по купони Embarassed

Сега се насочвам към стария ни квартал просто по навик, но вие ме хвърлихте в дълбок размисъл. Аз от тази седмица ще тръгвам по агенции за имоти да търся къща, но ако ми дадете идея къде да гледам за мнения и класиране на училища, може и да го отложа.
Stardust, Doret, моля за мнение и мерси предварително Hug

Doret, да кажа още, че ти бях чела постовете в темата за двуезичните бебета и понеже съм винаги склонна да приемам умни идеи започнахме да говорим на дъщеря ни само на английски, въпреки, че сме още в БГ. Ще видим какво ще излезе, засега реагира отлично и на двата езика newsm78

Последно от мен - чудя се къде изчезна ласкателката Мари, сигурно се подготвя за интервю Laughing Ще я чакаме да се похвали

# 266
Хайде да сменя малко темата. Ето ви 1 линкче към много хубав детски театър в Hammersmith : http://www.lyric.co.uk/p100.html .   
На 2 минутки от метрото или има паркинг(голям и евтин) към търговският център до него. Представленията се менят постоянно,за различни възрасти,но най подходящи за 3 до 5 год. Залата е малка 30-40 места с много удобни меки пейки-3 4 реда. Представленията са както класически приказки ,така и оригинални или интерактивни предложения. Някой дати имат Messy Play след представленията. Цените са повече от народни и билетите свършват бързо.  Вече 3-ти път ходим,а имам билети и за напред купени. Намира се на горен етаж и има голямо кафене пред залата с много вкусни италиански тортички и пици. Та става и за среща и има къде да  бягат децата. С 2 думи: много ги похвалвамLaughing

Vanilla Sky,извинявай за любопитството,но виждам държиш на отлично образование. Не са ли най-добрите училища именно в Швейцария? Имам няколко съседи,които въпреки  прекрасният избор,който имат тук са изпратили децата си при вас да трупат знания.

# 267
  • Манчестър
Здравейте, предварително се извинявам, че сигурно ще се наложи да се повтаряте, но времето е малко и няма кога да се заровя в старите ви теми, та ще помоля да ми кажете откъде почнахте с проучването на училища?

Аз до скоро си нямах идея, че ще ми се наложи да избирам такива неща, когато избирахме квартала, гледахме да е близо до работа и до центъра, за да ходим по купони Embarassed

Сега се насочвам към стария ни квартал просто по навик, но вие ме хвърлихте в дълбок размисъл. Аз от тази седмица ще тръгвам по агенции за имоти да търся къща, но ако ми дадете идея къде да гледам за мнения и класиране на училища, може и да го отложа.
Stardust, Doret, моля за мнение и мерси предварително Hug

Doret, да кажа още, че ти бях чела постовете в темата за двуезичните бебета и понеже съм винаги склонна да приемам умни идеи започнахме да говорим на дъщеря ни само на английски, въпреки, че сме още в БГ. Ще видим какво ще излезе, засега реагира отлично и на двата езика newsm78

Последно от мен - чудя се къде изчезна ласкателката Мари, сигурно се подготвя за интервю Laughing Ще я чакаме да се похвали

Не знам Дорет къде е писала за двуезичните бебета, но неиния случаи е малко по различен,защото поне съм останала с впечатление,че неиния съпруг е англичанин и поради тази причина предполагам ползва двата езика в комуникаципята си с детето.

Аз пък съм чела книги и то местни тукашни,че в случаи като моя, предполагам и твоя ( и двамата БГ) на детето трябва да се говори на родния език - на български. Англииския ще го научи като доиде тук - от градина,други  деца и тн....и самото дете ще различи двата езика - единия е за в къщи , другия за улицата.......ние на моя син никога не говорим на англииски,освен в случаите когато има англичани около нас. Почти на 4 г е и няма проблем с комуникацията и на двата езика. По лесен му е англииския и каквото го питам на БГ ми дава отговор понякога на англииски ,като е ясно,че разбира въпроса прекрасно.

Не мъчи детето, освен ако англииския език не ти е маичин.....

# 268
  • Манчестър
И ние като купувахме къща най-напред проучвахме училищата в района. Ели тогава беше на годинка, а и късмет, че в "родния" квартал на мъжа ми имаше супер училище. Та се преместихме и ние в близост до цялата рода. Сега вече разбрах какво прави училището със супер репутация. Попромениха си и отношението, в положителен смисъл, след като разбраха, че не съм полякиня, а българка и съм наясно с образователната система тук.
Vanilla Sky не искам да разбунвам духовете тук, ако искаш мога на лични. А в тази тема съм писала и за английските училища http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278249.0

Ааа, Дорет , що на лично ..сподели мнение тук да дискутираме....

# 269
Влизам набързо. Simple Smile

STARDUSTHug разбирам напълно проблема ви. Правилно е, да се посети училището предварително, да се говори с персонал - директор / учители; индивидуални срещи винаги могат да се организират! запознай се с родители, чийто деца, вече учат там; това, че дадено училище има добри академични резултати, не означава задължително, че на теб ще ти допадне, или обратно. Всичко е относително. Ние имахме "удоволствието" да посетим у/ща с добри отзиви от инспекторските репорти, но след оглед, и въпреки разговора с директора, аз не бих била щастлива, ако детето ми трябва да учи там. Пожелавам ви късмет!

Doret, успях да разгледам набързо темата, чийто линк изпрати. Благодаря ти! Мога да се радвам само, че сред мамите има хора, професионалисти, готови да помогнат.  Peace Според мен наистина ще е страхотно, ако споделиш впечатленията си. То е ясно, че мненията понякога се разминават, но в крайна сметка, факта си е факт!

Matzo ball, за Швейцария нищо лошо не мога да кажа, но ако имам избор за образование, бих заложила на това в U.K., най-малкото заради English speaking environment. Simple Smile

Ха, сега и при нас вали сняг, но тук в Цюрих много рядко се задържа.

Поздрави и успешна нова седмица на всички ви!  Heart Eyes

п.с. Момичета, не искате ли да си организираме списък на мамите по райони и възраст на деца!  Peace

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 10:03 от Vanilla Sky

Общи условия

Активация на акаунт